Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Στην γκιλοτίνα ξανά μισθοί - συντάξεις - κοινωνικές δαπάνες

Τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΒ στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού διασφάλισε η κυβέρνηση

Με τη δραστική περικοπή των μισθών - συντάξεων και λοιπών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2003, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να δώσει λύση σε μια σειρά συγκυριακά προβλήματα (χρηματοδότηση ολυμπιακών έργων), αλλά και στα νέα προβλήματα που είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν από μια νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ (αναζωπύρωση του πληθωρισμού). Στο γενικότερο πλαίσιο λιτότητας του νέου προϋπολογισμού, η κυβέρνηση εξασφάλισε και τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΒ, η ηγεσία του οποίου επισκέφτηκε χτες τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη. Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και πως ο υπουργός έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δε θα υπάρξουν αποκλίσεις από τη γραμμή της δημοσιονομικής πειθαρχίας...

Επίσης στη διάρκεια της - άτυπης - συνέντευξης Τύπου που έδωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έδωσε μια σειρά στοιχεία για τα μεγέθη του υπό κατάρτιση προϋπολογισμού του 2003.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  • Τα έσοδα και οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού θα αυξηθούν (ονομαστική αύξηση) με ρυθμό 5,3%.
  • Το ονομαστικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό 7,3% (πραγματική αύξηση 4% συν 3,3% πληθωρισμός).
  • Οι δαπάνες για μισθούς - συντάξεις θα αυξηθούν ονομαστικά κατά 5,6%.
  • Οι καταναλωτικές δαπάνες θα περικοπούν δραστικά κατά 7,1%.
  • Οι δαπάνες για υγεία - περίθαλψη θα αυξηθούν κατά 19%.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα:

Το πρώτο: Στους μισθούς οι πιθανότατα χορηγούμενες αυξήσεις 2,5% κινούνται σαφώς σε επίπεδα κάτω του επίσημου πληθωρισμού, που τον Αύγουστο «έτρεχε» με 3,5%, αλλά περισσότερο του πληθωρισμού που αφορά τα είδη που κυρίως καταναλώνει η λαϊκή οικογένεια και ο οποίος, όπως αναγνωρίζει και το υπουργείο Ανάπτυξης, «τρέχει» αυτή τη στιγμή με ρυθμό μεγαλύτερο του 6%. Οσο για τις συντάξεις, οι ονομαστικές αυξήσεις «παίζουν» μεταξύ 3,5 και 4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για μισθούς - συντάξεις στον προϋπολογισμό του 2002 είναι 6,5%, γεγονός που σημαίνει μια μείωση του σχετικού κονδυλίου μεταξύ 2003/2002 κατά 14%.

Το δεύτερο που προκύπτει είναι ότι μεγάλες περικοπές δαπανών θα υπάρξουν σε όλες ανεξαιρέτως τις δαπάνες που αφορούν τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας κλπ. Στη δε αύξηση κατά 19% των δαπανών Υγείας - Περίθαλψης, έχουμε να κάνουμε με ένα «τρικ» της κυβέρνησης, καθώς σε αυτό περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση του ΙΚΑ και του ασφαλιστικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ