ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εθνική προδοσία» η υπεράσπιση αρχαιοτήτων!

Τη σύλληψη και προσαγωγή στην αστυνομία του μέλους της, Σπύρου Καλογερόπουλου, καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων που εναντιώνονται στην καταστροφή των αρχαιοτήτων στο οικόπεδο Μακρυγιάννη προς χάριν του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Η σύλληψη του Σπ. Καλογερόπουλου έγινε προχτές (Τρίτη), στη διάρκεια παρουσίασης του αποδεικτικού υλικού για την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου από τα συνεργεία του ΟΑΝΜΑ Α.Ε., με την επίβλεψη της Α΄ ΕΠΚΑ.

Οπως αναφέρει χτεσινή καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής χτες (σ.σ. προχτές) το βράδυ στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου γίνεται η παρουσίαση των φωτογραφιών που είδαν το φως της δημοσιότητας ήδη από επταμήνου και εστάλησαν στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για να προβούν σε ενέργειες αναγκαίες για τη διάσωση των καταστρεφόμενων αρχαιοτήτων στου Μακρυγιάννη, κατέφθασε ένα περιπολικό της Αμέσου Δράσης, μετά από τηλεφώνημα «αγνώστου». Ο «άγνωστος» είπε στην αστυνομία ότι «το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής διαπράττει εθνική προδοσία». Κατ' αυτόν «εθνική προδοσία» είναι η έκθεση των φωτογραφιών που εικονίζουν τι έχει διαπραχθεί στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη και όχι η καταστροφή των εκτεταμένων αρχαιοτήτων με μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα!

Ο «άγνωστος» πέτυχε να συλληφθεί το μέλος της Επιτροπής, να οδηγηθεί στο ΑΤ Ακροπόλεως και να κρατηθεί επί πεντάωρο έως ότου γίνει η εξακρίβωση των στοιχείων του. Ο Σπ. Καλογερόπουλος, φυσικά, αφέθηκε ελεύθερος, αφού δεν ήταν δυνατόν να στοιχειοθετηθεί καμία κατηγορία εναντίον του.

Χτες, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ζήτησαν με εισαγγελική διαβίβαση από την Αμεση Δράση τα στοιχεία του καταγγέλλοντος «για να προχωρήσουν στις ενδεικνυόμενες, περαιτέρω ενέργειες». Με αφορμή αυτό το γεγονός, η Συντονιστική Επιτροπή υπενθυμίζει ότι «το Σύνταγμα καλύπτει απόλυτα την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, το δικαίωμα στην πληροφόρηση, την πνευματική ιδιοκτησία του κατατεθειμένου υλικού στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, εφόσον δεν προσβάλλονται θεσμοί και συνεπώς καλεί κάθε ενδιαφερόμενο για ενημέρωση».

Να σημειωθεί ότι ανοιχτή, προσωπική πρόσκληση να δει την έκθεση των φωτογραφιών έχει σταλεί από τη Συντονιστική Επιτροπή και στον υπουργό Πολιτισμού. Απάντηση στην πρόσκληση από τον Ε. Βενιζέλο δε δόθηκε. Ούτε, όμως, διατυπώθηκε από μέρους του αντίρρηση για την έκθεση, καθώς ως συνταγματολόγος γνωρίζει τι είναι νόμιμο και τι όχι.

Λόρκα, ο αγαπημένος

Ενα μελωδικό αφιέρωμα στον κορυφαίο Ισπανό ποιητή και συγγραφέα Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα αποτελεί το CD «Του φεγγαριού τα πάθη» της Μαρίας Φαραντούρη («Legend»). Πρόκειται για ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας, που έδωσε το 1996 στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσιάζοντας ένα τρίπτυχο αφιέρωμα με τρεις κύκλους τραγουδιών σε ποίηση Λόρκα: Τα μελοποιημένα από τον Μάνο Χατζιδάκι τραγούδια του «Ματωμένου Γάμου», με τη συμμετοχή της περίφημης Ορχήστρας της Κόρδοβας, υπό τη διεύθυνση του διάσημου μαέστρου Λέο Μπρόουερ. Τα εννέα λαϊκά τραγούδια «Canciones Populares» - καρπός της απέραντης αγάπης του ποιητή για τη μουσική δημιουργία του τόπου του - σε ενορχήστρωση Περικλή Κούκου, με σολίστ τον κιθαρίστα Κώστα Κοτσιώλη. Το «Romancero Gitano» του Μίκη Θεοδωράκη, με τη συμμετοχή της χορωδίας «Φονς Μουζικάλις».

Στον «αγαπημένο των Ελλήνων» Ισπανό ποιητή αναφέρθηκε η Μ. Φαραντούρη, στη χτεσινή παρουσίαση του δίσκου, σημειώνοντας πως «η ποίησή του είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας, της κουλτούρας της Μεσογείου». «Πάθος, πόνος, αλήθεια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το έργο του», είπε η ερμηνεύτρια και υπογράμμισε την «ανάγκη να επανερχόμαστε σε πράγματα σταθερά που σκορπούν συγκινήσεις». Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα παραδοσιακά τραγούδια που με αφοσίωση και αγάπη είχε συγκεντρώσει ο Λόρκα και τα οποία αποδίδονται, όπως και οι δύο άλλοι κύκλοι, συμφωνικά. «Πρόκειται για μια συλλογή με πυρήνα το λαϊκό στοιχείο», είπε ο Π. Κούκος, τονίζοντας τη «μεγάλη μουσική ενέργεια» που διαθέτουν.

Ανοίγουν αυλαία

Ο Λ. Λαζόπουλος στις «Ηλικίες του γελοίου»
Ο Λ. Λαζόπουλος στις «Ηλικίες του γελοίου»
Ξεκίνησαν χτες, στο θέατρο «Πολιτεία» οι παραστάσεις με τον Λάκη Λαζόπουλο στις «Ηλικίες του γελοίου» (σύνθεση από σημαντικούς μονολόγους), σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, σκηνικό - κοστούμια Ερσης Δρίνη, μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Συμμετέχει ο Κωστής Τζανοκωστάκης. Παίζει βιολί η Κορίνα Παπαδόδημα. Πρόκειται για μια αναδρομή από τον Αριστοφανικό Αλλαντοπώλη, στο Δύσκολο του Μενάνδρου, από τον Μαλβόλιο, τον Φάλσταφ του Σαίξπηρ, από Μολιερικούς ήρωες σε ήρωες του Γκόγκολ, του Χουρμούζη, του Τσέχοφ, του Μαγιακόφσκι, του Μπέκετ και του Ιονέσκο. Θα δοθούν μόνο δέκα παραστάσεις.

  • Με το αριστούργημα του Ντοστογιέφκσι «Εγκλημα και τιμωρία», που πραγματεύεται τη συνείδηση, την αυτογνωσία και την αγάπη, ανοίγει η αυλαία του θεάτρου «Αθηνών». Η παράσταση ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου, σκηνικά - κοστούμια Νίκου Αλεξίου, μουσική Ιάκωβου Δρόσου. Παίζουν: Γιάννης Βούρος, Παύλος Χαϊκάλης, Μάνος Ζαχαράκος, Μαρίνα Καλογήρου, Πέτρος Δαμουλής, Ζαφείρης Κατραμάδας, Νίκος Μαραγκόπουλος, Γιώργος Βελέντζας.
  • Πρεμιέρα και στο θέατρο «Βρετάνια» με το έργο «Ταραντέλα» του Εντουάρντο Ντε Φίλιπο που σκηνοθετεί ο Γιώργος Αρμένης. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Μπέσσυ Μάλφα, Γιώργος Γαλίτης, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Στάθης Βούτος, Σοφία Παυλίδου κ.ά.
  • «Εγκλημα και τιμωρία» στο θέατρο «Αθηνών»
    «Εγκλημα και τιμωρία» στο θέατρο «Αθηνών»
    Σ' ένα βιβλιοπωλείο της Βουδαπέστης του 1938, ο διευθυντής πωλήσεων αλληλογραφεί με μια κοπέλα μέσω ταχυδρομικής θυρίδας. Η κοπέλα αυτή συμπτωματικά θα έρθει να εργαστεί εκεί και θα συγκρούεται συνεχώς μαζί του χωρίς να γνωρίζουν και οι δύο ότι είναι οι ίδιοι που αλληλογραφούν. Πρόκειται για το έργο των Εβελιν Φαλό - Ζαν Ζακ Ζίλμπερμαν «Στο μαγαζάκι της γωνίας» που κάνει, σήμερα, πρεμιέρα, στο ανακαινισμένο θέατρο «Ακάδημος» σε σκηνοθεσία, Στέφανου Κοτσίκου, με πρωταγωνιστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Το έργο πρωτογράφτηκε το '37 από τον Μίκλος Λάζλο και παίχτηκε δύο φορές στον κινηματογράφο με τον Τζέιμς Στιούαρτ και τον Τομ Χανκς πρωταγωνιστές, αντίστοιχα. Παίζουν επίσης: Ντίνα Μιχαηλίδη, Κώστας Φλωκατούλας, Μιχάλης Αλικάκος, Μαίρη Νάνου, Μανώλης Ιωνάς, Θοδωρής Πολυζώνης, Μαρίνα Γαζετά, Στέλιος Πέτσος, Σπύρος Σταυρινίδης. Η μετάφραση είναι των Γιώργου Βούρου - Στέφανου Κοτσίκου, η μουσική του Στέφανου Κορκολή και οι φωτισμοί του Ανδρέα Μπέλλη.
«Υπερρεαλιστικοί ψίθυροι»

Εργο του Ν. Εγγονόπουλου
Εργο του Ν. Εγγονόπουλου
Εκθεση ζωγραφικών έργων του Νίκου Εγγονόπουλου και φωτογραφιών του Ανδρέα Εμπειρίκου με τίτλο «Υπερρεαλιστικοί ψίθυροι», εγκαινιάζεται στις 24 του Οκτώβρη στην γκαλερί «Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11). Εργα του Εγγονόπουλου με τον ιδιάζοντα σουρεαλισμό του και την έντονη «ελληνικότητά» του και φωτογραφίες του Εμπειρίκου κυρίως της προπολεμικής περιόδου, με σουρεαλιστικό ενδιαφέρον, παρουσιάζονται σ' αυτήν την έκθεση, που θα πλαισιωθεί και με λογοτεχνικές και ποιητικές εκδηλώσεις.

Ζωγράφος και ποιητής ο Ν. Εγγονόπουλος, ποιητής και καλλιτέχνης φωτογράφος ο Α. Εμπειρίκος, σημάδεψαν την ελληνική τέχνη με τις «γραφές» τους και σίγουρα αποτελούν τους δύο κατ' εξοχήν εκπροσώπους του υπερρεαλιστικού κινήματος στη χώρα μας. Η έκθεση αυτή, που αποσκοπεί να δώσει μια γεύση στο ευρύ κοινό της δουλιάς των δύο καλλιτεχνών, θα διαρκέσει έως τις 29 του Νοέμβρη.

Τα αξέχαστα «Κείμενα»

Οι λάτρεις του καλού και προοδευτικού ελληνικού βιβλίου, δεν πρέπει να χάσουν την έκθεση «Εκδόσεις "Κείμενα" - Μνήμη Φίλιππου Βλάχου», την οποία παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Θουκιδίδου 13, Πλάκα). Η έκθεση περιλαμβάνει τις σπουδαίες σε περιεχόμενο εκδόσεις ξεχασμένων έργων Ελλήνων, πρωτοπόρων ιδεολογικά και λογοτεχνικά, συγγραφέων του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Εκδόσεις, που έβγαζε με το περίσσευμα της αισθαντικής ψυχής και των αριστερών ιδεών του και με το υστέρημά του, ο ταμένος στην πρόοδο και την ουσιαστική μόρφωση του λαού, με μεγάλης αξίας αλλά φθηνού κόστους βιβλία, αλησμόνητος Φίλιππος Βλάχος. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 15/11, Δευτέρα έως Παρασκευή, 10π.μ.- 3μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ