ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οξυνση της κρίσης

Ινδικές ειδικές δυνάμεις. Εξόντωσαν δύο «ισλαμιστές ενόπλους» που εισέβαλαν σε ναό, αλλά όχι χωρίς να χαθούν 32 ζωές

Associated Press

Ινδικές ειδικές δυνάμεις. Εξόντωσαν δύο «ισλαμιστές ενόπλους» που εισέβαλαν σε ναό, αλλά όχι χωρίς να χαθούν 32 ζωές
ΓΚΑΝΤΙΝΑΓΚΑΡ, ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΡΑΤΣΙ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Η σύγκρουση ινδουιστών - μουσουλμάνων στην Ινδία είναι ένα φαινόμενο τόσο παλιό όσο η ύπαρξη του σύγχρονου ινδικού κράτους: υπήρξε, άλλωστε, ο λόγος που από την πρώην βρετανική αποικία γεννήθηκαν κατ' αρχήν δύο χώρες, η Ινδία και το Πακιστάν, και σχεδόν τρεις αργότερα και μια τρίτη, το Μπαγκλαντές. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο, όχι μόνο στο διαφιλονικούμενο από Ινδία και Πακιστάν Κασμίρ, όπου οι συνεχιζόμενες κρατιδιακές εκλογές αποτελούν το αιτιατό μιας συνεχούς καμπάνιας βίας με εκατοντάδες νεκρούς, αλλά και στο Γκουζαράτ, όπου ξαναξεσπά η βία με τουλάχιστον 32 νεκρούς έως τώρα, ίσως σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαδικασίας εντονότερων θρησκευτικών - φυλετικών συγκρούσεων, με άδηλη κατάληξη, πολλώ μάλλον λόγω του ότι στην κυβέρνηση βρίσκεται ένα ινδουιστικό/ εθνικιστικό σύμφυρμα υπό τον Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Με αυτήν την πορεία σχετίζονται στενά και οι εξελίξεις στο Πακιστάν: η στυγνή δικτατορία του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, που πούλησε στις ΗΠΑ την υπακοή της στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» έναντι στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας όπως και παραγραφής διεθνών χρεών της χώρας, αδυνατεί να ελέγξει την έκρηξη βίας εκ μέρους ακραίων ενόπλων ομάδων, που αποτελούν περισσότερο «προϊόντα» του κινήματος αυτονομίας που διέθρεψαν οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν και των ΗΠΑ παρά «όργανα της αλ Κάιντα», όπως προσπαθεί να πείσει η Ουάσιγκτον, αν και η σχέση τους με την οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν όσο και με τους Ταλιμπάν είναι δεδομένη, λόγω των κοινών τους καταβολών. Οι εξελίξεις σε αυτές τις δύο παράλληλες κρίσεις, με την πρώτη να απειλεί την ίδια τη συνοχή της Ινδίας και τη δεύτερη να καθιστά το Πακιστάν δυνητικό επίκεντρο του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου, δε μοιάζουν να είναι τυχαίες, αν και δεν υπάρχουν φυσικά στοιχεία για να στηρίξει κάποιος μια τέτοια υπόθεση.

Η χτεσινή ειδησεογραφία παρουσίασε ανάγλυφα τους κινδύνους αυτών των δύο κρίσεων. Στην Ινδία, χιλιάδες στρατιώτες αναπτύχτηκαν στο Γκουζαράτ, όπου έγινε προχθές επίθεση ενόπλων σε ινδουιστικό ναό με 32 νεκρούς και 74 τραυματίες. Την ευθύνη ανέλαβε μια άγνωστη έως τώρα οργάνωση. Η κυβέρνηση Βάτζπαϊ, πάντως, επέλεξε να κατηγορήσει ως ηθικό -αν όχι και φυσικό- αυτουργό της επίθεσης το Πακιστάν. Οι περισσότεροι Ινδοί και ξένοι παρατηρητές εξέφραζαν ανησυχίες για μια νέα καμπάνια βίας από πλευράς Ινδουιστικών οργανώσεων που, τον Φλεβάρη και το Μάρτη, κόστισαν κάπου 2.000 νεκρούς. Ηταν μια καμπάνια που ουσιαστικά διοργάνωσε ο Ναρέντρα Μόντι, ο κρατιδιακός πρωθυπουργός και ιστορικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP). Ο τελευταίος καλούσε χτες για «ηρεμία», αλλά πολλοί αμφισβητούν την ειλικρίνεια της δήλωσή του...

Στο Πακιστάν, από την άλλη, σημειωνόταν μια νέα επίθεση κατά χριστιανικού αποστολικού ιδρύματος, η πολλοστή φέτος --στο Καράτσι, ως συνήθως--, με στόχο αυτή τη φορά υπαλλήλους στο Ινστιτούτο για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη, μη-κυβερνητική οργάνωση. Αναφέρθηκαν 7 νεκροί ενώ άλλοι δύο ήταν σε κρίσιμη κατάσταση καθώς δέχτηκαν πυρά από κοντινή απόσταση. Ο Πακιστανός υπουργός Πληροφοριών Νισάρ Μεμόν έκανε λόγο για επίθεση από «εχθρούς του Πακιστάν».

Και στο Πακιστάν επίκεινται εκλογές και σχεδόν όλοι οι παρατηρητές αναμένουν μια «σοβαρή κρίση», είτε πριν, είτε κατά, είτε μετά τις εκλογές: ο Μουσάραφ, λέει ο Πακιστανός δημοσιογράφος Αχμέντ Ρασίντ στην Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν, θα δώσει μια μάχη τόσο εναντίον των πολιτικών κομμάτων που αξιώνουν επιστροφή στο πριν το πραξικόπημα καθεστώς (κάτι απίθανο με δεδομένη τη στήριξή του από τις ΗΠΑ) αλλά και τις ένοπλες μουσουλμανικές οργανώσεις...

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Επικριτικά «βέλη» λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τα - μάλλον ανέξοδα... - «πύρινα βέλη» του έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης εκτόξευσε - και... - χτες ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος και υποψήφιος στις σερβικές προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής Βόγισλαβ Κοστούνιτσα.

Στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Βελιγράδι, ο Κοστούνιτσα επέκρινε αφ' ενός ως «άστοχες» και «άνευ επιχειρημάτων» τις αιτιάσεις του Δικαστηρίου της Χάγης έναντι του απερχόμενου Προέδρου της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς περί εγκλημάτων πολέμου, αφ' ετέρου αναφέρθηκε σαρκαστικά στις υπηρεσίες του ΔΠΔ όσον αφορά στην απονομή «δικαιοσύνης». Ο Κοστούνιτσα προέβλεψε μάλιστα πως η νύχτα της ερχόμενης Κυριακής δε θα αναδείξει Πρόεδρο, εκτιμώντας σχεδόν με βεβαιότητα πως θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος. Κάτι που, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι, δε θα «ωφελήσει» τον αντιπρόεδρο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Μίρολιουμπ Λάμπους, που είναι δεύτερος σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων όσον αφορά στην υποψηφιότητά του στις σερβικές προεδρικές εκλογές. Αυτό επειδή πιθανολογείται πως οι (αυξημένες σε αριθμό) ψήφοι υπέρ του ετέρου υποψήφιου και ηγέτη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόγισλαβ Σέσελι (εμφανίζεται τρίτος στις προτιμήσεις των Σέρβων ψηφοφόρων) θα διοχετευτούν στο ρεύμα της υποψηφιότητας Κοστούνιτσα... Εντούτοις, μία τέτοια εξέλιξη δε φαίνεται πως θα επιλύσει τα κρισιμότατα εργατικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του σερβικού λαού.

Απ' την άλλη πλευρά, αναλύσεις που προεξοφλούν την επικράτηση Κοστούνιτσα (όπερ αναμένεται «κόλαφος» για τον Σέρβο πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς) προωθούν ως πιθανότατο το έτερο σενάριο: αυτό της νέας προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες, αυτή τη φορά για την ανάδειξη νέας σερβικής Βουλής και κυβέρνησης...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απεργία στο μετρό

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αντιτιθέμενοι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας και της κυβέρνησης για αυξήσεις των αποδοχών πάνω από 3%, οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων των μηχανοδηγών (ASLEF) και των εργαζομένων στον υπόγειο σιδηρόδρομο (RMT), και συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Συνδικάτων η απεργία σημείωσε επιτυχία και η εικόνα του Λονδίνου ήταν ενδεικτική. Σχεδόν κανένας συρμός δεν ήταν σε λειτουργία. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη 24ωρη απεργία τους σε διάστημα δύο μηνών ενώ μία ακόμη προγραμματίζεται για την επόμενη Τρίτη.

Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στη Χάγη

Μετά από πρόσκληση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος την ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, θα επισκεφτεί σήμερα το Δικαστήριο της Χάγης και θα πάρει μέρος σε μεγάλη διεθνή συνάντηση διαμαρτυρίας ενάντια στη δίκη σε βάρος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για την υγεία του Σλ. Μιλόσεβιτς και σε μια φάση όπου πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες και οι αποδείξεις για τους πραγματικούς σκοπούς της δίκης - παρωδίας.

Ο Κ. Αλυσσανδράκης θα μεταφέρει το μήνυμα των πολύμορφων κινητοποιήσεων φορέων από τη χώρα μας, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό των δυνάμεων ενάντια στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Επίσης, θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και με άλλες προσωπικότητες που αγωνίζονται για την απελευθέρωση του Σλ. Μιλόσεβιτς.

ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εξωθεν «συμβολές» στις ζυμώσεις για τη νέα κυβέρνηση...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Πυρετός διαβουλεύσεων, με τη συμμετοχή και ξένων (ως επί το πλείστον... Αμερικανών) «διπλωματών» επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο Τέτοβο, όπου και το «στρατηγείο» του κόμματος των Αλβανών, πρώην αυτονομιστών, της ΠΓΔΜ «Δημοκρατική Ενωση για την Ολοκλήρωση» (DUI). Στόχος του ασταμάτητου πήγαινε - έλα αξιωματούχων και κομματικών στελεχών της παράταξης του Αλί Αχμέτι είναι η συγκρότηση ενός «στρατηγικού σχεδίου» συγκυβέρνησης με το Σοσιαλδημοκρατικό μπλοκ του Μπράνκο Τσερβέρνοφσκι (νικητές των τελευταίων γενικών εκλογών που ωστόσο για μία έδρα δε σχηματίζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση)...

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο χτεσινό φύλλο της αλβανόφωνης εφημερίδας των Σκοπίων, «ΦΛΑΚΑ», οι έντονες πιέσεις που ασκούνται σε ηγετικά στελέχη της «DUI» εστιάζονται στην κατά το συντομότερο δυνατόν ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαβουλεύσεων με στόχο τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων.

Εντούτοις, ο αντιπρόεδρος της «DUI», Τέουτα Αρίφι, δεν ήταν πολύ αισιόδοξος για τη βραχυπρόθεσμη κατάληξη αυτών των διαβουλεύσεων δηλώνοντας στη ΦΛΑΚΑ πως «θα έχουν μακρά συνέχεια» οι τρέχουσες διαβουλεύσεις και δη αυτές που αναφέρονται στη σύνταξη μίας πολιτικής πλατφόρμας συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες υπό το πνεύμα της συμφωνίας της Οχρίδας. Ο ίδιος τέλος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως κάποιοι από τους προβληματισμούς της DUI του Αλί Αχμέτι εστιάζονται στο ενδεχόμενο να μην καταλάβει υπουργικές θέσεις ισάριθμες μ' αυτές που κατέλαβαν στην απερχόμενη κυβέρνηση του Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι τα στελέχη του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» του Αρμπέν Τζαφέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ