ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Ταξική επιλογή η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια

Η συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης

Οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, το πολιτικό φόντο μέσα στο οποίο διεξάγονται και τα ύπουλα παιχνίδια που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παίζουν παρασκηνιακά, προκειμένου να εξασφαλίσουν «πειθαρχικές τοπικές αρχές», ήταν ένα βασικό κομμάτι της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΕ, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αγρίνιο, ενώ και από αυτό το βήμα κάλεσε να αποτυπωθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών η δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζει η ΝΔ και να καταψηφιστούν οι συνδυασμοί που στηρίζουν τα δυο κόμματα και στους δύο γύρους των εκλογών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα της αγροτικής οικονομίας, που «καίνε» ιδιαίτερα το νομό, στο ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, που μαζί με τις γενικότερες εξελίξεις, την επιδείνωση της φτώχειας και την απειλή του πολέμου με τις καταστροφικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες που θα έχει, οδηγούν το λαό σε μια ασφυκτική κατάσταση την οποία πρέπει να αντιπαλέψει με κάθε τρόπο.

Λένε ψέματα στους αγρότες

«Γνωρίζω ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή, στην οποία πλήττεται η αγροτική οικονομία, κυρίως η μικρή και μεσαία παραγωγή, καπνοπαραγωγή, ελαιοπαραγωγή κι ό,τι άλλα προϊόντα παράγει η περιοχή», είπε ανοίγοντας την ομιλία της στη συνέντευξη Τύπου η Αλ. Παπαρήγα, και τόνισε: «Οποιος ισχυρίζεται (κυβέρνηση και ΝΔ), ότι μπορεί στα προϊόντα που παράγει η περιοχή να υπάρξουν "εναλλακτικές λύσεις", ότι μπορεί να υπάρξει προοπτική για την αγροτιά στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, λέει συνειδητά ψέματα.

Οι λόγοι, για τους οποίους μπαίνει, στην ουσία, σε απαγόρευση για τους πολλούς η παραγωγή του καπνού στην Ελλάδα δεν είναι οι λόγοι υγείας που επικαλούνται. Γιατί τότε θα μπορούσε να συμφωνήσει κανείς, με την προϋπόθεση όμως ότι θα σταματούσε κάθε εισαγωγή καπνού, τσιγάρων κτλ. και θα υπήρχε προκαταβολικά μέριμνα για το τι θα γίνει ο μικρός κι ο μεσαίος καπνοπαραγωγός. Είναι ψέματα, γιατί δεν υποφέρουν μόνον οι καπνοπαραγωγοί, αλλά όλοι οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, είτε αναφερόμαστε στη γεωργία, είτε στην κτηνοτροφία.

Η διαδικασία που ακολουθείται και αποτελεί ταξική επιλογή, είναι να συγκεντρωθεί η γη, η παραγωγή στα χέρια των λίγων, να εκτοπιστεί σταδιακά - και μάλλον πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι φαντάζεται κανείς - ο μικρομεσαίος παραγωγός από τη γη. Αυτό θα σημάνει εξάπλωση της φτώχειας στην Ελλάδα. Αν σήμερα οι επίσημες στατιστικές, οι οποίες δεν έχουν και πολύ μελετημένα κριτήρια, βγάζουν 2,5 εκατομμύρια κατοίκους της Ελλάδας στα όρια της φτώχειας, οι εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή θα προσθέσουν ένα εκατομμύριο τουλάχιστον ακόμα. Επομένως, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ στην Ελλάδα, σε οποιαδήποτε παραλλαγή κι αν αυτή έρχεται: Είτε με τη μορφή του "αγροτουρισμού", είτε με τη μορφή των δραστηριοτήτων για την προστασία του περιβάλλοντος».

Ειδικά για το περιβάλλον, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Δεν μπορεί να προστατεύεται, όταν δεν προστατεύεται πριν απ' όλα ο άνθρωπος. Το πρώτο περιβάλλον είναι το ανθρώπινο. Πολύ δε περισσότερο, που η επιστήμη και η τεχνική έχει φτάσει σε τέτοια σημεία, όπου μπορεί να έχουμε πλήρη βιομηχανική-αγροτική ανάπτυξη και ταυτόχρονα το περιβάλλον να μην υποφέρει. Το περιβάλλον δεν το κατέστρεψε ο άνθρωπος, όπως λένε, το κατέστρεψαν οι κεφαλαιοκράτες και η ακόρεστη δίψα τους για κέρδη».

Η κατάσταση για το λαό συνεχώς χειροτερεύει

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στο πρόβλημα της φτώχειας και στους παράγοντες που το εντείνουν, λέγοντας: «Τα προβλήματα είναι τεράστια κι ολόπλευρα. Για μας υπάρχει πρόβλημα χαμηλών μισθών κι όχι μόνο για τα 2,5 εκατομμύρια των φτωχών, αλλά και για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Υπάρχουν χαμηλές συντάξεις, υπάρχει εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων. Επομένως, εμείς βλέπουμε τα πράγματα καθαρά ταξικά. Η πλουτοκρατία στην Ελλάδα γιγαντώνεται, θεριεύει, κάνει εξαγωγές κεφαλαίου και επενδύσεις. Αντίθετα, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού βρίσκεται σε μια πορεία, όπου επιδεινώνεται το βιοτικό της επίπεδο, τα δικαιώματά της, τα κοινωνικά της δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες».

Περιγράφοντας αυτή την κατάσταση, η Αλ. Παπαρήγα πρόσθεσε: «Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ταχύρυθμες αρνητικές εξελίξεις. Δεν είναι εισαγόμενα τα προβλήματα στην Ελλάδα. Αναμφισβήτητα παίζει ρόλο η διεθνής ύφεση, αλλά θα μπορούσε η Ελλάδα κι ο ελληνικός λαός να μην έχει τέτοιες συνέπειες, αν στο εσωτερικό της χώρας υπήρχε μια διαφορετική πολιτική, ριζικά διαφορετική από αυτή που ακολουθείται σήμερα και πρεσβεύουν ως αδελφές ψυχές το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ανεξαρτήτως του μεγάλου ανταγωνισμού που έχουν για το ποιος θα βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής εξουσίας, για το ποιος θα έχει το τιμόνι της διακυβέρνησης». Αυτή την πολιτική, η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε το λαό να την καταψηφίσει μαζικά στις επερχόμενες εκλογές, να μη γεμίσουν πράσινα και μπλε σημαιάκια οι χάρτες που θα δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά να φοβηθούν και τα δυο κόμματα από τη δυσαρέσκεια του λαού, που χρειάζεται να αντικατοπτριστεί στις κάλπες και στους δυο γύρους.

Με τις εργάτριες της βιοτεχνίας ιματισμού «Καμένος»

Η βιοτεχνία έτοιμων ενδυμάτων του κ. Καμένου, ήταν ο πρώτος σταθμός της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή της περιοδεία στο Αγρίνιο. Εκεί δουλεύουν δεκάδες εργάτριες κάθε ηλικίας, στις οποίες η Αλ. Παπαρήγα είχε την ευκαιρία να μιλήσει καλώντας τις να αντισταθούν με τους αγώνες αλλά και την ψήφο τους στα διογκωμένα προβλήματα που βιώνουν και τη γενικότερη κατάσταση που χειροτερεύει διαρκώς.

Συγκεκριμένα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη μεγάλη ανεργία που χτυπά ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες, στις αλλαγές προς το χειρότερο που έχουν επέλθει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στη μερική απασχόληση που γενικεύεται, στην Παιδεία που γίνεται όλο και ακριβότερη, δυσπρόσιτη για τα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών, καθώς και στον εφιάλτη του πολέμου, με τις τεράστιες οικονομικές και πολιτικές του συνέπειες. Εριξε το κέντρο βάρους στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και κάλεσε τις εργαζόμενες και στο κίνημα και με την ψήφο και στο δρόμο να δώσουν δυναμικά την απάντησή τους.

  • Τα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ που περιόδευσαν στη βιοτεχνία, κάλεσαν τις εργάτριες να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές του Σωματείου Ιματισμού Αγρινίου, για την ανάδειξη του νέου ΔΣ, που πραγματοποιούνται την Κυριακή 29/9/2002 και τη Δευτέρα 30/9/2002. Οι εκλογές θα γίνουν στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου στις 29/9/2002, από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. και στις 30/9/2002, από τις 2.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.. Απαραίτητα για την ψηφοφορία είναι η ταυτότητα και το βιβλιάριο υγείας.
Με τους αγρότες στο Καινούργιο Τριχωνίδας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε, επίσης, το δημοτικό διαμέρισμα Καινούργιο του Δήμου Θεστιαίων, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αποτελείται από αγρότες, κυρίως καπνοπαραγωγούς και ελαιοπαραγωγούς. Εκεί, σε καφενείο του χωριού, μίλησε με εκπροσώπους του Γεωργικού Συνεταιρισμού και του Αγροτικού Συλλόγου του Καινούριου. Στη συζήτηση παραβρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεστιαίων, Κ. Σιδέρης και ο υποψήφιος νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας με τη ΝΑΣ, Τ. Παπανικολάου.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, που εφαρμόζεται με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της ΝΔ και του ΣΥΝ που τη στηρίζουν, τα πράγματα «έχουν φτάσει στην κόψη του ξυραφιού», γιατί περνάμε σε μια φάση όπου με γρήγορους ρυθμούς θα εκτοπιστεί ο μικρός παραγωγός και η γη, με τα μέσα παραγωγής του, θα περάσει στα χέρια του μεγαλοαγρότη και του μεγαλοβιομήχανου. Απέναντι σ' αυτή την κατεύθυνση, που έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια, κάλεσε τους αγρότες να εγκαταλείψουν τη μοιρολατρία, να απαγκιστρωθούν από τυχόν αυταπάτες και να συσπειρωθούν με τις δυνάμεις εκείνες που δεν υποκύπτουν και διεκδικούν μια άλλη προοπτική συνολικά για την αγροτική οικονομία της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ