Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινή αδιαλλαξία παρατείνει το αδιέξοδο

Καθημερινές είναι πλέον οι κατεδαφίσεις...

Associated Press

Καθημερινές είναι πλέον οι κατεδαφίσεις...
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αποφασισμένοι να μην παραδοθούν δηλώνουν οι καταζητούμενοι, από το Ισραήλ, έγκλειστοι μαζί με τον Γιάσερ Αραφάτ, για 6η συνεχόμενη ημέρα, στη Μουκάτα'α. Αδιάλλακτη εμφανίζεται και η ισραηλινή ηγεσία που, αν και απέφυγε τις δημόσιες δηλώσεις, κατέστησε σαφές ότι δε «συγκινείται» ούτε από τις έμμεσες εκκλήσεις της Ουάσιγκτον.

«Εχω δικαίωμα αυτοάμυνας. Εχω δικαίωμα να αγωνιστώ μέχρι θανάτου. Καταζητούμαι επειδή είμαι πατριώτης και δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθώ. Οχι μόνο εγώ, αλλά κανείς από όλους όσοι βρίσκονται μαζί μου στα δύο αυτά δωμάτια». Με δύο λόγια, αυτές ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στη Δ. Οχθη, του Ταφίκ Τιράουι, που θεωρείται ο νούμερο 1 καταζητούμενος, από τον ισραηλινό στρατό, και βρίσκεται μέσα στο περικυκλωμένο προεδρικό μέγαρο.

Ο ισραηλινός στρατός αλλάζει, ανά ημέρα, το αίτημά του. Μετά τη λίστα των 20, που έγιναν 50 και κατέληξαν στο σύνολο των 200 εγκλείστων, χτες, τάξη έβαλε ο υπουργός Αμυνας υποστηρίζοντας ότι «αρκεί να παραδοθούν οι 19 κυρίως καταζητούμενοι». Παρέλειψε, όμως, για άλλη μια φορά να τους κατονομάσει.

Από μέσα από τη Μουκάτα'α μίλησε και ο Γιάσερ Αραφάτ, τηλεφωνικώς, απευθυνόμενος σε χιλιάδες συγκεντρωμένους Παλαιστινίους και Λιβανέζους, μπροστά στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βηρυτό. «Θέλουμε ειρήνη και για τα παιδιά μας και για τα παιδιά τους. Θα αντιμετωπίσουμε, όμως, όλες τις προκλήσεις όσο και αν χρειαστεί», τόνισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ απέκλειε κάθε συνάντηση Παλαιστινίων - Ισραηλινών όσο δεν επιτρέπεται η είσοδος στη Μουκάτα'α εκπροσώπων της ΕΕ, του ΟΗΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, του Κουαρτέτου. Η ισραηλινή ηγεσία απέφυγε να απαντήσει δημόσια στην έμμεση αμερικανική παρότρυνση για τερματισμό της πολιορκίας του Αραφάτ, καθώς προκαλεί προβλήματα στην εκστρατεία κατά του Ιράκ που έχει ξεκινήσει η Ουάσιγκτον. Ισραηλινοί διπλωμάτες, πάντως, διέρρεαν ότι «προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των Ισραηλινών και όχι η συμμόρφωση με τις αντι-ισραηλινές, παραδοσιακά, αποφάσεις του ΟΗΕ».

Ισραηλινή ισοπέδωση

Ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε 3 σπίτια οικογενειών Παλαιστινίων μαχητών στην περιοχή της Χεβρώνα και κατέσχεσε άλλα 2 ενόψει της ετήσιας γιορτής του Σουκούτ, που υποχρεώνει τους 130.000 Παλαιστινίους κατοίκους σε απαγόρευση της κυκλοφορίας επειδή οι 500 έποικοι δέχονται επισκέψεις. Τρία σπίτια κατεδαφίστηκαν κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, στη βόρεια Γάζα, όπου τραυματίστηκαν και 5 Παλαιστίνιοι, ενώ στην Καλκίλια της Δ. Οχθης Ισραηλινοί μυστικοί πράκτορες συνέλαβαν τον τοπικό ηγέτη των Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα. Τέλος, 15 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ, στην Κεντρική Γάζα.

Συλλαλητήριο οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 7μμ στο Πάρκο Ελευθερίας, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ