ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
Πρόβες πολέμου ενώ συνεχίζονται τα «παζάρια»

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του πολιτικού αεροδρομίου της Βασόρα, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι η επίθεση εναντίον του Ιράκ έχει, ήδη, αρχίσει παρά τις εντεινόμενες διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ. Στο περιθώριο των εξελίξεων, ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, εξέφραζε φόβους ότι το Ισραήλ θα απαντήσει με πυρηνικά, αν δεχτεί ιρακινή επίθεση, τονίζοντας ότι «τότε ο κόσμος θα γίνει αγνώριστος».

Τα ραντάρ, καθώς και το κεντρικό κτίριο του αεροδρομίου της Βασόρα καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις επιδρομές, αργά το βράδυ της Τετάρτης, που πραγματοποίησαν αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη. Το ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική πράξη» και κατήγγειλε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την πραγματοποίηση επιδρομής και υποστήριξαν ότι ήταν «αντίποινα σε πυρά που δέχτηκαν τα αεροσκάφη που ελέγχουν τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων». Το αεροδρόμιο της Βασόρα είχε γίνει στόχος και τον Αύγουστο του 2001, με το πρόσχημα ότι φιλοξενούσε στρατιωτικό ραντάρ.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος επαναλάμβανε ότι περιμένει μια «πολύ σκληρή απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας» για την απειλή του Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος είναι έτοιμο προς κατάθεση, αλλά φαίνεται ότι καθυστερεί μετά από αίτημα του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, που επιδιώκει περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις με τους ομολόγους του των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι εντός των προσεχών ημερών, διαμεσολαβητική «δράση» θα αναλάβει και το νούμερο 3 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος προετοιμάζεται να επισκεφτεί τη Μόσχα, το Παρίσι και το Πεκίνο.

Στο πλαίσιο των διογκούμενων αμερικανικών πιέσεων, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, σε συνέντευξή της, δήλωνε ότι «τώρα αρχίζει και αποκαλύπτεται η σύνδεση του Ιράκ με την Αλ Κάιντα». Η Ράις παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το Ιράκ με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά υποστήριξε ότι «υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι ορισμένα μέλη της Αλ Κάιντα έχουν βρει καταφύγιο στο Ιράκ, ενώ ορισμένοι από τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο αποκάλυψαν ότι είχαν προμηθευτεί χημική τεχνολογία από τη Βαγδάτη».

Εμμένουν στις διαφωνίες

Συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο είχε, χτες, στο Παρίσι ο Κινέζος πρωθυπουργός Ζου Ρονγκί. Οπως ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία, ο Ρονγκί συμφώνησε με το σχέδιο «δύο φάσεων» που προτείνει το Παρίσι και προβλέπει, κατ' αρχάς, τη λήψη απόφασης για άμεση επιστροφή των επιθεωρητών και στη συνέχεια έναρξη διαδικασίας για νέα απόφαση σε περίπτωση που το Ιράκ δε συμμορφωθεί.

Ο Ζακ Σιράκ είχε, χτες, για το θέμα, τηλεφωνική συνομιλία και με τον Ρώσο Πρόεδρο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωνε, χτες, ότι επιμένει στην πολιτική λύση της κρίσης στη βάση των υπαρχουσών αποφάσεων του ΟΗΕ. Αν και η θέση αυτή δε μοιάζει να συμφωνεί με τα αμερικανο-βρετανικά σχέδια, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο έσπευσε να κολακεύσει τη Μόσχα, δηλώνοντας ότι «ελπίζει η ρωσική ηγεσία να συνεχίσει το εποικοδομητικό της έργο».

Παράλληλα, έντονη είναι η κινητικότητα με τον Τόνι Μπλερ να ετοιμάζεται για τη Μόσχα και τον Στρο να ετοιμάζεται για την Τεχεράνη. Στην ιρανική πρωτεύουσα αναμένεται και ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, ενώ την Αγκυρα θα επισκεφθεί ο Ιρακινός αντιπρόεδρος.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει δολοφονικά και «προληπτικά» ο Σαρόν
  • Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τη δολοφονία ακριβείας κατά του «αρχιμηχανικού» της «Χαμάς», στην πόλη της Γάζας
  • «Προληπτικές» οι επιχειρήσεις ανακατάληψης των παλαιστινιακών εδαφών κατά τον Αριέλ Σαρόν

Ισραηλινό τανκ κοντά στο αρχηγείο του Γ.Αραφάτ

Associated Press

Ισραηλινό τανκ κοντά στο αρχηγείο του Γ.Αραφάτ
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σε μια νέα δολοφονία ακριβείας, στο κέντρο πυκνοκατοικημένου δρόμου, στην πόλη της Γάζας προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, σκορπίζοντας το θάνατο. Εντούτοις, δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθεί αν πέτυχε το στόχο του, που ήταν ο Μοχάμεντ Νταϊφ, που θεωρείται ο «μηχανικός» της «Χαμάς», κύριος κατασκευαστής των βομβών της. Αιματηρά κύλησε η χτεσινή μέρα και στη Δυτική Οχθη ενώ ο Αριέλ Σαρόν, με συνέντευξή του, υπεραμυνόταν της τακτικής του ισραηλινού στρατού και της πολιορκίας του αρχηγείου του Αραφάτ, χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο - Μπους: «προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε κλιμάκωση της βίας».

Δύο μέλη της «Χαμάς» καταγράφονταν, μετά βεβαιότητας, στους νεκρούς της πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσαν δύο ισραηλινά ελικόπτερα εναντίον αυτοκινήτου, σε κεντρικό δρόμο της συνοικίας Σέικ Ραντουάν, στη βόρεια πόλη της Γάζας. Νοσοκομειακές πηγές μιλούσαν για 35 τραυματίες, εκ των οποίων οι 6 σοβαρά. Πολλοί τραυματίες είναι παιδιά, καθώς η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που πολλοί μαθητές γυρνούσαν από το σχολείο.

Στόχος της ισραηλινής επίθεσης, όπως δήλωναν ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματικοί, ο Μοχάμεντ Νταΐφ. Γι' αυτό, άλλωστε, και η επίθεση έγινε στη συνοικία - προπύργιο της «Χαμάς». Επισήμως, πάντως, ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε να επιβεβαιώσει την επιχείρηση και ως αιτία παρουσίασε την εκτόξευση 3 ρουκετών Κασάμ 2, το προηγούμενο βράδυ, εναντίον της πόλης Σντερότ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίζι, δήλωνε ότι ο Νταϊφ είναι ζωντανός και απειλούσε με επιθέσεις στην «καρδιά των πόλεων του Ισραήλ». Ανώνυμος αξιωματούχος της Π. Αρχής δήλωνε ότι ο Νταΐφ τραυματίστηκε αλλά ζει. Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση παρέμενε συγκεχυμένη, καθώς, όπως μετέδιδαν οι ανταποκριτές, η κατάσταση των νεκρών ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε αναγνώριση.

Εξέφραζαν, όμως, ανησυχία ότι αν επιβεβαιωθεί θάνατος του Νταΐφ, η «Χαμάς» θα εξαπολύσει σειρά επιθέσεων, όπως έγινε και το 1996, όταν σε ανάλογη επιχείρηση ακριβείας, δολοφονήθηκε ο προκάτοχος και μέντοράς του, Γιεχίγιε Αγιάς. Αλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, κοντά στον εποικισμό Ελέι Σινάι, νωρίτερα χτες στη Γάζα, προσπαθώντας να εισβάλει σε αυτόν. Την ευθύνη της επιχείρησης ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα».

Αιματηρή ήταν η χτεσινή ημέρα και στη Δ. Οχθη. Η 14μηνη Γκαράμ Μοχάμαντ Ιμπραήμ αλ Τελ πέθανε από ασφυξία, εξαιτίας των δακρυγόνων που εκτόξευσε ο ισραηλινός στρατός στην αγορά της Χεβρώνα, επικαλούμενος παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ανταποκριτές μετέδιδαν ότι η ισραηλινή πλευρά δεν ανακοινώνει ποτέ ξεκάθαρα πότε επιτρέπεται η κυκλοφορία κάνοντας ακόμη δυσκολότερη την, ήδη, βασανιστική ζωή των Παλαιστινίων.

Στην Τουλκαρέμ, ένας Ισραηλινός αξιωματικός σκοτώθηκε σε επιχείρηση εντοπισμού στελέχους της Χαμάς, σε σπήλαια έξω από την πόλη. Στη μάχη έχασε τη ζωή του και ο καταζητούμενος Παλαιστίνιος, ενώ λίγο αργότερα ανατινάχτηκε το σπίτι της οικογένειάς του. Αλλος ένας 51χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του, μέσα στο σπίτι του έξω από την Τζενίν, επειδή, ατυχώς, άνοιξε το παράθυρό του όταν ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε κάποια επιχείρηση.

Με μερικά δακρυγόνα και χωρίς τραυματίες, ολοκληρώθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, η διαμαρτυρία ανυπακοής στην κατοχή που πραγματοποίησαν κάτοικοι της Ραμάλα, στην κεντρική πλατεία Μάνγκερ, ενώ χτες το μεσημέρι ανάλογη διαμαρτυρία πραγματοποίησαν νοσηλευτές και γιατροί. Τέλος, οι επίμονες καταγγελίες δύο Βρετανών φιλειρηνιστών που βρίσκονται στην, υπό απαγόρευση κυκλοφορίας, Νάμπλους προκάλεσαν την έναρξη ενδοστρατιωτικής έρευνας για τη «στυγνή», όπως καταμαρτυρούν, δολοφονία ενός 13χρονου Παλαιστινίου, την Κυριακή, παρά τις αρχικές διαψεύσεις της στρατιωτικής διοίκησης.

Σαρόν σε γραμμή Μπους

«Οι επιχειρήσεις μας είναι προληπτικές, αποτρέπουν νέα όξυνση των παλαιστινιακών τρομοκρατικών επιθέσεων. Γνωρίζουμε ότι μπορεί οι Παλαιστίνιοι να σκεφτούν ότι αν πολλαπλασιάσουν τις επιθέσεις τους, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εμείς δε θα μπορούμε να απαντήσουμε, γιατί δε θα θέλουμε να προκαλέσουμε προβλήματα στην προετοιμασία των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ» δήλωνε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην «Τζερούσαλεμ Ποστ». Αφού χαρακτήρισε αβάσιμες τις όποιες πληροφορίες περί κάποιας ψυχρότητας στις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις με αφορμή την πολιορκία του αρχηγείου του Αραφάτ, έσπευσε να υπερασπίσει την παράτασή της, τονίζοντας ότι «εντός του κτιρίου βρίσκονται μερικοί από τους χειρότερους τρομοκράτες».

Στις δηλώσεις Σαρόν απάντησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν. Χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνη την επιμονή του ισραηλινού στρατού στον αποκλεισμό του Αραφάτ, εκτιμώντας ότι υποσκάπτει τις απόπειρες μεταρρυθμίσεων και ότι εμπεριέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε αναρχία τα παλαιστινιακά εδάφη, αφού δεν υπάρχει καμία κεντρική διοίκηση. Ο Λάρσεν προειδοποίησε ότι η κατάσταση αυτή απειλεί να τινάξει στον αέρα και τους δύο λαούς.

Επικαλούμενος δικές του πληροφορίες, ο Λάρσεν μίλησε ακόμη και για 450 έγκλειστους στο Αρχηγείο και λοιδόρησε τη δήλωση Σαρόν περί «επικίνδυνων τρομοκρατών», αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Παλαιστινίου υπουργού Οικονομικών, Σαλάμ αλ Φαγιάντ, που είναι έγκλειστος. «Ως πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ, μάλλον δεν είναι τρομοκράτης», κατέληξε ο Λάρσεν.

Διαδήλωση και χτες στην Αθήνα

Μια ακόμα αντιπολεμική διαδήλωση έγινε χτες το βράδυ στην Αθήνα. Από το πάρκο Ελευθερίας έως την πρεσβεία του Ισραήλ και με ενδιάμεσο σταθμό την αμερικάνικη πρεσβεία, οι διαδηλωτές απαίτησαν να αναγνωριστεί στον Παλαιστινιακό λαό η ανεξαρτησία του και το δικαίωμα να έχει δικό του κράτος. Καταδίκασαν τη νέα επέμβαση στο Ιράκ. Η συγκέντρωση «άνοιξε» με το σχετικό κάλεσμα - διακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη και 53 καλλιτεχνών, πρυτάνεων, δημοσιογράφων και συνδικαλιστών. Μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΚΑ, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Παλαιστινιακό λαό και από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης ο πρόεδρός της Χ. Παπαμάργαρης. Με ένα δυνατό χειροκρότημα αλληλεγγύης υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι τον Ισματ Σάμπρι, επιτετραμμένο της παλαιστινιακής πρεσβείας που διάβασε χαιρετισμό του Αραφάτ προς τον ελληνικό λαό. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον βουλευτή του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκο, ενώ την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και την εναντίωση στον πόλεμο στο Ιράκ εξέφρασε αντιπροσωπεία της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας, Σπ. Χαλβατζή. Ακολούθησε δυναμική πορεία στις αστυνομοκρατούμενες πρεσβείες Αμερικάνικη και Ισραηλινή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ