ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
Απορρίπτουμε τις επιλογές των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στο Ευρωκοινοβούλιο

«Ο καπιταλισμός περνάει βαθιά κρίση. Το μόνο που μένει είναι η εμμονή στο σύμφωνο σταθερότητας, η αντεργατική πολιτική και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, του βιοτικού επιπέδου και των συντάξεων των εργαζομένων, η μείωση του εισοδήματος των αγροτών και ο στραγγαλισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πατάκης, παρεμβαίνοντας κατά τη γενική συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και συνέχισε:

«Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2003 είναι ακόμη ένα πρακτικό βήμα εφαρμογής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αγροτική οικονομία, όπου τα κοινοτικά κονδύλια όχι μόνο δεν αποτρέπουν τη μείωση του εισοδήματος των φτωχομεσαίων αγροτών και το ξεκλήρισμά τους, αλλά με το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων εξασφαλίζονται άλλα αγροτικά προϊόντα και αυξάνουν τα κέρδη τους. Η κοινή αγροτική πολιτική έχει δημιουργήσει με τις ποσοστώσεις ένα μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που φθάνει τα 25 δισ. ευρώ, ενώ χάνονται θέσεις εργασίας και μεγαλώνει η ανεργία.

Οι στόχοι του μεγάλου κεφαλαίου για το 2003 καθίστανται προφανείς από τη σχετική μείωση των διατιθέμενων κονδυλίων, που προτείνεται σε μια περίοδο που οι λαϊκές ανάγκες αυξάνονται, που η ανεργία διογκώνεται, που το περιβάλλον καταστρέφεται, που η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση προκαλεί νέες μορφές εκμετάλλευσης και πολλαπλασιάζει τη φτώχεια και την πείνα στον κόσμο. Ο περιορισμός των κονδυλίων για τις διαρθρωτικές πολιτικές, η μείωση των γεωργικών δαπανών και η διάθεση πόρων για την κοινή εξωτερική πολιτική, την άμυνα και ασφάλεια δείχνουν την επιθετικότητα του κεφαλαίου ενάντια στους λαούς και το ρόλο που καλείται να παίξει η Ευρωπαϊκή Ενωση σαν βοηθός του παγκόσμιου χωροφύλακα, των ΗΠΑ.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είμαστε αντίθετοι με αυτή την πολιτική και τις μεθοδεύσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Απορρίπτουμε τις επιλογές των μονοπωλίων, αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους για την ανατροπή αυτών των σχεδίων και διεκδικούμε μια άλλη πολιτική, που θα οδηγεί στην οικονομική ευημερία των εργαζομένων και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μνημόσυνο για τον Π. Μπακογιάννη

Τους γενικότερους στόχους της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» υπηρετούσε το πολιτικό μνημόσυνο που έγινε χτες στη Βουλή με αφορμή τη συμπλήρωση 13 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Ο Κ. Καραμανλής αξιοποίησε το βήμα της εκδήλωσης για να δείξει ότι το κόμμα του βρίσκεται στην «πρωτοπορία του αγώνα» για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας και να επαναλάβει τις θέσεις του Κόμματός του. Αναφερόμενος στη δολοφονία του Π. Μπακογιάννη, είπε ότι «την ημέρα εκείνη, πριν από 13 χρόνια, οι δολοφόνοι της "17Ν" θέλησαν να κτυπήσουν τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες, για τις οποίες αγωνιζόταν ο Παύλος». Εστρεψαν τα όπλα, τόνισε, εναντίον ενός πολιτικού που οραματιζόταν την εθνική ομοψυχία και πρόσθεσε ότι «οι ιδέες και οι αγώνες του Παύλου Μπακογιάννη, δικαιώνονται για το καλό της Ελλάδας». Απέφυγε ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά στη δολοφονία και αν έχουν συλληφθεί ή όχι οι δράστες και οι «ηθικοί αυτουργοί».

Ο Κ. Καραμανλής άφησε να διαφανεί το ιδεολογικό περίβλημα που δίνει στον ορισμό της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι «για εμάς η τρομοκρατία δεν είναι ούτε ιδεολογία, ούτε πολιτική δράση. Η τρομοκρατία είναι έγκλημα κατά της ζωής. Εγκλημα κατά της ελεύθερης κοινωνίας. Εγκλημα κατά της Δημοκρατίας». Επανέλαβε ότι «εμείς δεν ενοχοποιούμε κανέναν πολιτικό χώρο, γιατί τα χαρακτηριστικά της τρομοκρατίας βρίσκονται έξω από κάθε πολιτικό πλαίσιο», αλλά έσπευσε να δώσει τις ιδεολογικές προεκτάσεις, σημειώνοντας ότι «η τρομοκρατία αφορά αντιλήψεις και συνειδήσεις που περιφρονούν την ανθρώπινη ζωή, την ελευθερία, τη Δημοκρατία». Τόνισε ότι «δε νοείται και δε δικαιολογείται κανένας δημόσιος και μάλιστα πολιτικός διάλογος με τους τρομοκράτες», η εξάρθρωσή της είναι υπόθεση εθνική και απαιτείται δουλιά για να φτάσουμε στο τέλος. Απαιτείται συνέχιση της δουλιάς που έγινε ως τώρα. Απαιτείται ενίσχυση του πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, όπως εκφράζεται από την κοινή τοποθέτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, για οριστική συντριβή του φαινομένου. Οσο για τη στάση του κόμματός του είπε ότι «στηρίξαμε, αναλαμβάνοντας κόστος, κάθε πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και ζήτησε «να βρεθούν, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, όλοι οι δράστες και οι συνεργοί τους, όλοι οι καθοδηγητές και οι επικεφαλής τους, όλοι οι πληροφοριοδότες και οι χρηματοδότες τους».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ «17Ν»
Δημοσιεύματα του Τύπου

«Τα Νέα» γράφουν ότι κορυφαίο στέλεχος της αντιτρομοκρατικής δήλωσε στην εφημερίδα ότι «βρήκαμε την "κυψέλη", θα βρούμε και τη "βασίλισσα"», αναφερόμενος στον νέο κύκλο ερευνών που αφορούν την εξάρθρωση του ΕΛΑ και των δορυφορικών του οργανώσεων. Τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι η «1η Μάη» μπορεί να γίνει ο «λαγός» που θα τους οδηγήσει στον ΕΛΑ, την αρχαιότερη εξτρεμιστική οργάνωση που έδρασε τη μεταπολιτευτική περίοδο στη χώρα μας. Επίσης αναφέρεται σε συνέντευξη της Αλίσια Ρομέρο Κορτέζ στο Διαδίκτυο, όπου αναφέρει πως «δε φοβάμαι τίποτα. Περιμένω να δω τι είναι ικανοί να κάνουν. Αυτή τη στιγμή, όπως είναι τα πράγματα, τους πονάει, επειδή εγώ ούτε κρύβομαι ούτε τους φοβάμαι και στέκομαι κοντά στον άνδρα μου και όποιον με έχει ανάγκη, όπως ήταν η Κική με το παιδί της μέχρι τώρα».

Η «Ελευθεροτυπία» φιλοξενεί συνέντευξη της Αν Μπέρλεϊ από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία υποστηρίζει πως «η ΔΑ και όλες οι διεθνείς οργανώσεις θα θεωρούσαν σίγουρα πολιτικούς κρατούμενους τους κατηγορούμενους ως μέλη της "17Ν", επειδή τα κίνητρά τους ήταν πολιτικά. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις. Μια ανθρωποκτονία δεν παύει να είναι ανθρωποκτονία...».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρεται στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη και γράφει πως σύμφωνα με τις καταθέσεις των Σ. Ξηρού και Β. Τζωρτζάτου, επελέγη ως στόχος επειδή ήταν πολύ ικανός άνθρωπος της Δεξιάς και ήταν μια γέφυρα προς την Αριστερά. «Η Χώρα» επισημαίνει πως το βρετανικό περιοδικό «Non Paper» έχει πληροφορίες από τη Σκότλαντ Γιάρντ πως «παραμένει ασύλληπτο και ανεξιχνίαστο το λεγόμενο πολιτικό διευθυντήριο το οποίο αποτελούσαν ισότιμα πρόσωπα με τον Α. Γιωτόπουλο και συνολικά πιστεύουν ότι αυτά τα κρυφά πρόσωπα πολιτικού διευθυντηρίου της "17Ν' είναι περίπου 20». Σε άλλο σημείο προστίθεται ότι υπάρχει μια δεύτερη ομάδα εκτελεστών, βομβιστών, η οποία παραμένει ασύλληπτη, θεωρώντας ότι η ομάδα των 17 έγκλειστων στη φυλακή Κορυδαλλού, δεν είναι οι περισσότεροι επικίνδυνοι εκτελεστές της «17Ν» και γενικά των εγκληματικών κυκλωμάτων που αναπτύχθηκαν γύρω από την οργάνωση αυτή.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΣΑ
Καταδικάζει πρακτικές των ΜΜΕ κατά συνηγόρων υπεράσπισης

Στο πλευρό της δικηγόρου Ι. Κούρτοβικ τάσσεται η Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ, η οποία καταδικάζει την πρακτική όσων ΜΜΕ και δημοσιογράφων καταφέρονται εναντίον της. Η Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων θεωρεί απαράδεκτη κάθε προσπάθεια εκφοβισμού συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι στα πλαίσια του λειτουργήματός τους αγωνίζονται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων οποιουδήποτε κατηγορουμένου, σε οποιαδήποτε υπόθεση και επισημαίνει ότι τα πλαίσια άσκησης του υπερασπιστικού λειτουργήματος καθορίζονται με σαφήνεια από το Σύνταγμα και τους νόμους και όχι από τις εκάστοτε διαθέσεις των ΜΜΕ.

Επίσης και η «Εναλλακτική Παρέμβαση των Δικηγόρων Αθήνας» σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στο πρόσωπο τής Ι. Κούρτοβικ πλήττεται ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου, ως συνηγόρου -υπερασπιστή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ