Κυριακή 6 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
Να φτάσει παντού το ψηφοδέλτιο

Μια μόλις βδομάδα πριν τις δημοτικές νομαρχιακές εκλογές της Κυριακής, της 13ης Οκτώβρη, ένα και μοναδικό καθήκον προβάλλει πάνω απ' όλα για όλους τους κομμουνιστές, τα στελέχη, τα μέλη, τους οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ: Τα ψηφοδέλτια των αγωνιστικών συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ για τους Δήμους και τις Νομαρχίες όλης της χώρας να φτάσουν παντού, σε κάθε σπίτι, σε κάθε χώρο δουλιάς. Η δουλιά που ήδη έχει ξεκινήσει από όλες τις Κομματικές Οργανώσεις πρέπει να ενταθεί στο έπακρο τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Η μάχη του ψηφοδελτίου δεν είναι ένα απλό μοίρασμα χαρτιού. Είναι το αποκορύφωμα της δουλιάς που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, για το σιγούρεμα των ψήφων, αλλά και το κέρδισμα και καινούριων, έως την ώρα που το ψηφοδέλτιο θα πέσει μέσα στην κάλπη.

Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη μάχη του ψηφοδελτίου. Εως την ώρα της κάλπης, πάντα -διδάσκει η πείρα- υπάρχουν άνθρωποι που ταλαντεύονται, που αγανακτούν και θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι σε άλλα ψηφοδέλτια, αλλά ίσως δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, τι να ψηφίσουν, δεν έχουν οριστικά καταλήξει. Μας περιμένουν -κυριολεκτικά- να τους δείξουμε ένα δρόμο, να τους μιλήσουμε, να τους δώσουμε το σωστό, αγωνιστικό ψηφοδέλτιο.

Αλλά και οι άλλοι, αυτοί τους οποίους πολλές φορές θεωρούμε «σίγουρους», «δικούς μας». Κι αυτοί, οι συνάδελφοι και φίλοι, μας περιμένουν. Καθημερινά δέχονται καταιγισμό προπαγάνδας μέσα από τα κανάλια και τους διάφορους καλοθελητές, που γυρνάνε στις γειτονιές ως εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επιδιώκοντας να ξεστρατίσουν τη συνείδηση, να ταλαντεύσουν ανθρώπους, να σπείρουν τη σύγχυση. Δέχονται καταιγισμό πιέσεων οι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, ακόμα και ανοιχτούς εκβιασμούς που αφορούν τη δουλιά, το επάγγελμα, τις σπουδές, το παιδί, τον άρρωστο συγγενή, ό,τι μπορεί να φανταστεί νους ανθρώπου.

Κάθε άλλο, λοιπόν, παρά τυπική πρέπει να είναι αυτή η δουλιά. Το ψηφοδέλτιο δεν μπορεί να πετιέται στο δρόμο σαν προεκλογικό τρικ, ούτε απλά να ρίχνεται κάτω από τις πόρτες των σπιτιών. Δε φέρνει σίγουρα αποτελέσματα αυτός ο τρόπος δουλιάς. Το κέρδισμα ψήφων είναι δουλιά ουσιαστική, θέλει κουβέντα πρόσωπο με πρόσωπο, άνθρωπο τον άνθρωπο, θέλει σφίξιμο του χεριού και βαθύ κοίταγμα στα μάτια, είναι υπόσχεση - συμβόλαιο ότι μαζί θα δώσουμε αυτή τη μάχη, μαζί θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, θα ανοίξουμε ένα δρόμο σήμερα, θα νικήσουμε οριστικά αύριο.

Γι' αυτο χρειάζεται, ανάλογα και με την περίπτωση, να ξεδιπλώσουμε πολλά από τα προεκλογικά πολιτικά μας επιχειρήματα. Το κύριο σημερινό άρθρο στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, βοηθάει αποφασιστικά σε αυτό. Ετσι εξοπλισμένοι, μπορούμε να απλωθούμε παντού, σε όλους τους χώρους. Να έχουμε σαν στόχο τιμής, σαν ύψιστο καθήκον γι' αυτές τις συγκεκριμένες μέρες, οπλισμένοι με επιμονή και υπομονή να κερδίσουμε σε όλη τη χώρα χιλιάδες νέους ψήφους, κυρίως από τη μεγάλη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μέχρι την τελευταία στιγμή πριν την κάλπη, να παλέψουμε έτσι ώστε να δώσουν τελικά οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της πατρίδας μας μια αποφασιστική απάντηση στις αντιλαϊκές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς διαχείρισης, τόσο σε επίπεδο κυβερνητικό, όσο και σε επίπεδο «αυτοδιοικητικό». Να στείλουν το σωστό μήνυμα. Το μήνυμα της αντίστασης και αντεπίθεσης, το μήνυμα της συσπείρωσης και συμπαράταξης ευρύτατων ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για μια άλλη πολιτική σε όφελος του λαού.

Το μήνυμα πρέπει να δοθεί σε όλη την έκταση, ενιαία και μαχητικά, τόσο στους Δήμους όσο και στις Νομαρχίες. Οχι μόνο γιατί δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου και των δυνάμεων για να κάνουμε διπλή, ξεχωριστή δουλιά. Κυρίως γιατί η μάχη είναι πολιτική, είναι ενιαία και δεν πρέπει να χαθεί κανένας ψήφος ούτε για το δημοτικό, ούτε για το νομαρχιακό συνδυασμό. Να αντιμετωπίσουμε την ευκολία, με την οποία παραιτούνται αρκετοί υποψήφιοι ή άλλοι σύντροφοί μας που δραστηριοποιούνται στις εκλογές, από τη μάχη να κερδίσουν ψήφο μαζί με το Δήμο και για τη Νομαρχία ή και αντίστροφα. Ο στόχος να κλείσουμε τη διαφορά, την ψαλίδα, που εμφανίστηκε και σε προηγούμενες εκλογές, του δημοτικού με το νομαρχιακό ψηφοδέλτιο, είναι εφικτός, αρκεί να παλευτεί με πείσμα και επιμονή.

Οι δυσκολίες της μάχης συνυπάρχουν με τις μεγάλες δυνατότητες, να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια αγωνιστικά υπέρ των συνδυασμών που υποστηρίζει το ΚΚΕ, σε πολλές περιπτώσεις από κοινού με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, τη Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση, άλλους αριστερούς δημοκράτες και ριζοσπάστες. Για να εκφραστούν αυτές οι δυνατότητες δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε λεπτό χαμένο. Να μπούμε μέσα σε όλα τα σπίτια που γνωρίζουμε. Να οργανώσουμε συσκέψεις και επισκέψεις ακόμα και μέχρι την παραμονή της 13ης Οκτώβρη το βράδυ. Να μιλήσουμε και να δώσουμε το ψηφοδέλτιο σε κάθε άνθρωπο που έχουμε γνωρίσει, συναντήσει, μέχρι την πιο «μακρινή» γνωριμία από τη δουλιά, το χωριό, το σχολείο, τη συνοικία. Να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ώστε έγκαιρα να απαντάμε σε προβοκάτσιες, ψευδολογίες, επιθέσεις, πιέσεις.

Στο χέρι όλων μας είναι. Με αισιοδοξία και συναίσθηση των ευθυνών να δώσουμε τη μάχη των τοπικών εκλογών αυτές τις μέρες που μας απομένουν.


Του
Δημήτρη ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ