ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Αντίσταση και Μέτωπο

Η ανησυχία των εργαζομένων για τον πόλεμο που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία ενάντια στο Ιράκ, αναδείχτηκε χτες, κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» επισήμανε την ανάγκη μαζικής αντίδρασης των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Συνοδευόμενος από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Γ. Μανωλάκο και Δ. Τριανταφύλλου, περιόδευσε στις κεντρικές υπηρεσίες της τράπεζας και ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις θέσεις της «Συμπαράταξης». Οπως φάνηκε από τις συζητήσεις, οι εργαζόμενοι είναι ανήσυχοι για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε την ανάγκη μαζικής λαϊκής αντίδρασης στο σχεδιαζόμενο πόλεμο. Την ανάπτυξη αγωνιστικού, αντιιμπεριαλιστικού, δημοκρατικού μετώπου, που θα ορθωθεί και θα αντιπαλέψει τους ιμπεριαλιστές. Προειδοποίησε δε ότι η νέα επέμβαση θα έχει εκτός όλων των άλλων «αρνητικές, ως και ολέθριες, επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας».

Τέλος κάλεσε σε υπερψήφιση της «Συμπαράταξης» και, σε ευρύτερο γεωγραφικό επίπεδο, της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», των μόνων δυνάμεων που δυναμικά και αταλάντευτα μάχονται για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Στο Γουδί

Το βράδυ, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» διοργάνωσαν συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Θωμά. Οι προοδευτικοί Αθηναίοι και Ζωγραφιώτες που συγκεντρώθηκαν, διεκδίκησαν για πολλοστή φορά τα περίπου χίλια στρέμματα της συνολικής έκτασης που αποκαλείται «πάρκο Γουδί» επιτέλους να αναδειχτούν σε ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης» Μ. Δανδουλάκης, σε αυτό το πάρκο θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για τα λαϊκά στρώματα, να χαραχτούν μονοπάτια, να γίνουν έργα πρασίνου και ελαφρές υποδομές για τους επισκέπτες. Μαζί με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Ζωγράφου Κ. Σιώκο καταδίκασαν την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αποχαρακτηρίσει 10 στρέμματα δασικής έκτασης που είχαν πρότερα παραχωρηθεί στο Δήμο Αθηναίων. Η κυβέρνηση τα χάρισε στο ίδρυμα «Ελπίδα» της Μ. Βαρδινογιάννη, για να οικοδομήσει το χώρο. Γενικά, κατήγγειλαν την πολιτική που ακολουθούν η κυβέρνηση και οι συμβιβασμένες δημοτικές αρχές Αθηναίων και Ζωγράφου, για κατάτμηση του πάρκου και τσιμεντοποίησή του κομμάτι - κομμάτι.

Ο Μ. Δανδουλάκης κάλεσε τους Αθηναίους πριν ψηφίσουν να σκεφτούν και να απαντήσουν σε μερικά απλά ερωτήματα, όπως:

Ποιος διαχειρίζεται την τύχη της Αθήνας τα τελευταία 16 χρόνια στο δήμο και την κυβέρνηση; Τι κέρδισαν οι δημότες από αυτούς; Πόσοι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι χάθηκαν; Ποιοι επωφελούνται και ποιοι χάνουν από την απώλειά τους; Γιατί τα ελεγχόμενα από τους μεγαλοσχήμονες Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων πασχίζουν να εξαφανίσουν τη φωνή και την απήχηση των αγωνιστικών, λαϊκών δυνάμεων που μάχονται για τα συμφέροντα των εργαζομένων;

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε και η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθηναίων και στέλεχος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, Μ. Ζευγώλη.

  • Σήμερα Σάββατο, στις 11 π.μ., ο υποψήφιος υπερνομάρχης Θ. Παφίλης και ο υποψήφιος δήμαρχος Σπ. Χαλβατζής περιοδεύουν στους Αμπελόκηπους (πλατεία Αγίου Δημητρίου) και στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στις 7 μ.μ. ο Σπ. Χαλβατζής μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση στη Λαμπρινή (πλατεία Αγίου Ανδρέα). Αύριο Κυριακή, στη 1 μ.μ. ο υποψήφιος δήμαρχος περιοδεύει στη λεωφόρο Υμηττού στο Παγκράτι.
  • Τηλέφωνα όπου μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες για το πού ψηφίζετε, εκλογικό υλικό, φυλλάδια, ψηφοδέλτια κλπ.: Εκλογικό κέντρο της «Συμπαράταξης» στα Χαυτεία 010-33.14.552.
  • Εκλογικό Κέντρο της ΝΑΣ στην Εθνική Βιβλιοθήκη 010-36.10.109. ΚΟΑ 010-52.82.516.
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Προεκλογικά δεκανίκια με... ξένες προτάσεις

Ανοιχτή παρέμβαση, πρόκληση για το λαό της Δραπετσώνας, επιχείρησε χτες βράδυ η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Επισκέφτηκε το δημαρχείο Δραπετσώνας, όπου με τον εκλεκτό τής κυβέρνησης δήμαρχο Κ. Χρονόπουλο, υπέγραψε «πρωτόκολλο συνεργασίας» του δήμου με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το πρωτόκολλο αφορά στην κατασκευή 150 κατοικιών στις οποίες θα στεγαστούν σεισμόπληκτες οικογένειες. Εχοντας δηλαδή συνειδητοποιήσει την καταδίκη που ήδη εκφράζει ο λαός της Δραπετσώνας στην πολιτική που εφάρμοσε ο Κ. Χρονόπουλος στο δήμο, η υπουργός προσπάθησε να του προσφέρει δεκανίκια ακριβώς στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

«Αυτό το έργο όμως ο λαός το έχει ξαναδεί και θα απαντήσει με την ψήφο του», επισήμανε μιλώντας στο «Ρ» ο Νίκος Μπεάζογλου, υποψήφιος δήμαρχος της «Ενότητας». Τόνισε μάλιστα ότι «το ζήτημα της ανάπλασης των προσφυγικών το είχαμε θέσει πολύ πριν γίνει ο σεισμός και κριθούν κατεδαφιστέα. Σήμερα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υιοθετήσει στην ουσία την πρότασή μας για την οποία χρόνια πάλευε η παράταξή μας, βασικά σημεία της οποίας είναι η δημόσια επένδυση, η επιδότηση του ενοικίου, η έκταση της κάθε κατοικίας να είναι 60-70 τ.μ. και η επιστροφή των ελεύθερων χώρων υπέρ των δημοτών». Επομένως, έστω και με καθυστέρηση, θα περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες που χρησιμοποιεί σήμερα ως προεκλογικά χαρτιά. Εξαγγελίες που είναι αποτέλεσμα του αγώνα των κατοίκων της Δραπετσώνας και όλων όσων συστρατεύτηκαν στην πρόταση της παράταξης του Ν. Μπεάζογλου γύρω από αυτό το θέμα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
Ομορφα δέντρα, όμορφα... κόβονται

Πετσόκοψαν τα δέντρα στο πεζοδρόμιο για να... φαίνεται καλύτερα το εκλογικό κέντρο του!

«Δείγματα γραφής για το πόσο "όμορφη πόλη" θέλει να φτιάξει την Αθήνα, δίνει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κ. Χρ. Παπουτσής. Μάρτυρες αυτών των δειγμάτων έγιναν χτες το πρωί κάτοικοι της περιοχής Γούβα στο Παγκράτι, όταν έκπληκτοι αντίκρισαν συνεργεία να κόβουν κλαδιά από κάποια δέντρα που "ενοχλούσαν", προκειμένου να φαίνεται καλύτερα το εκλογικό κέντρο του εν λόγω υποψηφίου στην πλατεία Πλυτά».

Η επισήμανση αυτή γίνεται από τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Τα τηλεφωνήματα των κατοίκων προς το συνδυασμό ήταν πολλά και οι διαμαρτυρίες έντονες. Στη «Συμπαράταξη» έφτασαν και πολλές φωτογραφίες που αποδεικνύουν πόσο «ενοχλητικά» ήταν τα δέντρα που βρίσκονταν μπροστά στο εκλογικό περίπτερο του υποψήφιου με το ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή, αφού εκείνοι που τα έκοψαν, άφησαν μόνο γυμνούς κορμούς και κλαδιά.

«Η "ευαισθησία" του κ. Παπουτσή, του ΠΑΣΟΚ που τον στηρίζει αλλά και της ΝΔ, για το πράσινο, είναι γνωστή. Οι περιπτώσεις του πάρκου Ελευθερίας, του άλσους Ριζάρη που δόθηκε προς τσιμεντοποίηση, είναι χαρακτηριστικές. Οπως επίσης και η πρόσφατη πρόταση του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ περί δημιουργίας πίστας "φόρμουλα 1" στο χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού», σχολιάζει η «Συμπαράταξη». Ενώ, μεταφέροντας τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του Παγκρατίου, επισημαίνει ότι ο Χρ. Παπουτσής έχει υποχρέωση να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: Για ποιο λόγο κόπηκαν τα κλαδιά; Ποιος έδωσε την εντολή και ποια συνεργεία κλάδεψαν τα δέντρα;

Για όσους δε συμβιβάζονται

Κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος της εφημερίδας της Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση»

Με ανοιχτή επιστολή του υποψήφιου δημάρχου Κώστα Τζατζάνη στους Πειραιώτες κυκλοφόρησε το 4ο φύλλο της εφημερίδας της Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση». «Τίποτα δε χαρίζεται από το κράτος των μεγαλοκαρχαριών στους ανθρώπους του μόχθου, όλα πρέπει να κατακτηθούν με πιέσεις και αγώνα», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Κ. Τζατζάνης και προσθέτει: «Ναι, όσοι έχουν φιλότιμο αντιστέκονται, κρατούν ψηλά το κεφάλι, την ανθρωπιά τους αλώβητη. Δε λυγάνε όσο και να 'ναι δύσκολα τα πράγματα. Αλλη λύση δεν υπάρχει. Αύριο θα 'ναι χειρότερα. Πάντα ο άνθρωπος αντιστεκόταν, εκεί στέκεται ο πολιτισμός μας».

Στο ίδιο φύλλο παρουσιάζεται το ψηφοδέλτιο αγωνιστών της Κίνησης, υπάρχει ρεπορτάζ για τον ΟΛΠ, καθώς και άρθρα με ιδέες, προτάσεις και απόψεις στελεχών της Κίνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ