ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Αγωνία για εκατοντάδες ομήρους

Οι ειδικές δυνάμεις έχουν ζώσει το κτίριο του Θεάτρου

Associated Press

Οι ειδικές δυνάμεις έχουν ζώσει το κτίριο του Θεάτρου
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--

Το βράδυ της 23ης Οκτώβρη πρωτοφανή τραγικά γεγονότα - θρίλερ εκτυλίχθηκαν στη Μόσχα. Περίπου 40 οπλοφόροι τρομοκράτες, που φορούσαν μάσκες και στολές παραλλαγής και είχαν δέσει στο σώμα τους εκρηκτικά, εισέβαλαν σε θέατρο της Μόσχας και κρατούν ομήρους περίπου 1.000 θεατές, τη στιγμή που παρακολουθούσαν την παράσταση του μιούζικαλ «North - East», μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων και τα τηλεοπτικά κανάλια. Μεταξύ των ομήρων υπάρχουν ξένοι πολίτες: Βρετανοί, Γερμανοί, Αυστριακοί, Ολλανδοί, Αυστραλοί. «Η παράσταση βρισκόταν σε εξέλιξη όταν οι άνδρες, που φορούσαν στολές παραλλαγής, ανέβηκαν στη σκηνή και άρχισαν να πυροβολούν με αυτόματα όπλα», περιέγραψε μία γυναίκα που βρισκόταν στο θέατρο και κατάφερε να διαφύγει. Ορισμένοι όμηροι που επικοινώνησαν με κινητά τηλέφωνα με ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν ότι οι ένοπλοι έχουν τοποθετήσει εκρηκτικά και νάρκες σε διάφορα σημεία του κτιρίου και απειλούν να το ανατινάξουν. Μεταξύ των τρομοκρατών είναι και γυναίκες που φορούν φερετζέ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι χήρες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Τσετσένων αυτονομιστών «Kavkaz.org.», την επιχείρηση στο θέατρο στη Μόσχα διευθύνει ο Μοβσάρ Μπαράγεφ. Ζητούν από τις ρωσικές αρχές τον τερματισμό των επιχειρήσεων στην Τσετσενία και την αποχώρηση των ρωσικών ομοσπονδιακών στρατευμάτων. Από τους πάνω 1.000 ανθρώπους που βρίσκονταν αρχικά στο θέατρο, περίπου 100 κατάφεραν να βγουν όταν το κατέλαβαν οι αντάρτες. Περίπου 190, κυρίως παιδιά, μουσουλμάνοι και έγκυες γυναίκες, αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι. Απειλούν όμως ότι θα σκοτώνουν 10 από τους ομήρους τους για κάθε έναν από την ομάδα των ενόπλων που θα τραυματίζεται. Η αστυνομία εκτιμά ότι 600 με 700 θεατές παραμένουν όμηροι. Μια 20χρονη Ρωσίδα όμηρος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, όταν προσπάθησε να διαφύγει την Τετάρτη, όταν κατέλαβαν το κτίριο.

Στη Μόσχα μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο επιχείρησης «Καταιγίδα», σύμφωνα με το οποίο όλες οι υπηρεσίες της πόλης βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Το θέατρο έχει αποκλειστεί από δεκάδες άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, της αστυνομίας, των εσωτερικών δυνάμεων, καθώς και της ειδικής μονάδας «Αλφα», οι οποίοι όμως δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια να εισέλθουν στο κτίριο. Μάλιστα, όταν κάποιοι αστυνομικοί πλησίασαν στην είσοδο του θεάτρου, οι ένοπλοι έριξαν εναντίον τους χειροβομβίδα. Οι αρχές ασφαλείας στη Μόσχα έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής και οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι αστυνομικούς. Προς το βράδυ ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο θέατρο.

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από τον διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ και τον υπουργό Εσωτερικών Μπόρις Γκρίζλοφ. Κάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η σύλληψη των ομήρων σχεδιάστηκε στο εξωτερικό υπό την ηγεσία «των ίδιων εγκληματιών», που δρουν ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία. «Η πρώτη πληροφορία που προερχόταν από εκπροσώπους των τρομοκρατών που έχει συλλάβει τους ομήρους στη Μόσχα ήρθε από το εξωτερικό. Αυτό επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι η τρομοκρατική ενέργεια σχεδιάστηκε στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για τους ίδιους εγκληματίες που τρομοκρατούσαν για πολλά χρόνια την Τσετσενία και οι οποίοι ζητούν τώρα τον τερματισμό των στρατιωτικών ενεργειών», είπε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, απευθυνόμενος σε υπουργούς του τομέα ασφαλείας της ρωσικής κυβέρνησης. Ο Πούτιν ματαίωσε τα ταξίδια του στη Γερμανία και την Πορτογαλία.

Ο εκπρόσωπος της Τσετσενίας στη Μόσχα, Μαγκομεντόφ, προτείνει να πάρει τη θέση των ομήρων και ο βουλευτής Ασλανμπέκ Ασλαχάνοφ που εκπροσωπεί την Τσετσενία στην Κρατική Δούμα εξέφρασε την επιθυμία να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις με τους τρομοκράτες, οι οποίοι δεν έκαναν δεκτή την πρωτοβουλία τους. Από τη μεριά του, και ο μουφτής της Τσετσενίας Αχμάντ Χατζί Σαμάγεφ κάλεσε τους αυτονομιστές να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους. Την Πέμπτη το μεσημέρι, μπήκαν στο θέατρο για διαπραγματεύσεις οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας Ιρίνα Χαμάντα, Μπορίς Νεμτσόφ και Ιωσήφ Κομπζόν. Δήλωσαν ότι δεν είδαν τους ομήρους, διότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν στο φουαγιέ. «Μερικοί όμηροι είναι σε άσχημη κατάσταση. Θέλαμε να τους πάρουμε, αλλά οι τρομοκράτες ζήτησαν να τους δει γιατρός επί τόπου», είπε η Ι. Χαμάντα. Οι Τσετσένοι δήλωσαν ότι θα απελευθερώσουν τους ξένους που βρίσκονται μεταξύ των ομήρων και οι οποίοι θα παραδοθούν στους διπλωματικούς εκπροσώπους των χωρών τους. Ζήτησαν να παραβρεθούν εκπρόσωποι των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» και του «Ερυθρού Σταυρού». Προς το βράδυ ελευθέρωσαν άλλους 5 ομήρους, μεταξύ τους μια γυναίκα με τα τρία παιδιά της.

Στο μεταξύ, το αραβικό δορυφορικό δίκτυο «Αλ-Τζαζίρα» μετέδωσε, χτες Πέμπτη, βιντεοταινία στην οποία εμφανίζονται οι Τσετσένοι αντάρτες που κρατούν ομήρους στη Μόσχα να δηλώνουν έτοιμοι να πεθάνουν για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους και να πάρουν μαζί τους τις ζωές των «απίστων», που κρατούν εγκλωβισμένους σε θέατρο της Μόσχας. «Ηρθαμε στη ρωσική πρωτεύουσα για να σταματήσουμε τον πόλεμο ή να πεθάνουμε για τη χάρη του θεού», δηλώνει ένας αντάρτης και προσθέτει ότι ανήκουν σε μία ένοπλη μονάδα ειδικευμένη στις δολιοφθορές και στην αναγνώριση που δρα στην Τσετσενία. Το «Αλ - Τζαζίρα» δε διευκρινίζει πότε και πώς ήρθε στα χέρια του η βιντεοταινία. Τέλος, παρατηρητές σημειώνουν τη στιγμή που γίνεται αυτή η τρομοκρατική ενέργεια και τη συνδέουν με την εξέλιξη των γεγονότων στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή και τη στάση της Ρωσίας.


KOYBA
Την Κυριακή ο β' γύρος των εκλογών

Το 95,64% των ψηφοφόρων έφτασε στις κάλπες την περασμένη Κυριακή

Ούτε η δυνατή βροχή στις δυτικές περιοχές της χώρας, ούτε οι δυσκολίες που δημιούργησαν οι τυφώνες «Ισιντόρ» και «Λίλι» εμπόδισαν τη συνηθισμένη μαζική προσέλευση των Κουβανών στις κάλπες.

Στις 20 του Οκτώβρη, 7.997.983 άνθρωποι (το 95,64% των εκλόγιμων ψηφοφόρων) έφτασαν στις κάλπες για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στα Δημοτικά Συμβούλια της Λαϊκής Εξουσίας για μια περίοδο δυόμισι χρόνων.

Τις κάλπες των 36.769 εκλογικών τμημάτων φρουρούσαν οι πιονιέροι και η εκλογική διαδικασία προχώρησε ομαλά.

Με έναν ελεύθερο και εμπιστευτικό τρόπο, οι Κουβανοί άσκησαν το δικαίωμά τους, όπως αυτό αναφέρεται στο Σύνταγμα, σε ένα ειρηνικό κλίμα ελεύθερο από εκφοβισμούς, βία και εξαγορές όπως γίνεται σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Το μόνο κίνητρο των εκατομμυρίων πολιτών της Κούβας ήταν πως γνώριζαν ότι αυτοί που θα εκλεγούν θα τους αντιπροσωπεύουν με ανιδιοτέλεια και ειλικρίνεια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κούβας Ρομπέρτο Ντίας Σοτολόνγκο, πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, πληροφόρησε πως κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών 84.871 παραπάνω άνθρωποι ψήφισαν απ' ό,τι στις εκλογές του 2000. Από το σύνολο των 32.585 υποψηφίων που προτάθηκαν από το λαό για τις 14.946 θέσεις στις δημοτικές συνελεύσεις, οι 13.563 δημοτικοί σύμβουλοι εκλέχτηκαν στον πρώτο γύρο. Από αυτούς, 6.493 (47,87%) επανεκλέχτηκαν, 3.079 (22,7%) είναι γυναίκες - 4% περισσότερο απ' τις προηγούμενες εκλογές, και 970 (6,78%) είναι νέοι κάτω των 30 χρόνων.

Τα ποσοστά των άκυρων (2,74%) και των λευκών (2,81%) ψηφοδελτίων ήταν κάτω των δεικτών των εκλογών του 2000. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα άκυρα ψηφοδέλτια, το 50% κρίθηκαν άκυρα επειδή είχαν πάνω από ένα σταυρό.

Την Κυριακή, 27 του Οκτώβρη, ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 1.383 εκλογικές περιφέρειες όπου κανένας υποψήφιος δεν έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων. Μετά από αυτό, τα Δημοτικό Συμβούλια της Λαϊκής Εξουσίας θα συγκληθούν για να εκλέξουν τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ