Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Οι μυστικές υπηρεσίες αγρυπνούν...

Από το 1998 η «Αλ Κάιντα» είχε ανακηρυχτεί επίσημα εχθρός της CIA. Αρα, δεν επιτρεπόταν να πετάγονται, «ελαφρά τη καρδία», πληροφορίες που την αφορούσαν

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
«Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν ανακαλύψει το 1998 ότι μια ομάδα Αράβων, αγνώστου ταυτότητας, σχεδίαζε να κατευθύνει ένα αεροπλάνο φορτωμένο με εκρηκτικά προς το World Trade Center». Πρόκειται για απόσπασμα από την έρευνα που παρουσίασε προχτές η Επιτροπή Πληροφοριών του Κογκρέσου για το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη 2001.

Δεν περιμένουμε, βέβαια, να μάθουμε την αλήθεια από μια έρευνα του αμερικανικού Κογκρέσου και, μάλιστα, μόλις ένα χρόνο μετά. Ομως, τα ερωτήματα που προκύπτουν από την παραπάνω διαπίστωση είναι κάτι παραπάνω από εύλογα, γιατί οι δικαιολογίες που προβάλλονται, ότι, δηλαδή, η CIA και το FBI «δεν πήραν στα σοβαρά» τις παραπάνω πληροφορίες - οι οποίες είχαν ξεκινήσει από το 1994 και συνέχισαν να φτάνουν μέχρι και ένα μήνα πριν το χτύπημα - δε γίνονται καθόλου πιστευτές.

Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ούτε πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ τις «υποτίμησαν» ή «δεν τις αξιολόγησαν σωστά», γιατί ο τότε διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, το 1998 είχε ανακοινώσει την «κήρυξη πολέμου κατά της "Αλ Κάιντα"». Ο «εχθρός», λοιπόν, είχε εντοπιστεί και, άρα, δεν επιτρεπόταν να πετάγονται «ελαφρά τη καρδία», πληροφορίες που τον αφορούσαν.

Μήπως, λοιπόν, έρχεται ως λογικό επακόλουθο το τρομερό ερώτημα, οι μυστικές υπηρεσίες ερεύνησαν εξονυχιστικά τις πληροφορίες και επειδή διείδαν ότι ένα τέτοιο χτύπημα εξυπηρετούσε μελλοντικά σχέδια για την εδραίωση της αμερικάνικης «αυτοκρατορίας», άφησαν, στην καλύτερη εκδοχή, τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους;

Το βέβαιο είναι ότι, ένα χρόνο μετά, φαίνεται ολοκάθαρα πως το χτύπημα λειτούργησε ως καταλύτης για να πάρουν σάρκα και οστά τα πλέον επιθετικά σχέδια των ηγεμόνων της «νέας τάξης». Πάντως, όσο η αμφιβολία κυριαρχεί για το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, τόσο το χειρότερο για την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ