Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Οχι στο όνομά μας»

Διακήρυξη συνείδησης εκατοντάδων Αμερικανών διανοούμενων, επιστημόνων και καλλιτεχνών κατά του πολέμου

«Δε θα πρέπει να ειπωθεί ότι ο αμερικανικός λαός δεν έκανε τίποτα ώστε να αποτρέψει την κυβέρνηση της χώρας του που κήρυξε έναν πόλεμο χωρίς όρια και προώθησε νέα απολυταρχικά μέτρα καταπίεσης» δηλώνουν εκατοντάδες (ο κατάλογος είναι ανοιχτός και διευρύνεται συνεχώς) καθηγητές Πανεπιστημίου, επιστήμονες και καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ράμσεϊ Κλαρκ, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο ανθρωπολόγος Ντέιβιντ Χάρβεϊ, η Λόρι Αντερσον (τραγουδίστρια), ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Αλτμαν, οι ηθοποιοί Τιμ Ρόμπινς, Τζέιν Φόντα, Σούζαν Σάραντον, Εντ Ασνερ, οι διανοούμενοι Ιμάνουελ Βαλερστάιν, Μάικλ Χαρτ και ο Φρέντρικ Τζέιμσον, η ακτιβίστρια Αντζελα Ντέιβις... καλώντας συνάμα όλο τον αμερικανικό λαό να αντισταθεί στην πολιτική που ασκούν και προσπαθούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου «και η οποία συνιστά πολλούς σοβαρούς κινδύνους για όλη την ανθρωπότητα».

Στη διακήρυξη, που τιτλοφορείται «Οχι στο όνομά μας», οι υπογράφοντες δηλώνουν πως «πιστεύουμε ότι οι λαοί και τα κράτη έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν την τύχη τους, χωρίς να εξαναγκάζονται και διά της βίας από τις μεγάλες δυνάμεις. Πιστεύουμε ότι και οι άνθρωποι που συλλαμβάνονται ή διώκονται θα πρέπει να χαίρουν όλων των δικαιωμάτων»... και «κατανοούμε ότι τέτοια δικαιώματα και τέτοιες αξίες πάντα πρέπει να τις υπερασπίζεσαι και να αγωνίζεσαι γι' αυτές».

«Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν συνείδηση της κατάστασης πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις κυβερνήσεις και πρώτα και κύρια να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε αδικία λαμβάνει χώρα στο όνομά μας. Γι' αυτό καλούμε όλους τους Αμερικανούς να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ στον πόλεμο και την καταπίεση, η οποία έχει εξαπολυθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη από την κυβέρνηση Μπους. Είναι άδικη, ανήθικη και παράνομη και γι' αυτό εμείς επιλέγουμε να συμπλέουμε με τους λαούς».

Και η διακήρυξη αφού αναφέρει διεξοδικά όλους τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στην οικουμένη στο «όνομα του αμερικανικού λαού» καταλήγει: «Πρέπει να αντλήσουμε παραδείγματα από το παρελθόν όταν ο αμερικανικός λαός αντιστάθηκε, όταν πολέμησε τη σκλαβιά με εξέγερση, που κέρδισε τα δικαιώματά του με αίμα όπως στο Σικάγο, που αγωνίστηκε με σθένος κατά του πολέμου του Βιετνάμ»... «Κάντε τον κόσμο να ακούσει την έκκλησή μας: αντίσταση στη μηχανή του πολέμου και αγώνας για να τον σταματήσουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οσο ο ιμπεριαλισμός είναι ισχυρός, πάντα υπάρχει πιθανότητα πολέμου» (2004-05-16 00:00:00.0)
«Να περιοριστεί ο αντιαμερικανισμός»! (2003-02-22 00:00:00.0)
Ταυτισμένοι με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού (2002-04-17 00:00:00.0)
Θυμήσου το Μαγιακόφσκι (2001-09-22 00:00:00.0)
Ο τουρκικός κίνδυνος (1999-04-27 00:00:00.0)
ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ Αμερικάνοι! (1998-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ