ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Αλμα» των Ισλαμιστών εν μέσω καταγγελιών νοθείας

Η καταμέτρηση. Η αντιπολίτευση στο Πακιστάν κατήγγειλε νοθεία, και η Μπεναζίρ Μπούτο κάλεσε για «επανάληψη» της διαδικασίας. Αλλά...

Associated Press

Η καταμέτρηση. Η αντιπολίτευση στο Πακιστάν κατήγγειλε νοθεία, και η Μπεναζίρ Μπούτο κάλεσε για «επανάληψη» της διαδικασίας. Αλλά...
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών που διοργάνωσε το καθεστώς του πραξικοπηματία στρατηγού (Προέδρου για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ έδειχναν σημαντικά πολιτικά οφέλη για το κόμμα ΜΜΜ, το συνασπισμό δηλαδή των 6 ισλαμιστικών κομμάτων -το CNN μάλιστα μίλαγε για «νίκη των υποστηρικτών των Ταλιμπάν» στη χώρα-, ενώ ταυτόχρονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλαγαν για ευρεία καλπονοθεία, με την Μπεναζίρ Μπούτο να καλεί από το Λονδίνο για «επανάληψη των εκλογών». Πάντως, η συνολική εικόνα έδειχνε ότι στην επόμενη Εθνοσυνέλευση των 342 εδρών, η ισχύς θα είναι πολυδιασπασμένη και το τι είδους κυβέρνηση θα προκύψει παραμένει ανοιχτό ερώτημα.

Οπως αναμενόταν, η συμμετοχή εμφανιζόταν χαμηλή στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, και στις άλλες μεγάλες πόλεις, με μεγαλύτερα ποσοστά στις επαρχιακές περιοχές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που έως χτες το απόγευμα είχε δώσει στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, προηγούνταν ο υποστηριζόμενος από τη χούντα του ΜουσάραφΜουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν-Καΐντ, PML(Q), με 57 έδρες, και ακολουθούσαν το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (ΡΡΡ) της Μπεναζίρ Μπούτο, με 44 έδρες, η συμμαχία 6 ισλαμιστικών κομμάτων Ενωμένη Δράση, Μουταχίντα Μαζλίς-ε-Αμαλ (ΜΜΜ), με 36, κι ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν - Ναουάζ του Ναουάζ Σαρίφ, με 13 έδρες. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι και άλλα μικρότερα κόμματα μοιράζονταν ακόμη 26 έδρες. Η εικόνα αυτή δεν ήταν ασφαλώς πλήρης, αφού τα τελικά αποτελέσματα αναμένονταν αργά το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνασπισμός των ισλαμιστικών κομμάτων τα πήγε καλύτερα από οπουδήποτε αλλού στις περιοχές των βορειοδυτικών συνόρων του Πακιστάν με το Αφγανιστάν, πράγμα ευεξήγητο δεδομένης της πλατφόρμας «αλλαγής πλεύσης και ανεξαρτητοποίησης από την πολιτική των ΗΠΑ». Ισχυρή παρουσία είχε ο συνασπισμός αυτός στο Καράτσι και στη βόρεια επαρχία Πουντζάμπ. Η Ουάσινγκτον Ποστ σε σχετικό άρθρο της χτες τόνιζε την αμερικανική ανησυχία ότι η ανάδειξη του κόμματος αυτού «θα περιπλέξει τις προσπάθειες του Μουσάραφ να παράσχει υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες στην καταδίωξη των υπολειμμάτων των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα».

Σύμφωνα με τον Τύπο του Πακιστάν, ο τελικός απολογισμός της εκλογικής βίας έφτασε χτες Παρασκευή τους 7 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Παρ' όλα αυτά, οι ξένοι παρατηρητές μίλαγαν για μια σχετική «ικανοποιητική διαδικασία», με πιο ενθουσιώδη τον Λευκό Οίκο: «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στη μετάβαση του Πακιστάν στη δημοκρατία», ήταν η τοποθέτηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Αρι Φλάισερ τις δηλώσεις του οποίου μετέδιδε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν προσπαθούσε χτες να «μαζέψει» τις κορόνες που είχε πετάξει αυτή τη βδομάδα, αποκαλώντας το Πακιστάν «τον επόμενο στόχο του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας", αν ο πρόεδρος Μπους είχε συνέπεια και λογική»: στο χτεσινό της άρθρο, μετέφερε τις απόψεις των απλών Πακιστανών, που δεν ενδιαφέρονται τόσο για το Κασμίρ, την αμερικανική κατοχή του Αφγανιστάν, τα ισλαμιστικά κινήματα και τους επόμενους πολέμους, όσο για τη βελτίωση των άθλιων συνθηκών ζωής τους (αν και τα δύο δεν είναι καθόλου ασύνδετα). Παρ' όλα αυτά το κλίμα στα δυτικά ΜΜΕ κυριαρχούνταν από νέες κορόνες περί «αντιαμερικανισμού», με το συνήθως ψύχραιμο BBC να πρωταγωνιστεί.

Αρκετή προσοχή δόθηκε και στην έκκληση της εξόριστης ηγέτιδας του Λαϊκού ΚόμματοςΜπεναζίρ Μπούτο, η οποία κάλεσε για «επανάληψη των εκλογών».

Ωστόσο, ενδεχομένως πρόκειται για πολύ κακό για το τίποτε, αφού όπως τόνιζαν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές η πραγματική εξουσία μένει στα χέρια του στρατηγού Μουσάραφ και του νεοπαγούς Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ηχηρά κροταλίσματα

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

«Golpe de Estada»... πραξικόπημα. Η πρόταση αυτή είναι γραμμένη σχεδόν σε κάθε τοίχο του Καράκας. Προειδοποιήσεις ή απειλές; Και τα δύο ταυτοχρόνως...

Η «μητέρα όλων των συγκεντρώσεων» έγινε χθες. Συγκέντρωση που διοργανώθηκε από τη γνωστή Ενωση Βοιμηχάνων, την Fedecamaras, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, την Καθολική Εκκλησία και τη Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Βενεζουέλας, την CTV, τις κύριες συνιστώσες της «αντιπολίτευσης», τους ίδιους άξονες που με πανομοιότυπο τρόπο επιχειρούν να αναβιώσουν το κλίμα της 12ης Απριλίου που οδήγησε στο πραξικόπημα. Ενα αποτυχημένο πραξικόπημα όπως αποδείχτηκε, που διήρκεσε μόλις 48 ώρες, μέχρι τη στιγμή δηλαδή που ο λαός της Βενεζουέλας ξέσπασε, βγήκε στους δρόμους και απαίτησε την επιστροφή του Ούγο Τσάβες και της κυβέρνησης της «μπολιβαριανής επανάστασης».

«Εχουμε τον κομμουνισμό στην πόρτα μας» θα δηλώσει ο νέος πρόεδρος της Fedecamaras, Κάρλος Φερνάντες, για τη διαδήλωση που εξέλαβε μορφή τελεσίγραφου προς τον Ούγο Τσάβες, αποκαλύπτοντας τα πραγματικά κίνητρα της «λαϊκής αντίστασης» και όχι τα ψευδεπίγραφα όπως αρέσκονται, δηλαδή την κακή διακυβέρνηση της χώρας, την «τυραννία»... Ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής και ηγέτης του CTV, Κάρλος Ορτέγα, ξεκαθάρισε ότι αν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν ανταποκριθεί στο τελεσίγραφο έως την ερχόμενη Τετάρτη, τα συνδικάτα θα προχωρήσουν σε γενική απεργία, στις 21 Οκτώβρη. Το «παρών» στη διαδήλωση έδωσε και ο αντιναύαρχος Αλβαρο Μαρτίν Φόσα, νούμερο τρία στην ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος απομακρύνθηκε πρόσφατα από το σώμα, αφού φέρεται αναμεμειγμένος στη νέα απόπειρα πραξικοπήματος που αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες ζήτησαν από τον πρόεδρο να παραιτηθεί ή να προκηρύξει άμεσα πρόωρες εκλογές. Οπως μετέδωσε το BBC, η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια ή συλλήψεις, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο διευθυντής της αστυνομίας του Καράκας, Ενρι Βίβας.

Πάντως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αύριο θα δοθεί απάντηση, με διαδήλωση υπέρ των δυνάμεων της «μπολιβαριανής επανάστασης». Ο ίδιος ο Ούγο Τσάβες δήλωσε: «Καμία φασιστική ομάδα δεν μπορεί να επιβάλει τη βούλησή της στο λαό μας. Αυτό που οι πολίτες επιθυμούν είναι ειρήνη με αξιοπρέπεια, ειρήνη με δικαιοσύνη».

ΙΑΠΩΝΙΑ
Σχέδιο διάσωσης τραπεζών... .

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε χτες ότι τελικά θα προχωρήσει στην αγορά μετοχών που ανήκουν σε υπερχρεωμένες τράπεζες. Το ποσό που θα δαπανηθεί για την αγορά των μετοχών θα φτάσει τα 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2003, ενώ θα περιλαμβάνει 10 τράπεζες. Οι εν λόγω μετοχές ολισθαίνουν συνέχεια στο χρηματιστήριο του Τόκιο, το οποίο βρίσκεται σε πτώση, γεγονός που απειλεί να αποσταθεροποιήσει το τραπεζικό κεφάλαιο. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες απέκτησαν τις μετοχές αυτές ως εγγύηση για δάνεια που παραχώρησαν σε εταιρίες οι οποίες εν τέλει βρέθηκαν στα όρια της χρεοκοπίας (ή χρεοκόπησαν).

ΚΑΣΜΙΡ
Ανοίγει ο δρόμος στη νέα κυβέρνηση...

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα για το Κόμμα Εθνικής Διάσκεψης, που τίθεται μετά τις τελευταίες εκλογές εκτός εξουσίας για πρώτη φορά εδώ και πενήντα χρόνια, είχε χτες ως «μοιραίο» αποτέλεσμα την παραίτηση του επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του (ινδικού τομέα του) Κασμίρ, Φαρούκ Αμπντουλάχ.

«Σκύβω το κεφάλι μπροστά στην ετυμηγορία του λαού και ελπίζω πως το κόμμα θα παίξει άξια το ρόλο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης στη νέα Βουλή» δήλωσε ο Αμπντουλάχ, λίγο μετά την επίδοση της επιστολής παραίτησής του στον κυβερνήτη του Τζαμού-Κασμίρ, στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται πως θα συγκροτηθεί μέσα στην ερχόμενη βδομάδα με τη συνεργασία κομμάτων όπως, το «Κογκρέσο» και το «Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού», που στη νέα Βουλή διαθέτουν (μαζί) 36 έδρες, αλλά και με ανεξάρτητους βουλευτές...

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Βομβιστική επίθεση

ΓΚΡΟΖΝΙ.--

Σε επίθεση που έγινε την Πέμπτη βράδυ, 10 του Οκτώβρη, πιθανόν από αυτονομιστές αντάρτες, σε αστυνομικό τμήμα στο Γκρόζνι, σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, ανακοίνωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τσετσενίας Ρούντνικ Ντουντάγεφ και μετέδωσε το Πρακτορείο «ΙΝΤΕΡΦΑΞ». Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί σε δωμάτιο κάτω από αίθουσα, στην οποία ήταν συγκεντρωμένοι αστυνομικοί. Η επίθεση είναι η αιματηρότερη από την αρχή του έτους στη ρωσική αυτή δημοκρατία σε βάρος Τσετσένων αστυνομικών, τους οποίους οι αντάρτες θεωρούν προδότες. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπορίς Γκριζλόφ δήλωσε χτες ότι θα παρακολουθεί προσωπικά τις έρευνες για τη βομβιστική επίθεση που διεξάγει η Εισαγγελία. «Πιστεύω ότι οι συγκεκριμένοι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν αυστηρά», τόνισε ο υπουργός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ