Τρίτη 15 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Χρήσιμη για τις ΗΠΑ και την ΕΕ η τρομοκρατία

Την αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για τα αποσταθεροποιητικά σχέδια των ΗΠΑ παρουσίασε, προ ημερήσιας διάταξης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κώστας Αλυσσανδράκης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Η ελληνική εφημερίδα "Ριζοσπάστης" αποκάλυψε αμερικανικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ, στα πλαίσια του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας, σχεδιάζουν τη χρησιμοποίηση βίας για την επίτευξη πολιτικών, οικονομικών και ηθικών αλλαγών σε χώρες που επηρεάζουν τα συμφέροντά τους.

Το έγγραφο αναφέρεται σε συνεδρίαση της task force της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, η οποία εξετάζει την εστιασμένη (όπως λένε) χρήση βίας, ώστε να απομονωθούν κάποια καθεστώτα από ομάδες του πληθυσμού και από όργανα που τα υποστηρίζουν και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Πάντοτε σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην αναζήτηση εσωτερικών "ρωγμών", όπου η κατάλληλη χρήση βίας θα μπορούσε να προκαλέσει διχασμό και αντίθεση συμφερόντων μεταξύ διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων, πολιτικών, εθνικών ή θρησκευτικών ομάδων ή ακόμη και προσωπικές διαμάχες».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι η αποκάλυψη αυτή δεν προκαλεί έκπληξη σε όσους γνωρίζουν την ιστορία, αφού η μέθοδος της αποσταθεροποίησης έχει χρησιμοποιηθεί δεκάδες φορές σε όλο τον κόσμο (Ελλάδα, Χιλή, και πιο πρόσφατα Βαλκάνια, Κολομβία, Βενεζουέλα). Το ενδιαφέρον είναι ότι επανέρχεται με το μανδύα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, πράγμα που δείχνει πόσο χρήσιμη είναι η τρομοκρατία για τις ΗΠΑ και το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα γενικότερα. Αποκαλύπτει ακόμα τον πραγματικό χαρακτήρα της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», στην οποία η ΕΕ με τόσο ζήλο συμμετέχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ