ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Πρώτιστος στόχος παραμένει η επίλυσή του»

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ σημειώνει πως παρά τις επιτυχίες που σημειώνονται στην πορεία ένταξης, στο Κυπριακό δεν καταγράφεται καμιά πρόοδος

Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του για το Κυπριακό, αναφέρει ότι πρώτιστος στρατηγικός στόχος του παραμένει η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, ενώ σημαντικός στόχος είναι επίσης η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε ύστερα από συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, κατά την οποία έγινε ενημέρωση για τα όσα λέχθηκαν το πρωί στο Εθνικό Συμβούλιο. Προστίθεται ότι παρά τις επιτυχίες που σημειώνονται στην πορεία ένταξης, στο Κυπριακό δεν καταγράφεται καμιά πρόοδος, αφού το θέμα προσκρούει στην πάγια πολιτική της τουρκικής πλευράς, που εμμένει στη λύση δύο κυρίαρχων κρατών. Το γεγονός αυτό, σημειώνεται, υποχρέωσε τη Γραμματεία του ΟΗΕ να χρησιμοποιεί τον όρο «κοινό κράτος» και το ΑΚΕΛ προειδοποιεί ότι η εκτροπή αυτή καθώς και η αποτυχία της κυβέρνησης να αποκαταστήσει το σωστό πλαίσιο λύσης θα θέσουν τη σφραγίδα τους στα σχέδια, ακόμα και στην ίδια τη λύση.

Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι είναι έτοιμο για έναν έντιμο συμβιβασμό με τους Τουρκοκυπρίους, για μια λύση που να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και τη μία και μόνη κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πιστεύουν ότι η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό στο διάστημα αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές έως τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, στα μέσα Δεκέμβρη, είναι εφικτή. Αμερικανική διπλωματική πηγή δήλωσε στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου ότι η εκτίμηση για το εφικτό της λύσης στηρίζεται στη διαπίστωση της Ουάσιγκτον πως η τουρκική πλευρά έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει την αξίωσή της για συνομοσπονδία και πως αποδέχεται, έστω κι αν δεν το διακηρύττει δημοσίως, κάποιας μορφής ομοσπονδία. Η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει πλήρη επίγνωση της διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών ως προς τη φιλοσοφία της λύσης. Θεωρεί, ωστόσο, ότι είναι δυνατό να παραμεριστεί το εμπόδιο αυτό, με την προώθηση πρακτικών λύσεων, που να γίνονται αποδεκτές και από τις δύο πλευρές και χωρίς, όπως υποστηρίζεται από την αμερικανική διπλωματική πηγή, να ξεφεύγουν από τις βασικές παραμέτρους μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να προβάλει ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Ουέστον, ο οποίος αναμένεται στην Κύπρο στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Την ίδια περίοδο αναμένεται στην Κύπρο και ο Βρετανός Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο

Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε χτες σε τετράωρη συνεδρίαση και συζήτησε τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και τις αναμενόμενες κινήσεις για λύση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις συνομιλίες που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, και τον Ραούφ Ντενκτάς και για την απόφαση να συσταθούν δύο τεχνικές επιτροπές, για μελέτη νόμων και διεθνών συμβάσεων, που θα διέπουν τη λειτουργία του κράτους μετά τη λύση. Το Εθνικό Συμβούλιο εξέτασε επίσης τις πληροφορίες για υποβολή σχεδίου λύσης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 12 του Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη, και μελέτησε τους χειρισμούς σε περίπτωση που οι προτάσεις δε θα συνάδουν προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα φτάσει την Πέμπτη στην Αθήνα, για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έχει καθοριστεί για τη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του Προέδρου Κληρίδη από την Αθήνα.

Καθαρά επιθετικός οργανισμός το ΝΑΤΟ

Παρέμβαση του Κ. Αλυσσανδράκη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ

Σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επέκταση του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις του με την ΕΕ παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Λόρδου Ρόμπερτσον, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Θα συμφωνήσω με τον ΓΓ στο ότι είναι πολύ σημαντικός ο επικείμενος μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ, ο δεύτερος μέσα σε μια δεκαετία. Σε αντίθεση όμως με αυτόν, θεωρώ ότι πρόκειται για μια άκρως αρνητική εξέλιξη, πολύ επικίνδυνη για την παγκόσμια ειρήνη. Στην εκτίμηση αυτή δεν εκφράζω μόνο το ΚΚΕ, αλλά και μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ ήταν, είναι και θα είναι καθαρά επιθετικός οργανισμός, όπως αποδείχτηκε π.χ. με τις δολοφονικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια. Υποθέτω ότι και ο κ. Ρόμπερτσον πήρε μια γεύση των αισθημάτων του ελληνικού λαού πρόσφατα στο Ρέθυμνο.

Τώρα τα γεράκια του ΝΑΤΟ δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους γιατί επιτέλους ανακάλυψαν (ή κατασκεύασαν) τον εχθρό στο πρόσωπο της "τρομοκρατίας". Με το πρόσχημα αυτό διατηρούν το δικαίωμα να επιτίθενται εναντίον οποιουδήποτε βαφτίσουν τρομοκράτη, όπου και αν βρίσκεται αυτός.

Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Ρόμπερτσον, μια και εξέφρασε την ανησυχία του ΝΑΤΟ για όπλα μαζικής καταστροφής, αν προβλέπει κάποια δράση για τα πυρηνικά οπλοστάσια των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ και τι θα κάνει μετά από τις καταγγελίες ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν χημικά και βιολογικά όπλα, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών».

Στην απάντηση του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι θα έπρεπε, ως Βαλκάνιοι να είμαστε ευγνώμονες στο ΝΑΤΟ γιατί έσβησε τη φωτιά στην περιοχή μας και συνέλαβε τον εγκληματία Μιλόσεβιτς. Οσο για τα πυρηνικά οπλοστάσια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, δεν έδειξε κάποια ανήσυχα.

Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Χρήσιμη για τις ΗΠΑ και την ΕΕ η τρομοκρατία

Την αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για τα αποσταθεροποιητικά σχέδια των ΗΠΑ παρουσίασε, προ ημερήσιας διάταξης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κώστας Αλυσσανδράκης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Η ελληνική εφημερίδα "Ριζοσπάστης" αποκάλυψε αμερικανικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ, στα πλαίσια του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας, σχεδιάζουν τη χρησιμοποίηση βίας για την επίτευξη πολιτικών, οικονομικών και ηθικών αλλαγών σε χώρες που επηρεάζουν τα συμφέροντά τους.

Το έγγραφο αναφέρεται σε συνεδρίαση της task force της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, η οποία εξετάζει την εστιασμένη (όπως λένε) χρήση βίας, ώστε να απομονωθούν κάποια καθεστώτα από ομάδες του πληθυσμού και από όργανα που τα υποστηρίζουν και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Πάντοτε σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην αναζήτηση εσωτερικών "ρωγμών", όπου η κατάλληλη χρήση βίας θα μπορούσε να προκαλέσει διχασμό και αντίθεση συμφερόντων μεταξύ διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων, πολιτικών, εθνικών ή θρησκευτικών ομάδων ή ακόμη και προσωπικές διαμάχες».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι η αποκάλυψη αυτή δεν προκαλεί έκπληξη σε όσους γνωρίζουν την ιστορία, αφού η μέθοδος της αποσταθεροποίησης έχει χρησιμοποιηθεί δεκάδες φορές σε όλο τον κόσμο (Ελλάδα, Χιλή, και πιο πρόσφατα Βαλκάνια, Κολομβία, Βενεζουέλα). Το ενδιαφέρον είναι ότι επανέρχεται με το μανδύα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, πράγμα που δείχνει πόσο χρήσιμη είναι η τρομοκρατία για τις ΗΠΑ και το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα γενικότερα. Αποκαλύπτει ακόμα τον πραγματικό χαρακτήρα της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», στην οποία η ΕΕ με τόσο ζήλο συμμετέχει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ