Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Εσκεμμένα σε κατάρρευση

Ο Οργανισμός οδηγείται  από την κυβέρνηση σε οικονομικό διέξοδο, όπως αποκαλύφθηκε σε συνέντευξη Τύπου των ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΣ - ΤΕΒΕ

Με «πήλινα πόδια» στήθηκε από την κυβέρνηση ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, στον οποίο συγχωνεύτηκαν ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ, με μοναδικό στόχο την απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από τις υποχρεώσεις του, προκειμένου να πιαστούν τα κριτήρια της ΟΝΕ. Αποκαλυπτικά των παραπάνω είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου των προεδρείων της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΣ - ΤΕΒΕ, για τη μείωση των διαθέσιμων αποθεματικών του Ταμείου μέσα σε πέντε μήνες από 107 δισ. δρχ. σε 44 δισ. δρχ. Οι συνδικαλιστές έκρουσαν τον «κώδωνα του κινδύνου» και προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αν δεν εκπληρώσει άμεσα το κράτος τις υποχρεώσεις του.

Στα 73,1 δισ. δραχμές ανέρχονται οι οφειλές του κράτους προς το Ταμείο από τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, που απορρέουν από τη θεσμοθέτηση της διμερούς συμμετοχής για τους νεοασφαλισμένους από 1ης Γενάρη '93 και ύστερα. Η διμερής συμμετοχή στα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων και η τριμερής συμμετοχή για το ΙΚΑ θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 2084/92 και ήταν η μοναδική θετική διάταξη και γι' αυτό το λόγο δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Επίσης το κράτος δεν έχει καταβάλει ακόμα το ποσό των 3,5 δισ. δρχ. που αφορά το ΕΚΑΣ που δόθηκε από το Ταμείο το '96.

Παράλληλα τα ποσά των θεσμοθετημένων κοινωνικών πόρων που αποδίδονται στο ΤΕΒΕ έχουν παγώσει στο ύψος που είχε διαμορφωθεί το '92, ενώ το υπόλοιπο ποσό των πόρων αυτών δινόταν στον ΛΑΦΚΑ (Λογαριασμό Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης). Από το '92 μέχρι και το '98 τα ποσά που αφαιρέθηκαν από το Ταμείο και δόθηκαν στον ΛΑΦΚΑ ανέρχονται στα 24,6 δισ. δρχ. Επιπλέον η κρατική επιχορήγηση συνεχώς μειώνεται και τα τελευταία 4 χρόνια έχει παγώσει, με αποτέλεσμα από 41,4%, που ήταν το ποσοστό συμμετοχής στα συνολικά έσοδα το '90, να έχει μειωθεί σήμερα περίπου στο 14%.

Οι συνταξιουχικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν θέσει σαν απαραίτητους όρους, για να προχωρήσει η ενοποίηση των ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ και να δημιουργηθεί βιώσιμο Ταμείο, να υπάρξουν αναλογιστικές μελέτες, να καλυφθούν τα ελλείμματα του ΤΣΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό κλπ. Ομως, στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν ένα βιώσιμο Ταμείο, αλλά πώς θα απαλλαγεί ο κρατικός προϋπολογισμός και τα ελλείμματα να καλυφθούν εκ των ενόντων.

«Οι σημερινές αρνητικές εξελίξεις, δικαιώνουν τους φόβους που είχαμε εκφράσει τότε», σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Κανελλόπουλος και συμπλήρωσε πως «θα δοθεί προθεσμία λίγων ημερών στην κυβέρνηση και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το ΔΣ για να καθορίσει τρόπους αντίδρασης». Ο γενίκός γραμματέας, Γ. Μότσος, σημείωσε πως αν το κράτος συνεχίσει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, ο ΟΑΕΕ θα υποχρεωθεί να προσφύγει σε δανεισμό με αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες, ενώ ο αντιπρόεδρος Γ. Δρίκος σημείωσε πως θα προσφύγει η ΓΣΕΒΕΕ και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο Χ. Τριάντης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία συνταξιούχων και ασφαλισμένων για τους κινδύνους που εγκυμονεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον ΟΑΕΕ και τόνισε πως «βαδίζουμε σε πλήρη ανταποδοτικότητα, δηλαδή αύξηση των εισφορών και πλήρη αποστασιοποίηση του κράτους». Επισήμανε πως και αυτές οι εξελίξεις δεν είναι τυχαίες, ότι προετοιμάζεται το έδαφος για αντιασφαλιστική επέλαση μετά τις εκλογές. «Βαδίζουμε προς κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης μέσα από το δεύτερο πακέτο μέτρων, που για λόγους πολιτικού κόστους η κυβέρνηση το άφησε για μετά τις εκλογές» ,τόνισε και κατέληξε πως «στις 21 Μάρτη, οι συνταξιούχοι προχωράμε σε νέες κινητοποιήσεις πανελλαδικά, για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ