ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Πυρετός διαβουλεύσεων

Από τη συνάντηση του Μπους με τη ρωσική αντιπροσωπεία

Associated Press

Από τη συνάντηση του Μπους με τη ρωσική αντιπροσωπεία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το τελεσίγραφο προς το Ιράκ, που επιδόθηκε εμμέσως, δηλαδή διά μέσου της κατάθεσης του σχεδίου απόφασης προς έγκριση στο Κογκρέσο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας. Και πώς άλλωστε θα μπορούσε κάποιος να παρερμηνεύσει το «θα επιτεθούμε με ή χωρίς τη συναίνεση του ΟΗΕ»;

Υπό αυτό το διαμορφωμένο σκηνικό και με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να συνεχίζει αν ασκεί πιέσεις στον ΟΗΕ, και μάλιστα αυτή τη φορά με απειλές ότι οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη, πριν υπάρξει νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως το επιθυμούν οι ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος επρόκειτο να βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της Ρωσίας. Στόχος του, να τους πείσει περί της αναγκαιότητας να συμπαραταχτούν με τις ΗΠΑ ως προς τη στρατιωτική ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, δεδομένου ότι η Ρωσία διαθέτει το δικαίωμα του «βέτο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Εχοντας πλέον καταστήσει σαφές ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την Ουάσιγκτον σε βάρος της Βαγδάτης δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση, όσο και το ζήτημα περί της «συνωμοσίας» που συνιστά η αιφνίδια αποδοχή από τον Σαντάμ Χουσεΐν της επιστροφής των επιθεωρητών όπλων, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ο Μπους θα χρησιμοποιήσει όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να «κερδίσει» τους Ρώσους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, προσφέροντας ενδεχομένως ακόμη και οικονομικά κίνητρα.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία εμμένει στο ότι δεν απαιτείται καν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο έδαφος του Ιράκ, θέση που εξέφρασε προ ημερών ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, προς τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια από πλευράς Ουάσιγκτον. Επισήμως, πάντως, αντικείμενο συνάντησης του Μπους με τους Ρώσους αξιωματούχους είναι η εφαρμογή της συμφωνίας περί διμερούς μείωσης των πυρηνικών κεφαλών.

Οσο για την επίθεση, καταλληλότερη χρονική στιγμή για την έναρξη του πολέμου εμφανίζεται, δε, ο Φλεβάρης βάσει των εκτιμήσεων στρατιωτικών συμβούλων των ΗΠΑ, τις οποίες επικαλούνται σε δημοσίευμά τους την Παρασκευή οι Washington Times.

«Πράσινο φως» και από το ΔΝΤ

«Αν είναι ένας μικρός χρονικά πόλεμος εναντίον του Ιράκ, νομίζω ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μικρές στην παγκόσμια οικονομία και ίσως τελικά μια τέτοια επιχείρηση να έχει θετικές επιπτώσεις μια και σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή του κόσμου θα επέλθει σταθερότητα», υποστηρίζει με τη χαρακτηριστική του κυνικότητα ο διευθυντής του ΔΝΤ, Χορστ Κέλερ, σε άρθρο του στην International Herald Tribune, αν και συμπληρώνει ότι η χρονική του διάρκεια πρέπει να είναι μικρή γιατί σε περίπτωση που επεκταθεί χρονικά ή τοπικά τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Ετσι, χωρίς να υπολογίζει τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τις καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει ένας «σύντομος» πόλεμος και με το πρόσχημα της σταθερότητας στην περιοχή, ο Κέλερ αποκαλύπτει τους στόχους μιας επίθεσης στο Ιράκ: Το φθηνό πετρέλαιο που μπορεί να προσφέρει στις ενεργοβόρες βιομηχανικές χώρες, και κυρίως στις ΗΠΑ, μια φιλική προς τη Δύση κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

ΡΩΣΙΑ
Στο «γύψο» και το δικαίωμα δημοψηφίσματος

Δείγμα της «δημοκρατίας» που υπάρχει στη Ρωσία

«Σιγήν ιχθύος» τηρούν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων σχετικά με τα τελευταία δείγματα της... «δημοκρατίας» που εφαρμόζεται στη Ρωσία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Στάση σιωπής κρατούν και όσοι πριν μερικές δεκαετίες έκαναν κριτική στην ΕΣΣΔ και στους κομμουνιστές για ζητήματα «δημοκρατίας». Κι όμως στις 18/9/2002 κεντρώες και δεξιές κοινοβουλευτικές ομάδες, βουλευτές της κυβέρνησης και της «συμπολίτευσης» και λοιποί κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι στην Κρατική Δούμα της Ρωσίας έκαναν το «θαύμα» τους. Κατ' εντολήν του Πούτιν έβαλαν στο «γύψο» το δικαίωμα του δημοψηφίσματος. Κι αυτή η «δύναμη» που έσπρωξε όλες αυτές τις «διαφορετικές» πολιτικές δυνάμεις να ενώσουν την κοινοβουλευτική ισχύ τους και να νομοθετήσουν, ήταν ο φόβος τους για τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος που θα έδειχνε τη στάση του ρωσικού λαού απέναντι στην αγοραπωλησία της γης, των φυσικών πόρων αλλά και στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ενιαίων συστημάτων ηλεκτροενέργειας, σιδηροδρόμων, αμυντικής βιομηχανίας κ.ά.). Ηταν δε, τέτοια η ανάγκη απαγόρευσης του δημοψηφίσματος, που ο προεδρεύων στη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας υποχρέωσε τους βουλευτές να ψηφίσουν τέσσερις φορές έως ότου συγκεντρωθούν οι 300 απαραίτητοι ψήφοι (στους 450 βουλευτές) για την αλλαγή του ομοσπονδιακού νόμου για το δημοψήφισμα. Βλέπετε, στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες ο πολυπόθητος αριθμός δε συγκεντρωνόταν. Με βάση αυτήν την αλλαγή απαγορεύεται η προκήρυξη δημοψηφίσματος στη χώρα ένα χρόνο πριν από τις εκλογές (βουλευτικές - προεδρικές). Αναμένεται τις επόμενες μέρες, με γοργούς ρυθμούς ο νέος νόμος να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, που ήδη έχει δημόσια τοποθετηθεί ενάντια στο δημοψήφισμα που πρότεινε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δε θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί, επειδή το Δεκέμβρη του 2003 αναμένεται να γίνουν οι τακτικές βουλευτικές εκλογές,

Το δημοψήφισμα του ΚΚΡΟ

Στις 14/9 στην αγροτική περιοχή του Κρασναντάρ με την παρουσία της ηγεσίας του ΚΚΡΟ άρχισε η συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με τα παρακάτω 4 ερωτήματα: «1. Συμφωνείτε ή όχι, με την έγκριση νόμου με τον οποίο θα απαγορεύεται η αγορά - πώληση της γης, εξαιρουμένης των ιδιωτικών κήπων και της γης όπου υπάρχουν ιδιωτικές κατοικίες και κτίρια επιχειρήσεων; 2. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι το ποσό των ενοικίων, των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και των άλλων δημοτικών τελών δεν πρέπει στο σύνολό τους να ξεπερνά το 10% του συνολικού εισοδήματος της οικογένειας; 3. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι ο κατώτερος μισθός και σύνταξη του πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αρχίζοντας από το 2004, δεν μπορεί να είναι μικρότεροι από το όριο διαβίωσης; 4. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι στη Ρωσική Ομοσπονδία το υπέδαφος, τα δάση, οι λίμνες και οι άλλοι φυσικοί πόροι, καθώς επίσης οι επιχειρήσεις σιδηροδρομικής μεταφοράς, του θερμο-ενεργειακού συμπλέγματος, της αμυντικής βιομηχανίας, της μεταλλουργίας, θα πρέπει να βρίσκονται στην αποκλειστική κρατική ιδιοκτησία, ως αντικείμενα, που θα εξασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και την αξιοπρεπή ζωή κάθε πολίτη;».

Στις 17/9 σε σύσκεψη που έγινε στη Μόσχα, με πρωτοβουλία του ΚΚΡΟ και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), του Αγροτικού Κόμματος (ΑΚ), αλλά και άλλων 30 κοινωνικών και μαζικών οργανώσεων, ομόφωνα εκδηλώθηκε η υποστήριξη στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με τις παραπάνω 4 ερωτήσεις.

Αντιδράσεις

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Γκενάντι Σελεζνιόφ και Νικολάι Γκουμπένκο, που πρόσφατα διαγράφηκαν από το ΚΚΡΟ, ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης του δημοψηφίσματος, αποδεικνύοντας το γνωστό ρητό «ο κατήφορος δεν έχει πάτο». Υπέρ του Κρεμλίνου τάχθηκε και ο τροτσκιστικής «απόχρωσης» βουλευτής Ολέγκ Σέιν, επικεφαλής του νεοϊδρυθέντος Εργατικού Κόμματος Ρωσίας. Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ έκανε λόγο για πιέσεις που έγιναν σε βουλευτές για να απαγορευτεί το δημοψήφισμα. Σημείωσε ότι αυτή η ενέργεια είναι «αντιλαϊκή, ανήθικη και αφύσικη». Επίσης, ο Ζιουγκάνοφ με επιστολή έθεσε το θέμα της απαγόρευσης του δημοψηφίσματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Ιβάν Μέλνικοφ δήλωσε ότι το Κόμμα, σε περίπτωση που ο νέος νόμος εγκριθεί από την Ανω Βουλή και υπογραφεί από τον Πρόεδρο Πούτιν, θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ενταση και ξεχωριστές σκοπιμότητες

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Η Γεωργία αντέδρασε στη δήλωση του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ ότι η Μόσχα θα καταφέρει μονομερώς προληπτικά χτυπήματα κατά των ανταρτών στο φαράγγι Πανκίσι, αν η Γεωργία θα καλύπτει και στο εξής τους τρομοκράτες στο έδαφός της. «Οποιαδήποτε ειδική επιχείρηση στο φαράγγι Πανκίσι θα διεξαχθεί αποκλειστικά από τα νομοτελεστικά όργανα της Γεωργίας. Δε θα συμμετάσχει σ' αυτή καμιά τρίτη πλευρά. Ούτε η Ρωσία, ούτε οι ΗΠΑ. Τέρμα!», δήλωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας Κάχα Σιχαρουλίτζε.

Στο μεταξύ, ο στρατηγός Λεονίντ Ιβάσοφ, που έχει διατελέσει σύμβουλος του υπουργείου Αμυνας, αρμόδιος για τα διεθνή θέματα, ζήτησε από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην απειλήσει εκ νέου ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα πλήξουν το εσωτερικό της Γεωργίας, επειδή οι απειλές αυτές στερούνται ρεαλισμού και ζημιώνουν τη διεθνή εικόνα της Ρωσίας. Επισήμανε ότι, αν πληγεί η Γεωργία από τη Ρωσία, τότε μπορεί να καταρρεύσουν περιφερειακοί οργανισμοί, όπου συμμετέχουν η Γεωργία και η Ρωσία ή η μία απ' αυτές τις χώρες, ή να απειληθεί σοβαρότατα το συλλογικό σύστημα ασφάλειας, για παράδειγμα το GOUAM, που συγκροτείται από τη Γεωργία, το Ουζμπεκιστάν, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Μολδαβία, ή η ΚΑΚ. Επίσης, προέβλεψε ότι στην περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας στη Γεωργία, ο περιφερειακός ρόλος του Γεωργιανού Προέδρου Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε, επί έτη αντίπαλου της κυβέρνησης της Μόσχας, θα μπορούσε να ενισχυθεί. «Η ρωσική απειλή έχει συνενώσει την ελίτ της γεωργιανής πολιτικής τάξης, ενώ δε βλέπω και καμία χώρα που να υποστηρίζει στο θέμα αυτό τη χώρα μας», τόνισε ο Ιβάσοφ.

ΗΠΑ
«Οχι στο όνομά μας»

Διακήρυξη συνείδησης εκατοντάδων Αμερικανών διανοούμενων, επιστημόνων και καλλιτεχνών κατά του πολέμου

«Δε θα πρέπει να ειπωθεί ότι ο αμερικανικός λαός δεν έκανε τίποτα ώστε να αποτρέψει την κυβέρνηση της χώρας του που κήρυξε έναν πόλεμο χωρίς όρια και προώθησε νέα απολυταρχικά μέτρα καταπίεσης» δηλώνουν εκατοντάδες (ο κατάλογος είναι ανοιχτός και διευρύνεται συνεχώς) καθηγητές Πανεπιστημίου, επιστήμονες και καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ράμσεϊ Κλαρκ, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο ανθρωπολόγος Ντέιβιντ Χάρβεϊ, η Λόρι Αντερσον (τραγουδίστρια), ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Αλτμαν, οι ηθοποιοί Τιμ Ρόμπινς, Τζέιν Φόντα, Σούζαν Σάραντον, Εντ Ασνερ, οι διανοούμενοι Ιμάνουελ Βαλερστάιν, Μάικλ Χαρτ και ο Φρέντρικ Τζέιμσον, η ακτιβίστρια Αντζελα Ντέιβις... καλώντας συνάμα όλο τον αμερικανικό λαό να αντισταθεί στην πολιτική που ασκούν και προσπαθούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου «και η οποία συνιστά πολλούς σοβαρούς κινδύνους για όλη την ανθρωπότητα».

Στη διακήρυξη, που τιτλοφορείται «Οχι στο όνομά μας», οι υπογράφοντες δηλώνουν πως «πιστεύουμε ότι οι λαοί και τα κράτη έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν την τύχη τους, χωρίς να εξαναγκάζονται και διά της βίας από τις μεγάλες δυνάμεις. Πιστεύουμε ότι και οι άνθρωποι που συλλαμβάνονται ή διώκονται θα πρέπει να χαίρουν όλων των δικαιωμάτων»... και «κατανοούμε ότι τέτοια δικαιώματα και τέτοιες αξίες πάντα πρέπει να τις υπερασπίζεσαι και να αγωνίζεσαι γι' αυτές».

«Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν συνείδηση της κατάστασης πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις κυβερνήσεις και πρώτα και κύρια να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε αδικία λαμβάνει χώρα στο όνομά μας. Γι' αυτό καλούμε όλους τους Αμερικανούς να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ στον πόλεμο και την καταπίεση, η οποία έχει εξαπολυθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη από την κυβέρνηση Μπους. Είναι άδικη, ανήθικη και παράνομη και γι' αυτό εμείς επιλέγουμε να συμπλέουμε με τους λαούς».

Και η διακήρυξη αφού αναφέρει διεξοδικά όλους τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στην οικουμένη στο «όνομα του αμερικανικού λαού» καταλήγει: «Πρέπει να αντλήσουμε παραδείγματα από το παρελθόν όταν ο αμερικανικός λαός αντιστάθηκε, όταν πολέμησε τη σκλαβιά με εξέγερση, που κέρδισε τα δικαιώματά του με αίμα όπως στο Σικάγο, που αγωνίστηκε με σθένος κατά του πολέμου του Βιετνάμ»... «Κάντε τον κόσμο να ακούσει την έκκλησή μας: αντίσταση στη μηχανή του πολέμου και αγώνας για να τον σταματήσουμε».

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Πρέπει να χτυπάμε πρώτοι»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε δύο κυρίως άξονες στηρίζεται η νέα γεωστρατηγική πολιτική των ΗΠΑ, όπως εμπεριέχεται στην έκθεση «Η Στρατηγική για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα: Οι ΗΠΑ πρέπει να μπορούν να χτυπήσουν πρώτες τους εχθρούς τους, κυρίως τις τρομοκρατικές οργανώσεις, και να εμποδίσουν κάθε άλλη δύναμη να τις ξεπεράσει ή να εξομοιωθεί μαζί τους στον στρατιωτικό τομέα.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε τα δόλια κράτη και τους τρομοκράτες συνεργάτες τους πριν καταστούν ικανοί να απειλήσουν ή να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής κατά των ΗΠΑ, των συμμάχων και των φίλων τους», αναφέρεται στην έκθεση και προστίθεται ότι «όσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος αν παραμένουμε αδρανείς, τόσο πιο ισχυρό είναι το επιχείρημα για να αποφασίσουμε προληπτικές ενέργειες για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, ακόμη και αν υπάρχουν αβεβαιότητες για τη χρονική στιγμή και τον τόπο των εχθρικών επιθέσεων». Η έκθεση αυτή παρουσιάζεται κάθε χρόνο από την αμερικανική προεδρία, πρόκειται όμως για την πρώτη που έχει συνταχθεί από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους αφότου ανέλαβε την εξουσία το Γενάρη του 2001, αφού η προηγούμενη είχε συνταχθεί το 1999 επί προεδρίας του Δημοκρατικού Μπιλ Κλίντον.

Επίσης, «οι δυνάμεις μας θα είναι αρκετά ισχυρές για να αποτρέψουν όλους τους πιθανούς αντιπάλους μας να δεσμευτούν σε μια κούρσα εξοπλισμών με την ελπίδα να ξεπεράσουν ή να φθάσουν την ισχύ των ΗΠΑ», ενώ τέλος περιλαμβάνονται κεφάλαια για την ανάγκη της προώθησης της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής σε διεθνή κλίμακα, τις ελεύθερες συναλλαγές, καθώς και για το ρόλο των ΗΠΑ στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Δεκάδες οι νεκροί, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

Η επόμενη μέρα μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που εκδηλώθηκαν προχτές ξημερώματα στην Ακτή Ελεφαντοστού μεταξύ ενόπλων στασιαστών και μονάδων του στρατού, απέδειξε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν ελέγχουν την κατάσταση...

Στα - ήδη από προχτές πολλές δεκάδες - θύματα των συγκρούσεων, προστέθηκαν το περασμένο 24ωρο και νέα, όταν ομάδες παραστρατιωτικών πυρπόλησαν σπίτια σε παραγκούπολη μεταναστών (οι περισσότερη από την Μπουρκίνα Φάσο) στη βόρεια πόλη Κορχόγκο. Οι εμπρησμοί σπιτιών είχαν ως αποτέλεσμα την άτακτη φυγή ενός πλήθους εκατοντάδων ατόμων που εγκατέλειπαν τις εστίες τους με ό,τι μπορούσαν να περισώσουν... Επιπλέον, εκπρόσωπος στασιαστών δήλωσε πως τόσο το Κορχόγκο (στο βορρά) όσο και το Μπουάκε (κεντρικό τμήμα χώρας) είναι υπό τον έλεγχό τους.

Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν χτες τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλασάνε Κουατάρα να αναζητήσει καταφύγιο στις πρεσβείες πρώτα της Γερμανίας, και έπειτα της Γαλλίας.

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ακτή Ελεφαντοστού ανάγκασε τελικώς χτες τον Πρόεδρο της χώρας Λοράν Γκμπάγκμπο που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία και στο Βατικανό να επιστρέψει εκτάκτως στο Αμπιτζάν... Πριν επιστρέψει, ο Γκμπάγκμπο ερωτηθείς για την κρίση στη χώρα του δεν παρέλειψε να επιρρίψει την ευθύνη για την «απόπειρα πραξικοπήματος σε ομάδες τρομοκρατών»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ