ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μην αλλάξει χαρακτήρα η πορεία στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Αναφερόμενη στη δήλωση Λαλιώτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας την Κυριακή το βράδυ σε συγκέντρωση γυναικών στην Πάτρα, σημείωσε τα παρακάτω:

«Ο κ. Λαλιώτης πρότεινε να αφιερωθεί η πορεία του Πολυτεχνείου στον αγώνα κατά της "17Ν". Πρέπει να σας πω ότι κάθε χρόνο η αμερικανική πρεσβεία βάζει θέμα στην κυβέρνηση και στα κόμματα. Εγώ δεν το κρύβω. Ηρθε πριν χρόνια ο Αμερικανός πρεσβευτής, την πρώτη χρονιά που ήμουν Γραμματέας του Κόμματος, και μου ζήτησε: "Να μην πάει το ΚΚΕ στην αμερικανική πρεσβεία, να πείτε να μην πάνε στην αμερικανική πρεσβεία"! Και του απάντησα ότι "θα πάψουμε και εμείς να πηγαίνουμε, όταν πάρετε τις βάσεις σας, όταν πάρετε ό,τι πυρηνικά όπλα έχετε εδώ και σηκωθείτε και φύγετε απ' την Ελλάδα, τότε θα πάψουμε κι εμείς να πηγαίνουμε στην αμερικανική πρεσβεία. Θα πηγαίνουμε κάθε χρόνο. Οχι μόνο για τη χούντα αλλά και γι' αυτό που κάνετε σήμερα". Οι Αμερικανοί βάζουν κάθε χρόνο θέμα να μη γίνει η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Σου λέει, φέτος, κρατική καταστολή, πόλεμος στο Ιράκ, θα γίνει χαμός. Οχι χαμός με την έννοια να πετάμε πέτρες, όχι τέτοια πράγματα, εμείς πάμε για μαζική πορεία, περιφρουρημένη. Ούτε συζήτηση. Δε θέλουμε επεισόδια. Θέλουμε μάζες. Και βγαίνει ο κ. Λαλιώτης, με την πρότασή του, που σημαίνει δεν πάμε πια στην αμερικανική πρεσβεία, παίρνει άλλο χαρακτήρα η πορεία.

Ξεχνάμε, λοιπόν, το ρόλο της χούντας και των Αμερικανών στο Πολυτεχνείο και τον ξεχνάμε σήμερα, που οι ΗΠΑ, κόντρα αν θέλετε και σε παγκόσμια αντίδραση που υπάρχει, εξαπολύουν πόλεμο. Μα κι αν δεν ήταν Πολυτεχνείο, κι αν είχαμε αποφασίσει το Πολυτεχνείο να το γιορτάζουμε αλλιώς, φέτος έπρεπε να την κάνουμε την πορεία, όπως ήταν και τα προηγούμενα χρόνια. Οχι, εμείς θα επιδιώξουμε η πορεία του Πολυτεχνείου να είναι πιο μαζική. Θα πάμε στην αμερικανική πρεσβεία και θα έχει συνθήματα κατά της κρατικής τρομοκρατίας, κατά της κρατικής καταστολής, κατά των "τρομονόμων", κατά του πολέμου του Ιράκ.

Εμείς δεν έχουμε το κόμπλεξ του διαχωρισμού από τη "17 Νοέμβρη". Δε δεχόμαστε ότι είναι λαϊκοί επαναστάτες και κάνουν ένοπλο αγώνα. Ετσι είναι ο ένοπλος αγώνας; Ετσι ήταν ο αγώνας του ΕΑΜ, έτσι ήταν ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού; Στο να κρύβονται τις νύχτες και να ληστεύουν τράπεζες και να δολοφονούν στο δρόμο; Ετσι είναι ο αγώνας των Παλαιστινίων; Ετσι ήταν ο αγώνας των Βιετναμέζων;

Εχουμε γνωρίσει στον 20ό αιώνα ένοπλους και επαναστατικούς αγώνες. Τι σχέση έχουν με τη "17Ν"; Οχι μόνον την καταγγέλλουμε αλλά λέμε ότι η "17Ν" παίζει το παιχνίδι μυστικών υπηρεσιών, ανεξαρτήτως ποιοι είναι παρασυρμένοι. Μέσα εκεί μπορεί να είναι και πέντε παρασυρμένοι. Αλλά είναι μηχανισμός. Δεν είναι λαϊκή οργάνωση. Είναι μηχανισμός που δρα τη νύχτα με μάσκες.

Εμείς δε δίνουμε εξετάσεις. Τις έχουμε δώσει και δεν πρόκειται να τις δώσουμε στον κ. Λαλιώτη.

Θα δώσουμε εξετάσεις στο λαό και πρέπει να δώσετε κι εσείς εδώ, στην Πάτρα, με τη μεγάλη εκδήλωση του Πολυτεχνείου, που πρέπει να πάρει και σύγχρονο αντιπολεμικό περιεχόμενο.

Αλλά αυτοί θα δίνουν τις βάσεις να τις χρησιμοποιούν κατά του Ιράκ, κι εμείς θα χορεύουμε και θα μιλάμε για τους Ξηρούς και για τους χλωρούς, ότι είμαστε εναντίον. Σαφώς είμαστε εναντίον».

ΝΔ
Αισθάνεται «δικαιωμένη»

«Σαν έτοιμη από καιρό», η ηγεσία της ΝΔ ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στην πρόταση Λαλιώτη για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, χωρίς να κρύψει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι δικαιώνονται «πάγιες» θέσεις της. Ταυτόχρονα, βέβαια, πιέζει για να υπάρξει ένα «πολιτικό πλαίσιο», που να ταυτίζεται σχεδόν με τις θέσεις της κατά της «τρομοκρατίας» και να γίνει υλοποιήσιμη η πρόταση Λαλιώτη.

«Αν η συγκεκριμένη πρόταση έχει συνολικό πολιτικό πλαίσιο χωρίς ακρότητες και μονομέρειες και η πορεία ολοκληρώνεται στη Βουλή, εμείς δεν έχουμε αγκυλώσεις», δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κ. Μητσοτάκης: «Κάθε τι το οποίο είναι εναντίον της τρομοκρατίας, θα μας βρει εμάς σύμφωνους», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δε φτάνουν μόνο τα λόγια, χρειάζονται και έργα. Και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει, όπως έχει υποσχεθεί, αποφασιστικά και στα επόμενα στάδια».

Διαφορετική ήταν η τοποθέτηση του Μ. Εβερτ, ο οποίος διαφώνησε με το να μπει η τρομοκρατία στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, αλλά πρόσθεσε ότι «εάν η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ επιμένουν», τότε πρέπει να περιληφθούν και άλλα θέματα, όπως η ανεργία, η παιδεία και η φτώχεια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ