Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εκλογικά κωλύματα

Διευκρινιστική εγκύκλιο για τα κωλύματα και ασυμβίβαστα των υποψηφίων, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 13ης Οκτώβρη, απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών. Τα κωλύματα παύουν να ισχύουν εφόσον οι ενδιαφερόμενοι παραιτηθούν από τη θέση τους στις 27 Σεπτέμβρη και όταν συνταξιοδοτούνται ή από την 1η Γενάρη του τρέχοντος έτους, αν πρόκειται για προϊσταμένους οργανικών μονάδων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν μπορούν να εκλεγούν στους δήμους όπου υπηρετούν: Οι δημοτικοί υπάλληλοι. Οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Συνδέσμων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Δεν υφίσταται, ωστόσο, κώλυμα για τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν είναι και υπάλληλοι σε αυτά, αλλά και για τους υπαλλήλους των δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων. Οι εισπράκτορες ή ελεγκτές εσόδων - εξόδων των ΟΤΑ δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα μόνο στο δήμο που ανήκουν οργανικά.

Επίσης δεν μπορούν να εκλεγούν όποιοι έχουν συνάψει σύμβαση με δήμο ή κοινότητα, ετήσιας αξίας 500.000 δραχμών και πάνω, για ΟΤΑ με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους. 1.000.000 δραχμών και πάνω για ΟΤΑ με πληθυσμό πάνω από 2.000 κατοίκους. Μπορούν να εκλεγούν οι ιδρυτές και τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Αστικής Εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην οποία συνιδρυτής είναι ο οικείος ΟΤΑ, εφόσον οι αποδοχές των προσώπων αυτών δεν ξεπερνούν τα παραπάνω ποσά.

Δεν μπορούν να εκλεγούν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όσοι δημόσιοι υπάλληλοι (με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς) υπηρέτησαν στην περιφέρειά της ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας σε επίπεδο διεύθυνσης και γενικής διεύθυνσης, μέσα στο 2002. Η απαγόρευση αυτή δεν αφορά τους υπαλλήλους των ΟΤΑ ή των ΝΠΔΔ αυτών.

Δεν μπορούν να εκλεγούν στους δήμους, κοινότητες και νομαρχίες, οι δικαστικοί λειτουργοί, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και θρησκευτικοί λειτουργοί. Μπορούν όμως να εκλεγούν οι οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία, ακόμη κι αν υπηρετούν ως δόκιμοι αξιωματικοί.

Τέλος δεν μπορούν να εκλεγούν όσοι οφείλουν σε δήμο πάνω από 200.000 δραχμές και σε κοινότητα πάνω από 50.000 δραχμές. Αν οφειλέτης δήμου ή κοινότητα εκλεγεί, οφείλει να εξοφλήσει το χρέος του μέχρι την ημέρα εγκατάστασης των δημοτικών και κοινοτικών αρχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ