ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Οχτώβρη 2002
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Οι Μαλετίλος των εκλογών

Μου τους θύμισε ο φίλος μου στοχαστής Λάκης Αποστολόπουλος. Την ιστορία τους περιγράφει στο κινηματογραφικό του έργο Η στιγμή της αλήθειας ο Φραντσέσκο Ρόζι: «... Αφορά τη ζωή μιας πολυπληθούς κατηγορίας νέων ανθρώπων της ισπανικής επαρχίας, που, άνεργοι, μη έχοντας πού να δουλέψουν και τι να κάνουν στα φτωχά χωριά τους, έθεταν ως σκοπό της ζωής τους να φθάσουν στη Μαδρίτη και να δοκιμάσουν την τύχη τους στην αρένα. Εγκατέλειπαν, λοιπόν, ομαδικά τα άγονα μέρη τους, με την πνιγηρή αλλά γλυκιά ελπίδα να γίνουν διάσημοι και πλούσιοι ταυρομάχοι. Αυτοί οι νέοι ονομάζονταν Μαλετίλος. Οπως μπορούσε να φανταστεί κανείς, από τους Μαλετίλος λίγοι είχαν την τύχη ή κατόρθωναν να φθάσουν στην αρένα. Ακόμα πιο λίγοι, βέβαια, γίνονταν διάσημοι. Οι περισσότεροι, χωρίς άλλα εφόδια παρά μόνον την ελπίδα και τη νεότητά τους, φθείρονταν πρόωρα και χάνονταν στην απόγνωση και στο σκοτάδι της μεγάλης πόλης».

Είδα, λοιπόν, τους δικούς μας Μαλετίλος, παραμονές των εκλογών, να γυρνάνε στην Πλατεία Ομονοίας ανάμεσα σε ιλουστρασιόν διαφημίσεις κι εκλογικά χαμόγελα. Τους είδα μπροστά στο εκλογικό κέντρο του Παπουτσή, που θέλει να κάνει την Αθήνα «όμορφη», να γελάνε. Η ομορφιά, βέβαια, είναι για τον καθένα διαφορετική. Και φυσικά το όμορφο αναπόφευκτα μας οδηγεί στο σχετικό. Ο πονηρός Παπουτσής έχει διαλέξει παιδιόθεν το σχετικό μόνο και μόνο γιατί όταν έρχονται τα δύσκολα να μπορεί να κάνει τον άσχετο. Ασχετος όταν βούλιαξε ως ευρωβουλευτής, άσχετος όταν βούλιαξε το «Σαμίνα». Κοιτάζω στο συνδυασμό του για κανέναν άλλο όμορφο. Και να τος ο Μπέης, ερείπιο εποχής - σχετικό κι αυτό -, πρώην και νυν ΠΑΣΟΚ, πρώην δήμαρχος και νυν κλητήρας, για πάντα κλητήρας στην Ομορφη Αθήνα.

Σαν τους Μαλετίλος ακούμε τις ομιλίες της κ. Ντόρας Μπακογιάννη για το Αύριο της Αθήνας και ως εκ τούτου και το δικό μας αύριο. Η Ντόρα, εκτός από τους εξής δύο: πατέρα και κόμμα, έχει μαζί της και τη γνωστή γατούλα της Δημαρχίας, τον κ. Αβραμόπουλο. Το σλόγκαν της είναι: «Αύριο θα είναι μια άλλη μέρα, και από μέρα σε μέρα θα υπάρχει πάντα ένα Αύριο». Εδώ αποφάσισε να παίξει την ηρωίδα του Οσα παίρνει ο άνεμος.

Στο συνδυασμό της είδα αρκετές Μπάρμπι με νοημοσύνη Λούσι Μπολ, αλλά αυτό είναι δικαίωμα επιλογής... Επίσης στο φυλλάδιο που μοιράζει διάβασα τις εξής ναπολεόντειες φράσεις: α) «Ο ρυπαίνων πληρώνει». Συμφωνώ με τη ρήση, αλλά η Ντόρα ας αρχίσει να εφαρμόζει το μέτρο πρώτα στους βουλευτές του κόμματός της, που ρυπαίνουν με την αισθητική τους, και με την ομιλία τους έχουν ρημάξει την ελληνική γλώσσα, β) «Ανακύκλωση για τα οργανικά και άλλα σκουπίδια». Συμφωνώ. Μάλιστα, πρώτος έδωσε το παράδειγμα ο πατέρας Μητσοτάκης, ο οποίος προσπάθησε προ ημερών να επαναφέρει τον Γιώργο Καρατζαφέρη στο κόμμα της ΝΔ. γ) «Εργασιακή ειρήνη μέχρι το 2004». Συναντώ για πρώτη φορά αυτόν τον όρο στην πολιτική, ως εκ τούτου η ανακάλυψη ανήκει δικαιωματικά στην κ. Μπακογιάννη. Η ίδια ισχυρίζεται πως για τα προβλήματα της πόλης δεν έχει μαγικό ραβδί. Αυτό δε μ' ενοχλεί καθόλου. Αυτό που μ' ενοχλεί είναι αν έχει ράβδο, κι αν η ράβδος πίπτει, η Ντόρα να μας ακούει τουλάχιστον πρώτα. Θέση έχουν δίπλα της μόνον οι «επιτυχημένοι», γι' αυτό κι εκείνη διευκρινίζει ότι χωρίς τις πρώτες προδιαγραφές - αλήθεια, ποιες; - η επιτυχία δε θα έρθει ποτέ. Ισως να της θυμίσω αυτό που έλεγε ο Σιοράν: «Η αποτυχία είναι ένας παροξυσμός της διαύγειας. Ακόμη και ακαλλιέργητος, ο αποτυχημένος ξέρει τα πάντα, βλέπει διά μέσου των πραγμάτων, αποκαλύπτει και καταργεί όλη τη δημιουργία». Η Ντόρα ποτέ δε θα γνωρίσει τον διά Χριστόν σαλό, τον πεπτωκότα, τον Μαλετίλο. Η ώρα περνάει και οι Μαλετίλος γυρίζουν στους δρόμους αυτής της πόλης. Κι όμως κάπου εξακολουθεί να καίει της γενιάς μας το κόκκινο αναμμένο τζάκι. Μέσα ο Χαλβατζής μιλάει. Και ο Παφίλης κάνει σχέδια. Τους περιμένουν. Μας περιμένουν.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ...
Συνεπής πολιτιστική δράση στην Πετρούπολη

Θέατρο «Πέτρας»
Θέατρο «Πέτρας»
Μια φιλόξενη αγκαλιά για τον πολιτισμό είναι ο Δήμος Πετρούπολης. Μια όαση δημιουργικής, πολιτιστικής προσφοράς στη Δυτική Αθήνα, όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με το καταξιωμένο Φεστιβάλ «Πέτρας», αλλά και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, μέσα από τα τμήματα του Πολιτιστικού Κέντρου, το Πνευματικό Κέντρο, τους δύο δημοτικούς κινηματογράφους και πολλές ακόμη δραστηριότητες. Βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι η πολιτιστική δημιουργία, η γνωριμία των δημοτών της Πετρούπολης με την τέχνη, η ψυχαγωγία, η καλλιέργεια σχέσεων συνεργασίας μεταξύ ατόμων ή κοινωνικών ομάδων μέσα από τον πολιτισμό.

Η διαρκώς αναπτυσσόμενη πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου είναι αποτέλεσμα μιας σταθερής και επίμονης προσπάθειας προς την κατεύθυνση εξασφάλισης και κατασκευής ιδιόκτητων χώρων για τον πολιτισμό και δημιουργίας δομών πολιτιστικής δράσης. Ανάμεσα στα έργα που έγιναν περιλαμβάνονται: νέο κτίριο Πολιτιστικού Κέντρου, νέο υπερσύγχρονο κτίριο Πνευματικού Κέντρου, με κινηματοθέατρο, βιβλιοθήκη και χώρο συνάντησης νέων, νέο Θέατρο «Πέτρας» 4.500 θέσεων, δύο δημοτικά αναψυκτήρια, εξασφάλιση δωρεάν στέγης για όλους τους τοπικούς συλλόγους Πετρούπολης, δωρεάν παραχώρηση οικοπέδων στους Συλλόγους Ποντίων και Κρητών Πετρούπολης και οικονομική στήριξη για την ανέγερση των Πολιτιστικών τους Κέντρων. Σε ολοκαίνουριο δικό του χώρο στεγάζεται πλέον και το πολυπληθέστατο Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Κέντρου. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και μόνιμη έκθεση με παραδοσιακές στολές και σπάνιες λαϊκές ενδυμασίες απ' όλη την Ελλάδα.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πετρούπολης είναι ο μοναδικός δήμος, που χωρίς την παραμικρή ενίσχυση από οποιοδήποτε φορέα αγόρασε, κατασκεύασε και λειτουργεί δύο Δημοτικούς Κινηματογράφους (θερινό και χειμερινό).

Φεστιβάλ Πέτρας

Ενα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά γεγονότα για την Πετρούπολη και γενικότερα την Αττική, αποτελεί το Φεστιβάλ Πέτρας. Με την πολύχρονη δημιουργική του παρουσία έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς καλλιτεχνικής έκφρασης και ψυχαγωγίας. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ διοργανώνονται επίσης εκδηλώσεις ερασιτεχνικής δημιουργίας ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Πετρούπολη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Το φετινό Φεστιβάλ Πέτρας έγινε φιλόξενη αγκαλιά και βήμα έκφρασης των Θεατρικών Ομάδων των Δήμων της Δυτικής Αθήνας, οι οποίες ανέβασαν τις παραστάσεις τους. Στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας, που αποσκοπεί στη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών, αρκετές εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο, ενώ για εκείνες που υπάρχει εισιτήριο προσφέρεται στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Δημιουργικές δραστηριότητες

Ποικίλες και ουσιαστικές είναι οι δραστηριότητες του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πετρούπολης. Ενα από τα πιο δραστήρια τμήματά του είναι το Θεατρικό Εργαστήρι, που συνεχίζει την πολιτιστική του παραγωγή, ανεβάζοντας δύο έργα κάθε περίοδο, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της Πετρούπολης. Στα πλαίσια του Θεατρικού Εργαστηρίου ξεκίνησε τη λειτουργία της η Παιδική Θεατρική Σκηνή, ενώ διοργανώθηκε κύκλος ενημερωτικών σεμιναρίων για το θέατρο. Στην πολιτιστική δράση του Δήμου εντάσσονται επίσης: Αναβάθμιση του Δημοτικού Ωδείου και της Φιλαρμονικής, Μαθητικοί Θεατρικοί Αγώνες κάθε χρόνο στο Θέατρο Πέτρας με τη συμμετοχή σχολικών θεατρικών ομάδων της Πετρούπολης, υποστήριξη όλων των εκδηλώσεων σχολείων και συλλόγων της πόλης, δωρεάν μαθήματα μουσικής προπαιδείας σε όλα τα νηπιαγωγεία, μόνιμη θεατρική σκηνή στην Πετρούπολη από το Θεατρικό Εργαστήρι, τμήματα θεατρικού παιχνιδιού για νήπια, εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης (ζωγραφική, πυλός, χειροτεχνία κ.ά.) για παιδιά 5-10 χρόνων, νέα χορωδία ΚΑΠΗ όπου διδάσκουν καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου, νέες ορχήστρες μαθητών του Δημοτικού Ωδείου, δωρεάν κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις για παιδιά τις Κυριακές, συνδιοργανώσεις εκδηλώσεων με άλλους φορείς και στήριξη κάθε προσπάθειας που προωθεί την πολιτιστική παραγωγή στην πόλη, ανταλλαγές πολιτιστικών εκδηλώσεων με άλλους δήμους.

Ιδιαίτερα σημαντική, επίσης, είναι η δραστηριότητα της Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου του Δήμου Πετρούπολης, η οποία είναι από τις πλέον καταξιωμένες στο είδος της στην Ελλάδα. Ενα μουσικό σύνολο, που δημιουργήθηκε από την αγάπη αξιόλογων μουσικών, κατοίκων της Πετρούπολης για την πόλη τους.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ - Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ