Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εθνική προδοσία» η υπεράσπιση αρχαιοτήτων!

Τη σύλληψη και προσαγωγή στην αστυνομία του μέλους της, Σπύρου Καλογερόπουλου, καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων που εναντιώνονται στην καταστροφή των αρχαιοτήτων στο οικόπεδο Μακρυγιάννη προς χάριν του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Η σύλληψη του Σπ. Καλογερόπουλου έγινε προχτές (Τρίτη), στη διάρκεια παρουσίασης του αποδεικτικού υλικού για την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου από τα συνεργεία του ΟΑΝΜΑ Α.Ε., με την επίβλεψη της Α΄ ΕΠΚΑ.

Οπως αναφέρει χτεσινή καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής χτες (σ.σ. προχτές) το βράδυ στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου γίνεται η παρουσίαση των φωτογραφιών που είδαν το φως της δημοσιότητας ήδη από επταμήνου και εστάλησαν στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για να προβούν σε ενέργειες αναγκαίες για τη διάσωση των καταστρεφόμενων αρχαιοτήτων στου Μακρυγιάννη, κατέφθασε ένα περιπολικό της Αμέσου Δράσης, μετά από τηλεφώνημα «αγνώστου». Ο «άγνωστος» είπε στην αστυνομία ότι «το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής διαπράττει εθνική προδοσία». Κατ' αυτόν «εθνική προδοσία» είναι η έκθεση των φωτογραφιών που εικονίζουν τι έχει διαπραχθεί στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη και όχι η καταστροφή των εκτεταμένων αρχαιοτήτων με μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα!

Ο «άγνωστος» πέτυχε να συλληφθεί το μέλος της Επιτροπής, να οδηγηθεί στο ΑΤ Ακροπόλεως και να κρατηθεί επί πεντάωρο έως ότου γίνει η εξακρίβωση των στοιχείων του. Ο Σπ. Καλογερόπουλος, φυσικά, αφέθηκε ελεύθερος, αφού δεν ήταν δυνατόν να στοιχειοθετηθεί καμία κατηγορία εναντίον του.

Χτες, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ζήτησαν με εισαγγελική διαβίβαση από την Αμεση Δράση τα στοιχεία του καταγγέλλοντος «για να προχωρήσουν στις ενδεικνυόμενες, περαιτέρω ενέργειες». Με αφορμή αυτό το γεγονός, η Συντονιστική Επιτροπή υπενθυμίζει ότι «το Σύνταγμα καλύπτει απόλυτα την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, το δικαίωμα στην πληροφόρηση, την πνευματική ιδιοκτησία του κατατεθειμένου υλικού στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, εφόσον δεν προσβάλλονται θεσμοί και συνεπώς καλεί κάθε ενδιαφερόμενο για ενημέρωση».

Να σημειωθεί ότι ανοιχτή, προσωπική πρόσκληση να δει την έκθεση των φωτογραφιών έχει σταλεί από τη Συντονιστική Επιτροπή και στον υπουργό Πολιτισμού. Απάντηση στην πρόσκληση από τον Ε. Βενιζέλο δε δόθηκε. Ούτε, όμως, διατυπώθηκε από μέρους του αντίρρηση για την έκθεση, καθώς ως συνταγματολόγος γνωρίζει τι είναι νόμιμο και τι όχι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ