ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κλίμα επιφυλακτικότητας πριν τη συνάντηση

Κλίμα επιφυλακτικότητας επικρατούσε χτες στη Νέα Υόρκη σχετικά με τις συνομιλίες που θα είχε χτες το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Ο Κόφι Ανάν είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη στις 7 το βράδυ, ώρα Κύπρου, και με τον Ραούφ Ντενκτάς μισή ώρα αργότερα. Ακολούθησε γεύμα εργασίας, το οποίο παρέθεσε ο Κόφι Ανάν στους δύο συνομιλητές. Η κοινή συνάντηση επρόκειτο να αρχίσει στις 3.00 ώρα Νέας Υόρκης και να διαρκέσει μέχρι τις 4.20.

Νωρίτερα είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς ο ειδικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν Αλβαρο ντε Σότο. Ενόψει των συναντήσεων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε προχτές το βράδυ στη Νέα Υόρκη διαδοχικές συναντήσεις με τους απεσταλμένους της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό, λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ και Τόμας Γουέστον, αντίστοιχα.

Ο Τόμας Γουέστον δήλωσε ότι προσβλέπει στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν τις προσεχείς μέρες και εξέφρασε την ελπίδα από αυτές να προκύψουν πολύ καλά αποτελέσματα. Ο λόρδος Χάνεϊ δεν προέβη σε δηλώσεις.

Ωστόσο, διπλωματική πηγή ανέφερε ότι τόσο ο Ντέιβιντ Χάνεϊ όσο και ο Τόμας Γουέστον επιδοκίμασαν τη στάση που τηρεί ο Πρόεδρος Κληρίδης, ενώ ήταν απογοητευμένοι με τις προτάσεις του Ραούφ Ντενκτάς.

Παράλληλα, ο Βρετανός απεσταλμένος ακούστηκε κατά την αναχώρησή του να κάνει λόγο για την ανάγκη ο Ντενκτάς να συγκεκριμενοποιήσει τα όρια των θέσεών του για το εδαφικό και το θέμα των περιουσιών.

Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς εμφανίστηκε ιδιαίτερα αρνητικός στη θέση που εξέφρασε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για συνέχιση των συνομιλιών επί του Κυπριακού και μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχτεί την Κύπρο ως μέλος, στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, τον προσεχή Δεκέμβρη. Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεχτεί την ελληνική Κύπρο, κατά την έκφρασή του, στις τάξεις της το Δεκέμβρη, οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της νήσου θα τερματιστούν.

Ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ακόμα ότι παρόμοια απόφαση θα αποτελεί μέγα σφάλμα, το οποίο θα δηλητηριάσει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του απεσταλμένου της Αγκυρας στη Νέα Υόρκη, ο οποίος υποστήριξε ότι αν ενταχθεί η Κύπρος πριν από τη λύση, αυτό θα καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία.

Διπλωματική η ασθένεια Ντενκτάς;

Διπλωματική όσο και πραγματική φαίνεται πως ήταν τελικά η ασθένεια του Ραούφ Ντενκτάς.

Οπως μεταδόθηκε από τη Νέα Υόρκη, ο Ραούφ Ντενκτάς είχε προγραμματίσει να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, που τελικά δεν έδειξαν τίποτε το ανησυχητικό που να δικαιολογούσε την αναβολή των επαφών του.

Εικάζεται ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δημιούργησε το θόρυβο γύρω από την κατάσταση της καρδιάς του προκειμένου να δώσει το μήνυμα να μην ασκηθούν πιέσεις. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και εμμέσως ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, λέγοντας ότι οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν προγραμματισμένες.

Οπως έγινε γνωστό, οι γιατροί διαπίστωσαν στένωση αρτηρίας και συνέστησαν στον Ραούφ Ντενκτάς να υποβληθεί σε καθετηριασμό.


Ελεύθεροι οι Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι

Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες το πρωί οι Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι Σενέρ Λεβέντ και Μεντούχ Ενέρ, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι μηνών από ψευδοδικαστήριο των κατεχομένων για αρθρογραφία με την οποία επέκριναν τον Ραούφ Ντενκτάς.

Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν προσφύγει στο λεγόμενο Ανώτατο Δικαστήριο των Κατεχομένων, το οποίο και τους αθώωσε.

Ο Σενέρ Λεβέντ είναι εκδότης της εφημερίδας «Αφρίκα» και ο Μεντούχ Ενέρ αρθρογράφος.

Η εφημερίδα ασκεί έντονη κριτική εναντίον του Ραούφ Ντενκτάς και των στρατιωτικών στα Κατεχόμενα για τη διχοτομική πολιτική τους και επανειλημμένα αντιμετώπισε τις διώξεις του κατοχικού καθεστώτος. Ο αρχικός τίτλος της ήταν «Αβρούπα» (Ευρώπη) και μετονομάστηκε σε «Αφρίκα» όταν το καθεστώς Ντενκτάς πήρε μέτρα που οδήγησαν στο κλείσιμό της.

Πορεία ειρήνης στα Κατεχόμενα

Πορεία ειρήνης πραγματοποίησαν προχτές στα κατεχόμενα δεκατρείς συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η πορεία ξεκίνησε από το Μπογάζι, στο μέσο της απόστασης Λευκωσίας - Κερύνειας και κατέληξε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Σε ομιλία του ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Ντεβίς, Αλί Γκιουλέ είπε ότι τα δύο τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση έχει καταστρέψει τα πάντα. Το κατά κεφαλήν εισόδημα, είπε, από 10.000 δολάρια που έλεγε το κατοχικό καθεστώς ότι θα φθάσει, είναι μόνο 2.000 δολάρια.

Είπε, επίσης, ότι οι άνεργοι στα κατεχόμενα είναι σήμερα 10.000. Στο Λήδρα Πάλας οι διαδηλωτές θέλησαν να επιδώσουν στις Ειρηνευτικές Δυνάμεις επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, αλλά επενέβη η ψευδοαστυνομία, η οποία τούς είπε ότι η επιστολή θα έπρεπε να επιδοθεί στο λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών και μέσω αυτού στα Ηνωμένα Εθνη.


ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Αγωγή του Πολίτου

Το μάθημα Αγωγής, που μας παραδίδουν στα δελτία ειδήσεων οι τρεις γνωστοί δημοσιογράφοι, διεκόπη απότομα πρώτα από τον κ. Ευαγγελάτο, που ανακάλυψε αόρατους εχθρούς μέσα στο στούντιο. Φωνάζοντας δυνατά: «Ας κοπιάσουν, τους περιμένω», χειρονομούσε άλλοτε σαν να σκότωνε μύγες κι άλλοτε σαν να κυνηγούσε σκιές. Την ίδια στιγμή, στα άλλα κανάλια, οι άλλοι δύο δημοσιογράφοι που έχουν αναλάβει εργολαβία την τρομοκρατία επαναλάμβαναν τα ίδια. Ποιος, λοιπόν, τους απειλούσε;

Φαίνεται ωστόσο ότι ήρθε η ώρα το μάθημα Αγωγής του Πολίτου να το λάβουν και οι τρεις δημοσιογράφοι, με τις απειλές που έχουν εκτοξευτεί εναντίον τους για τον τρόπο που χειρίζονται τη δημοσιογραφία. Ομως αποδείχτηκαν κακοί μαθητές από το πρώτο κιόλας μάθημα, αφού στο κεφάλαιο «Δεν καρφώνουμε ποτέ τον συνάνθρωπό μας» αυτοί αντέταξαν ότι «αφού ο Ξηρός κάρφωσε τ' αδέλφια του, γιατί όχι κι εμείς»,

Προσωρινά τα έχασα, γιατί νόμιζα, ο αφελής, πως το τρομώδες παραλήρημά τους (ότι είναι στόχοι τρομοκρατών) που μοιράζουν στα κανάλια οφειλόταν στην έλλειψη πολιτικής παιδείας. Τους θαύμασα, όμως, γιατί ακόμα και σ' αυτή την κατάσταση που έχουν περιέλθει -την οποία οι γιατροί ονομάζουν «μανία καταδίωξης»- το ζητούμενο γι' αυτούς είναι η τηλεθέαση, η οποία βεβαίως ανέβηκε, αφού οι τύποι ξέρουν καλά να πουλάνε το φόβο τους. Τώρα θα μου πείτε, πώς οι λεονταρισμοί των πρώτων ημερών γύρισαν σε νιαουρίσματα; Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Οταν κλαίει ο Τράγκας, είναι γιατί ξέρει πως ο τηλεθεατής εκείνη τη στιγμή γίνεται ψυχαναλυτής. Ξέρετε πόσο θα στοίχιζε στον Τράγκα η κανονική ψυχανάλυση -αν κατόρθωνε να φτάσει στη μέση της θεραπείας και δεν είχε διαλυθεί σαν χαρτοπόλεμος.


Υπάρχει παράδεισος και κόλαση για τους δημοσιογράφους; Αυτό θα είναι το φιλοσοφικό ερώτημα στους χρόνους που έρχονται. Ζητάω συγγνώμη από τους φίλους μου δημοσιογράφους, που ασκούν την περιπέτειά τους σαν λειτούργημα, και λυπάμαι που η ΕΣΗΕΑ δεν παρεμβαίνει, φέροντας ακέραια την ευθύνη γι' αυτό το χάλι.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.30 «Δημοτικές εκλογές 2002». Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου φιλοξενεί τον Μάκη Γεωργούτη, υποψήφιο δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας με το συνδυασμό «Δημοκρατική Συνεργασία».
  • Στις 19.00 «Στα μονοπάτια του Πολιτισμού». Συντροφιά με καλό ελληνικό τραγούδι από τους Νίκο Πορτοκάλογλου, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Παντελή Θαλασσινό από τις εκδηλώσεις του 15ου Φεστιβάλ Θεάτρου Βράχων στο Δήμο Βύρωνα.
  • Στις 20.00 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τους: Αγάπιο Παπανεοφύτου, καθηγητή Ποινικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Νίκο Φωτιάδη, αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Ηλιούπολης με τη «Δημοκρατική Ενότητα», και Γάντα Κατούτ, υποψήφια δημοτική σύμβουλο με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», με θέμα «Διεθνείς εξελίξεις και ΤΑ».
  • Στις 22.00 «Πολιτική επικαιρότητα». Θα μεταδοθεί η συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του προγράμματος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» από τον υποψήφιο δήμαρχο Σπύρο Χαλβατζή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ