Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Επικριτικά «βέλη» λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τα - μάλλον ανέξοδα... - «πύρινα βέλη» του έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης εκτόξευσε - και... - χτες ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος και υποψήφιος στις σερβικές προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής Βόγισλαβ Κοστούνιτσα.

Στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Βελιγράδι, ο Κοστούνιτσα επέκρινε αφ' ενός ως «άστοχες» και «άνευ επιχειρημάτων» τις αιτιάσεις του Δικαστηρίου της Χάγης έναντι του απερχόμενου Προέδρου της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς περί εγκλημάτων πολέμου, αφ' ετέρου αναφέρθηκε σαρκαστικά στις υπηρεσίες του ΔΠΔ όσον αφορά στην απονομή «δικαιοσύνης». Ο Κοστούνιτσα προέβλεψε μάλιστα πως η νύχτα της ερχόμενης Κυριακής δε θα αναδείξει Πρόεδρο, εκτιμώντας σχεδόν με βεβαιότητα πως θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος. Κάτι που, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι, δε θα «ωφελήσει» τον αντιπρόεδρο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Μίρολιουμπ Λάμπους, που είναι δεύτερος σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων όσον αφορά στην υποψηφιότητά του στις σερβικές προεδρικές εκλογές. Αυτό επειδή πιθανολογείται πως οι (αυξημένες σε αριθμό) ψήφοι υπέρ του ετέρου υποψήφιου και ηγέτη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόγισλαβ Σέσελι (εμφανίζεται τρίτος στις προτιμήσεις των Σέρβων ψηφοφόρων) θα διοχετευτούν στο ρεύμα της υποψηφιότητας Κοστούνιτσα... Εντούτοις, μία τέτοια εξέλιξη δε φαίνεται πως θα επιλύσει τα κρισιμότατα εργατικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του σερβικού λαού.

Απ' την άλλη πλευρά, αναλύσεις που προεξοφλούν την επικράτηση Κοστούνιτσα (όπερ αναμένεται «κόλαφος» για τον Σέρβο πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς) προωθούν ως πιθανότατο το έτερο σενάριο: αυτό της νέας προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες, αυτή τη φορά για την ανάδειξη νέας σερβικής Βουλής και κυβέρνησης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ