ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
Ο Χρήστος...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Χρήστος γεννήθηκε στην Κολιάτσου. Ο Χρήστος στέλεχος του φοιτητικού κινήματος. Ο Χρήστος ευρωβουλευτής. Ο άνθρωπος που σκέφτεται την Αθήνα. Είναι ορισμένες εικόνες, από την τηλεοπτική διαφήμιση του Χρήστου Παπουτσή.

Αν αναρωτιέστε, τώρα, τι σχέση έχει ο ασκών για χρόνια τώρα εξουσία, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ελλάδα, Χρ. Παπουτσής, με τις ευαισθησίες της Κολιάτσου και του φοιτητικού κινήματος, μάλλον, μια απάντηση και μόνο υπάρχει: Οση σχέση έχει και το ΠΑΣΟΚ του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», με το σημερινό. Δηλαδή, καμία! Ο σημερινός Χρήστος είναι χρόνια τώρα ένθερμος και αμετανόητος οπαδός των «ευρω-μονόδρομων» της λιτότητας, των νόμων της αγοράς και της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου. Ο Χρήστος και οι διάφοροι άλλοι πολιτικοί σαν τον Χρήστο έχουν διαβεί προ πολλού τον Ρουβίκωνα κι έχουν περάσει στην απέναντι από το λαό όχθη. Η πολιτική τους «προσφορά» συνίσταται αποκλειστικά και μόνο στις όποιες ικανότητες διαχείρισης (διάβαζε: ξεγέλασμα) της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τις επιθυμίες των μεγάλων συμφερόντων. Αυτή την ικανότητα εξαργυρώνουν καθημερινά και οικοδομούν την πολιτική τους καριέρα. Αυτός είναι ο Χρήστος.

Υ.Γ. Αλήθεια, γιατί στο διαφημιστικό σποτ «ξέχασε» να μνημονεύσει τη θητεία του στο υπουργείο Ναυτιλίας; Επειδή μια τέτοια αναφορά θα παρέπεμπε στο τραγικό ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ» και όχι μόνο;

Οι... αγωνίες του κ. Πρετεντέρη

Μην... αγωνιάτε κ. Ι.Κ. Πρετεντέρη, αναρωτώμενος «θέλει ή δε θέλει η ελληνική κοινωνία να απαλλαγεί από την τρομοκρατία;». Το ερώτημά σας έχει προ πολλών πολλών αιώνων απαντηθεί. Κανένας λαός - και ο ελληνικός μαζί - δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις με την όποια τρομοκρατία. Εχθρικές, εχθρικότατες, ήταν πάντα οι σχέσεις τους. Και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά. Ο ελληνικός λαός, για παράδειγμα, έχει πληρώσει βαριά, είτε την κρατική, είτε τη φασιστική (τον καιρό της Κατοχής), είτε τη σύγχρονη ιμπεριαλιστική τρομοκρατία, είτε τους όποιους τρομοκρατικούς μηχανισμούς τους, τύπου «17Ν».

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, όμως, που έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Οι εμπειρίες αυτές αναδείχνονται σήμερα πολύτιμες, καθώς πολλοί και διάφοροι επιχειρούν, είτε με τις... αγωνίες τους, είτε με άλλα κόλπα και τερτίπια, να θολώσουν τα νερά, σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της πολιτικής ουσίας, του περιεχομένου και του χαρακτήρα της σύγχρονης τρομοκρατίας, όπως και των βαθύτερων ελατηρίων και αιτιών της.

«Ανθυγιεινή» διοικητική σύγκλιση

Απ' την 1.10.2002 ξεκινά τη δράση του το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και χτες ξεκίνησε διημερίδα για το ρόλο του νέου θεσμού.

Ο νέος θεσμός, όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση, έρχεται να καλύψει το έλλειμμα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης σε ελεγκτικούς μηχανισμούς της διοικητικής δράσης, στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, ώστε να προλαμβάνονται ή να καταστέλλονται διοικητικές δυσλειτουργίες. Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε και στην εισήγηση, για «διοικητική σύγκλιση» σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οσο κι αν ακούγονται καλά οι προληπτικές και κατασταλτικές δυνατότητες του ΣΕΥΥΠ, δυστυχώς ο βασικός και κύριος ρόλος του βρίσκεται στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην Υγεία και στην Πρόνοια. Μιας πολιτικής, της οποίας τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η υποβάθμιση των τομέων αυτών, η πολύμορφη ιδιωτικοποίησή τους και ο συνεχής περιορισμός των όποιων σχετικών κρατικών δαπανών, στα πλαίσια και του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τα ακριβά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΕΙ καλά, τελευταία, η κυβέρνηση... Ολο και περισσότερο ...αποκλίνει από τους ιερούς κανόνες της «ελεύθερης» αγοράς. Τελευταίο και πλέον εξωφρενικό παράδειγμα ωμής ...κρατικής παρέμβασης αποτελούν τα όσα είπε, χτες, ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Με δυο λόγια, ο υπουργός Ανάπτυξης εξάγγειλε την εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων και -άκουσον, άκουσον - ανακοίνωσε ακόμη και την ίδρυση Παρατηρητηρίου Τιμών.

Και σε ό,τι αφορά στο πρώτο, μικρό είναι το κακό. Ετσι κι αλλιώς, ποιοι θα εντατικοποιήσουν τους όποιους ελέγχους, όταν δεν υπάρχουν πλέον ουσιαστικά ελεγκτικοί μηχανισμοί στο σημερινό «κράτος στρατηγείο»; Και όσοι υπάρχουν, δεν έχουν καμιά δουλιά να κάνουν, αφού δεν έχουν πλέον ουσιαστικές αρμοδιότητες. Οι τιμές και όλα τα συναφή προβλήματα διαμορφώνονται και αντιμετωπίζονται πλέον με τους νόμους της αγοράς.

Αλλά, το δεύτερο είναι ...πρωτάκουστο. Ακου εκεί, Παρατηρητήριο Τιμών! Μόλις τ' άκουσαν οι δυνάμεις της αγοράς - τα μεγάλα συμφέροντα, δηλαδή - τρομοκρατήθηκαν, τους κόπηκε η λαλιά.. Τέτοιας έκτασης και δυναμισμού ...αντιμονοπωλιακό μέτρο είχαν πολλά χρόνια ν' ακούσουν και να δουν...

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ, όμως, για την ακρίβεια και επειδή ο Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι είναι ανύπαρκτη και η σχετική φασαρία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα προβλήματα προσαρμογής των Ελλήνων καταναλωτών στο ευρώ, έχουμε να κάνουμε μερικές σχετικές προτάσεις:

Τα όποια σχετικά ...προβλήματα προσαρμογής μπορούν να λυθούν στο «άψε - σβήσε» με τα εξής δυο μέτρα: Πρώτον, το διπλασιασμό όλων των μεροκάματων, μισθών και συντάξεων, που σήμερα βρίσκονται κάτω από 1.500 ευρώ (γύρω στις 500.000 δραχμές) το μήνα. Και, δεύτερον, το πάγωμα όλων των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών στο σημερινό επίπεδο.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προκαλούμε, μάλιστα, τον κ. Τσοχατζόπουλο, να βάλουμε όποιο στοίχημα θέλει, ότι μόλις η κυβέρνηση πάρει αυτά τα μέτρα, κανένας εργαζόμενος δε θα μιλάει για ακρίβεια, από την άλλη στιγμή. Αρα, θα έχουν λυθεί, όλα τα ...προβλήματα προσαρμογής στο νέο νόμισμα...

Εμπρός, λοιπόν. Ιδού η Ρόδος...

Στην... γκιλοτίνα η ακρίβεια!

Να, λοιπόν, που η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε να πάρει ...«ουσιαστικά» μέτρα κατά της ακρίβειας, που αγρίεψε για τα καλά. Προσπαθώντας να μας πείσει ότι θα «τσακίσει την ακρίβεια» και όλους εκείνους που κερδοσκοπούν σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και προκαλούν αναζωπύρωση του πληθωρισμού με τις προκλητικές αυξήσεις τιμών, το Υπουργικό Συμβούλιο επικύρωσε χτες τα μέτρα που συναποφάσισαν προχτές οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης. Τα μέτρα, με τα οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να στείλει στην «γκιλοτίνα» την ακρίβεια και τους κερδοσκόπους, προβλέπουν: Την επαναφορά της ενδεικτικής τιμής στο εμφιαλωμένο νερό και την επέκταση του μέτρου και σε άλλα προϊόντα, τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αυστηρότερους ελέγχους στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, ελέγχους για υπερτιμολογήσεις στις επιχειρήσεις, καθώς και τη σύναψη «συμφωνιών κυρίων» με επαγγελματικούς κλάδους παροχής υπηρεσιών.

Ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ξέφρενες αυξήσεις τιμών ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, θυμίζει τη λαϊκή παροιμία που λέει πως «όταν δε θέλει η νύφη να ζυμώσει, όλη τη μέρα κοσκινάει»! Οσο ένας καρκινοπαθής μπορεί να σωθεί με ασπιρίνες, άλλο τόσο θα αντιμετωπιστούν με τα συγκεκριμένα μέτρα τα προβλήματα της ακρίβειας στην αγορά. Ας μη γελιόμαστε. Με θεσμοθετημένο το καθεστώς της ελεύθερης αγοράς, που επιτρέπει στους μεγαλοεπιχειρηματίες να αυξάνουν ελεύθερα όποτε και όσο θέλουν τις τιμές και επιπλέον με τις ΔΕΚΟ να έχουν περάσει κάτω από μερικό ή ολικό έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου, ο πληθωρισμός δεν αντιμετωπίζεται: Γιατί κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την πώληση του εμφιαλωμένου νερού και άλλων εμπορευμάτων σε τιμές διπλάσιες ή και υπερδιπλάσιες των «ενδεικτικών», ούτε και να υποχρεώσει τους εμποροβιομήχανους να τηρήσουν τις «συμφωνίες κυρίων» (αφού αυτές δεν έχουν καν δεσμευτικό χαρακτήρα ούτε προβλέπονται έστω κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους). Οπως επίσης κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τις ΔΕΚΟ (που λειτουργούν πια με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - όχι ότι και πριν ήταν πολύ καλύτερα) να παγώσουν τα τιμολόγια ή να επιβάλουν μικρές αυξήσεις. Οσο για τους ελέγχους στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων και τους ελέγχους για υπερτιμολογήσεις, δεν αφορούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες (αφού η κυβέρνηση θεωρεί «ιερό και όσιο» την τήρηση των κανόνων της «ελεύθερης αγοράς»), αλλά προφανώς τους μανάβηδες και τους εργαζόμενους αγρότες!

Οσοι περιμένουν από αυτά τα «μέτρα» να χτυπηθεί η ακρίβεια, είναι το λιγότερο «αιθεροβάμονες», καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια με παραπέρα συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων, ενώ στην Ελλάδα είχαμε και έχουμε πληθωρισμό κερδών. Βλέπετε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αρνούμενος να παραδεχτεί ότι η ρίζα του κακού για την έξαρση του πληθωρισμού και της ακρίβειας στην αγορά βρίσκεται στην ασυδοσία του κεφαλαίου, την οποία υπηρετεί η κυβέρνησή του, δήλωσε από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ότι δε θα επιτρέψει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις γιατί τις θεωρεί «καταστροφικές»! Με τέτοιες πρωθυπουργικές δηλώσεις, πώς να μη χειροκροτεί ο ΣΕΒ την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ;


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ