ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2003
Περιστολή μισθών και ιδιωτικοποιήσεις

Στην εκπόνηση ακόμα πιο αντιλαϊκών σχεδίων προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση που θα προκαλέσει επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ

Με περιστολή των μισθών σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση και από αυτή που προβλέπεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2003 και επιτάχυνση του προγράμματος εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας κρίσης στην οικονομία (άνοδος του πληθωρισμού) στην περίπτωση που εκδηλωθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Αυτά επισημαίνουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, κάνοντας σαφές ότι τις επιπτώσεις μιας νέας κρίσης θα τις σηκώσουν άμεσα ή έμμεσα και πάλι τα λαϊκά στρώματα.

Χτες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου συμμετείχε στη σύνοδο του ΔΝΤ και της ομάδας «G-7», φρόντισε να προλειάνει το έδαφος για την επιβολή νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ο Ν. Χριστοδουλάκης, επανέλαβε και πάλι ότι στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2003, δεν έχουν ενσωματωθεί παράμετροι που θα προκύψουν από μια κρίση στο Ιράκ. Ανάμεσα στις άμεσες συνέπειες που θα σηματοδοτήσει μια έκρηξη στην περιοχή θεωρείται πως θα είναι η άμεση μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2003, από ρυθμό 4,1% που προβλέπει σήμερα η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα υπάρξει και αναζωπύρωση του πληθωρισμού εξαιτίας της ανόδου στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Αυτά, βέβαια, στην περίπτωση που οι εξελίξεις θα έχουν βραχύβιο χαρακτήρα. Στην περίπτωση όμως που οι πολεμικές επιχειρήσεις θα έχουν διάρκεια, τότε όλα τα σενάρια των αρνητικών επιπτώσεων ανατρέπονται προς χειρότερη ακόμα κατεύθυνση. Στη σύνοδο πάντως του ΔΝΤ δεν κατάφεραν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα πότε οι καπιταλιστικές οικονομίες θα βγουν από τους κύκλους της ύφεσης και της στασιμότητας.

Το σίγουρο είναι, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, ότι η ύφεση θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο του 2002 και περιμένουν ανάκαμψη το 2003, αν και το τελευταίο διάστημα ζούμε την πανηγυρική διάψευση των προβλέψεων. Η κατάσταση ύφεσης των οικονομιών, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, όπως αναγνώρισε χτες και ο Ν. Χριστοδουλάκης. Ο τελευταίος επέμεινε πάντως ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη και τις διεθνείς εξελίξεις. Απέφυγε πάντως να αναφερθεί στα ΕΛΠΕ, και σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ επισήμανε ότι η ιδιωτικοποίηση ενεργειακών επιχειρήσεων αποτελεί κίνηση αμυντικού χαρακτήρα σε περιόδους ύφεσης...

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Συνεχίζουν την απεργία - αποχή

Eurokinissi

Εγκατέλειψαν χτες τα μπλόκα στις Εθνικές οδούς οι παραγωγοί και οι πωλητές στις λαϊκές αγορές. Ωστόσο, συνεχίζουν την απεργία-αποχή από τις λαϊκές αγορές. Η απόφαση πάρθηκε από τις Ομοσπονδίες των παραγωγών και των πωλητών λαϊκών αγορών, μετά από συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, ο οποίος τους ενημέρωσε για την εμμονή της κυβέρνησης να εφαρμόσει το μέτρο των ταμειακών μηχανών από 1/1/2003, σε όσους εμπορεύονται βιομηχανικά και βιοτεχνικά είδη (ενδύματα, υποδήματα, είδη οικιακής χρήσης κλπ.). Οι διευκρινίσεις του Απ. Φωτιάδη δεν ικανοποίησαν τους παραγωγούς και τους πωλητές, αφού δεν τους είπε τίποτα το καινούριο. Αυτός είναι και ο λόγος, που αποφάσισαν να συνεχίσουν την αποχή, αφού βασικό αίτημα των κινητοποιήσεών τους ήταν να αποσυρθεί το μέτρο εφαρμογής των ταμειακών μηχανών σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους, από σήμερα οι παραγωγοί και οι πωλητές θα ξεκινήσουν καμπάνια ενημέρωσης με ανακοινώσεις που θα μοιράζονται στους χώρους των λαϊκών αγορών. Χτες, παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης - οι ίδιοι αυτοί που εμπαίζουν τους παραγωγούς και τους πωλητές - σημείωναν ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσει η επιτροπή που έχει συσταθεί από τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Γεωργίας και Μεταφορών, για να εξεταστεί το θέμα του ενιαίου τιμολογίου στα αγροτικά προϊόντα. Το ενιαίο τιμολόγιο είναι ένα θέμα που το ανακινεί μόνον το υπουργείο Ανάπτυξης, αφού θεωρείται αδύνατη η εφαρμογή του από το υπουργείο Γεωργίας.

Χαρακτηριστικό του κυβερνητικού εμπαιγμού απέναντι στους παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών είναι το γεγονός ότι την ώρα που χτες παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης έκαναν λόγο για αλλαγή του συστήματος φορολόγησης των αγροτών, λίγο αργότερα ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Φωτιάδης δήλωνε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τρόπου φορολόγησης...

Ψίχουλα για τους πλημμυροπαθείς

Αρχισε από τον ΕΟΜΜΕΧ η καταβολή αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις των περιοχών Αθήνας και Πειραιά που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 8ης Ιούλη. Το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια δραχμές, και καλύπτει μόνο το 30% της αποτιμηθείσας ζημίας. Η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνει με απ' ευθείας τροφοδότηση του λογαριασμού τους μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν τα εξής δικαιολογητικά εκταμίευσης μέσω των τοπικών Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών τους (ΚΕΠ) ή απευθείας στον ΕΟΜΜΕΧ. α) αθεώρητο τιμολόγιο είσπραξης που θα εκδοθεί σύμφωνα με τις οδηγίες που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι από τα ΚΕΠ ή τον ΕΟΜΜΕΧ. β) Αντίγραφο βιβλιαρίου ή εxtre ή βεβαίωση τράπεζας από τα οποία θα προκύπτει η Τράπεζα, ο αριθμός λογαριασμού και το όνομα του δικαιούχου.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Εξαγόρασαν το 54% της «Jugopetrol Kotor»

Στην εξαγορά του 54% της εταιρίας εμπορίας πετρελαιοειδών «Jugopetrol Kotor» του Μαυροβουνίου προχωρούν τα ΕΛ.ΠΕ, τα οποία με τίμημα 65 εκατομμυρίων ευρώ, ανακηρύχτηκαν σε πλειοδότες του σχετικού διαγωνισμού. Η «Jugopetrol Kotor» προμηθεύει με καύσιμα 56 πρατήρια, εκ των οποίων τα 33 είναι ιδιόκτητα, το σημαντικότερο όμως όλων, είναι το γεγονός ότι η «Jugopetrol Kotor» έχει στην κατοχή της αποθήκες 127.000 κυβικών μέτρων στο λιμάνι Μπαρ, το οποίο είναι η μοναδική θαλάσσια είσοδος για το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ