ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
Οι μυστικές υπηρεσίες αγρυπνούν...

Από το 1998 η «Αλ Κάιντα» είχε ανακηρυχτεί επίσημα εχθρός της CIA. Αρα, δεν επιτρεπόταν να πετάγονται, «ελαφρά τη καρδία», πληροφορίες που την αφορούσαν

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
«Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν ανακαλύψει το 1998 ότι μια ομάδα Αράβων, αγνώστου ταυτότητας, σχεδίαζε να κατευθύνει ένα αεροπλάνο φορτωμένο με εκρηκτικά προς το World Trade Center». Πρόκειται για απόσπασμα από την έρευνα που παρουσίασε προχτές η Επιτροπή Πληροφοριών του Κογκρέσου για το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη 2001.

Δεν περιμένουμε, βέβαια, να μάθουμε την αλήθεια από μια έρευνα του αμερικανικού Κογκρέσου και, μάλιστα, μόλις ένα χρόνο μετά. Ομως, τα ερωτήματα που προκύπτουν από την παραπάνω διαπίστωση είναι κάτι παραπάνω από εύλογα, γιατί οι δικαιολογίες που προβάλλονται, ότι, δηλαδή, η CIA και το FBI «δεν πήραν στα σοβαρά» τις παραπάνω πληροφορίες - οι οποίες είχαν ξεκινήσει από το 1994 και συνέχισαν να φτάνουν μέχρι και ένα μήνα πριν το χτύπημα - δε γίνονται καθόλου πιστευτές.

Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ούτε πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ τις «υποτίμησαν» ή «δεν τις αξιολόγησαν σωστά», γιατί ο τότε διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, το 1998 είχε ανακοινώσει την «κήρυξη πολέμου κατά της "Αλ Κάιντα"». Ο «εχθρός», λοιπόν, είχε εντοπιστεί και, άρα, δεν επιτρεπόταν να πετάγονται «ελαφρά τη καρδία», πληροφορίες που τον αφορούσαν.

Μήπως, λοιπόν, έρχεται ως λογικό επακόλουθο το τρομερό ερώτημα, οι μυστικές υπηρεσίες ερεύνησαν εξονυχιστικά τις πληροφορίες και επειδή διείδαν ότι ένα τέτοιο χτύπημα εξυπηρετούσε μελλοντικά σχέδια για την εδραίωση της αμερικάνικης «αυτοκρατορίας», άφησαν, στην καλύτερη εκδοχή, τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους;

Το βέβαιο είναι ότι, ένα χρόνο μετά, φαίνεται ολοκάθαρα πως το χτύπημα λειτούργησε ως καταλύτης για να πάρουν σάρκα και οστά τα πλέον επιθετικά σχέδια των ηγεμόνων της «νέας τάξης». Πάντως, όσο η αμφιβολία κυριαρχεί για το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, τόσο το χειρότερο για την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ «ΔΑΙΜΟΝΩΝ»

ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ: «Διαθέτουμε βάσιμες πληροφορίες ότι ο Αριέλ Σαρόν θα εκμεταλλευτεί την εστίαση της προσοχής της διεθνούς κοινής γνώμης στο Ιράκ, για να προχωρήσει στην "Τελική Λύση" που οραματίζεται για το Παλαιστινιακό. Το σχέδιό του είναι να προχωρήσει σε επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης και να απελάσει μαζικά τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης στην Ιορδανία - μια δεύτερη "Μάκμπα" - (παραλληλισμός με τη μεγάλη καταστροφή του 1948, όπου ξεριζώθηκαν τα 3/4 του παλαιστινιακού πληθυσμού). Σε μια τέτοια περίπτωση δε θα διστάσει να δολοφονήσει ή απελάσει και τον ίδιο τον Γιασέρ Αραφάτ» (Αλ Χίντι, υπεύθυνος Ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ: «Το σενάριο δημοσιοποιήθηκε από το BBC και περιλαμβάνει τρία στάδια: κατ' αρχάς, και προτού καν δώσει επισήμως ο Μπους το πράσινο φως, άνδρες των ειδικών δυνάμεων θα διεισδύσουν στο Δυτικό Ιράκ... Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη τουλάχιστον 50.000 στρατιωτών όσο το δυνατόν εγγύτερα στο Ιράκ και την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων εναντίον των "στρατηγικών" ιρανικών στόχων... Κατόπιν τούτων, δέκα έως είκοσι χιλιάδες άνδρες θα πέσουν με αλεξίπτωτα στη Βαγδάτη με αποστολή να αποκεφαλίσουν το ιρακινό καθεστώς...» («ΝΕΑ»).

ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: «Ο πρόεδρος Μπους θέλει πόλεμο και όχι δικαιοσύνη - εκτός και αν είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να ξεφορτωθεί τους εχθρούς των ΗΠΑ, να επιβάλει "αλλαγή καθεστώτων" ή για να βρει μια χρήσιμη πρόφαση για τη στρατιωτική επέμβαση που θα δώσει τον έλεγχο των πετρελαίων στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες - στις οποίες ο πρόεδρος Μπους έχει πολλά φιλαράκια» (Ρόμπερτ Φισκ -«ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ» - «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΦΙΜΩΣΗΣ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ - ΘΑ ΚΑΝΩ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΣΑΣ!

ΑΥΓΗ: ΜΠΟΥΣ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΜΕΤΟΧΕΣ, ΑΚΙΝΗΤΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ...

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ - Αναζητείται άλλοθι στη διεθνή συγκυρία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΦΟΡΑ ΦΩΦΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΑ - 1η ΜΑΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΡΛΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΩΤΗ.

ΧΩΡΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ 17Ν.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΜΟΝΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΞΑΠΟΣΤΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ... ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑ!

ΕΘΝΟΣ: ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ 2004.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΗΡΑΜΕ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΜΑΣ 11.000 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΛΥΣΗ - ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΧΡΕΗ, ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΝΟΜΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΝΟΜΟΥ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Γνώριζαν αλλά...«Οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας γνώριζαν από το 1998 ότι οι Αραβες τρομοκράτες σχεδίαζαν να ανατινάξουν τους Δίδυμους Πύργους, χρησιμοποιώντας αεροσκάφος γεμάτο εκρηκτικά. Ωστόσο, ούτε το FBI ούτε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν έλαβε την απειλή σοβαρά. Αυτό αποκάλυψε έρευνα του Κογκρέσου γύρω από τις συνθήκες τις τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου» (ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Πόλεμος αλλά "γρήγορος": «Η κυβέρνηση κρίνει αναπόφευκτη την πολεμική εξόρμηση των Αμερικανών κατά του Ιράκ και, αναλογιζόμενη τις οικονομικοπολιτικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, εύχεται ταχεία εξέλιξη των επιχειρήσεων, διακηρύττοντας επίσης ότι δε θα εμπλακεί η χώρα μας. Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, απεύχεται κυρίως τη σύμπτωση του "Πολέμου του Κόλπου Νο 2" με την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση». (ΒΗΜΑ)

Πολιτικοποίηση κατά το δοκούν: «Οσο η 17Ν ήταν εν δράσει, η "πολιτικοποίησή" της ήταν -όπως αποδείχτηκε- αναγκαία προϋπόθεση για την εξάρθρωσή της. Τώρα η υπόθεση κινείται αποκλειστικά στον άξονα Αστυνομία - εισαγγελέας - δικαστήριο. Οποιος θέλει να πάει αλλού, ας το επιχειρήσει -αυτός θα χάσει» (Γ. Λιακόπουλος -ΒΗΜΑ).

Εκ των υστέρων...«Η κατάργηση του θεσμού των ενόρκων στον νέο "τρομονόμο" για την πατρότητα του οποίου επαίρονται κυβέρνηση, που είχε πάντως την πρωτοβουλία, και αξιωματική αντιπολίτευση που τον ψήφισε, ήταν μια οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ)

Περίγελως: «Στην αναγραφή ενδεικτικών τιμών στο εμφιαλωμένο νερό κατέληξε η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έπειτα από πολυήμερη κυβερνητική προετοιμασία για τα μέτρα ελέγχου των ανατιμήσεων στην αγορά, προκαλώντας γενική θυμηδία» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ