ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στα 276 κιλά «καίγονται»!

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι φέτος όλα τα βαμβακοχώραφα θα βγάλουν 275 κιλά το στρέμμα!

Μόνο στην εποχή της ΚΑΠ και της ΟΝΕ ήταν δυνατόν να απαγορεύεται να έχει καλή και πλούσια παραγωγή...
Μόνο στην εποχή της ΚΑΠ και της ΟΝΕ ήταν δυνατόν να απαγορεύεται να έχει καλή και πλούσια παραγωγή...
Πανελλαδικό ατομικό πλαφόν στρεμματικής απόδοσης 275 κιλών επέβαλε παράνομα η κυβέρνηση σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς, με το ξεκίνημα της νέας εκκοκκιστικής περιόδου. Οπως και πέρσι έτσι και φέτος η κυβέρνηση ακολουθεί προκλητικά την ίδια ολέθρια πρακτική σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, με τη διαφορά ότι τώρα ακολουθείται μια ακόμη πιο παράλογη και ισοπεδωτική τακτική.

Χτες άρχισαν να στέλνονται τα «χαρτάκια», δηλαδή οι καρτέλες παραγωγού, όπου ο κάθε παραγωγός δικαιούται να παραδώσει βαμβάκι μέχρι 275 κιλά το στρέμμα, επί των στρεμμάτων ΟΣΔΕ, που αναγνωρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Από εκεί και πάνω το παραγόμενο βαμβάκι δε θα θεωρείται επιλέξιμο και δε θα επιτρέπεται να παραδίδεται στα εκκοκκιστήρια. Ετσι, οι βαμβακοπαραγωγοί που θα έχουν παραγωγή πάνω από 275 κιλά το στρέμμα, θα τρέχουν πάλι να βρουν αποθηκευτικούς χώρους και θα ζουν με την αγωνία μήπως το βαμβάκι υποβαθμιστεί ποιοτικώς και κυρίως θα υποχρεώνονται να ξανακάνουν ενστάσεις και να περιμένουν να δικαιωθούν... Κι αυτό που φαίνεται ολοκάθαρα είναι πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, προχωρούν σε μια ακόμη μεγάλη παρανομία, χωρίς να λογαριάζουν καθόλου τις επιπρόσθετες αρνητικές συνέπειες σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών.

Η κυβέρνηση αυθαίρετα όρισε ηρτημένη στρεμματική απόδοση 297 κιλά το στρέμμα στα τέλη Αυγούστου και έρχεται τώρα να την κατεβάσει πάλι αυθαίρετα στα 275 κιλά. Προφανώς, η κυβέρνηση ποντάρει προκαταβολικά στις μέχρι τώρα αντίξοες καιρικές συνθήκες για τη βαμβακοκαλλιέργεια και εύχεται να μη βγει καλή παραγωγή μπας και περάσουν χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις τα νέα αυθαίρετα και παράνομα διοικητικά μέτρα περιορισμού. Και μπορεί κάποιες περιοχές να έπαθαν ζημιές από την κακοκαιρία και γενικά να φαίνεται πως η παραγωγή βαμβακιού δεν ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες, ωστόσο όμως οι βαμβακιές δεν είπαν ακόμα την τελευταία τους λέξη... Ηδη σε κάποιες περιοχές, όπως, π.χ., Βοιωτία, Λάρισα και Αιτωλοακαρνανία, μαζεύτηκαν βαμβάκια με καλές αποδόσεις, που ξεπερνούν και τα 400 κιλά το στρέμμα.

Τελικά, μήπως οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει -κατά την κυβέρνηση - να παρακαλάνε να συνεχιστεί η κακοκαιρία και να μην έχουν καλές αποδόσεις, ώστε να μην κινδυνεύουν με πρόστιμο «καλής στρεμματικής απόδοσης»; Γιατί το μέγεθος της κυβερνητικής αυθαιρεσίας και παρανομίας δεν έχει όρια. Οχι μόνο δεν επιδοτούνται τα βαμβάκια που θα έχουν απόδοση πάνω από 275 κιλά το στρέμμα, αλλά, με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση του περασμένου Απρίλη, για κάθε υπέρβαση της στρεμματικής απόδοσης πάνω από το όριο, που ορίζει με το έτσι θέλω το υπουργείο Γεωργίας, θα επιβάλλονται και βαριά χρηματικά πρόστιμα!

Θα επιληφθεί... το ΣτΕ;

Κι ενώ υπουργείο Γεωργίας και ΟΠΕΚΕΠΕ δίνουν ρεσιτάλ αυθαιρεσίας σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εκκρεμεί από τις αρχές του περασμένου Ιούλη η εξέταση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά των διοικητικών μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας, που έχει καταθέσει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και βαμβακοπαραγωγοί του νομού.

Στην αίτηση ακύρωσης, που κατατέθηκε στις αρχές Ιούλη στο ΣτΕ, ζητείται να μην ισχύσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (42195/2.3.2002) των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης-Αποκέντρωσης, Χωροταξίας-Περιβάλλοντος-Δημοσίων Εργων, Γεωργίας. Κι ενώ η νέα εκκοκκιστική περίοδος ξεκίνησε, το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση το ερχόμενο καλοκαίρι. Και ειδικότερα στο θέμα της επιβολής στρεμματικού πλαφόν απόδοσης και των οριζομένων ποινών, η αυθαιρεσία της κυβέρνησης αποκτά κραυγαλέες διαστάσεις, αφού καταστρατηγούνται ακόμα και τα όσα ορίζει σχετικά το ισχύον κοινοτικό καθεστώς για το βαμβάκι.

«Κρυφτούλι»... στα βοσκοτόπια

Αλλο ένα συμβάν δικομματικής προεκλογικής κοντρίτσας δημιουργίας εντυπώσεων έλαβε χώρα χτες, με πρωταγωνιστές τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Αντ. Τρακατέλη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Η αφορμή ήταν τα τεκταινόμενα στο πρόγραμμα «μακροχρόνια αγρανάπαυση βοσκοτόπων».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε αναστολή των πληρωμών στο σχετικό πρόγραμμα λόγω παρατυπιών και απάτης, θέλοντας προφανώς να αναθερμάνει το κλίμα σκανδαλολογίας και όχι να καταπολεμήσει τα σκάνδαλα. Κι ανακοινώθηκε επίσης, πως αυτό το διαμήνυσε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ. Με τη σειρά του, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πως η απάντηση που έλαβε ο Αντ. Τρακατέλης από τον επίτροπο της ΕΕ παραπέμπει σε ενέργειες που έκανε η ελληνική κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια. Και για μην «καρπώνεται»... τις απάτες που έγιναν σχετικά, μόνο το πράσινο στρατόπεδο, η ανακοίνωση του υπουργείο Γεωργίας ρίχνει και τις «μπηχτές» της, για τον υποψήφιο νομάρχη Ιωαννίνων που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Κινητοποίηση για το φορολογικό

Προειδοποιητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν αύριο στις 11πμ οι βενζινοπώλες, διαμαρτυρόμενοι - όπως αναφέρουν - «κατά τη φορολογικής αδικίας σε βάρος τους». Οι βενζινοπώλες επισημαίνουν πως το υπουργείο Οικονομικών με την τελευταία τροποποίηση του ΚΒΣ στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, μετέταξε τη δραστηριότητα πώλησης πετρελαίου από τα πρατήρια στη Β' κατηγορία βιβλίων με το πρόσχημα ελέγχου της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

Οπως αναφέρει η ΟΒΕ, η μετάταξη, παρά τις αρχικώς αντίθετες πληροφορίες, που διέρρευσαν από το υπουργείο Οικονομικών συμπαρασύρει όλες τις συνεπαγόμενες μεταβολές από την Α' στη Β' κατηγορία. Αυτό, κατά τους βενζινοπώλες σημαίνει ότι, «εκτός της τήρησης "κλειστής αποθήκης" για το πετρέλαιο, πράγμα απαράδεκτο, εν όσω δε σφραγίζονται οι δεξαμενές από τις εταιρίες - προμηθευτές, ταυτόχρονα επανέρχεται η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων για το πετρέλαιο κίνησης και παράλληλα θα επιβάλλονται πρόστιμα για διαφορές ποσοτήτων στα καύσιμα που θα προέρχονται από τις μεταβολές όγκου, λόγω μεταβολής θερμοκρασιών, όπως γίνεται τώρα για το πετρέλαιο θέρμανσης».

Θλιβεροί βαστάζοι

«

Αν δε γίνει έως το 2005 καμία νέα μονάδα που να λειτουργεί πλήρως, θα έχουμε περίπου 100 μέρες το χρόνο την ανάγκη διακοπών στους καταναλωτές»! Αυτή την απειλή και συνάμα κίνδυνο μεταφέρει με συνέντευξή στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Π. Κάπρος, που δε διστάζει να μιλήσει και για «εθνική κρίση»! Και όλα αυτά λόγω, λέει, της αδυναμίας των ιδιωτών επενδυτών να κατασκευάσουν (ιδιωτικές) μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια και όμως η ΡΑΕ, εκτός από το να «βάλει τους ιδιώτες στο παιχνίδι», έχει ρόλο να εξετάζει τη γενικότερη κατάσταση στα ενεργειακά δρώμενα, και πολύ περισσότερο να γνωμοδοτεί για την επάρκεια στον εφοδιασμό, γιατί αφού διαβλέπει άμεσο κίνδυνο ενεργειακής κρίσης, προκρίνει ως μόνο τρόπο αντιμετώπισης τις ιδιωτικές «επενδύσεις»; Γιατί αποκλείει τη ΔΕΗ, να εξασφαλίσει την ηλεκτροδότηση της χώρας; Πώς το καταφέρνει 50 χρόνια τώρα και δε θα μπορεί να το κάνει το 2005;

Για την επικείμενη ενεργειακή κρίση που αναφέρει ο Π. Κάπρος, υπεύθυνη θα είναι η κυβέρνηση και ο ίδιος που οι κυβερνώντες τον διόρισαν σ' αυτή τη θέση. Διότι, η κυβέρνηση είναι που απαγορεύει στη ΔΕΗ να κατασκευάσει νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Η κυβέρνηση ήταν ο εμπνευστής του Ν. 2773/99 για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση κι αυτός, σαν βαστάζοι του μεγάλου κεφαλαίου, ζητούν σήμερα τη χρηματοδότηση ιδιωτών από τον ελληνικό λαό για να κατασκευάζουν ιδιωτικές μονάδες προκειμένου να μη «μείνουμε από ρεύμα»

Ας αφήσουν λοιπόν την κινδυνολογία κι ας πούνε ξεκάθαρα ότι προετοιμάζουν το έδαφος για νέο χαράτσι του ελληνικού λαού ώστε να επιδοτηθούν οι ιδιώτες (πριν λίγες μέρες η ΡΑΕ πρότεινε την επιβολή τέλους 0,2 δραχμές ανά κιλοβατώρα για τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών μονάδων), που έτσι κι αλλιώς τους αναφέρει και ο ίδιος και δεν είναι άλλοι από τους: Μυτιληναίος, Κοπελούζος, ΤΕΡΝΑ και ΕΛ.ΠΕ.


Σ.Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ