ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Πενταπλασιάστηκαν οι πτωχεύσεις το Σεπτέμβρη

Αυξήθηκαν και τα «φέσια» στην αγορά. Η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών το Σεπτέμβρη αυξήθηκε 28,5%

Από το κακό στο χειρότερο διαμορφώνονται οι δείκτες ασφυξίας στην αγορά (πτωχεύσεις και «φέσια» από διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές και ακάλυπτες επιταγές), που σκιαγραφούν με τη γλώσσα των αριθμών τις αρνητικές επιπτώσεις των αντιλαϊκών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας και στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) που δημοσιοποιήθηκαν χτες, το Σεπτέμβρη του 2002 σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2001:

  • σχεδόν πενταπλασιάστηκαν οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις, καθώς αυξήθηκαν κατά 390,9% (από 11 που ήταν πέρσι οι επίσημες χρεοκοπίες έφτασαν φέτος τις 54).
  • μειώθηκε ο αριθμός των υποψήφιων για χρεοκοπία επιχειρήσεων, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων πτώχευσης που κατατέθηκαν ήταν 135 φέτος το Σεπτέμβρη, έναντι 224 πέρσι.
  • αυξήθηκε κατά 29,8% η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών, φτάνοντας στο ποσό των 14,9 εκατ. ευρώ (δηλαδή πάνω από 5 δισ. δραχμές) αντί 11,5 εκατ. ευρώ (3,9 δισ. δραχμές πέρσι).
  • αυξήθηκε κατά 28,1% η αξία των ακάλυπτων επιταγών, η συνολική αξία των οποίων ανήλθε στα 47,4 εκατ. ευρώ (16,2 δισ. δραχμών) αντί 37 εκατ. ευρώ πέρσι (12,6 δισ. δραχμές).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σύνολο της αξίας των απλήρωτων συναλλαγματικών και ακάλυπτων επιταγών έφτασε στο ποσό των 62,3 εκατ. ευρώ (21,2 δισ. δραχμές) έναντι 48,5 εκατ. ευρώ πέρσι (16,5 δισ. δραχμές) καταγράφοντας αύξηση 28,5%.

Επιδείνωση παρουσίασαν οι δείκτες ασφυξίας σε ολόκληρο το εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2002, καθώς σύμφωνα με την ΕΕΤ:

  • εντοπίστηκαν στην αγορά ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές, συνολικής αξίας 586,1 εκατ. ευρώ (199,7 δισ. δραχμές). Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 17,66% συγκριτικά με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2001, που τα «φέσια» στην αγορά είχαν διαμορφωθεί σε 498,2 εκατ. ευρώ (169,8 δισ. δραχμές).
  • επίσημα, χρεοκόπησαν ή κίνησαν τις διαδικασίες για να κατεβάσουν οριστικά λουκέτο, συνολικά 1.226 επιχειρήσεις, έναντι 1.425 επιχειρήσεων το ίδιο εννιάμηνο του 2001.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συνεταίροι των ιδιωτών

Ούτε βήμα πίσω δεν προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στο θέμα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος, για μια ακόμη φορά διακήρυξε το προσωπικό του, προφανώς, «δόγμα», το οποίο αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, κατά το οποίο, η κυβέρνηση δεν ξεπουλάει, αλλά επιτυγχάνει τη συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με ...τελικό ωφελημένο τον καταναλωτή! Αυτά, λέει ο υπουργός Ανάπτυξης, ευελπιστώντας μήπως και πείσει τον ελληνικό λαό, ότι αυτός και η κυβέρνηση στην οποία ανήκει, δεν ξεπουλάει εκ θεμελίων, ενώ για το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί να παραχωρηθεί το σύνολο του ενεργειακού τομέα της χώρας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Αναφερόμενος στην πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην κοινοπραξία της ρωσικής Lukoil και του Λάτση, είπε πως είναι ζήτημα χρόνου και ότι σύντομα θα επιτευχτεί η κρίσιμη συμφωνία, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος αναφέρθηκε στις νέες εξαγορές των ΕΛΠΕ στο Μαυροβούνιο και την Κύπρο συνολικού τιμήματος 165 εκατομμύρια ευρώ (56 δισ. δραχμές). Εκφράζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει σχεδόν τζάμπα τα ΕΛΠΕ και τις νέες επενδύσεις τους, στον Λάτση και τους Ρώσους συνεταίρους του, ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση να ζητηθεί αύξηση του τιμήματος πώλησης, αφού η τιμή έχει καθοριστεί μέσω χρηματιστηρίου, από τον περασμένο Μάη. Αν και από τότε τα ΕΛΠΕ έχουν προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, αυτό κατά τον Α. Τσοχατζόπουλο δεν αποτελεί ξεπούλημα.

Το δρόμο της μεγαλύτερης παραχώρησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο έχει πάρει και η ΔΕΗ. Ο υπουργός ανέφερε πως όλα είναι έτοιμα για την παραχώρηση ενός ακόμα πακέτου μετοχών της τάξεως του 10%-15% στο επόμενο χρονικό διάστημα και εμφανίστηκε κατενθουσιασμένος, για το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από ξένες πολυεθνικές ενεργειακές επιχειρήσεις για την εξαγορά της ΔΕΠΑ.

  • Τέλος, χτες το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου στο Λαύριο ισχύος 400MW. Η εκτίμηση της διοίκησης της ΔΕΗ είναι ότι η μονάδα θα έχει αποπερατωθεί σε 28 μήνες.
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχει ακρίβεια...

Αλλη μία συνεδρίαση πραγματοποίησε χτες η επιτροπή που θα εξετάσει και θα προτείνει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου, σε περίπου τέσσερις εβδομάδες η επιτροπή (αποτελείται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς) θα έχει ολοκληρώσει τα συμπεράσματά της και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην κατάθεση προτάσεων για την αλλαγή του Ν. 2323/95, ο οποίος καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών. Βέβαια, προτάσεις θα κάνουν και άλλες επιτροπές, όπως αυτή του υπουργείου Ανάπτυξης και της διυπουργικής Επιτροπής, ώστε τελικά με τη διαμόρφωση κοινών προτάσεων να ψηφιστεί νέος νόμος, που θα αφορά όλο το πλέγμα διακίνησης και εμπορίας των οπωροκηπευτικών.

Αναφορικά με το ζήτημα της χρήσης των ταμειακών μηχανών, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι αυτές θα ισχύσουν σ' αυτούς που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή για τους πωλητές βιομηχανικών και βιοτεχνικών ειδών. Είπε, όμως, πως στην περίπτωση που τεθεί θέμα επέκτασής τους και στα οπωροκηπευτικά θα συζητηθεί. Ολες αυτές οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλου, θα λειτουργήσουν προς όφελος των καταναλωτών.

Πάντως, όπως ο ίδιος ανέφερε, δεν υπάρχει θέμα ακρίβειας στην αγορά, επικαλούμενος το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του περασμένου μήνα, ο οποίος κατ' αυτόν κινήθηκε πτωτικά (σ.σ. τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι ήταν αμετάβλητος στο 3,5%), προβλέποντας ότι και στους επόμενους μήνες θα κινηθεί πτωτικά. Ενθουσιασμένος εμφανίστηκε και για τις «χαμηλές» τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ προέβλεψε ότι η τιμή του στις επόμενες ημέρες θα υποχωρήσει.

Το 2006 ... τελειώνουν τα κοινοτικά κονδύλια

Ψευδεπίγραφη είναι η λεγόμενη πολιτική «συνοχής» των κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία μετά την ένταξη νέων χωρών, από το 2006, όχι μόνο δε θα περιορίζει το χάσμα, αλλά, αντίθετα, θα διευρύνει την ανισόμετρη ανάπτυξη και ανταλλαγή σε όφελος των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ομιλία στην Αθήνα υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΕ, του Γκι Κράουζερ (ιεραρχικά βρίσκεται αμέσως μετά τον επίτροπο Μ. Μπαρνιέ), σε ό,τι αφορά στην άσκηση της περιφερειακής πολιτικής. Το μήνυμα, που στέλνει σε αυτή τη φάση το «κογκλάβιο» της ΕΕ και που με σαφή τρόπο προαναγγέλλει τη χειροτέρευση της κατάστασης για τη μικρομεσαία αγροτιά και για τους εργαζόμενους, έχει αποδέκτη και την ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Πάχτας, που ακολούθησε στο βήμα, περιορίστηκε να ψελλίσει ότι «η διεύρυνση της ΕΕ δε θα πρέπει να αναστείλει την αναπτυξιακή τροχιά». Το βέβαιο είναι ότι ταυτόχρονα με τη διεύρυνση της ΕΕ με τουλάχιστον 10 ακόμη κράτη από το 2006 θα υπάρξει τεράστια ανακατανομή κοινοτικών κονδυλίων, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι σε όφελος της επέκτασης του μεγάλου κεφαλαίου στις υπό ένταξη χώρες.

Η πραγματικότητα αυτή προκύπτει ακόμη και από την «τεχνοκρατική» και αποστεοποιημένη προσέγγιση που επιχείρησε στην ομιλία του ο Γκι Κράουζερ, ο οποίος είπε:

  • Σήμερα, όπως παραδέχτηκε, το 18% των Ευρωπαίων ζει κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας (κάτω από το 60% του μέσου κοινοτικού όρου). Και επειδή με την ένταξη των νέων χωρών θα αλλάξει προς τα κάτω το μέσο κοινοτικό εισόδημα είναι φανερό ότι θα κατέβει πολύ και το επίσημο όριο φτώχειας. Τη ζοφερή πραγματικότητα περιέγραψε με τους δικούς του όρους ο Γκι Κράουζερ, λέγοντας ότι «ξαφνικά θα γίνουμε πλούσιοι»!
  • Ολες οι υπό ένταξη χώρες θα είναι «χώρες συνοχής». Προκύπτει δηλαδή ότι τα σχετικά κονδύλια θα επενδύονται σε αυτές τις χώρες, οι οποίες θα προσδεθούν ακόμη περισσότερο στο άρμα των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και συμφερόντων.
  • Μετά το 2006, με την ένταξη των νέων κρατών, ο πληθυσμός της ΕΕ θα αυξηθεί πάνω από 30% αλλά το ΑΕΠ μόνον κατά 5% ή το πολύ 6%. Οι κοινοτικοί προϊδεάζουν δηλαδή για νέα εποχή σκληρής λιτότητας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ