Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ
Επαναδραστηριοποιούν την ΕΥΠ

Ετοιμο νομοσχέδιο για τον ...εκσυγχρονισμό της Υπηρεσίας

Η δημιουργία ενός «ιστού ασφάλειας» είναι έργο... ζωής για την κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης. Τα αποτελέσματά του είναι φανερά καθημερινά: Με την ένταση του αυταρχισμού. Με τα, χωρίς τέλος, αστυνομικά μπλόκα που αντιμετωπίζουν ως εν δυνάμει ύποπτο εγκληματία κάθε πολίτη. Με την ένταση της καταστολής. Με την αυθαιρεσία και την αστυνομοκρατία, με τελευταίο δείγμα τον ξυλοδαρμό απεργών ναυτικών στο λιμάνι του Πειραιά και την πολιτική τους επιστράτευση. Τώρα, στην ενίσχυση του «ιστού» θα συμβάλει πιο πολύ και η ΕΥΠ. Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, η ΕΥΠ θα εκσυγχρονιστεί και θα αναμορφωθεί, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική στην ...αποστολή της. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό.

Οι δηλώσεις έγιναν χτες το πρωί, μετά από συνάντηση του υπουργού με τον πρωθυπουργό. Οταν τελείωσε η ωριαία συνάντηση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε πως «στη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, και το θέμα του εκσυγχρονισμού και της αναμόρφωσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη στην αποστολή της, η οποία, όπως γνωρίζετε, είναι η ασφάλεια της χώρας. Προς το σκοπό αυτό συντάξαμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο παρέδωσα προηγουμένως στον πρωθυπουργό».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο που συντάχτηκε με τη συνεργασία κορυφαίων πανεπιστημιακών και το οποίο προβλέπει πολύ σημαντικές αλλαγές για την περαιτέρω λειτουργία της ΕΥΠ στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα μια σημαντική αλλαγή είναι ότι η ΕΥΠ πλέον θα ασχολείται και με μια σειρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με νέες απειλές ενάντια στη δημοκρατία και στους πολίτες. Αναφέρω ενδεικτικά: Το οργανωμένο έγκλημα. Τη διακίνηση ανθρώπων. Το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος. Τη διακίνηση ναρκωτικών. Οπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται περί απειλών, οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά των πολιτών και της χώρας μας». Ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, δεν αναφέρθηκε σε άλλα σημεία του νομοσχεδίου μιας υπηρεσίας που έχει βαρύ και «αμαρτωλό» παρελθόν και παρόν. Διότι η υπηρεσία αυτή εκτός από τη... δίωξη των ναρκωτικών ασχολείται και με σημαντικά ζητήματα ασφάλειας του κράτους. Στα πλαίσια αυτά παρακολουθεί τις δραστηριότητες εκείνες που αμφισβητούν την κρατούσα δημόσια τάξη και εκείνους που την αμφισβητούν.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι η ΕΥΠ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα υπάγεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Κάθε χρόνο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, θα υποβάλλει έκθεση πεπραγμένων στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τομέας εθνικής ασφάλειας της ΕΥΠ θα διατηρηθεί όπως είναι σήμερα. Οι άλλοι, των ναρκωτικών ή ο τομέας που θα ασχολείται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, θα συνεργάζονται στενά με υπηρεσίες όπως η Ασφάλεια και το ΣΔΟΕ. Οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε αυτήν θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους και η ΕΥΠ θα ενισχυθεί με επιστημονικό προσωπικό και αναλυτές. Στόχος είναι να διαμορφωθεί σε αυτοδύναμη πολιτική υπηρεσία.

Παράλληλα ο Μ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε ερώτηση για την τρομοκρατία είπε: «Για την τρομοκρατία όχι δηλώσεις. Θέλω, όμως, να τονίσω το αυτονόητο: Μην κάνουμε πρόβλημα την εξάρθρωση της τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ