ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Φραστικής διένεξης συνέχεια

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι αναλύσεις που θέλουν το Γερμανό καγκελάριο αλλά και την κυβέρνηση να αναιρεί τελικά την «αντιπολεμική» της στάση και να αποδέχεται οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια βρίθουν στο αμερικανικό Τύπο. Εντούτοις, η γερμανική ηγεσία, μαζί με τη ρωσική, μέχρι στιγμής δείχνουν ανένδοτες και μάλιστα έχουν σχηματίσει «μέτωπο», τουλάχιστον όπως διαφάνηκε και στη σύνοδο υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία σίγουρα θα αλλάξει στάση τονίζουν αναλυτές ενώ για τον «Christian Science Monitor», η προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να διασκεδάσει την εντυπώσεις άρχισε «πριν καν τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της Κυριακής».

Ωστόσο, οι πληροφορίες διαφοροποιούν την εικόνα. Το βράδυ της Τρίτης και ενώ πραγματοποιούνταν η συνάντηση Μπλερ - Σρέντερ, για πρώτη φορά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε ανοιχτά τον Γκέρχαρντ Σρέντερ... ότι παρασύρθηκε σε ένα υπερβολικό αντιαμερικανισμό στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με αποτέλεσμα να ενταθεί η διπλωματική ψυχρότητα μεταξύ των δύο χωρών.

Οσο για το περιβόητο δείπνο επρόκειτο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού, να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο για την αναθέρμανση του κλίματος στις αμερικανογερμανικές σχέσεις. Οπως ανακοίνωσε η Ντάουνιγκ Στριτ, η συνάντηση ήταν «πολύ θερμή και ανεπίσημη», οι δύο ηγέτες δείπνησαν και συνομίλησαν επί δύο ώρες για το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, χωρίς να δοθούν όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Σρέντερ επέλεξε το Λονδίνο και όχι το Παρίσι για την πρώτη ανεπίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό, γεγονός που συνιστά ανατροπή της παράδοσης που θέλει κάθε νέο καγκελάριο να πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι.

Ομως με την επιστροφή του Σρέντερ στη Γερμανία, το σκηνικό παρέμεινε το ίδιο. Ο φάκελος που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση σχετικά με το οπλοστάσιο του Ιράκ «δεν προσφέρει τίποτε το καινούριο», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούβε Κάρστεν - Χάγιε, ο οποίος πρόσθεσε ότι η συνάντηση Σρέντερ - Μπλερ «οπωσδήποτε βοήθησε». Παράλληλα, τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει «υπομονετικά» να ξεπεράσει τις δυσκολίες που βαραίνουν τις σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσιγκτον. Ο Χάγιε αρνήθηκε πάντως να «επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει κατηγορηματικά» ότι μπορεί να προηγηθεί ανεπίσημη συνάντηση του καγκελαρίου Σρέντερ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, της διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα το Νοέμβρη.

Στο μεταξύ, επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, όταν ο Αμερικανός υπουργός Ντόναλντ Ράμσφελντ αποχώρησε από την αίθουσα συνεδρίασης του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία, ακριβώς πριν λάβει το λόγο ο Γερμανός ομόλογός του, Πέτερ Στρουκ προκαλώντας ποικίλα σχόλια.

«Εσκεμμένα, δεν ήθελα να είμαι σνομπ απέναντι σε κανέναν, απλώς επειδή γενικώς δε συνηθίζω να είμαι», δήλωσε ο Ράμσφελντ απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου κατά το τέλος των εργασιών της νατοϊκής υπουργικής συνόδου. Υπήρξε υπαινικτικός, ωστόσο, όταν ρωτήθηκε τι βήματα θα έπρεπε να ακολουθήσει το Βερολίνο, ώστε να βελτιωθούν οι εταιρικές σχέσεις στο πλαίσιο της Συμμαχίας, οπότε και τόνισε ότι «δε συνηθίζω να συμβουλεύω τους ηγέτες άλλων κρατών τι πρέπει να πράξουν»... «όμως όταν είσαι στη σήραγγα, συνέχισε να σκάβεις».

Πάντως, ο Ράμσφελντ απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει στη Βαρσοβία συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Εκχωρήσεις «καλής θέλησης»

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Ο υφυπουργός αμυνας των ΗΠΑ Ντάγκλας Φέιθ κατέφτασε χτες στη ρουμανική πρωτεύουσα προκειμένου, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες», να συζητήσει (μεταξύ άλλων) το ενδεχόμενο χρήσης ρουμανικών αεροπορικών βάσεων στην επίθεση κατά του Ιράκ.

Επειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάζε, ο Αμερικάνος αξιωματούχος ευχαρίστησε τη ρρουμανική κυβέρνηση για την πρόσφατη προσφορά της να «συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην εκστρατεία κατά του Ιράκ», καθώς και για την αποστολή εκστρατευτικού σώματος 400 αντρών στο Αφγανιστάν (αποστολή που σύμφωνα με τις επίσημες πηγές κόστισε στη χώρα 3 εκατομμύρια δολάρια). Παράλληλα, ο Ντάγκλας Φέιθ χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης να υπογράψει διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ που εξασφαλίζει την ασυλία των Αμερικανών στρατιωτών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου.

Η Ρουμανία «ελπίζει» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης που θα λάβει χώρα το Νοέμβρη στην Πράγα όποτε και αναμένεται η ένταξη 7 ακόμη χωρών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο άγαλμα του Βενιζέλου

Ο δημοκρατικός λαός της Θεσσαλονίκης, το φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πόλης διαδηλώνουν αύριο Παρασκευή, ενάντια στη νέα βάρβαρη ιμπεριαλιστική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης. Διαδηλώνουν ενάντια στις πολεμικές προετοιμασίες για μια νέα επίθεση κατά του Ιράκ. Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται στις 7 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου και οργανώνεται από την Αντιπολεμική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, το Συντονιστικό Σωματείων Θεσσαλονίκης, την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΔΥΕΘ), τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη και τη Δράση: Θεσσαλονίκη 2003.

Οι φορείς του αντιπολεμικού κινήματος καλούν το λαό να ανταποκριθεί μαζικά στο κάλεσμα και να δράσει αποφασιστικά και άμεσα στο πλευρό του ηρωικά αγωνιζόμενου παλαιστινιακού λαού. Ενάντια στο νέο ΑμερικανοΝΑΤΟικό πόλεμο κατά του ιρακινού λαού. Να απαιτήσει: Καμία διευκόλυνση - καμία εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας. Να φύγουν το ΝΑΤΟ και οι βάσεις από την Ελλάδα και την περιοχή μας. Θεσσαλονίκη - πόλη της ειρήνης, όχι του πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ