ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Πρωτοφανείς μέθοδοι αστυνομο-τρομοκρατίας!

Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε σπίτι όπου έλειπαν οι γονείς και έψαχναν, άγνωστο τι, τρομοκρατώντας τα ανήλικα παιδιά της οικογένειας

ΧΑΝΙΑ (Ανταπόκριση).-

Μεθόδους που μας μεταφέρουν στην κατοχική εποχή, φαίνεται πως έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων - στα πλαίσια της (αντι)τρομοκρατικής εκστρατείας; - εισβάλλοντας με κουκούλες στο κεφάλι σε σπίτια, απουσία των γονιών, τρομοκρατώντας ανυποψίαστα μικρά παιδιά. Τι ψάχνουν να βρουν άραγε; Αυτό, ακριβώς, το περιστατικό συνέβη στο Σέλινο του Νομού Χανίων, με θύμα την οικογένεια του Γιώργου Κoτζαμπασάκη. Το περιστατικό, όπως καταγγέλλεται, έγινε στις 15 Σεπτέμβρη. Στις 17 ο παθών ζήτησε εξηγήσεις από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση αλλά, όπως φαίνεται από την επιστολή, δεν πήρε απάντηση ποιοι και γιατί το έκαναν.

Ο αξιωματικός υπηρεσίας που επικοινώνησε η ανταποκρίτριά μας χτες το απόγευμα, απέφυγε, επίσης, να δώσει κάποια απάντηση παραπέμποντας για την επόμενη όταν θα είναι οι αρμόδιοι. Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι στις 17 ενημερώθηκαν οι ανώτεροι για τη σχετική καταγγελία... Πάντως, προκαλεί εντύπωση ότι ενώ έχει δημοσιευτεί μέρες η σχετική καταγγελία, κανένας αρμόδιος από την Αστυνομία δε βγήκε να διευκρινίσει περί τίνος πρόκειται, αν και πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό.

Χαρακτηριστική και ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι επιστολή που έστειλε ο παθών σε τοπική εφημερίδα. Αναφέρει: «Λέγομαι Κοτζαμπασάκης Γεώργιος του Ευτυχίου και κατοικώ στο χωριό Τεμένια. Εχω τρία παιδιά ηλικίας 16, 14 και 9 ετών. Είμαι 45 ετών και δεν έχω ενοχλήσει ουδέποτε τις αστυνομικές αρχές ούτε καν σε αγροζημιά. Εχω καθαρότατο ποινικό μητρώο.

Παρ' όλα αυτά την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου το απόγευμα - και ενώ έλειπα από το σπίτι μου σε γάμο, και εγώ και η γυναίκα μου - ήρθαν στο σπίτι μου, όπου εκείνη τη στιγμή ήταν μόνο ο 16χρονος γιος μου, οκτώ κουκουλοφόροι αστυνομικοί με δύο τζιπ Αστυνομίας και ούτε λίγο ούτε πολύ κάνανε έρευνα στο στάβλο, όπου είχα ένα μοσχάρι (ίσως νομίζανε ότι ήταν κλεμμένο;). Αλλά δυστυχώς για αυτούς ήταν νομιμότατο με τα χαρτιά του και τις σφραγίδες του. Αφού λοιπόν από... κει ήμουνα καλυμμένος, λένε στον ανήλικο γιο μου ότι θα κάνουν έλεγχο στο σπίτι. Το παιδί δεν ήξερε από αυτά για να ζητήσει κάποιο ένταλμα που να δικαιολογεί την πράξη τους, ούτε κάποιος συστήθηκε σαν εισαγγελέας. Μπήκαν οι πέντε από αυτούς μέσα στο σπίτι μου και άρχισαν να ψάχνουν συρτάρια, ντουλάπες, κρεβάτια, ψυγεία, κατσαρόλες, μπροστά στο γιο μου, ο οποίος μέχρι να καταλάβει τι γίνεται, είχαν κάνει το σπίτι άνω κάτω.

Και ερωτώ, ποιος είναι αυτός που τους δίνει το δικαίωμα να μπαίνουν έτσι μέσα στα σπίτια μας και να τρομοκρατούν τα παιδιά μας, με κουκούλες, όπλα και ό,τι άλλο; Τι νομίζουν ότι είμαστε; Εγκληματίες, κλέφτες, χασικλήδες ή μήπως μας περνάνε για τη 17 Νοέμβρη;

Δεν εξαγριώνομαι επειδή ήρθαν στο σπίτι μου να κάνουν έλεγχο. Αν ήμουνα εκεί δε θα με ενοχλούσε καθόλου. Είμαι νόμιμος δεν έχω να κρύψω τίποτα, όμως δε δέχομαι να μπαίνουν στο σπίτι μου εν απουσία μου και να τρομοκρατούν τα παιδιά μου. Οπως νομίζω ότι κανένας δε θα το ανεχόταν, ακόμα και αυτοί οι ίδιοι που ήρθαν σπίτι μου.

Δεν τα βάζω με αυτούς, αυτοί τη δουλιά τους κάνουν, όμως τα βάζω με τα μεγάλα κεφάλια είτε είναι υπουργοί, είτε είναι βουλευτές. Δεν ξέρω ποιοι επιτρέπουν να γίνονται αυτά τα αίσχη. Και ζητούν από τα παιδιά να πορεύονται στη ζωή με όνειρα; Με τι εφόδια; Την τρομοκρατία, τη ρουφιανιά, την ισοπέδωση των ατομικών τους δικαιωμάτων;

Η ζωή πάει μπροστά και αυτοί μας γυρίζουν πίσω στα χρόνια της κατοχής. Η ειρωνεία βέβαια είναι ότι τώρα δεν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη. Κανένας δεν ήρθε, λένε! Ομως οι απόκριες αργούν ακόμα, οπότε δεν ήταν μασκαράδες...

Ζητώ από την ελληνική Αστυνομία, τη Νομαρχία, από κάποιον υπεύθυνο να μου πουν ποιοι ήταν αυτοί που ήρθαν στο σπίτι μου, τάραξαν την ησυχία των παιδιών μου και ειδικά του μικρού, τι ψάχνανε; Τέλος, θέλω να πω ότι με αυτά που γίνονται δεν τρομοκρατούν τον κόσμο, απλώς τον εξαγριώνουν περισσότερο και τον ωθούν αυτοί στην παρανομία.

Είμαστε αγρότες αλλά τα προϊόντα μας δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε. Είμαστε κτηνοτρόφοι αλλά δεν μπορούμε να σφάξουμε τα ζώα μας, ούτε για τα σπίτια μας. Τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή; Πού θέλουν να μας σπρώξουν; Επίσης πληροφορώ αυτούς τους κυρίους που έψαξαν στο στάβλο μου για το μοσχαράκι μου το καημένο όπως είναι αυτό νόμιμο, έχω και τα πρόβατά μου και τις κατσίκες μου. Τώρα βέβαια έχω δύο σκυλάκια που δεν είναι δηλωμένα και φυσικά στο σπίτι, δεν μπορεί, καμιά κατσαρίδα θα κυκλοφορεί παράνομα»!


ΡΟΔΟΣ
Στο τμήμα μαθητές γιατί μοίραζαν ανακοινώσεις

Παραμονή της επίσκεψης του υπουργού Παιδείας, τον οποίοι οι φοιτητές υποδέχτηκαν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει η σχολική χρονιά και ο αυταρχισμός ενάντια σε μαθητές δείχνει το πρόσωπό του, «θυμίζοντας» για μια ακόμα φορά τι είδους σχολείου προσπαθούν να φτιάξουν. Στη Ρόδο, τέσσερις μαθητές, μέλη της ΚΝΕ βρέθηκαν προχτές αντιμέτωποι με την αστυνομία επειδή μοίραζαν ανακοινώσεις για τα προβλήματα της Παιδείας.

Ειδικότερα, οι μαθητικές οργανώσεις της ΚΝΕ στη Ρόδο, στο πλαίσιο της πληροφόρησης για την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, προχώρησαν σε ενημέρωση των μαθητών με προκηρύξεις έξω από το προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος «Βενετόκλειου». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΣ Δωδεκανήσου της ΚΝΕ, ο διευθυντής του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ρόδου, κ. Παρασκευάς, προπηλάκισε τα μέλη της ΚΝΕ επιστρατεύοντας χαρακτηρισμούς του τύπου «αλήτες» και «μισθοφόροι» και απέσπασε με βίαιο τρόπο φυλλάδια. Στη συνέχεια, παρέπεμψε τους μαθητές στον διευθυντή ασφαλείας κ. Βλάσση ο οποίος τους οδήγησε με πολιτικό αυτοκίνητο στο Αστυνομικό Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. «Μάλιστα, ως δικαιολογία για αυτή τη συμπεριφορά ο κ. Παρασκευάς επικαλέστηκε τη δυσαρέσκεια ενός μαθητή από τις προκηρύξεις», αναφέρει το ΝΣ της ΚΝΕ που καταδικάζει τη συμπεριφορά του και δηλώνει ότι «η ΚΝΕ δεν πτοείται από τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και συνεχίζει τον αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της νεολαίας και ενάντια στους εθελοντές της υποταγής».

Την ενέργεια του διευθυντή καταδικάζει με ανακοίνωσή της και η ΝΕ Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, εντάσσοντάς την «στη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, που θέλει τους μαθητές, υποταγμένους, συμβιβασμένους, άβουλα όργανα του συστήματος εξουσίας». «Η ΝΕ Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ καλεί τους φορείς της εκπαίδευσης, της πόλης και του νησιού, Συλλόγους Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων, τις μαθητικές κοινότητες και τα 15μελή Συμβούλια με συντονισμένες ενέργειες και κοινή δράση, να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες του κ. Παρασκευά και να αποκλείσουν στο μέλλον τέτοια κρούσματα τρομοκράτησης μαθητών και μάλιστα από παιδαγωγούς».

Δυναμικά «υποδέχτηκαν» τον υπουργό Παιδείας

Στον απόηχο του προχτεσινού περιστατικού, χτες ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου επισκέφτηκε το νησί προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο για τις νέες τεχνολογίες. Ο υπουργός Παιδείας δεν παρουσιάστηκε στο συνέδριο καθώς οι τρεις φοιτητικοί σύλλογοι της Ρόδου είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού στην Περιφέρεια. Εκεί, αντιπροσωπεία των φοιτητών επέδωσε ψήφισμα ενάντια στην υποχρηματόδοτηση της Παιδείας, την υποβάθμιση των πτυχίων, την ιδιωτικοποίηση. Παράλληλα, ζήτησαν από τον υπουργό να δεσμευτεί για ανέγερση Φοιτητικής Εστίας στη Ρόδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ