ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
Ποιος θα σταματήσει τον πόλεμο;

Η μοιρολατρία και οι ηττοπαθείς αντιλήψεις για το αήττητο και παντοδύναμο του σιδηρόφρακτου καθεστώτος της νέας τάξης, ταιριάζουν σε βολεμένους και «φρόνιμους»

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Θέμα (ολίγου) χρόνου, όπως όλα δείχνουν, είναι η νέα επέμβαση των ηγεμόνων της νέας τάξης ενάντια στο Ιράκ. Ο Πρόεδρος Μπους δεν άφησε περιθώρια αυταπατών με τα όσα είπε τις τελευταίες μέρες. Αυτό που απομένει είναι η σχεδιασμένη πρόκληση σύγχυσης στην «κοινή γνώμη» και η συγκάλυψη του απαίσιου προσώπου των ιμπεριαλιστών (ταυτόσημο με τη θηριωδία του πολέμου), οι οποίοι δε διστάζουν να θέσουν σε εφαρμογή το δόγμα του «προληπτικού πολέμου».

Το ερώτημα λοιπόν που με δραματικό τρόπο αναδεικνύεται από τις εξελίξεις είναι: «μπορεί και ποιος να σταματήσει τον πόλεμο». Οι αρχιγκάγκστερ της νέας τάξης μπορούν να τρομοκρατούν και να μακελεύουν ανενόχλητοι τους λαούς; Μπορούν μήπως να αποτρέψουν το αιματοκύλισμα οι «Ευρωπαίοι εταίροι» που απλά ζητούν να μη μείνουν έξω από τη μοιρασιά της λείας του πολέμου και ζητούν κοινή δράση υπό τη σημαία του ΟΗΕ;

Μήπως, άραγε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να βάλει χαλινάρι στους αρχιδολοφόνους της νέας τάξης; Οσο το έκανε στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία ή και στην πρώτη «Καταιγίδα της ερήμου». Το μέτωπο λοιπόν ενάντια στον πόλεμο και το φασισμό της νέας τάξης, μόνο οι λαοί, και μόνο αυτοί, μπορούν και πρέπει να ορθώσουν. Η μοιρολατρία και ηττοπαθείς αντιλήψεις για το αήττητο και παντοδύναμο του σιδηρόφρακτου καθεστώτος της νέας τάξης, ταιριάζουν σε βολεμένους και «φρόνιμους».

Οσο για τη στάση της κυβέρνησης Σημίτη, όχι μόνο θα δώσει ό,τι ζητήσουν τα αφεντικά της νέας τάξης, αλλά σπεύδει ήδη να εκμεταλλευτεί από τώρα «τον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ» για να δικαιολογήσει «στο εσωτερικό» την ένταση της λιτότητας και άλλα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και τυχόν «υποχωρήσεις» σε εθνικά θέματα (π.χ. Κυπριακό).


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΗΧΟΥΝ ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ...

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ: «Το τελεσίγραφο του Τζορτζ Μπους προς τη Βαγδάτη και η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου ότι ο πόλεμος είναι πλέον θέμα ημερών, το πολύ εβδομάδων (αν η Βαγδάτη δεν αποδεχθεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας), λειτουργούν ήδη ως προαναγγελία επέμβασης στο Ιράκ. Οι εγκυρότεροι παρατηρητές εκτιμούν ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και ότι οι αμερικανικές απαιτήσεις προς τη Βαγδάτη απλώς μεθοδεύουν την εφαρμογή της» («ΒΗΜΑ»).

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ: «Το σύνολο σχεδόν των αναλυτών αναμένει να εξελιχθούν κρίσιμα γεγονότα στην περιοχή του Κόλπου, που θα προσδιορίσουν την εξέλιξη του κόσμου για τα επόμενα 30-40 χρόνια, καθώς θα έλθουν να επιβεβαιώσουν την ηγεμονία των ΗΠΑ και να διατηρήσουν την περιφερειακή ισχύ των άλλων μεγάλων δυνάμεων» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«ΠΑΕΙ» ΤΟ ΕΥΡΩΜΕΤΩΠΟ: «Αρχίζει σιγά σιγά να "σπάει" το αρνητικό σε κάθε αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ μέτωπο που είχαν εμφανίσει τον τελευταίο μήνα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τώρα οι Ευρωπαίοι συρόμενοι πίσω από την Ουάσιγκτον, θέλοντας να σώσουν τα προσχήματα, υποστηρίζουν ότι μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν θα πρέπει να έχει την προηγούμενη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η έγκριση αυτή θα δοθεί τελικά στους Αμερικανούς» (Γ. Δαράτος -«ΕΘΝΟΣ»).

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ: «Πολλές από τις εταιρείες που θα ωφεληθούν τα μέγιστα από έναν πόλεμο (σ.σ. κατά του Ιράκ) διατηρούν στενές σχέσεις με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπους... Ενα παράδειγμα: Ο νυν αντιπρόεδρος και πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι ήταν διευθύνων σύμβουλος της τεξανής εταιρείας Halliburton... Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Halliburton θα αποκομίσει και πάλι τεράστια κέρδη σε περίπτωση πολέμου ενάντια στο Ιράκ» («ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ» - «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΞΗΡΗ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΞΕΚΑΡΦΩΜΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: Γιατρός του «Ευαγγελισμού» αποκαλύπτει - ΤΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΩΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΑΒΒΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΞΗΡΟΥ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ.

ΧΩΡΑ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΡΑΤΟΣ»!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΥΠΟΛΟΓΗ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΜΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΕ ΑΕΡΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.

ΕΣΤΙΑ: ΑΝΕΜΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ - Η ομιλία Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ «ΣΤΑΥΡΩΣΟΥΝ» ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

ΕΘΝΟΣ: ΣτΕ: Ασπίδα προστασίας για το περιβάλλον - ΤΡΙΠΛΟ ΦΡΕΝΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΟ 50% ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΔΑΣΟΝΟΜΟΣ - Οριστική λύση με αποχαρακτηρισμούς.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Παιχνίδι εντυπώσεων». «Στόχος όλων αυτών των "αποκαλύψεων" δεν είναι άλλος από το να δημιουργηθεί ένα πολιτικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή της δίκης, αλλά και το κατάλληλο κλίμα για τους ίδιους τους κατηγορουμένους και ιδίως για τον Σάββα Ξηρό. Σε αυτό το παιχνίδι των εντυπώσεων μοιάζει ορισμένες φορές να ενδίδουν και οι αρχές είτε με βολικές διαρροές, είτε ακόμα και με ενέργειες όπως η σύλληψη της Σωτηροπούλου που ερμηνεύθηκε ως μήνυμα σκλήρυνσης από την πλευρά της κυβέρνησης, κυρίως λόγω της χρονικής στιγμής που επελέγη». (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ)

Η πηγή των «αποκαλύψεων». «Στη χώρα μας το περί την τρομοκρατία σίριαλ συνεχίζεται με ευθύνη της κυβέρνησης, που πάλι χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης. Οι πληροφορίες, οι διαρροές, οι αποκαλύψεις έχουν την ίδια επίσημη πηγή και δε θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας αν δεν το επιθυμούσαν οι "χειριστές" της υπόθεσης» (Σοφία Βούλτεψη - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Μαύρη γραφίδα: «Μια κουκούλα πλανάται πάνω από το δημόσιο διάλογο στη χώρα. Η κουκούλα της σταλινικής Αριστεράς. Αυτή που ελαφρά την καρδία χαρακτηρίζει "μακαρθισμό" τη συγκέντρωση σε ένα βιβλίο δημοσιευμένων απόψεων (σ.σ. του Μ. Βασιλάκη). Αυτή που χαρακτηρίζει "πράξη δημοκρατίας" την καταγγελία ακροδεξιών τρομοκρατών και "χαφιεδισμό" την καταγγελία ακροαριστερών τρομοκρατών» (Πάσχος Μανδραβέλης - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)

Ευχαριστίες...«Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει για λογαριασμό της Τουρκίας στην ΕΕ» (Κύρα Αδάμ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ