Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Κατεδαφίζουν το ασφαλιστικό σύστημα των ΕΒΕ

Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος υλοποιούν και βαθαίνουν τους αντιασφαλιστικούς νόμους. Κάλεσμα αγωνιστικής επαγρύπνησης στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει εδώ και τώρα τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος των ΕΒΕ καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Ταυτόχρονα, καλεί τις «συνδικαλιστικές οργανώσεις, ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία να δραστηριοποιηθούν άμεσα με συσκέψεις και συγκεντρώσεις, τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής». Η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση προχωρά στην υλοποίηση του αντιασφαλιστικού νόμου του 1999 για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ) στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και για το σκοπό αυτό προωθεί την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ εξέτασε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο υλοποιείται ο νόμος 2676/99, καταγγέλλει τις μεταβολές που επέρχονται στο πλαίσιο «των γενικότερων επιλογών της κυβέρνησης να χτυπηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος που αποτελούν μια νέα αντιασφαλιστική εξέλιξη». Χαρακτηριστικό των αντιασφαλιστικών μεθοδεύσεων είναι και το γεγονός ότι ενώ στην εισηγητική έκθεση αναφέρουν ότι τα αποθεματικά του νέου ενιαίου φορέα ασφάλισης (ΟΑΕΕ) θα έχουν εξαντληθεί σε σύντομο διάστημα, η κυβέρνηση παρακρατά παράνομα 143 δισ. δρχ. τα οποία με βάση το νόμο οφείλει στο Ταμείο.

Ειδικότερα η ΓΣΕΒΕΕ παρατηρεί τα εξής:

  • Δεν αναφέρεται ρητά το ποσοστό με το οποίο δεσμεύεται το κράτος να επιχορηγήσει το Ταμείο. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά να εξισωθεί η εισφορά του κράτους με την εισφορά των ασφαλισμένων.
  • Οι αναφερόμενοι συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης 2,5% ανά έτος ασφάλισης για τους παλιούς ασφαλισμένους και 2% για τους νέους, βρίσκουν αντίθετη τη ΓΣΕΒΕΕ αφού θα επιφέρουν μειώσεις στις ήδη υποβαθμισμένες συντάξεις.
  • Προωθείται η ραγδαία αύξηση των ασφαλίστρων δεδομένου ότι η σημερινή τελευταία υποχρεωτική κατηγορία στο ΤΕΒΕ κατατάσσεται με νέο αυξημένο ασφάλιστρο στην 5η ενιαία κατηγορία του ΟΑΕΕ και μέχρι την 10η νέα υποχρεωτική το ασφάλιστρο θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι και 42%, χωρίς να υπολογίζονται οι ετήσιες αυξήσεις που θα γίνονται.
  • Διατηρεί τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια χωρίς 35ετία ασφάλισης και στα 60 χρόνια με 35ετία. Θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι στα 35 χρόνια να μην υπάρχει όριο ηλικίας.
  • Επίσης οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση δεν προβλέπουν αποζημίωση ασθένειας και άδεια τοκετού.
  • Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης προκειμένου να περάσει τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις έχουν και συνέχεια καθώς: Στις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές την υπόδειξη εκπροσώπων την κάνουν τα Επιμελητήρια και όχι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ. Επίσης τα «τέλη καθυστέρησης» με βάση τις κυβερνητικές ρυθμίσεις φτάνουν το 27% το χρόνο.

Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ διαπιστώνει ότι «το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες των ασφαλισμένων» και αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα καθώς και με το διοικητή του ΟΑΕΕ προκειμένου να καθορίσει την παραπέρα στάση της Συνομοσπονδίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι «επιτυχίες» της Συνομοσπονδίας και το Ασφαλιστικό (2007-03-18 00:00:00.0)
Σήμερα οι κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό (2007-03-07 00:00:00.0)
Το ΔΣ του ΟΑΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και οι λοιποί συγγενείς... (2006-11-12 00:00:00.0)
Ερχεται βαρύς αντιασφαλιστικός χειμώνας (2006-10-08 00:00:00.0)
Εσκεμμένα σε κατάρρευση (2000-03-03 00:00:00.0)
Κακή αρχή από τους αυτοαπασχολούμενους (1998-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ