ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
Πατριδογνωμόνιο
«Δικτυωμένη» ψήφος

Πάει καιρός σύντροφοι που βγήκαν τα μεγάλα καμάκια να συλλάβουν όλους τους πολίτες που δε συμφωνούν με τις κεντρικές επιλογές. Με βία και τρόμο. Με απάτες και γλυκερά μηνύματα περί δημοκρατίας, μεγαλείων κι άλλα τέτοια φούμαρα.

Προσπαθούν, κυρίως εδώ και τώρα με αφορμή τις δημοτικές εκλογές, να μας γυρίσουν πίσω σ' έναν επικίνδυνο πολιτικό πρωτογονισμό. Καλός - κακός. Ωραίος - άσχημος. Δικός μας - δικός σας. Σου λένε, πού θα πάει, πες πες το μυαλό θα γίνει κολοκύθα. Αυτοί που κρατάνε το ίσο στην κυβέρνηση είναι οι δήθεν ανεξάρτητοι - συνεργαζόμενοι «αριστεροί προοδευτικοί». Δίνουν άλλοθι στην πολιτική της κολοκύθας. Το πράγμα έχει βάθος. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Μπαίνουν σ' ένα κόμμα ή έναν ιδεολογικό χώρο. Παίζουν το παιχνίδι του συνεπούς. Υστερα αρχίζουν την... ανανέωση, την ελεγχόμενη διαφωνία. Μετά δήθεν έρχονται σε ρήξη, εννιά στις δέκα κρατώντας τη ρομφαία της ελευθερίας και της διαφορετικότητας ή της κάθαρσης. Τσουπ, ξεφυτρώνουν χώροι, δίκτυα, ομαδούλες συμφερόντων, τάσεις, δράσεις κι άλλα. Ετσι υπηρετούν υπέροχα το σύστημα κρύβοντας τις προθέσεις τους.

Στο χώρο της Δεξιάς, με τις ευλογίες του συστήματος, γίνεται μια γιγάντια προσπάθεια να φτιαχτεί ακροδεξιός σχηματισμός. Οι δηλώσεις Λαλιώτη πείθουν γι' αυτό και ξεστραβώνουν. Να κοπούν οι ψήφοι τώρα και να υποχρεωθεί στις γενικές εκλογές η ΝΔ να συνεργαστεί μαζί τους ή να τις χάσει.

Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπου σε επίπεδο κυβέρνησης οι κεντρικές πολιτικές επιλογές είναι ακροδεξιές προ πολλού, χρειάζονται μια στροφή προς τ' αριστερά. Τα βολικά αριστερά. Αν το πράγμα πάει στραβά, να έχουν εγκλωβίσει κόσμο και κοσμάκη με Γλέζο και... Ζουράρι, επικοινωνιακώς χρήσιμους, είτε για ανάθεμα μετά τις εκλογές είτε για ωραιοποίηση στον ιερό σκοπό της κοιμήσεως του λαού που ξέρει στο πετσί του ότι ο εχθρός λέγεται φτώχεια, πόλεμος, εργασιακή ξεφτίλα, ανασφάλεια, υποταγή.

Καλή παγκοσμιοποίηση - κακή παγκοσμιοποίηση, λένε χωρίς ντροπή. Υπάρχει το καλό Δίκτυο που νοιάζεται για τις πολιτικές ελευθερίες και το κακό που συμπορεύεται με τα φασιστοειδή τσογλάνια. Κοντολογίς, καλός ο Κλίντον κακός ο Μπους. Ο πόλεμος έχει κι αυτός τα καλά και συμφέροντά του. Ετσι άμα πιάσουν έξι Κνίτες για αφισοκόλληση, η δημοκρατία λάμπει κι έχει κι αισθητική!!! Αμα οι τραμπούκοι βολεύουν το σύστημα γιατί γεννάνε ελεγχόμενη αντίδραση, τότε μιλάμε για το αίμα που ευτυχώς δε χύθηκε.

Ετσι σιγά σιγά φθάνουμε στη δημοκρατία των σποτ. Της ειδησεογραφίας που αφού ξεσαλώσει, βρίσει, προπαγανδίσει, μετά γεννάει τους... τακτοποιητές του χάους. Αμα δει το σύστημα ότι ο λαός δεν πιστεύει τους... Ευαγγελάτους του και γελάει με τους Κακαουνάκηδες, τότε εξαγγέλλει πως κινδυνεύουν, για να τους προστατεύσει...

Εξόδοις της νοημοσύνης μας. Πολιτική της κολοκύθας. Της κουκούλας δηλαδή. Αμα ο κόσμος κινδυνεύει ν' ακούσει το ΚΚΕ, τότε ο... θόρυβος έχει χώρο, δίκτυο, κι άλλα καλά. Η χρησιμότερη για το σύστημα ψήφος είναι η δικτυωμένη. Η... ασφαλής. Δείξτε τους το αντίθετο να... τρομάξουν.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Να φτάσει παντού το ψηφοδέλτιο

Μια μόλις βδομάδα πριν τις δημοτικές νομαρχιακές εκλογές της Κυριακής, της 13ης Οκτώβρη, ένα και μοναδικό καθήκον προβάλλει πάνω απ' όλα για όλους τους κομμουνιστές, τα στελέχη, τα μέλη, τους οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ: Τα ψηφοδέλτια των αγωνιστικών συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ για τους Δήμους και τις Νομαρχίες όλης της χώρας να φτάσουν παντού, σε κάθε σπίτι, σε κάθε χώρο δουλιάς. Η δουλιά που ήδη έχει ξεκινήσει από όλες τις Κομματικές Οργανώσεις πρέπει να ενταθεί στο έπακρο τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Η μάχη του ψηφοδελτίου δεν είναι ένα απλό μοίρασμα χαρτιού. Είναι το αποκορύφωμα της δουλιάς που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, για το σιγούρεμα των ψήφων, αλλά και το κέρδισμα και καινούριων, έως την ώρα που το ψηφοδέλτιο θα πέσει μέσα στην κάλπη.

Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη μάχη του ψηφοδελτίου. Εως την ώρα της κάλπης, πάντα -διδάσκει η πείρα- υπάρχουν άνθρωποι που ταλαντεύονται, που αγανακτούν και θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι σε άλλα ψηφοδέλτια, αλλά ίσως δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, τι να ψηφίσουν, δεν έχουν οριστικά καταλήξει. Μας περιμένουν -κυριολεκτικά- να τους δείξουμε ένα δρόμο, να τους μιλήσουμε, να τους δώσουμε το σωστό, αγωνιστικό ψηφοδέλτιο.

Αλλά και οι άλλοι, αυτοί τους οποίους πολλές φορές θεωρούμε «σίγουρους», «δικούς μας». Κι αυτοί, οι συνάδελφοι και φίλοι, μας περιμένουν. Καθημερινά δέχονται καταιγισμό προπαγάνδας μέσα από τα κανάλια και τους διάφορους καλοθελητές, που γυρνάνε στις γειτονιές ως εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επιδιώκοντας να ξεστρατίσουν τη συνείδηση, να ταλαντεύσουν ανθρώπους, να σπείρουν τη σύγχυση. Δέχονται καταιγισμό πιέσεων οι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, ακόμα και ανοιχτούς εκβιασμούς που αφορούν τη δουλιά, το επάγγελμα, τις σπουδές, το παιδί, τον άρρωστο συγγενή, ό,τι μπορεί να φανταστεί νους ανθρώπου.

Κάθε άλλο, λοιπόν, παρά τυπική πρέπει να είναι αυτή η δουλιά. Το ψηφοδέλτιο δεν μπορεί να πετιέται στο δρόμο σαν προεκλογικό τρικ, ούτε απλά να ρίχνεται κάτω από τις πόρτες των σπιτιών. Δε φέρνει σίγουρα αποτελέσματα αυτός ο τρόπος δουλιάς. Το κέρδισμα ψήφων είναι δουλιά ουσιαστική, θέλει κουβέντα πρόσωπο με πρόσωπο, άνθρωπο τον άνθρωπο, θέλει σφίξιμο του χεριού και βαθύ κοίταγμα στα μάτια, είναι υπόσχεση - συμβόλαιο ότι μαζί θα δώσουμε αυτή τη μάχη, μαζί θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, θα ανοίξουμε ένα δρόμο σήμερα, θα νικήσουμε οριστικά αύριο.

Γι' αυτο χρειάζεται, ανάλογα και με την περίπτωση, να ξεδιπλώσουμε πολλά από τα προεκλογικά πολιτικά μας επιχειρήματα. Το κύριο σημερινό άρθρο στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, βοηθάει αποφασιστικά σε αυτό. Ετσι εξοπλισμένοι, μπορούμε να απλωθούμε παντού, σε όλους τους χώρους. Να έχουμε σαν στόχο τιμής, σαν ύψιστο καθήκον γι' αυτές τις συγκεκριμένες μέρες, οπλισμένοι με επιμονή και υπομονή να κερδίσουμε σε όλη τη χώρα χιλιάδες νέους ψήφους, κυρίως από τη μεγάλη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μέχρι την τελευταία στιγμή πριν την κάλπη, να παλέψουμε έτσι ώστε να δώσουν τελικά οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της πατρίδας μας μια αποφασιστική απάντηση στις αντιλαϊκές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς διαχείρισης, τόσο σε επίπεδο κυβερνητικό, όσο και σε επίπεδο «αυτοδιοικητικό». Να στείλουν το σωστό μήνυμα. Το μήνυμα της αντίστασης και αντεπίθεσης, το μήνυμα της συσπείρωσης και συμπαράταξης ευρύτατων ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για μια άλλη πολιτική σε όφελος του λαού.

Το μήνυμα πρέπει να δοθεί σε όλη την έκταση, ενιαία και μαχητικά, τόσο στους Δήμους όσο και στις Νομαρχίες. Οχι μόνο γιατί δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου και των δυνάμεων για να κάνουμε διπλή, ξεχωριστή δουλιά. Κυρίως γιατί η μάχη είναι πολιτική, είναι ενιαία και δεν πρέπει να χαθεί κανένας ψήφος ούτε για το δημοτικό, ούτε για το νομαρχιακό συνδυασμό. Να αντιμετωπίσουμε την ευκολία, με την οποία παραιτούνται αρκετοί υποψήφιοι ή άλλοι σύντροφοί μας που δραστηριοποιούνται στις εκλογές, από τη μάχη να κερδίσουν ψήφο μαζί με το Δήμο και για τη Νομαρχία ή και αντίστροφα. Ο στόχος να κλείσουμε τη διαφορά, την ψαλίδα, που εμφανίστηκε και σε προηγούμενες εκλογές, του δημοτικού με το νομαρχιακό ψηφοδέλτιο, είναι εφικτός, αρκεί να παλευτεί με πείσμα και επιμονή.

Οι δυσκολίες της μάχης συνυπάρχουν με τις μεγάλες δυνατότητες, να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια αγωνιστικά υπέρ των συνδυασμών που υποστηρίζει το ΚΚΕ, σε πολλές περιπτώσεις από κοινού με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, τη Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση, άλλους αριστερούς δημοκράτες και ριζοσπάστες. Για να εκφραστούν αυτές οι δυνατότητες δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε λεπτό χαμένο. Να μπούμε μέσα σε όλα τα σπίτια που γνωρίζουμε. Να οργανώσουμε συσκέψεις και επισκέψεις ακόμα και μέχρι την παραμονή της 13ης Οκτώβρη το βράδυ. Να μιλήσουμε και να δώσουμε το ψηφοδέλτιο σε κάθε άνθρωπο που έχουμε γνωρίσει, συναντήσει, μέχρι την πιο «μακρινή» γνωριμία από τη δουλιά, το χωριό, το σχολείο, τη συνοικία. Να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ώστε έγκαιρα να απαντάμε σε προβοκάτσιες, ψευδολογίες, επιθέσεις, πιέσεις.

Στο χέρι όλων μας είναι. Με αισιοδοξία και συναίσθηση των ευθυνών να δώσουμε τη μάχη των τοπικών εκλογών αυτές τις μέρες που μας απομένουν.


Του
Δημήτρη ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα

Συνέντευξη Τύπου θα δώσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Θέμα της συνέντευξης είναι «Η εκλογική αναμέτρηση της 13ης και της 20ής Οκτώβρη» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Οκτώβρη στις 12.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, 10ος όροφος).

Στην Πάτρα σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα, Κυριακή, 6 του Οκτώβρη, πραγματοποιεί περιοδεία στην Πάτρα, όπου στις 12.30 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΕ του ΚΚΕ (Γούναρη 7 και Αγ. Ανδρέου) και στις 8 το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών στο EUROPA CENTER (Καρόλου 1 και Οθωνος-Αμαλίας), που οργανώνει η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι γυναίκες στη μάχη για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στο πλευρό των αγωνιστικών συνδυασμών που υποστηρίζει το ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ