- Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ΤΑΕ (εμπόρων) ΤΕΒΕ και ΤΣΑ (αυτοκινητιστών), με ταυτόχρονη συρρίκνωση των κατώτερων συντάξεων για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων,προβλέπεται σε προσχέδιο... - 1998-07-07 00:00:00.0"/> - Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ΤΑΕ (εμπόρων) ΤΕΒΕ και ΤΣΑ (αυτοκινητιστών), με ταυτόχρονη συρρίκνωση των κατώτερων συντάξεων για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων,προβλέπεται σε προσχέδιο... - 1998-07-07 00:00:00.0" /> Κακή αρχή από τους αυτοαπασχολούμενους | ΕΡΓΑΤΙΚΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΑΜΕΙΩΝ
Κακή αρχή από τους αυτοαπασχολούμενους
  • Η συμπίεση των κατώτερων συντάξεων προς τα κάτω χαρακτηρίζει το προσχέδιο, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ενοποίηση ΤΕΒΕ, Ταμείου Εμπόρων και ΤΣΑ
  • "Πιλότος" το προσχέδιο και για τις άλλες ενοποιήσεις, που θα προβλέπει το "μίνι" ασφαλιστικό το οποίο θα έρθει στη Βουλή τον Αύγουστο!

Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ΤΑΕ (εμπόρων) ΤΕΒΕ και ΤΣΑ (αυτοκινητιστών), με ταυτόχρονη συρρίκνωση των κατώτερων συντάξεων για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων,προβλέπεται σε προσχέδιο διατάξεων που έδωσε χτες στην δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαιωάννου.Το προσχέδιο αυτό θα αποτελέσει - σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού - "πιλότο" και για την ενοποίηση και άλλων Ταμείων, προμηνύοντας έτσι πως στις κυβερνητικές προθέσεις - εκτός των άλλων - είναι να δοθεί ισχυρό πλήγμα στο θεσμό των κατώτερων συντάξεων.

Το προσχέδιο, που δόθηκε χτες στην δημοσιότητα και στους φορείς των αυτοαπασχολούμενων και των συνταξιούχων των συγκεκριμένων Ταμείων, αποτελεί τμήμα του νομοσχεδίου που είναι γνωστό ως "μίνι" ασφαλιστικό και με το οποίο δρομολογείται το χτύπημα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, με πρώτο την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων. Το σύνολο του νομοσχεδίου θα συζητηθεί μέχρι τέλος Ιούλη στο Υπουργικό Συμβούλιο και μέσα στον Αύγουστο θα κατατεθεί στην Βουλή.Σύμφωνα με τον υπουργό, θα δοθούν στη δημοσιότητα και στους εμπλεκόμενους φορείς το επόμενο διάστημα τμήματα του νομοσχεδίου για την ενοποίηση και άλλων Ταμείων. Ανέφερε συγκεκριμένα την ενοποίηση των 47 Ταμείων των δικηγόρων, των Ταμείων Αρωγής των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και την συγχώνευση Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Να σημειώσουμε ότι τα τρία ασφαλιστικά ταμεία που ενοποιούνται με βάση το προσχέδιο που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, αφορούν 850.000 ασφαλισμένους και 200.000 συνταξιούχους.

Το νέο Ταμείο που δημιουργείται ονομάζεται Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και σε αυτόν υπάγονται οι ασφαλισμένοι των ΤΑΕ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, καθώς και οι ξενοδόχοι, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα αρχίζει μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Με Προεδρικά Διατάγματα θα μπορούν να υπάγονται και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ με Προεδρικό Διάταγμα μπορεί να ενταχθεί στον ΟΑΕΕ και το Ταμείο Ναυτιλιακών Πρακτόρων και Υπαλλήλων (ΤΑΝΠΥ).

Με Προεδρικά Διατάγματα (άρθρο 12) που θα εκδοθούν σε διάστημα έως δυο χρόνων απ' τη δημοσίευση του νόμου, θα εκδοθεί ο Κανονισμός Λειτουργίας του νέου Ταμείου και θα οριστούν οι προυποθέσεις ασφάλισης, οι ασφαλιστικές κατηγορίες, ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης κλπ.

Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/92 (άρθρο 8) στα τρία Ταμεία και οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ισχύουν για όλους τα κατώτατα όρια σύνταξης του ΤΕΒΕ.Με τον τρόπο αυτό μειώνονται δραστικά τα κατώτατα όρια σύνταξης των εμπόρων, που είναι ένα μεγάλο κομμάτι του συνόλου των συνταξιούχων των συγκεκριμένων Ταμείων. Αν η μείωση για τους εμπόρους είναι αυτόματη,δε συμβαίνει το ίδιο και για τους συνταξιούχους του ΤΣΑ, στο οποίο τα κατώτερα όρια είναι μικρότερα του ΤΕΒΕ. Γι' αυτούς προβλέπεται σταδιακή αναπροσαρμογή των κατώτερων ορίων, διάρκειας τεσσάρων χρόνων, απ' το '99 έως το 2002. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο τα κατώτατα όρια θα αυξάνονται σε ποσοστό 25% της διαφοράς με τα κατώτατα του ΤΕΒΕ και μέχρι να καλυφθεί πλήρως.

Για όσους ασφαλίστηκαν μετά την 1/1/93,ορίζεται (άρθρο 6) ότι εντάσσονται στον ΟΑΕΕ μετά την έναρξη ισχύος του Κανονισμού του, αλλά διέπονται απ' τις διατάξεις του αντιασφαλιστικού νόμου 2084/92, με τον οποίο ουσιαστικά τίθενται εκτός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης οι νεοασφαλισμένοι.

Σε όσους έχουν ασφαλιστεί μέχρι 31/12/92 (άρθρο 7) και βγουν στη σύνταξη εντός τριετίας απ' την έναρξη ισχύος του Κανονισμού του ΟΑΕΕ, τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στις διατάξεις του ΟΑΕΕ και των καταργούμενων Ταμείων για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ (άρθρο 11) θα είναι εννιαμελές και θα αποτελείται από τον διοικητή, τέσσερις εκπροσώπους των ασφαλισμένων, δυο εκπροσώπους των συνταξιούχων, έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων στον ΟΑΕΕ και έναν υπάλληλο του υπουργείου Εργασίας. Με Προεδρικά Διατάγματα και πάλι θα καθοριστούν οι αρμοδιότητες και ο τρόπος ανάδειξης του διοικητή και των 4 εκπροσώπων των ασφαλισμένων, που θα είναι αιρετοί.

Το προσχέδιο δόθηκε στους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι θα δώσουν γραπτά τις προτάσεις τους.

Ο Χ. Τριάντης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, σε δήλωσή του στον "902" επισημαίνει: "Μας ανησυχεί το γεγονός πως σαν βάση της κατώτερης σύνταξης δεν πιάνεται του ΤΑΕ, που είναι σήμερα πάνω από 117.000 δρχ., αλλά του ΤΕΒΕ, που είναι 91.000 δρχ. Είναι το πρώτο χαστούκι που δίνεται στις κατώτερες συντάξεις. Εμείς θα ζητήσουμε να καθοριστεί σαν βάση η κατώτερη του ΤΑΕ και θα μελετήσουμε συνολικά το προσχέδιο για να τοποθετηθούμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ