ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΟ
Αρχίζουν τα δύσκολα

Ο Αργεντινός Ορτέγκα αστέρι της Φενέρμπαχτσέ

Sportidea

Ο Αργεντινός Ορτέγκα αστέρι της Φενέρμπαχτσέ
Την... πλάτη γύρισε χτες η «τύχη» στον Παναθηναϊκό, στην κλήρωση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ που πραγματοποιήθηκε στη Νιόν της Ελβετίας. Οι «πράσινοι», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κληρωτίδας, θα αντιμετωπίσουν στο Β' γύρο της διοργάνωσης, τη θεωρητικά πιο δυνατή ομάδα από το 1ο γκρουπ των «αδυνάτων», την τουρκική Φενέρμπαχτσέ. Στις 31 του Οκτώβρη, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός θα γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που θα αναμετρηθεί με τουρκική, καθώς θα βρεθεί στη γειτονική χώρα για το πρώτο παιχνίδι στο στάδιο «Σουκρού», χωρητικότητας 60.000 θεατών. Ο επαναληπτικός θα γίνει στις 14 του Νοέμβρη στη «Λεωφόρο».

«Ηταν η πιο δύσκολη κλήρωση που θα μπορούσε να μας τύχει από το συγκεκριμένο όμιλο. Θα είναι μία δύσκολη μάχη και για τις δύο ομάδες. Η πρόκριση είναι ανοιχτή. Προέχει να αναλύσουμε τον αντίπαλο και να προετοιμαστούμε κατάλληλα», είπε μετά το άκουσμα της «απόφασης» της κληρωτίδας ο Φερνάντο Σάντος και δεν είχε άδικο να δείχνει προβληματισμένος. Η Φενέρμπαχτσέ, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής είναι στην πέμπτη θέση του πρωταθλήματος στη χώρα της, έχει ήδη κατακτήσει 14 πρωταθλήματα (τελευταίο το 2001) ενώ στις τάξεις της διαθέτει πολλούς καλούς παίχτες. Ο τερματοφύλακας Ρουστού που εντυπωσίασε στο Μουντιάλ με την εθνική Τουρκίας, ο καλύτερος Ισραηλινός παίκτης Ρεβίβο, ο Αργεντίνος Ορτέγκα, οι διεθνείς Τούρκοι Οζάτ, Ακιέλ, Οκτάι, Σερχάτ και οι Σέρβοι Στέβιτς και Μίρκοβιτς, μόνο ευκαταφρόνητοι αντίπαλοι δεν είναι, και ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί να δείξει το καλό του πρόσωπο προκειμένου να πετύχει κάτι καλό κόντρα στα «όπλα» του Γερμανού τεχνικού Βέρνερ Λόραντ.

Πάντως, οι παίχτες του «τριφυλλιού» δε δείχνουν διατεθειμένοι να μην κοιτάξουν κατάματα την πραγματικότητα και να κρυφτούν πίσω από το... δάχτυλό τους. Χαρακτηριστικά, του κλίματος που επικράτησε στους κόλπους των «πρασίνων» μετά το αρχικό «σοκ», ήταν τα λόγια του Παντελή Κωνσταντινίδη που είπε πώς όλα εξαρτώνται από τον ίδιο και τους συμπαίχτες του: «Σίγουρα ήταν μια δύσκολη κλήρωση. Η πρόκριση ωστόσο εξαρτάται από τη δική μας απόδοση και την κατάσταση που θα βρισκόμαστε την περίοδο των αγώνων. Αν είμαστε αυτοί που πρέπει, θα προκριθούμε». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ερικ Λίνκαρ που επισήμανε: «Σίγουρα θα έχουμε δύσκολο έργο. Πρέπει να σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους, γιατί είδατε τι πήγαμε να πάθουμε από τη Λίτεξ. Οχι όμως να τους φοβόμαστε».

ΠΑΟΚ
Κλήρωση στα μέτρα του

Σχετικά βατή ήταν για τον ΠΑΟΚ η κλήρωση για το β' γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο «Δικέφαλος» καλείται να αντιμετωπίσει τις «ακρίδες» ή κατά κόσμον Γκρασχόπερ από την Ελβετία. Με το άκουσμα της αντιπάλου της ομάδας στη Θεσσαλονίκη, η αισιοδοξία ήταν έκδηλη καθώς μπορεί αυτή τη στιγμή η ελβετική ομάδα να βρίσκεται πρώτη στο πρωτάθλημα της χώρας της, όμως αυτό δε σημαίνει πως είναι και ομάδα που δεν είναι αντιμετωπίσιμη.

Πιο συγκεκριμένα, η Γκρασχόπερ, ιδρύθηκε το 1886 στη Ζυρίχη και είναι μία από τις καλύτερες ομάδες της Ελβετίας. Ως έδρα έχει το γήπεδο «Χάρντρουμ» 20.000 θέσεων, ενώ στο παλμαρέ της έχει 25 πρωταθλήματα και 18 κύπελλα. Για να φτάσει μέχρι αυτή τη φάση, αντιμετώπισε τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Στο πρώτο παιχνίδι επικράτησε με 3-1 ενώ στον επαναληπτικό ηττήθηκε με 2-1 στη Ρωσία. Στο πρωτάθλημα βρίσκεται στην πρώτη θέση, με 10 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες, και η θέση της οφείλεται περισσότερο στα άσχημα αποτελέσματα της Βασιλείας, η οποία αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ και ακολουθεί σε απόσταση ενός βαθμού.

Στην τεχνική ηγεσία της ελβετικής ομάδας είναι ο Μαρσέλ Κόλερ, που την ανέλαβε το Γενάρη του 2002. Σε ό,τι αφορά το δυναμικό της, έχει αρκετούς διεθνείς με πιο σημαντικούς τον Φαμπρίς Μπόρερ, που συμπεριλήφθηκε στην Εθνική ομάδα για το προσεχές ματς με την Αλβανία και τον Ρίσι Καμπάνιας, που κλήθηκε επίσης εκτάκτως για το ίδιο παιχνίδι. Η Γκρασχόπερ έχει βρεθεί στο δρόμο του Παναθηναϊκού την περίοδο 1974-75 με τους «πράσινους» να χάνουν 2-0 εκτός έδρας και να κερδίζουν 2-1 εντός στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Στους παίκτες του ΠΑΟΚ, το άκουσμα της Γκρασχόπερ έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας αλλά και σκεπτικισμό. Ο Διονύσης Χασιώτης τόνισε πως είναι καλή και γνωστή ομάδα, ενώ επισήμανε πως χρειάζεται προσοχή και στα δύο παιχνίδια. Παράλληλα, δήλωσε πως έχουν το αβαντάζ των αγώνων, καθώς το ελβετικό πρωτάθλημα βρίσκεται στην 15η αγωνιστική αλλά ξεκαθάρισε πως το πρώτο παιχνίδι, που θα γίνει στην Τούμπα θα είναι καθοριστικό. Από την άλλη, ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος είπε πως η κλήρωση είναι βατή όμως χρειάζεται προσοχή, καθώς όπως τόνισε: «Το ελβετικό ποδόσφαιρο δεν έχει πολλές δάφνες ποιότητας, όμως είναι μαχητές και χρειάζεται προσοχή».

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Στη μάχη της Ευρώπης

Μετά τη μεταξύ τους κόντρα οι δυο «αιώνιοι» Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ρίχνονται σήμερα στη μάχη της Ευρώπης αφού ανοίγουν την αυλαία από ελληνικής πλευράς στη φετινή Ευρωλίγκα. Οι «ερυθρόλευκοι» αγωνιζόμενοι στον Γ` όμιλο θα ξεκινήσουν τις υποχρεώσεις του από την Πολωνία όπου φιλοξενούνται από τη Σλασκ Βαρσοβίας (19.30). Αντίθετα ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη γιουγκοσλαβική Μπούντουτσνοστ (Σπόρτιγκ 21.00).

ΣΛΑΣΚ - ΟΣΦΠ: Εξιλέωση στην Πολωνία

Μετά την... κατσάδα του Σούμποτιτς για την ήττα από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο, οι παίκτες του Ολυμπιακού ψάχνουν την καλή εμφάνιση στην Πολωνία όπου θέλουν να ξεκινήσουν νικηφόρα την πορεία τους στην Ευρωλίγκα. Αλλωστε η ομάδα έχει υψηλές βλέψεις για φέτος στην Ευρώπη και μια ήττα από τη θεωρητικά ασθενέστερη ομάδα του ομίλου σίγουρα δε θα είναι και ό,τι καλύτερο για τον Ολυμπιακό. Πάντως, για τον Σούμποτιτς δε λείπουν τα προβλήματα αφού ο Αυστραλός σέντερ Μπράτκε δε θα αγωνιστεί, όπως και ο Γιαννουζάκος που πάσχει από ισχιαλγία. Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Γ` ομίλου είναι: Παρτιζάν - Ρεάλ Μαδρίτης. Βίρτους - Βιλερμπάν, Ούλκερ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

ΠΑΟ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ

Η εμπειρία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς από ευρωπαϊκές διοργανώσεις τον κάνει να προσέχει ιδιαίτερα τις.. κακοτοπιές. Ετσι αυτό που τονίζει και ξανατονίζει στους παίκτες του είναι να προσέξουν τις δυσκολίες που κρύβει η πρεμιέρα τέτοιων διοργανώσεων, έστω και εάν ο αντίπαλος δεν αποτελεί και μεγάλο φόβητρο. Πάντως, ο «Ζοτς» εκτός της πρεμιέρας δείχνει να υπολογίζει και πάρα πολύ τη γιουγκοσλαβική ομάδα, γι' αυτό ζήτησε από τους παίκτες του να μην παρασυρθούν από τη νίκη επί του Ολυμπιακού. Αλλωστε η ομάδα του Βλάντο Τζούροβιτς μπορεί να έχει και δυο σημαντικές απουσίες, τους Σμίλιανιτς - Παύλοβιτς, όμως παραμένει μια ομάδα της γιουγκοσλαβικής σχολής. Το πρόβλημα για τον Ομπράντοβιτς είναι ότι δε θα έχει στη διάθεσή του τον Ιμπράιμ Κουτλάι που τραυματίστηκε και θα μείνει εκτός για τρεις βδομάδες. Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Β` ομίλου είναι: Τάου Κεράμικα - Μακάμπι Τελ Αβίβ, Σιένα - Ζαλγκίρις Ουνικάχα - Ολύμπια.

ΒΟΛΕΪ
Πάμε σαν άλλοτε

Με στόχο να... ξεκολλήσουν από το παρελθόν και να γράψουν μια νέα πολύτιμη σελίδα στο ελληνικό βόλεϊ, οι παίχτες της εθνικής μας ομάδας των ανδρών, ρίχνονται τα ξημερώματα της Πέμπτης στη μάχη των «8» του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην Αργεντινή, κόντρα στη Ρωσία (00.30, ΕΤ-1). Πριν τον αγώνα στο στάδιο «Λούνα Παρκ» του Μπουένος Αϊρες, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Στέλιος Προσαλίκας, «ξεδίπλωσε» τους στόχους του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος: «Πάμε για ό,τι καλύτερο από την 8η θέση. Η έκτη θέση του 1994 και το χάλκινο της Γάνδης είχαν "στοιχειώσει" την εθνική και το άσχημο είναι πως τα παιδιά κόντευαν να πιστέψουν πως δεν έχουν προσωπικότητα και γι' αυτό δεν μπορούσαν να πετύχουν κάτι καλό. Το γεγονός πως αλλάξαμε αυτή τους την αντίληψη, αλλά και το ότι μπόρεσαν να ανατρέψουν τα αρνητικά δεδομένα που είχαν σχηματιστεί εις βάρος τους, αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία».

  • Για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 γυναικών, πραγματοποιούνται σήμερα οι εξής αναμετρήσεις: Βριλήσσια - Ολυμπιακός (17.30), Φιλαθλητικός - Λάρισα (17.30), Πανελλήνιος - Μαρκόπουλο (18.00), Βύρωνας/Αγ. Σώστης - Αίας Ευόσμου (18.00), ΖΑΟΝ - Αρης (18.00), ΑΕΚ - Παναθηναϊκός (19.00).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Βαρύς πέλεκυς

«Χρυσή» καλείται να πληρώσει την κόκκινη κάρτα που αντίκρισε στο «Ολντ Τράφορντ» ο Μοεντίν Ζε Ελίας. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, μετά την απολογία του παίκτη, αποφάσισε να του επιβάλει χρηματικό πρόστιμο της τάξης των 60.000 ευρώ για την αποβολή του την 3η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ, στο παιχνίδι απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Για το πρόστιμο λήφθηκαν υπόψη τόσο οι παρόμοιες αποβολές του για τα... νεύρα που συνήθως έχει, αλλά και το χρονικό σημείο που άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες. Παρόμοιο... χρώμα αναμένεται να έχει και η κόκκινη κάρτα που είδε ο Ζιοβάνι στον πρώτο αγώνα για τη β΄ φάση του Κυπέλλου, με την Καλλιθέα, καθώς, ως γνωστόν, ο Βραζιλιάνος χτύπησε εκτός φάσης συνάδελφό του. Από την άλλη, οι «ερυθρόλευκοι» σκέφτονται να πληρώσουν τον τρίτο Λατινοαμερικανό, Εντου Ντρασένα, προκειμένου να μείνει στην πειραϊκή ομάδα αφού αυτή τη στιγμή είναι δανεικός από την Γκουαρίνι.

Σε ό,τι αφορά στα αγωνιστικά, σήμερα θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών φιλικό με τον Εθνικό στο Ρέντη. Απόντες από τις προπονήσεις είναι οι διεθνείς Πατσατζόγλου, Γιαννακόπουλος, Βενετίδης, Οφορίκουε και Τζόρτζεβιτς.

ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Αντίστροφη μέτρηση

Η αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο αγώνα στην Ουκρανία (12/10) και με την Αρμενία (16/10), άρχισε χτες και επίσημα για την Εθνική ανδρών, με τη συγκέντρωση των διεθνών. Οι «γαλανόλευκοι» ήταν προγραμματισμένο να προπονηθούν αργά το απόγευμα. Στόχος του Ρεχάγκελ (που δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν προβλήματα) και των διεθνών, η νίκη ώστε να διατηρηθεί ζωντανό τ' όνειρο της πρόκρισης. Μια μέρα νωρίτερα έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της Εθνικής ελπίδων για τ' αντίστοιχα παιχνίδια (11 και 15/10) στο οικείο πρωτάθλημα. Ο Στέλιος Μανωλάς με χαρά διαπίστωσε ότι όλες οι επιλογές του είναι «μάχιμες».

Αμφότερες οι αποστολές αναχωρούν για την Ουκρανία την Πέμπτη το πρωί. Από σήμερα πάντως διατίθενται τα εισιτήρια για τις αναμετρήσεις με τους Αρμένιους. Για τους άνδρες («Λεωφόρο») τιμώνται 10, 15, 20 και 25 ευρώ και για τις ελπίδες (Ν. Φιλαδέλφεια) υπάρχει γενική είσοδος 5 ευρώ. Σήμερα επίσης η Εθνική παίδων αντιμετωπίζει στην Πάτρα τη Σλοβακία. Αν οι παίχτες του Κούλη Καραταΐδη κερδίσουν τότε εξασφαλίζουν την πρωτιά στον όμιλο. Την ίδια ώρα συναντιούνται Μολδαβία - Λιχτενστάιν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ