ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
NIKAIA
Στην πλατεία του Αη - Νικόλα «διαδήλωσε» η αγωνιζόμενη Κοκκινιά

Αντάξια της ηρωικής ιστορίας της και των ματοβαμμένων αγώνων της ήταν η χθεσινή, μεγάλη και ιδιαίτερα μαχητική, κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της «Δημοκρατικής Ενότητας Νίκαιας» στην πλατεία του Αη - Νικόλα. Μια συγκέντρωση από αυτές που άνετα μπορούν να χαρακτηριστούν «νίκης», αφού ο κόσμος πλημμύρισε κυριολεκτικά την κεντρική πλατεία της Κοκκινιάς, με σημαίες, συνθήματα (από την εξαιρετικά μαζική παρουσία της νεολαίας), ακόμη και με σφυρίχτρες να υποδηλώνουν και τον γιορταστικό χαρακτήρα της.

Χαρακτήρα που υπογράμμισε και ο υποψήφιος δήμαρχος, Στέλιος Μπενετάτος στην ομιλία του, όταν είπε, ότι από την αρχή η Κίνηση είχε δει αυτόν τον προεκλογικό αγώνα «σαν γιορτή», τη γιορτή της Κοκκινιάς και του λαού της. Δεν είχε άδικο. Ολες οι γενιές έδωσαν το «παρών»: η προσφυγιά, η Εθνική Αντίσταση, η μεταπολεμική πάλη, η σημερινή νεολαία. «Η Κοκκινιά σήμερα ψηφίζει την ιστορία και τις παραδόσεις της» βροντοφώναξε μέσα σε έναν καταιγισμό χειροκροτημάτων ο Στ. Μπενετάτος, ξεσηκώνοντας και τους πιο σκεπτικιστές για το αν πραγματικά η λαϊκή δύναμη μπορεί και σήμερα, στην εποχή του ρουσφετιού και του «βολέματος», να ανατρέψει τα «προγνωστικά». «Αυτή η συγκέντρωση φέρνει τη νίκη της Κοκκινιάς» πρόσθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος, συμπληρώνοντας: «ο συνδυασμός μας είστε εσείς!».

Ο Στ. Μπενετάτος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρώην δήμαρχο Νίκαιας, όταν το δήμο διοικούσε η Δημοκρατική Ενότητα, στη Βέρα Νικολαΐδου - η οποία χαιρέτισε τη συγκέντρωση - λέγοντας πως είναι τιμή του να τη διαδέχεται στη Δημοκρατική Ενότητα. Και μετά, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην απερχόμενη δημοτική αρχή, «απαριθμώντας» τα έργα και τις ημέρες της από την κυνική αντιμετώπισή της προς τους εργαζόμενους, μέχρι τον τωρινό προεκλογικό αγώνα της ο οποίος διεξάγεται με όρους «δούναι και λαβείν». Τη συγκέντρωση χαιρέτισε επίσης η υποψήφια Νομάρχης Πειραιά της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Ελπίδα Παντελάκη. Η γιορτινή ατμόσφαιρα τονιζόταν ακόμη περισσότερο, από τη σύσσωμη παρουσία των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων της «ΔΕ» πίσω από το βήμα. Ηταν πραγματικά μια συγκέντρωση που θα «ταρακούνησε» πολύ τους προσωρινούς διαχειριστές του δήμου.

ΠΕΡΑΜΑ
Κατάφεραν να κλείσουν και την αποθήκη με τα τοξικά

Σε αναστολή της λειτουργίας της Γ11 αποθήκης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά που βρίσκεται στο Ικόνιο, στην οποία αποθηκεύονται επικίνδυνα τοξικά υλικά, αναγκάστηκε να προχωρήσει η διοίκηση του Οργανισμού, κάτω από την πίεση της πολύμηνης μάχης που έδωσαν οι κάτοικοι του Περάματος, με μπροστάρη τον δήμαρχο Γιάννη Πατσιλινάκο και τη σημερινή Δημοτική Αρχή της πόλης. Πρόκειται για άλλο ένα θετικό αποτέλεσμα της σημερινής δημοτικής αρχής, που ασταμάτητα δίνει τη μάχη για την προστασία της ζωής των κατοίκων.

Η αποθήκη Γ11 του ΟΛΠ βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα του Πειραιά και 200 μέτρων από τα οικοδομικά τετράγωνα και τους κατοίκους της περιοχής. Σε ενδεχόμενη πρόκληση ατυχήματος από έκρηξη ή πυρκαγιά, οι συνέπειες για την υγεία των κατοίκων της περιοχής θα ήταν ανεπανόρθωτες.

Οπως αναφέρεται και σε πρόσφατη επιστολή του Δήμου Περάματος προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, «σε περίπτωση έκθεσης ατόμου σε μια αέρια τοξική ένωση, θα έχουμε ακόμη και θανατηφόρα συμβάντα σε ποσοστό έως και 50% στους κατοίκους και τους μαθητές, όπως φαίνεται και σε σχετική μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα εξήχθησαν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο». Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Περάματος είχε καταθέσει και μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Μετά από τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και τα υπομνήματα του Δήμου, των κατοίκων και των μαθητών του σχολικού συγκροτήματος, η διοίκηση του ΟΛΠ αποφάσισε τελικά την αναστολή της λειτουργίας των αποθηκών επικίνδυνων εμπορευμάτων της Γ11 διαχείρισης, ως προς την αποθήκευση. Εντός δέκα ημερών από την ειδοποίησή τους, οι παραλήπτες να παραλάβουν τα εμπορεύματά τους, καθώς και την άμεση απομάκρυνση των αζήτητων εμπορευμάτων.

«ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Ενοχλεί η συνεπής δράση στο πλευρό το λαού

Τη σκανδαλώδη αποσιώπηση των δραστηριοτήτων της από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, καταγγέλλει η Κίνηση «Πειραιάς Αναγέννηση», σημειώνοντας ότι στο όνομα τάχα της αντικειμενικότητας, προβάλλονται συνδυασμοί που δεν έχουν καν ολοκληρωμένο ψηφοδέλτιο ή άλλοι που η μέχρι τώρα καταγεγραμμένη δύναμή τους μόλις φτάνει στο 3%, ενώ τα δελτία Τύπου και οι δραστηριότητες της Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση», «πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων».

Την τακτική αυτή, η κίνηση τη χαρακτηρίζει απαράδεκτη και αισχρή, καταγγέλλοντάς τη στους εργαζόμενους του Πειραιά. «Οι φανερά ή κρυφά χρηματοδοτούμενοι από τα κάθε είδους οικονομικά κέντρα και από τις κάθε μορφής οικονομικές δραστηριότητες, έχουν φυσικά κάθε λόγο να θελήσουν μέσω της αποσιώπησης να εξαφανίσουν από τον Πειραιά την Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση". Εχουν κάθε λόγο να μην παρουσιάζουν την καθημερινή πολύμορφη δράση της, αφού μόνο η κίνησή μας και ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Τζατζάνης έχουν υψώσει το ανάστημά τους και πολλές φορές μαζί με τους αγωνιζόμενους κατοίκους αυτής της πόλης έχουν καθυστερήσει ή ακόμα και σταματήσει ενέργειες που αποσκοπούσαν στον πλουτισμό των λίγων και στην καταστροφή των συμφερόντων των πολλών», τονίζει η Κίνηση συμπεραίνοντας ότι η δράση της, πάνω από 20 χρόνια, υπέρ των εργαζόμενων δημοτών του Πειραιά «φαίνεται ότι δε συγχωρείται από αυτούς που τα συμφέροντά τους θίχτηκαν. Εχουν βάλει λοιπόν τα φερέφωνά τους στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που ελέγχουν, να προβάλουν όλους τους άλλους εκτός από την Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση" και τον Κώστα Τζατζάνη».

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Ψήφο στη «Δημοκρατική Ενότητα»!

Κάλεσμα προς τους Κορυδαλλιώτες να βάλουν φραγμό στο πισωγύρισμα της πόλης τους απηύθυνε η «Δημοκρατική Ενότητα» Κορυδαλλού (ΔΕ), με την κεντρική, προεκλογική της συγκέντρωση στην πλατεία του Αη Γιώργη, με ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο, Απόστολο Συρίγο. Ο ομιλητής σημείωσε ότι η ΔΕ και σαν δημοτική αρχή, αλλά και σαν αντιπολίτευση στάθηκε πλάι στους αγώνες των εργαζομένων της πόλης και υπεράσπισε τις κατακτήσεις τους.

Αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που έχει σωρεύσει η απερχόμενη δημοτική αρχή, από τις φυλακές και το περίφημο «χρονοδιάγραμμα» για το ξήλωμά τους που έμεινε κενό γράμμα, μέχρι την εφαρμογή, συνολικά, της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο ηθοποιός και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη «ΝΑΣ», Βασίλης Κολοβός, ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος, Μανουσογιαννάκης και ο πρώην δήμαρχος Κορυδαλλού, Νίκος Θεμελής.

Ν. ΙΩΝΙΑ
Για Δήμο πλάι στο λαό

Κάλεσμα στον ιωνιώτικο λαό να γυρίσει την πλάτη του σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική στις 13 Οκτώβρη, με την πεποίθηση ότι μόνο έτσι μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά του, χωρίς μάλιστα να του κοστίζει τίποτε, απηύθυνε χτες το βράδυ ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Τσουκαλάς, με τη «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία», μιλώντας στην κεντρική συγκέντρωση που έγινε στον πεζόδρομο στη Μικράς Ασίας και Ηρακλείου. Κάλεσε τους Ιωνιώτες, επίσης, με την ψήφο τους να αναδείξουν στη διοίκηση του Δήμου τη ΔΗΠΙ και στη Νομαρχία τη «ΝΑΣ» με υποψήφιο υπερνομάρχη τον Θαν. Παφίλη. Να δώσει δύναμη στην ψήφο του, να έχει δίπλα του έναν πραγματικό συμπαραστάτη.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη «ΝΑΣ» Γ. Σταυρόπουλος, καθώς και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Ηλ. Γκιόκας, που μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς από το ΔΗΚΚΙ και Φ. Βαρδής της Κομμουνιστικής Ανανέωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ