ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Κατάληψη από τους σπουδαστές

Την άμεση ολοκλήρωση της σπουδαστικής εστίας, την αύξηση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, και δωρεάν στέγαση για όλους, διεκδικούν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Φλώρινας. Η κατάληψη που πραγματοποιούν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, θα διαρκέσει μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, οπότε θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση, για να καθορίσουν τις παραπέρα μορφές αγώνα που θα ακολουθήσουν. Στη διάρκεια της κατάληψης δεν πραγματοποιούνται οι εγγραφές των πρωτοετών σπουδαστών.

Οπως καταγγέλλουν οι σπουδαστές, η κατασκευή της σπουδαστικής εστίας στη Φλώρινα ξεκίνησε το 1993 και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ετσι κανείς από τους 1.500 σπουδαστές που φοιτούν στα 3 τμήματα της ΣΤΕΓ, δεν έχει δωρεάν στέγαση, ενώ πολλοί είναι όσοι δικαιούνται, ακόμη και με τα υπάρχοντα κριτήρια.

Μόνο 100 φοιτητές λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου 30.000 το μήνα, ενώ οι τιμές των ενοικίων βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη (π.χ. το ενοίκιο για μια απλή γκαρσονιέρα κυμαίνεται στο μέσο όρο των 90.000 δρχ.).

Ομως ελλείψεις υπάρχουν γενικότερα στις υποδομές του ΤΕΙ Φλώρινας. Οι 1.500 σπουδαστές στοιβάζονται για μάθημα σε 7 αίθουσες διδασκαλίας. Ενώ εργαστηριακά μαθήματα κάνουν σε αίθουσες διδασκαλίας των Λυκείων της περιοχής, όπου φυσικά δεν υπάρχει ο απαραίτητος εργαστηριακός εξοπλισμός.

Γι' αυτό καταγγέλλουν: «Χορτάσαμε υποσχέσεις από υπουργούς και κάθε λογής παρατρεχάμενους, για παράδοση των Εστιών από Μάρτη σε Σεπτέμβρη. Πέφτει στο κενό πια η προσπάθεια όσων επιχειρούν να καλύψουν την αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας και να κατευνάσουν τη διαρκώς διογκούμενη αγανάκτηση των σπουδαστών», όπως αναφέρει η σπουδάστρια Α. Τσαμπούρη.

Με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, και γνωρίζοντας ότι το στεγαστικό πρόβλημα είναι κοινό για όλα τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, (ΑΕΙ και ΤΕΙ), οι σπουδαστές καλούν τους καθηγητές, τους εργαζόμενους του ΤΕΙ, τους γονείς και τους τοπικούς φορείς της πόλης, τους συλλόγους φοιτητών και σπουδαστών όλης της χώρας σε συντονισμό των κινητοποιήσεων. Και δηλώνουν ξεκάθαρα πως με τα κεκτημένα τους θα είναι αδιαπραγμάτευτοι.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αλλάζουν πάλι οι αριθμοί τηλεφώνων

Αλλάζουν πάλι από τις 3 Νοέμβρη 2002 οι αριθμοί των τηλεφώνων, με την κατάργηση του «0» και την αντικατάστασή του με το «2» στην αρχή κάθε τηλεφωνικής κλήσης. Πρόκειται για τη δεύτερη αλλαγή από τις αρχές του χρόνου που έγιναν δεκαψήφιοι οι αριθμοί τηλεφώνων, με την προσθήκη του κωδικού κάθε πόλης.

Ενας από τους κύριους λόγους που η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αποφάσισε τη νέα αριθμοδότηση, είναι η διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των ιδιωτικών τηλεπικοινωνιακών εταιριών που άρχισαν ήδη να δραστηριοποιούνται, μετά την «απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς».

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις της ηγεσίας της ΕΕΤΤ, από τις 3/11 το αρχικό ψηφίο «0» θα αντικατασταθεί από το «2» για όλες τις κλήσεις (αστικές και υπεραστικές), ενώ από τις 19 Γενάρη 2003 αλλάζουν και οι αριθμοί κλήσης των κινητών τηλεφώνων, με την αντικατάσταση του αρχικού ψηφίου «0» με το «6». Επίσης, από τις 3/11 αντικαθίσταται το αρχικό ψηφίο «0» με το «8» για σύνδεση στο Internet, ενώ καταργείται το «0» στις ειδικές κατηγορίες αριθμών ( π.χ. το 0800 110 1234 θα γίνει 800 110 1234). Ιδιοι θα παραμείνουν οι αριθμοί κλήσης που αρχίζουν από «1» (π.χ. ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112), καθώς και οι άλλοι τριψήφιοι, τετραψήφιοι και πενταψήφιοι αριθμοί, που χρησιμοποιούνται για ειδικές περιπτώσεις.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι από την 1η Γενάρη 2003 θα μπορούν οι συνδρομητές να αλλάζουν εταιρία διατηρώντας τον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό. Αυτή η δυνατότητα θα παρέχεται από την 1η Ιούλη 2003 και στους κατόχους κινητών τηλεφώνων.

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ
Ανεπαρκείς αυξήσεις στα τιμολόγια επισκευής

Αυξήσεις κατά μέσο όρο κατά 30% στα τιμολόγια ορισμένων εργασιών για την αποκατάσταση των κτιρίων των πλημμυροπαθών της Αθήνας, σε σχέση με αυτά που ισχύουν για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, περιλαμβάνονται σε χτεσινή απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης.

Θεωρείται βέβαιο ότι ακόμη και με τις αυξήσεις αυτές, που παρέχει η κυβέρνηση προκειμένου μάταια να εξιλεωθεί, επειδή άφησε για τρεις συνεχόμενες φορές σε διάστημα 50 ημερών τους κατοίκους του Μοσχάτου και του Ρέντη στο έλεος της πλημμύρας, δεν καλύπτεται ούτε στο ελάχιστο το πραγματικό κόστος των επισκευών. Παράλληλα, με τον έμμεσο αυτό τρόπο, η κυβέρνηση ομολογεί την ανεπάρκεια των τιμολογίων που ισχύουν για τους πολλαπλάσιους βέβαια σεισμοπαθείς της Αθήνας, χωρίς βέβαια να σκοπεύει να αυξήσει αντίστοιχα και τα τιμολόγια που ισχύουν γι' αυτούς...

Παρέμβαση για το... σχολείο - καφενείο στο Χορτιάτη

Μπροστά στις ευθύνες του για το σχολείο - καφενείο στο Δήμο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης έρχεται το υπουργείο Παιδείας με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης. «Η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές του Δήμου Χορτιάτη του Ν. Θεσσαλονίκης δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Τους βρήκε να κάνουν μάθημα σε παλιά καφενεία και καφετερίες. Να κάνουν μάθημα εκ περιτροπής λόγω της έλλειψης σχολικών αιθουσών και να ασφυκτιούν σε αίθουσες 39 μαθητές στην Ε' δημοτικού, 38 στη Δ' Δημοτικού και 33 στη Γ' Δημοτικού καθώς και πολλά άλλα», επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί οδήγησε μαθητές και γονείς σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τη λύση των προβλημάτων, συνεχίζει. Οι ευθύνες της τοπικής δημοτικής αρχής αλλά και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης είναι τεράστιες για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατασκευή του νέου 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου και την εγκατάσταση ενός προκατασκευασμένου διθέσιου νηπιαγωγείου».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Παιδείας πότε θα λυθούν επιτέλους τα παραπάνω προβλήματα ώστε οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε σχολείο σύγχρονο και λειτουργικό που θα καλύπτει τις σημερινές ανάγκες.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 12:19 μ.μ. στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, 5 χιλιόμετρα νότια του Βαρθολομιού Ηλείας, χωρίς να αναφερθούν ζημιές.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης ήταν 22 χιλιόμετρα. Να θυμίσουμε ότι στην ίδια περιοχή και στο ίδιο εστιακό βάθος σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ το περασμένο Σάββατο. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νομό Ηλείας καθώς επίσης στη Ζάκυνθο και στην Αχαΐα.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την Κυριακή 22/9/2002 και ώρα 9.30 π.μ. τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυψέλης, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΛΟΥΚΑ ΓΟΥΒΑΛΗ

Η σύζυγος: Χάιδω. Τα παιδιά: Αλεξάνδρα και Νίκος Κωνσταντέας, Ζησημίνα και Νίκος Κανέλλιας, Αναστασία και Παναγιώτης Σαραντόπουλος, Αικατερίνη Γούβαλη. Τα εγγόνια. Η αδελφή. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

***

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 και ώρα 10.30 π.μ. τελούμε 40θήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, αδελφού και θείου

ΝΙΚΟΥ Ι. ΜΑΧΑΙΡΑ

Η σύζυγος: Τερέζα. Οι αδελφοί: Ευάγγελος, Γεώργιος, Χριστίνα και Κική. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ