ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Να παρθούν μέτρα για να ψηφίσει ο κόσμος

Περιοδεία στο χώρο των δικαστηρίων χτες. Παραμένει το χάος με τις αλλαγές των εκλογικών τμημάτων

Τα δικαστήρια στην πρώην Σχολή Ευελπίδων επισκέφτηκε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής. Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» επανέλαβε ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να αποφευχθεί το χάος την ημέρα των εκλογών και εξέφρασε την ανησυχία του για το θέμα.

Συνοδευόμενος από τους Αλ. Ζορμπαλά (στέλεχος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης), Φ. Λέντζα και Ελ. Ζαφειρίου (στέλεχος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης») υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και οι τρεις, τον Γ. Μαυρίκο υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και τον υποψήφιο δήμαρχο Καλλιθέας Β. Δημόπουλο, o Σπύρος Χαλβατζής συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας και συνομίλησε με δικαστικούς και δικηγόρους.

Ο Σπ. Χαλβατζής επανέλαβε την ανησυχία της «Συμπαράταξης» και ζήτησε «να λειτουργήσουν όλα τα μέτρα, ώστε την ημέρα των εκλογών να μην υπάρξει χάος, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Εστω και την τελευταία στιγμή πρέπει και ο Δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Εσωτερικών να πάρουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα». Σύμφωνα με τα στελέχη του συνδυασμού, το 45% περίπου των ψηφοφόρων έχουν μετακινηθεί από τις ενορίες και τα εκλογικά τμήματα που ψήφιζαν για πολλές δεκαετίες. «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη» σημειώνει ο Σπ. Χαλβατζής και συμπληρώνει: «Μπορεί, έστω και την τελευταία στιγμή, να έχει τις υποδομές εκείνες σε όλα τα εκλογικά τμήματα, στις μεγάλες σχολικές μονάδες, ώστε να ενημερώνει κάθε ψηφοφόρο για το πού θα ψηφίσει».

Σχετικά με τα δικαστήρια o υποψήφιος δήμαρχος υπογράμμισε πως πρέπει: «Να συμπληρωθούν τα πολλά κενά που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στο προσωπικό. Να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις λειτουργίας των δικαστηρίων, γιατί η καθυστέρηση στις δίκες δημιουργεί προβλήματα με την έννοια ότι υπάρχουν παραγραφές και άλλες συνέπειες».

Διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι η «Συμπαράταξη» όπως χτες, έτσι και αύριο θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επίλυση των προβλημάτων τους, «γιατί το θέμα της απονομής δικαιοσύνης έχει πολλές προεκτάσεις που έχουν και σοβαρά πολιτικά χαρακτηριστικά».

Οσον αφορά στο αποτέλεσμα των εκλογών δήλωσε για άλλη μια φορά αισιόδοξος, «γιατί η ανταπόκριση που βρίσκουμε από τους εργαζόμενους, και στο χώρο των δικαστηρίων, είναι πολύ θετική».

  • Σήμερα ο Σπ. Χαλβατζής θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», με θέμα «Η Αθήνα πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων και θα γίνει στις 6 μμ, στον «πολυχώρο» «Αθηναΐς» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός).
  • Νωρίτερα, στη 1 μμ, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Στ. Λάμπρου, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στην περιοχή Μακρυγιάννη.
  • Πληροφορίες για το πού ψηφίζουμε και προεκλογικό υλικό, μπορούμε να ζητάμε στα ακόλουθα τηλέφωνα: Εκλογικό κέντρο της «Συμπαράταξης» στα Χαυτεία 010-33.14.552. Εκλογικό Κέντρο της ΝΑΣ στην Εθνική Βιβλιοθήκη 010-36.10.109. ΚΟΑ 010-52.82.516.
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
«Φωνάζει ο κλέφτης... »

Κατά το «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» άγεται και φέρεται ο υποστηριζόμενος από το ΣΥΝ υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής, Θ. Μπαρτζώκας, ο οποίος είχε το θράσος σε συνέντευξή του στο Κυριακάτικο «Εθνος» να δηλώσει πως ο νυν δήμαρχος της πόλης και εκ νέου υποψήφιος Γ. Κατημερτζής «ήρθε στην Καισαριανή ως ξένος και φεύγει σαν ξένος»!

Αν ο κ. Μπαρτζώκας αναφέρεται στην εντοπιότητα θα πρέπει να του υπενθυμίσουμε πως ο Γ. Κατημερτζής δεν κατάγεται από τη Μακρακώμη, αλλά είναι γέννημα θρέμμα της ανταρτομάνας πόλης. Επειδή όμως αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό από τα όσα δήλωσε και όσα «ξέχασε» να δηλώσει ο κ. Μπαρτζώκας, χρειάζεται να του φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη και για τα υπόλοιπα...

Στηλίτευσε λοιπόν τον Γ. Κατημερτζή πως δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της πόλης και τις προσδοκίες του λαού της και ως εκ τούτου, αποφάνθηκε, «φεύγει σαν ξένος». Πριν μιλήσει ο λαός της Καισαριανής μίλησε εκ μέρους του ο κ. Μπαρτζώκας. Ας μιλήσουμε λοιπόν κι εμείς για τον κ. Μπαρτζώκα:

Ηταν αυτός που διατέλεσε δύο τετραετίες δήμαρχος Καισαριανής και αποδεδειγμένα δεν ανταποκρίθηκε ούτε στις ανάγκες της πόλης ούτε στις προσδοκίες του λαού της. Και γι' αυτό καταδικάστηκε στις εκλογές του '98. Ηταν αυτός που φεύγοντας παρέδωσε στη νυν δημοτική αρχή, που τώρα μέμφεται, ένα δήμο υπερχρεωμένο, στα όρια της παραλυσίας. Παρά την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 75%! Τώρα παριστάνει πως δεν ξέρει τίποτα για το φόνο. Εξαφανίζει το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής, παρότι αυτή κατάφερε στη μια τετραετία να πράξει όσα δεν μπόρεσε στις δύο δικές του ο κ. Μπαρτζώκας. Παρότι αυτή κατόρθωσε να νοικοκυρέψει το οικονομικό χάος που άφησε πίσω του.

Ο κ. Μπαρτζώκας είναι αυτός που αναδείχτηκε στη θέση του δημάρχου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Και το κυβερνών κόμμα αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες του τον ανέδειξε και στη θέση του γραμματέα της ΤΕΔΚΝΑ. Ηταν αυτός που και από τις δύο θέσεις υπηρέτησε την κυβερνητική πολιτική, υποτάσσοντας σ' αυτήν και στις αντιλαϊκές της αποφάσεις την ΤΑ. Πάει πολύ λοιπόν, ανάμεσα στα υπόλοιπα, να μιλά σήμερα ο κ. Μπαρτζώκας για «υπέρβαση των κομματικών περιχαρακώσεων» και για Αυτοδιοίκηση που δεν πρέπει να είναι «εξαρτημένη από την κυβέρνηση και τις κομματικές εντολές».

Βέβαια, δεν περιμέναμε από τον κ. Μπαρτζώκα να αναγνωρίσει το έργο της δημοτικής αρχής της Καισαριανής, μιας και κινείται από διαθέσεις στείρας αντιπολίτευσης, «γυμνός» από ουσιαστικά επιχειρήματα. Ούτε εκείνη την πλευρά του έργου της που είναι αθέατη. Τη συμβολή της δηλαδή στους αγώνες του λαϊκού και εργατικού κινήματος και την προσφορά της σε μια ανυπότακτη, μαχητική, διεκδικητική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απλά γιατί δεν ταυτίζεται με τη δική του αντίληψη για το ρόλο της ΤΑ, ρόλος υποταγής στις άνωθεν εντολές. Αυτή την αντίληψη υπηρέτησε ο κ. Μπαρτζώκας. Κι αν αυτά θέλει να τα ξεχνάει, ας θυμάται τουλάχιστον ότι ο λαός της Καισαριανής δεν είναι αμνήμων.


Β.

Δεν κρατιούνται

Το βράδυ της Πέμπτης, δυο μόλις μέρες πριν τις εκλογές, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Αττικής, που λειτουργεί απροκάλυπτα σαν ψηφοθηρικός μηχανισμός της ΝΔ στο Δήμο της Αθήνας, διοργανώνει συγκέντρωση που την ονομάζει «συνέλευση» των μελών του. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα που υπογράφουν ο πρόεδρος Ζ. Πέρρος και ο γενικός γραμματέας Β. Δαρειώτης τονίζεται: «Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης θα παραστεί και θα μιλήσει η υποψήφια ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ κκ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (σ.σ.: έτσι ακριβώς το γράφουν). Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη».

Κάποιος πρέπει να πει στα «παλικάρια» να μαζευτούν... Εκτός κι αν βρίσκονται σε συναγωνισμό με τις ανάλογες ομάδες κρούσης του ΠΑΣΟΚ. Κι έτσι να 'ναι, είναι απαράδεκτοι!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στήριξη σε αγωνιστικά ψηφοδέλτια

Η ΝΕ της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ ανακοινώνει τους συνδυασμούς που στηρίζει σε πέντε ακόμη δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης.

Στο Δήμο Εγνατίας στηρίζει την «Ενωτική Πορεία - Εγγύηση - Δημιουργία» με υποψήφιο δήμαρχο τον Αθανάσιο Λεβενιώτη.

Στο Δήμο Κορώνειας στηρίζει το συνδυασμό «Ενωμένοι για Ανάπτυξη» με υποψήφιο δήμαρχο τον Βασίλη Σιώπη.

Στο Δήμο Λαχανά στηρίζει το συνδυασμό «Ενωμένοι Ενεργοί Δημότες» με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Αραμπατζή.

Στο Δήμο Μηχανιώνας στηρίζει το συνδυασμό «Ανεξάρτητη Κίνηση» με υποψήφιο δήμαρχο τον Κωνσταντίνο Κούτουκα.

Στο Δήμο Σοχού στηρίζει τον «Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Συνδυασμό» με υποψήφιο δήμαρχο τον Ευάγγελο Μαργαρίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ