ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παίζουν προεκλογικά σε βάρος των εργατών του Δήμου

Στο πλευρό κυβέρνησης - Παπαγεωργόπουλου και η «τυφλή» Δικαιοσύνη

Motion Team

Αγριο παιγνίδι σε βάρος των εργαζομένων του Δήμου παίζουν, τόσο η σημερινή διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, όσο και η κυβέρνηση, ενώ το «χεράκι» τους για τη διαιώνιση του προβλήματος βάζουν και οι άλλοι συνδυασμοί, με φωτεινή εξαίρεση αυτόν του Αγάπιου Σαχίνη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα».

Παρά τις δικαστικές και εισαγγελικές παρεμβάσεις για τον τερματισμό του αγώνα τους, οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα την απεργία τους, διεκδικώντας το πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα χάσουν οριστικά αν η καταβολή του δε δρομολογηθεί μέχρι τις 30 του Οκτώβρη.

Στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος υπέρ των εργαζομένων και του λαού, χτες ο Αγ. Σαχίνης υποψήφιος Δήμαρχος της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», ανέλαβε την πρωτοβουλία και κάλεσε τους υπόλοιπους υποψήφιους δημάρχους, να στηρίξουν αποφασιστικά τον αγώνα των εργαζομένων και μαζί με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων, να αναχωρήσουν για την Αθήνα, προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό Εσωτερικών. Στόχος ήταν να ζητηθεί από τον υπουργό η ρητή δέσμευση ότι το πριμ είναι νόμιμο και θα δοθεί. Τελικά, οι συνυποψήφιοί του δεν εμφανίστηκαν στο καθορισμένο ραντεβού. Αποκαλύφθηκε, λοιπόν, ότι είναι συμμέτοχοι στο απαράδεκτο και προκλητικό παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του λαού της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ χτες, όπως άλλωστε αναμενόταν με δεδομένη τη σχετική βιομηχανία δικαστικών αποφάσεων σε βάρος όποιου εργαζόμενου αγωνίζεται, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων.

Η απεργία των εργαζόμενων όμως συνεχίζεται με την κάλυψη και της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Εξάλλου, με πρωτοβουλία των απεργών εργαζομένων, κόντρα στην επιχείρηση παρεμπόδισης που έχει στηθεί από τη διοίκηση του Δήμου, από χτες το πρωί, μαζεύονται τα σκουπίδια από τις κεντρικές αγορές, τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Ενώ από σήμερα αναμένεται να διατεθεί και προσωπικό για τις ανάγκες των εκλογικών διαδικασιών.

Τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του Δήμου, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ. Οπως σημειώνει, «για μια ακόμα φορά, οι δύο μονομάχοι παίζουν πολιτικά - προεκλογικά παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων, ρίχνοντας την ευθύνη ο ένας στον άλλο. Βλάπτουν και οι δύο το ίδιο. Ο δήμαρχος που ερμήνευσε την όποια ασάφεια του νόμου αρνητικά -μόνο αυτός - και η κυβέρνηση που αρνείται να θεραπεύσει τη νομική ασάφεια».

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ
Οταν ο δήμαρχος τα «δίνει όλα»!

Η «νεοφιλελεύθερη επέλαση» στο Δήμο της Νίκαιας με «όχημα» την απερχόμενη, «πράσινη» δημοτική αρχή, αν και δε διαφέρει στην κεντρική πολιτική επιλογή της από ανάλογες δημοτικές αρχές ανά την Ελλάδα, ωστόσο επέχει ειδικό συμβολικό βάρος, δεδομένης της αγωνιστικής και ματοβαμμένης ιστορίας της Κοκκινιάς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής της απερχόμενης δημοτικής αρχής, αλλά και του θετικού αποτελέσματος που μπορεί να έχει η λαϊκή επαγρύπνηση είναι η απόπειρα ολικής ιδιωτικοποίησης του Δήμου που πήγε να «περάσει» και μάλιστα δυο φορές. Την Ανοιξη του 2000 η δημαρχία Τράπαλη προσπάθησε να εκχωρήσει, εν κρυπτώ από το Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια Ανώνυμη Εταιρία όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, πλην του πρωτοκόλλου και του ληξιαρχείου. Φέτος, και με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιχείρησε να συστήσει νέα δημοτική επιχείρηση με προοπτική το σταδιακό πέρασμα των υπηρεσιών στους ιδιώτες. Και τις δύο φορές, η «Δημοκρατική Ενότητα» κάλεσε το λαό να αντισταθεί, όπως κι έγινε, με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να «μαζευτεί».

Η οικονομική κακοδιαχείριση και κατασπατάληση του δημοτικού προϋπολογισμού είναι όροι που απέκτησαν... νέα διάσταση στη Νίκαια. Το ότι τα χρέη του Δήμου ξεπερνούν τα 10 δισ. δραχμές δεν εμπόδισε τη δημοτική αρχή να ανοίξει το Δημαρχείο σε «γκαλά» και πλούσιους μπουφέδες. Μόνο το 2001, τα ποτά και τα λουλούδια που συνόδευαν τις «ευχές» του δημάρχου, στοίχισαν στο δήμο 100 εκατομμύρια δραχμές. Ανάλογα «επιτεύγματα» επιδεικνύει η διοίκηση του Δήμου και στη διασπάθιση του δημοτικού χρήματος.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το έργο με την επωνυμία «Κατεδαφίσεις επικίνδυνων και ετοιμόρροπων στη σεισμόπληκτη περιοχή του Δήμου Νίκαιας». Ο ίδιος ο διευθυντής Επιθεώρησης και Ελέγχου Εργων του Δήμου διαπίστωσε εγγράφως, ότι «το πραγματικό κόστος του έργου αυτού είναι το 1/5 περίπου της σύμβασης που έχει υπογραφεί, ήτοι 90.000.000 δρχ., έχει γίνει δηλαδή υπερτιμολόγηση στο έργο αυτό της τάξης των 345.000.000 δρχ»! Ακόμα χειρότερα, η «Δημοκρατική Ενότητα» αποκάλυψε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι τα 23 από τα 62 σπίτια που προβλέπονταν στη σύμβαση για κατεδάφιση... είχαν ήδη κατεδαφιστεί από τη Νομαρχία...

Η αντίληψη, περί «ανάπλασης», της δημοτικής αρχής είναι εξίσου αξιοπρόσεκτη. Στην πλατεία Κουμπάκη π.χ. η «ανάπλαση» θα σήμαινε το κόψιμο πάνω από 100 δέντρων. Το έργο δόθηκε από το Δήμο με τη μορφή «μελέτη - κατασκευή» (διαδικασία που «φωτογραφίζει» επιλεγμένες εργολαβίες) με προϋπολογισμό 600 εκατομμύρια. «Ψυλλιασμένη» η «Δημοκρατική Ενότητα» απαιτούσε επί πέντε μήνες από τη δημοτική αρχή να περάσει το έργο από την επιτροπή ελέγχου. Οταν τελικά πέρασε, η επιτροπή αποφάνθηκε ότι δε δικαιολογούνταν ούτε ένα κονδύλι της μελέτης!

Οι αποχαρακτηρισμοί ελεύθερων χώρων που είχαν προβλεφτεί για πράσινο ή για πολιτιστικές δραστηριότητες είναι μάλλον το «αγαπημένο σπορ» της διοίκησης του δήμου. Ο πρώην κινηματογράφος «ΑΣΤΥ» έγινε σούπερ μάρκετ. Το πρώην εργοστάσιο Μαλκότση «φιλοξενεί» σήμερα το πολυκατάστημα «Τζάμπο». Δύο περιοχές του λόφου του Αγ. Φίλιππα αποχαρακτηρίστηκαν από δασικές με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ. Οπως αποδεσμεύτηκαν από ελεύθεροι χώροι αρκετά οικόπεδα στην Ανω Νεάπολη. Το δε «Σπίτι της Αρσης Βαρών», αντί για 20 στρέμματα, όπως προβλεπόταν, θα «κατασπαράξει» 60!

Οσο για τους εργαζόμενους του δήμου, δουλεύουν με όλη την «γκάμα» των συμβάσεων, ενίοτε και απλήρωτοι. Οπως οι ωρομίσθιοι που περιμένουν λεφτά από ώρες που δούλεψαν πριν δύο χρόνια και εκείνοι με σύμβαση έργου που τους χρωστά από 3-5 μήνες.

Στήριξη στους συνδυασμούς του αγώνα

Να υπερψηφίσουν τους ενωτικούς αγωνιστικούς συνδυασμούς, που στηρίζει το ΚΚΕ στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, καλεί τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, η κομματική οργάνωση του Κόμματος στον ΟΑΣΑ.

Οπως επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η ΚΟΒ ΚΚΕ ΟΑΣΑ, τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά και Χρ. Παπουτσής είναι εκφραστές και στήριγμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, ενώ οι υποψήφιοι της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη και Γ. Τζαννετάκος, επιλέχτηκαν για να εφαρμόσουν κατά γράμμα τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της ΝΔ. Για την υποψηφιότητα του Μ. Γλέζου, επισημαίνεται ότι δεν αποτελεί επιλογή για τα λαϊκά στρώματα, καθώς είναι υποψήφιος του κόμματος (ΣΥΝ) που συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ σε μεγάλο αριθμό δήμων και νομαρχιών, γι' αυτό αποφεύγει να κάνει ακόμα και κριτική στην κυβέρνηση.

  • Τη σημασία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και για το χώρο της εκπαίδευσης, επισημαίνει η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, τονίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει αυξημένα καθήκοντα στην προώθηση των αντιεκπαιδευτικών επιλογών κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Παράταξη καλεί σε στήριξη των συνδυασμών που αντιπαλεύουν τις αιτίες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
  • Με κριτήριο τα πραγματικά προβλήματα της τάξης τους, με γνώμονα τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων Μπραχαμίου καλεί τους νέους της περιοχής τους και όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν και να υπερψηφίσουν τον εργάτη και μαχητή, υποψήφιο δήμαρχο Χρήστο Κατσώτη.
Και ... γιαούρτια μοίρασε ο Τράπαλης

Σαν «ιθαγενείς» αντιμετωπίζουν τους ηλικιωμένους Νικαιώτες οι ...«κονκισταδόροι» υποψήφιοι του κυβερνητικού συνδυασμού. Οπως καταγγέλλει η «Δημοκρατική Ενότητα» (ΔΕ) Νίκαιας, «μετά τα διάφορα "μπιχλιμπίδια" για τους "ιθαγενείς" (αναπτήρες, στιλό διαρκείας, τηλεκάρτες με "ξυστό" και μια μονάδα κλπ.), που μοιράζουν οι διάφοροι υποψήφιοι του κ. Τράπαλη, σειρά έχουν, απ' ό,τι φαίνεται, τα γαλακτοκομικά προϊόντα».

Ετσι, την περασμένη Παρασκευή, διανεμήθηκαν στο Β` ΚΑΠΗ της Νίκαιας ...γιαούρτια «επ' ονόματι υποψηφίου και αδελφού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ». Η διανομή έγινε πρωί και απόγευμα ...«για να μην ξεχαστεί κανείς». Ορισμένοι ηλικιωμένοι, «σώζοντας την αξιοπρέπεια της Τρίτης Ηλικίας, αρνήθηκαν να τα πάρουν, θεωρώντας τη χειρονομία αυτή απαράδεκτη». Η ΔΕ σημειώνει «ότι του γιαουρτιού προηγήθηκε "συμπτωματικά" αναδρομική πληρωμή του επιδόματος εξομάλυνσης των συνταξιούχων του Δημοσίου, που το καθυστερούσαν για δύο σχεδόν χρόνια. Προηγήθηκαν προεκλογικές εκδρομές και συνεστιάσεις».

«Με όλα τα μέσα προσπαθούν να κουρελιάσουν τον αγώνα μιας ολόκληρης ζωής, να εξευτελίσουν τους απόμαχους της ζωής. Και μόνο γι' αυτό πρέπει να τους μαυρίσουμε!», καταλήγει η ΔΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ