ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΘΩΡΑΚΙΣΗ» ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Προϋπολογίζουν νέα δεινά για τα λαϊκά στρώματα

Με πρόσχημα την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη σχεδιαζόμενη νέα τυχοδιωκτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ

Η επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς και η δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών του προϋπολογισμού, είναι οι δύο άξονες, πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών, κυρίως του πληθωρισμού από μια άνοδο των τιμών του πετρελαίου, λόγω της επερχόμενης νέας τυχοδιωκτικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ. Με λίγα δηλαδή λόγια η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φορτώσει τις συνέπειες μιας νέας κρίσης και πάλι στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία ήδη δοκιμάζονται από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις ακρίβειας που εξαπολύει το εμποροβιομηχανικό κύκλωμα με τη συγκάλυψη της ίδιας. Το πιο σοβαρό πάντως θέμα που τίθεται ήδη και από κυβερνητικούς παράγοντες, είναι η υπαρκτή τάση στρατιωτικοποίησης των οικονομιών, γεγονός που στην πράξη σημαίνει «πάγωμα» επενδύσεων σε υποδομές και μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων στην πολεμική βιομηχανία. Το άμεσο παράγωγο μια τέτοιας πολιτικής είναι η ενίσχυση του μιλιταριστικού κλίματος με το οποίο επιδιώκουν να δηλητηριάσουν τα λαϊκά στρώματα στις κοινωνίες της Δύσης.

Για το θέμα των συνεπειών που θα έχει στην ελληνική οικονομία ενδεχόμενη επίθεση των Αμερικανών στο ΙΡΑΚ και την πορεία κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2003 - θέμα βέβαια που έχει άμεση σχέση με το πρώτο - συζήτησαν στη χτεσινή σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού Γ. Φλωρίδη. Το θέμα των συνεπειών που θα υπάρξουν στις ευρωπαϊκές οικονομίες από μια επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ, συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (συμμετείχε ο Ν. Χριστοδουλάκης σαν πρόεδρος του ευρωγκρούπ), όπου αφού διείδαν κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού από μια άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, καταλήξανε στις συνήθεις και... παντός καιρού συστάσεις. Δηλαδή στην ενίσχυση της αντιπληθωριστικής πολιτικής, μέσω των περικοπών των μισθών και την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο Ν. Χριστοδουλάκης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα σχέδια της κυβέρνησης για συνέχιση ή και σκλήρυνση της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων:

  • επικαλέστηκε την οικονομική στασιμότητα που χαρακτηρίζει σήμερα τις ΗΠΑ, την Ευρώπη κι άλλες μεγάλες οικονομίες και πρόσθεσε πως σε όλα αυτά «προστίθεται και η αβεβαιότητα λόγω της δήλωσης που έχει κάνει η Αμερική σχετικά με το Ιράκ».
  • Υποστήριξε πως «είναι βέβαιο ότι μία ενδεχόμενη επέμβαση της Αμερικής στο Ιράκ θα προκαλέσει ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με τις πρώτες ύλες, σχετικά με το πετρέλαιο, όπως επίσης βέβαια θα βάλει τη διεθνή οικονομία σε μια νέα φάση επιφυλακτικότητας και αβεβαιότητας».
  • Αφού έκανε τη διάγνωση του προβλήματος, ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε και τη... θεραπεία, λέγοντας πως για τους παραπάνω λόγους προχωρούμε στη στήριξη των επιχειρήσεων, την απελευθέρωση των αγορών και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Και παρακάτω...«πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη μείωση των δαπανών, στη μείωση του κόστους και τη συγκράτηση των τιμών σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την όποια συγκυριακή πίεση...». Με λίγα λόγια το μήνυμα προς τους εργαζόμενους είναι σαφές: τα κεφάλια μέσα, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέα εισαγόμενη κρίση.
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Στην γκιλοτίνα ξανά μισθοί - συντάξεις - κοινωνικές δαπάνες

Τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΒ στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού διασφάλισε η κυβέρνηση

Με τη δραστική περικοπή των μισθών - συντάξεων και λοιπών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2003, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να δώσει λύση σε μια σειρά συγκυριακά προβλήματα (χρηματοδότηση ολυμπιακών έργων), αλλά και στα νέα προβλήματα που είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν από μια νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ (αναζωπύρωση του πληθωρισμού). Στο γενικότερο πλαίσιο λιτότητας του νέου προϋπολογισμού, η κυβέρνηση εξασφάλισε και τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΒ, η ηγεσία του οποίου επισκέφτηκε χτες τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη. Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και πως ο υπουργός έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δε θα υπάρξουν αποκλίσεις από τη γραμμή της δημοσιονομικής πειθαρχίας...

Επίσης στη διάρκεια της - άτυπης - συνέντευξης Τύπου που έδωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έδωσε μια σειρά στοιχεία για τα μεγέθη του υπό κατάρτιση προϋπολογισμού του 2003.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  • Τα έσοδα και οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού θα αυξηθούν (ονομαστική αύξηση) με ρυθμό 5,3%.
  • Το ονομαστικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό 7,3% (πραγματική αύξηση 4% συν 3,3% πληθωρισμός).
  • Οι δαπάνες για μισθούς - συντάξεις θα αυξηθούν ονομαστικά κατά 5,6%.
  • Οι καταναλωτικές δαπάνες θα περικοπούν δραστικά κατά 7,1%.
  • Οι δαπάνες για υγεία - περίθαλψη θα αυξηθούν κατά 19%.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα:

Το πρώτο: Στους μισθούς οι πιθανότατα χορηγούμενες αυξήσεις 2,5% κινούνται σαφώς σε επίπεδα κάτω του επίσημου πληθωρισμού, που τον Αύγουστο «έτρεχε» με 3,5%, αλλά περισσότερο του πληθωρισμού που αφορά τα είδη που κυρίως καταναλώνει η λαϊκή οικογένεια και ο οποίος, όπως αναγνωρίζει και το υπουργείο Ανάπτυξης, «τρέχει» αυτή τη στιγμή με ρυθμό μεγαλύτερο του 6%. Οσο για τις συντάξεις, οι ονομαστικές αυξήσεις «παίζουν» μεταξύ 3,5 και 4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για μισθούς - συντάξεις στον προϋπολογισμό του 2002 είναι 6,5%, γεγονός που σημαίνει μια μείωση του σχετικού κονδυλίου μεταξύ 2003/2002 κατά 14%.

Το δεύτερο που προκύπτει είναι ότι μεγάλες περικοπές δαπανών θα υπάρξουν σε όλες ανεξαιρέτως τις δαπάνες που αφορούν τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας κλπ. Στη δε αύξηση κατά 19% των δαπανών Υγείας - Περίθαλψης, έχουμε να κάνουμε με ένα «τρικ» της κυβέρνησης, καθώς σε αυτό περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση του ΙΚΑ και του ασφαλιστικού συστήματος.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΜΠΟΡΟΙ
Προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις

«Σκοπός της σύσκεψης αυτής και άλλων παρόμοιων πρέπει να είναι να εξετάσει τους στόχους μας και να προετοιμάσει το κίνημα των ΕΒΕ για μια μεγάλη μαζική κινητοποίηση στο άμεσο μέλλον, που ν' απαιτήσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και έμποροι». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Φέτσης, στην Πανελλαδική Σύσκεψη Ομοσπονδιών Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της 68ης ΔΕΘ.

Παρ' όλη όμως την επιμονή από τις δυνάμεις της ΔΗΚΕΒΕ και τις προτάσεις τους για οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το θέμα της ακρίβειας, τα φορολογικά μέτρα, το Ασφαλιστικό και τις ρυθμίσεις για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας στις ομοσπονδίες κατέβαλαν συντονισμένη προσπάθεια να αναβληθεί κάθε απόφαση για κινητοποιήσεις και να περιοριστεί η συζήτηση στο θέμα της «ανασυγκρότησης των ΕΒΕ και του συνδικαλιστικού τους κινήματος».

Εκδηλώθηκε και σ' αυτήν την ετήσια σύσκεψη η τάση που προωθείται τα τελευταία χρόνια, να μετατραπεί η σύσκεψη από αγωνιστικό βήμα και εφαλτήριο μαχητικών κινητοποιήσεων, σε ενημερωτικό σεμινάριο. Η μορφή εξάλλου της σύσκεψης με τη χρησιμοποίηση όλου σχεδόν του χρόνου της για τις εισηγήσεις του προέδρου και του γραμματέα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των φορέων και πολιτικών κομμάτων, την ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ιωάννη Μουρμούρα, δεν άφησε σχεδόν καθόλου περιθώρια για ουσιαστική συζήτηση για τα πιεστικά προβλήματα του κλάδου.

Στο τέλος δόθηκε ο λόγος στον Χρήστο Τριάντη, πρόεδρο των συνταξιούχων ΤΕΒΕ και πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ. Παρ' όλα αυτά, όμως, για άλλη μια φορά ο γνωστός αγωνιστής κατάφερε να συμβάλλει στο σωστό προσανατολισμό των ΕΒΕ. Αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, ο Χρήστος Τριάντης ξεσκέπασε την πολιτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που, όπως είπε, παρέπεμψε τους ΕΒΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην «εξατομίκευση».

Μέσα σ' αυτές τις απαξιωτικές πολιτικές επιλογές, υπογράμμισε ο Χ. Τριάντης, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μένει αδιάφορος, να γυρίζει την πλάτη. Είναι δυνατόν μπροστά σ' αυτή την κατάσταση να παρακάμπτουμε την ανάγκη για κινητοποιήσεις και να μιλάμε για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος; «Το συνδικαλιστικό κίνημα έφτασε εδώ που έφτασε γιατί οι συμβιβασμένες ηγεσίες του δούλεψαν αποφασιστικά για να το φτάσουν σ' αυτή τη θέση». Αν θέλετε να βγει το συνδικαλιστικό κίνημα από την αδράνεια και την αναξιοπιστία, ένας τρόπος υπάρχει, να μπει μπροστά σε μεγάλους αγώνες για τη λύση των προβλημάτων. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ