ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Κατεδαφίζουν το ασφαλιστικό σύστημα των ΕΒΕ

Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος υλοποιούν και βαθαίνουν τους αντιασφαλιστικούς νόμους. Κάλεσμα αγωνιστικής επαγρύπνησης στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει εδώ και τώρα τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος των ΕΒΕ καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Ταυτόχρονα, καλεί τις «συνδικαλιστικές οργανώσεις, ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία να δραστηριοποιηθούν άμεσα με συσκέψεις και συγκεντρώσεις, τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής». Η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση προχωρά στην υλοποίηση του αντιασφαλιστικού νόμου του 1999 για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ) στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και για το σκοπό αυτό προωθεί την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ εξέτασε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο υλοποιείται ο νόμος 2676/99, καταγγέλλει τις μεταβολές που επέρχονται στο πλαίσιο «των γενικότερων επιλογών της κυβέρνησης να χτυπηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος που αποτελούν μια νέα αντιασφαλιστική εξέλιξη». Χαρακτηριστικό των αντιασφαλιστικών μεθοδεύσεων είναι και το γεγονός ότι ενώ στην εισηγητική έκθεση αναφέρουν ότι τα αποθεματικά του νέου ενιαίου φορέα ασφάλισης (ΟΑΕΕ) θα έχουν εξαντληθεί σε σύντομο διάστημα, η κυβέρνηση παρακρατά παράνομα 143 δισ. δρχ. τα οποία με βάση το νόμο οφείλει στο Ταμείο.

Ειδικότερα η ΓΣΕΒΕΕ παρατηρεί τα εξής:

  • Δεν αναφέρεται ρητά το ποσοστό με το οποίο δεσμεύεται το κράτος να επιχορηγήσει το Ταμείο. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά να εξισωθεί η εισφορά του κράτους με την εισφορά των ασφαλισμένων.
  • Οι αναφερόμενοι συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης 2,5% ανά έτος ασφάλισης για τους παλιούς ασφαλισμένους και 2% για τους νέους, βρίσκουν αντίθετη τη ΓΣΕΒΕΕ αφού θα επιφέρουν μειώσεις στις ήδη υποβαθμισμένες συντάξεις.
  • Προωθείται η ραγδαία αύξηση των ασφαλίστρων δεδομένου ότι η σημερινή τελευταία υποχρεωτική κατηγορία στο ΤΕΒΕ κατατάσσεται με νέο αυξημένο ασφάλιστρο στην 5η ενιαία κατηγορία του ΟΑΕΕ και μέχρι την 10η νέα υποχρεωτική το ασφάλιστρο θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι και 42%, χωρίς να υπολογίζονται οι ετήσιες αυξήσεις που θα γίνονται.
  • Διατηρεί τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια χωρίς 35ετία ασφάλισης και στα 60 χρόνια με 35ετία. Θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι στα 35 χρόνια να μην υπάρχει όριο ηλικίας.
  • Επίσης οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση δεν προβλέπουν αποζημίωση ασθένειας και άδεια τοκετού.
  • Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης προκειμένου να περάσει τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις έχουν και συνέχεια καθώς: Στις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές την υπόδειξη εκπροσώπων την κάνουν τα Επιμελητήρια και όχι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ. Επίσης τα «τέλη καθυστέρησης» με βάση τις κυβερνητικές ρυθμίσεις φτάνουν το 27% το χρόνο.

Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ διαπιστώνει ότι «το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες των ασφαλισμένων» και αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα καθώς και με το διοικητή του ΟΑΕΕ προκειμένου να καθορίσει την παραπέρα στάση της Συνομοσπονδίας.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν μεγαλύτερη σφαγή στις κοινωνικές δαπάνες

Ενα το κρατούμενο θεωρεί η συνδικαλιστική ηγεσία των βιομηχάνων τη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας (κυρίως μέσω του σφαγιασμού των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, «εμβάθυνση» των ιδιωτικοποιήσεων κλπ.) και το 2003, ανεξαρτήτως από τα αποτελέσματα του πρώτου και δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν χτες οι βιομήχανοι με ανακοίνωση Τύπου και δηλώσεις που έκανε η ηγεσία του ΣΕΒ στη συνάντησή τους με τους συντάκτες του βιομηχανικού ρεπορτάζ. Τόσο με τη γραπτή ανακοίνωση όσο και με τις δηλώσεις του προέδρου και άλλων στελεχών του, ο ΣΕΒ κάλεσε την κυβέρνηση - 3 μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής - να μην κάνει ούτε βήμα πίσω από τα συμφωνηθέντα για την κατάρτιση προϋπολογισμού σκληρής λιτότητας για το λαό και το 2003.

Συγκεκριμένα, με τη χτεσινή της παρέμβαση, η ηγεσία του ΣΕΒ:

  • Θεωρεί πως ο «προϋπολογισμός του 2003 υπόκειται τη στιγμή αυτή σε ισχυρές αβεβαιότητες» που ενισχύονται καθώς δεν είναι καθαρό πώς θα εξελιχθούν βασικά μεγέθη όπως είναι το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός.
  • Υποστηρίζει πως η πρόβλεψη του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2003 για αύξηση των πρωτογενών δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 5,3%, είναι μεγάλη και πως η κυβέρνηση θα «πρέπει να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο δυσμενέστερων εξελίξεων». Στα πλαίσια αυτά, οι βιομήχανοι προτείνουν μεγαλύτερο σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

Επιχειρηματολογώντας, μάλιστα για την... αναγκαιότητα να συνεχιστεί σε σκληρότερη μορφή η δημοσιονομική πολιτική λιτότητας και το 2003, οι βιομήχανοι καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση, επειδή φέτος τις ξέφυγαν οι πρωτογενείς δαπάνες (αντί για 6,1% που ήταν ο στόχος εκτιμάται τώρα ότι θα φτάσουν στο 8,4%, λόγω της υπέρβασης των δαπανών για «αποδοχές προσωπικού, ασφάλιση, περίθαλψη κλπ.)». «Αυτές οι υπερβάσεις στις δαπάνες - σημειώνει ο ΣΕΒ - αλλοιώνουν το χαρακτήρα του Προϋπολογισμού του 2002, ο οποίος είχε περιγραφεί ως αυστηρός και στοιχειοθετούν την εκτίμηση ότι η δημοσιονομική διαχείριση παρουσίασε σαφείς ενδείξεις χαλάρωσης το 2002». Αναγορεύοντας εαυτόν σε θεματοφύλακα των πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας, η ηγεσία του ΣΕΒ υπογραμμίζει πως «η εξέλιξη αυτή πρέπει να ανακοπεί το επόμενος έτος», κάτι που κατά την άποψή τους «με τις αρχικές προβλέψεις που έχουν δημοσιοποιηθεί για τις δαπάνες του 2003 δε φαίνεται εφικτό»!

Και άλλη εξαγορά από τα ΕΛΠΕ

Επικρίσεις από την ΕΕ για το ύψος των αποθεμάτων

Ολοένα και πιο μεγάλος γίνεται ο όμιλος των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Ετσι, ενώ σήμερα υπογράφεται η εξαγορά της εταιρίας του Μαυροβουνίου «Jugopetrol AD Kontor», χτες ανακοινώθηκε και η εξαγορά των εμπορικών δραστηριοτήτων της ΒΡ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιδιώκει, το γρηγορότερο δυνατό, να παραχωρήσει τα ΕΛΠΕ στη ρωσική Lukoil και στον Λάτση!

Η BPC, που λειτουργεί από το 1982, πουλά ετησίως περίπου 500 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων και ηγείται στην τοπική αγορά βενζίνης με ποσοστό 35%. Η συμφωνία πιο αναλυτικά προβλέπει: Αγορά δικτύου 70 πρατηρίων, πωλήσεις πετρελαιοειδών στο εσωτερικό της χώρας, συγκρότημα αποθήκευσης και εμφιάλωσης LPG, αγορά του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της μονάδας λιπαντικών Superlube. Τα δύο τρίτα του προσωπικού της BPC θα συνεχίζουν να εργάζονται με την εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ενώ το υπόλοιπο θα απασχοληθεί στις δραστηριότητες που θα διατηρήσει η ΒΡ στην Ανατολή Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί την Ελλάδα για το λόγο ότι δε διατηρεί αποθέματα καυσίμων για 90 μέρες, όπως προβλέπεται. Οπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική ανακοίνωσή της, κατά την τελευταία διετία το επίπεδο των αποθεμάτων στην Ελλάδα έχει συχνά πέσει κάτω από το απαιτούμενο επίπεδο των 90 ημερών, για δύο από τις τρεις κατηγορίες προϊόντων. Πρόκειται για τη βενζίνη, καθώς και το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης και την κηροζίνη. Η Επιτροπή υποστηρίζει, ακόμη, ότι η κατάσταση αυτή είναι ενδεικτική των ατελειών του συστήματος αποθεμάτων, που βασίζεται αποκλειστικά στα αποθέματα τα οποία διατηρούν οι επιχειρήσεις πετρελαιοειδών. Και σημειώνει ότι με τη νέα νέα πρόταση οδηγίας για τα αποθέματα πετρελαίου, που υπέβαλε στις 11 του Σεπτέμβρη, όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν δημόσιο οργανισμό αποθήκευσης, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος να διατηρεί τουλάχιστον το ένα τρίτο των υποχρεωτικών αποθεμάτων.

Ωστόσο, χτες, παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης τόνιζαν ότι η Ελλάδα πλέον διατηρεί αποθέματα 109 ημερών, ενώ για το δημόσιο οργανισμό αποθήκευσης, σημείωναν ότι ήδη προβλέπεται στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και το οποίο αφορά στην αγορά καυσίμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ