ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 1999
Σελ. /32
Εγκαίνια χρωμάτων

 

«Δέκατο πορτρέτο». Εργο του Χρ. Αντωναρόπουλου
«Δέκατο πορτρέτο». Εργο του Χρ. Αντωναρόπουλου
«Ονείρου τόπος» ονομάζεται η έκθεση έργων του ζωγράφου Χρήστου Αντωναρόπουλου, που εγκαινιάζεται στις 2 Δεκέμβρη (8.30μμ) στην γκαλερί « Μπιζάρτ» (Λ. Κηφισίας 70, Μαρούσι). Τα έργα αποτελούν πομπό παραστατικής ζωγραφικής και θεατρικότητας. Σε ταξιδεύουν στη μνήμη. Οπως σημειώνει η Αννα Βαφία στον κατάλογο, «οι εικόνες του Χρ. Αντωναρόπουλου κινούνται ευέλικτα ανάμεσα στη μυθική πραγματικότητα και στην παράσταση της μνήμης. Ακινητοποιούν μορφές και δρώμενα. Παραδέχονται τη φύση του αναγνωρίσιμου, εντούτοις ενσωματώνονται στον κόσμο του φανταστικού... Με στόχο την ολοκληρωτική αιχμαλώτιση στον τόπο του ονείρου». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Δεκέμβρη.

  • Οι γνωστές κεραμίστριες Χριστίνα Μόραλη, Βούλα Γουνελά, Αντωνία Λεκατσά και Μυρτώ Μαγκανάρη, εκθέτουν από τις 7/12, έργα σύγχρονης κεραμικής στην γκαλερί ? Σελήνη? (Κηφισίας 331, Κηφισιά). Οι τέσσερις δημιουργοί συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται σε μία έκθεση όπου ο προσωπικός λόγος γίνεται πρόταση στη σύγχρονη κεραμική έκφραση. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Δεκέμβρη.
  • Εγκαινιάζεται στις 2 Δεκέμβρη (8.30μμ) στην γκαλερί « (Ζαλοκώστα 7), έκθεση χαρακτικής της Λεώνης Βιδάλη με τίτλο « Τυπωθήτω». Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Μάη του 1999 στη Ν. Υόρκη. Αναζητώντας το «Τυπωθήτω», το τελικό δοκίμιο πριν αρχίσει το τιράζ (η εκτύπωση των χαρακτικών αντιτύπων), τραβήχτηκαν δεκάδες δοκίμια. Τα μέσα της χαρακτικής, συμμετέχοντας καθοριστικά στη διαδικασία του κτισίματος της εικόνας, υπαγόρευσαν στα ίδια τα δοκίμια να αποτελέσουν και το τελικό έργο.
  • «Εικαστικό φως στο χρόνο» ονομάζεται η έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιάννη Κούτση, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μμ) στη « Μάγκνα γκάλερι» (Γέλωνος 1). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Γενάρη.
Αναδρομική έκθεση

 

Εγκαινιάζεται σήμερα (8 μμ), στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Βασ. Ολγας 162 και 25ης Μαρτίου), αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Αλέξανδρου Παπακωνσταντίνου. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των φετινών «Δημητρίων» και περιλαμβάνει 70 περίπου έργα της περιόδου 1979 - 1999, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν σε συλλέκτες της Ελλάδας και της Ρώμης. Την επιμέλεια της ενδιαφέρουσας αυτής εικαστικής παρουσίασης έχει η ιστορικός τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Ελλη Καπλάνη - Κοκκίνη, η οποία αναφέρει: «Ουσιαστικά, η επαφή μας μαζί του ξεκινά με την πρώτη ατομική του έκθεση στο Ζυγό, το 1994, με τοπιογραφικές αναφορές σα ψυχογραφήματα του φυσικού τοπίου, έργα περισσότερο εσωτερικού προσωπικού ενδιαφέροντος και λιγότερο παροχής μορφικών βάσεων. Με δυνατότητα χειρισμού του φωτός σαν ενδογενούς στοιχείου του χρώματος, ο Αλ. Παπακωνσταντίνου κατάφερε να διαλύσει τις φόρμες, οργανώνοντας συνθέσεις ατμοσφαιρικές, διαποτισμένες με μιαν άυλη κινητική ανάσα. Μια οπτική εικόνα, σχηματισμένη από την ανάλυση του φωτός μέσα στη φύση, από τη μια, και, από την άλλη, της ενσωμάτωσής του στα χρώματα».

«Η νεοπαραστατική κατά βάση ζωγραφική του Αλ. Παπακωνσταντίνου, εμπλουτισμένη με έννοιες που ανάγονται άλλοτε σε πεδία μιας ποιητικής εκφοράς ατομικών στοχασμών και άλλοτε σε καθαρτήριες ονειροπλασίες μεταφυσικών προεκτάσεων, ορίζεται και από έναν ακόμα προσωπικό παράγοντα: Την πειθαρχημένα ανασχεδιαζόμενη χρήση παλαιών κανόνων και αξιών, στοιχεία τα οποία επιβάλλει ως προασπιστική υποθήκη στις ζωγραφικές του προθέσεις».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου. Οι ομάδες σχολείων μπορούν να επικοινωνούν για ξεναγήσεις στο τηλέφωνο: 425531.

Μουσική με χρώματα

 

Χρώματα και μουσικές, πινέλα και νότες συναντιούνται στη Λάρισα σ' ένα διαφορετικό ραντεβού, με χρωματική φωτεινότητα, από τα θέματα έργων τέχνης έως τη διατονική κλίμακα. Ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Μουσική με χρώματα" εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα (ισόγεια αίθουσα δημαρχείου). Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης του Μύλου Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Δέκα Ελληνες ζωγράφοι παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από τη μουσική, αντιπροσωπεύοντας διαφορετικά εικαστικά ρεύματα. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κώστας Εφημίδης, Στέλλα Κακκάβα, Ταμάρα Κεσίδου, Ελένη Καλαμπαλίκη, Μαρία Κομπατσιάρη, Θωμαή Κόντου, Γιώργος Κορασίδης, Νικόλας Κυριάκου, Ρηνιώ Μουρέλου, Μαρία Πασαλή. Σήμερα, στις 8 το βράδυ, στον εκθεσιακό χώρο, το συγκρότημα "ΠΥΡΗΘΟΥΣ" και οι Θ. Βαρθολομός, Γ. Κατσάρας, Λ. Λέκκας, Γ. Ντούλας, Δ. Τσιαβές θα μας κρατήσουν συντροφιά με τα τραγούδια της παρέας.

Τη Δευτέρα (8.15μμ) στο εργαστ

 

  • Τη Δευτέρα (8.15 μμ) στο εργαστήρι του γλύπτη Μ. Κάσση (Τζιροπούλου 15, Νέο Φάληρο), ο Μιχάλης Κάσσης θα μιλήσει με θέμα: "Αρχαϊκή, Κλασική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή τέχνη". Είσοδος ελεύθερη.
Παράθυρα στο βλέμμα

 

Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου στην γκαλερί "Κ" του Λονδίνου, εκθέτει έργα του ο Αντώνης Απέργης. Παρουσιάζονται, σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης "Αγκάθι", 25 έργα μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, με θέματα που αντλεί ο ζωγράφος από την αρχαιοελληνική παράδοση, την Αλεξανδρινή περίοδο, το Βυζάντιο και την Αναγέννηση. Στοιχεία, που δένει, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, με πράγματα και αντικείμενα που βλέπει γύρω του. Οπως σημειώνει στον κατάλογο η ιστορικός της τέχνης Αθηνά Σχινά, "ο Αν. Απέργης μέσα από το διάλογο θεμάτων, εικόνων, γραφής και παραστάσεων, συνδέει κι αντιμεταθέτει τον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο, τη φύση του περιβάλλοντος και τη φύση της συναίσθησης, το φως το ορατό και την ψυχική ενόραση, δημιουργώντας, με όχημα την οπτική προσπέλαση, μια αφορμή για στοχασμό. Τα έργα γίνονται παράθυρα για το βλέμμα, προκειμένου να ανιχνεύσει τις βαθύτερες αλήθειες των αινιγμάτων της πραγματικότητας".

Εκθεση εικαστικών δημιουργιών

 

  • Εκθεση εικαστικών δημιουργιών (ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, διακοσμητικού γυαλιού, κεραμικής, σχεδίου, μεταλλογραφίας), δεκαπέντε παλιννοστούντων καλλιτεχνών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, εγκαινιάζεται την 1η Δεκεμβρίου (7.30 μμ) στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα Μερκούρη" (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο). Την έκθεση διοργανώνει η "Εύξεινη Πόλη - Κέντρο Πληροφόρησης και Υποστήριξης Παλιννοστούντων". Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, συμμετέχουν οι: Ν. Γκριτζώνας, Γ. Ηλιάδης, Γ. Καδράς, Γκ. Κεσσίδης, Λ. Κτενίδης, Γ. Κυριακίδης, Ν. Μαστερόπουλος, Κ. Μπανάσης, Χ. Παπαδόπουλος, Η. Παρχαρίδης, Δ. Σιδεράς κ.ά.
Χρήση και αισθητική

 

Η Λίζα Μπόταση - Δελιβάνη,παρουσίασε πριν λίγες μέρες τις δημιουργίες της στην αίθουσα τέχνης και τεχνικής « ΕΜΕΙΣ» (Τσακάλωφ 29 και Βουκουρεστίου), σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου. Η δημιουργός Λ. Μπόταση - Δελιβάνη συνθέτει στοιχεία που συλλέγει στις αναζητήσεις της. Χωρίς να παραβιάζει ποτέ τον κανόνα κάθε υλικού, τα συνδιάζει στην υπηρεσία της χρήσης και της αισθητικής. Στο «ΕΜΕΙΣ» βρήκαμε αντικείμενα τέχνης, με συγκεκριμένο ρόλο στην καθημερινότητα, χρηστικά και διακοσμητικά: Είδαμε να μεταμορφώνεται μία βίδα σε σώμα πεταλούδας, οι βελόνες του αργαλειού σε κεραίες, ο παλιός μπρούτζινος μεντεσές σε βάση στήριξης βάζων και το παλιό αλογοπέταλο σε καταπληκτική κλειδοθήκη.

Στο «ΕΜΕΙΣ» ανακαλύψαμε, επίσης, υπέροχα πορτατίφ, κηροπήγια, πρωτότυπα σουβέρ, καθώς επίσης και μοναδικές χριστουγεννιάτικες διακοσμητικές δημιουργίες, όπως τα καραβάκια. Τα υλικά που αγαπάει η Λ. Μπόταση - Δελιβάνη είναι ο πηλός, το αλουμίνιο, το χαρτί, το γυαλί, το σίδερο, όλα απόλυτα εναρμονισμένα με τη διαρκή αναζήτηση της χρήσης.

Εως τις 19 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Με

 

  • Εως τις 19 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μελά (πλατεία Κοτζιά), φιλοξενείται η έκθεση λιθογραφιών του Σ. Χρηστίδη. Στις 2 Δεκεμβρίου (7.30 μμ) θα μιλήσουν για το έργο του η Αθηνά Σχινά και ο Δημήτρης Παυλόπουλος.
Παραδοσιακό καραβάκι

 

Από τις 20 Νοέμβρη και έως το τέλος των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το παραδοσιακό καραβάκι θα σας περιμένει στην αίθουσα « Αrtigraf» (Αριστοτέλους 99). Είναι δουλεμένο στο χέρι και έγινε με αργό ρυθμό, καθώς οι δημιουργοί του έδιναν όλη την προσοχή που απαιτείται για την τελειότητα των λεπτομερειών του και τη στερεότητά του. Είναι κατασκευασμένο από σκληρό χαρτόνι καλής ποιότητας, βαμμένο με ακριλικά χρώματα ζωγραφικής υψηλών προδιαγραφών. Τα ζωηρά, φωτεινά του χρώματα, αρμονικά δεμένα μεταξύ τους, συντροφευμένα από τις χάρτινες χρωματιστές σημαίες, γεννούν σε όποιον το βλέπει γιορτινά αισθήματα, αισθήματα χαράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ