ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Θεατρικές αυλαίες
«Ολα από την αρχή» στο θέατρο «Δανδουλάκη»
«Ολα από την αρχή» στο θέατρο «Δανδουλάκη»
  • Πρεμιέρα, σήμερα, στο Θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» με το έργο του Νιλ Σάιμον «Ολα από την αρχή», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, απόδοση Μάριου Πλωρίτη, σκηνικά Αγγελου Αγγελή, κοστούμια Λουκίας και μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Παίζουν: Κάτια Δανδουλάκη, Σταύρος Ζαλμάς, Γιώργος Λέφας και Μαρίνα Ψάλτη. Μια ηθοποιός και ένας συγγραφέας, άγνωστοι μεταξύ τους, τυχαίνει να έχουν πάρει την ίδια απόφαση: να απαρνηθούν για πάντα έρωτα και γάμο... Πάνω σε αυτή τη δογματική κοινή απόφασή τους πλέκεται το γαϊτανάκι των περιπετειών που καιροφυλακτούν στη... γωνία της ζωής τους.
  • «Ανδρες με τα όλα τους», η επιτυχημένη ταινία, το επιτυχημένο όπου παίζεται θεατρικό έργο, ανεβαίνει, σήμερα, στο θέατρο «Πόρτα», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, χορογραφίες Δημήτρη Παπάζογλου, κοστούμια Ντένυ Βαχλιώτη, μουσική Αλέξη Πρίφτη, στίχους Αρη Δαβαράκη. Παίζουν: Θοδωρής Αθερίδης, Σοφία Φιλιππίδου, Αντώνης Λουδάρος, Χαρά Κεφαλά, Γιώργος Χρανιώτης, Χάρης Ασημακόπουλος.
  • Η παράσταση «Εθνικός Υμνος», μια ιδέα του Μιχαήλ Μαρμαρινού, επαναλαμβάνεται στο θέατρο «Θησείον», από αύριο και για 40 μόνο παραστάσεις. Πρόκειται για συμπαραγωγή του θιάσου «Διπλούς Ερως» με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας. Σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, σκηνικά Γιώργου Σαπουντζή, κοστούμια Ντόρας Λελούδα, μουσική Δημήτρη Καμαρωτού, χορογραφία Μαριέλας Νέστορα. Παίζουν: Ρένα Ανδρεαδάκη, Γιώργος Βαλαής, Βασίλης Καραμπούλας κ.ά.
  • Πρεμιέρα σήμερα, στο θέατρο «Αθηνά» με την κωμωδία των Κωνσταντίνου Τσόκαλη-Βασίλη Μυριανθόπουλου «Ιουλιέτα Εχτρα - Λαρτζ», σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου, μουσική Τόλη Κετσελίδη, σκηνικά Κάρολου Ρωμούση, κοστούμια Θεοδώρας Μαροσούλη. Παίζουν: Ελντα Πανοπούλου, Τάκης Παπαματθαίου, Βάσω Γουλιελμάκη, Οδυσσέας Σταμούλης, Ντίνος Σπυρόπουλος, Γιάννης Πολύζος, Κώστας Ευρυπιώτης.
Μουσικές συναντήσεις
«Γιορτή της Σμύρνης» στις «Γραμμές»
«Γιορτή της Σμύρνης» στις «Γραμμές»
  • Η Ελένη Βιτάλη, ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Αγάθωνας, η Σοφία Παπάζογλου και η «Εστουδιαντίνα» Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ξεδιπλώνουν τη «Γιορτή της Σμύρνης», κάθε Παρασκευή και Σάββατο (11μ.μ.), στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111). Μαζί τους, σήμερα και αύριο ο Μπάμπης Τσέρτος. Πρόγραμμα και τις Κυριακές (3μμ) με τους Αγάθωνα, Σ. Παπάζογλου και «Εστουδιαντίνα». Αυτή την Κυριακή, συντροφιά τους η Μαριώ.
  • Ο Γιώργος Μάγγας συναρπάζει με το κλαρίνο του, σήμερα και αύριο (10.30μ.μ.), στο «Σινέ Κεραμεικός» (Κεραμεικού 52). Συμμετέχει ο Γιώργος Κατσάρης.
  • Αντιρατσιστικά τραγούδια από τον διάσημο Αλγερινό ρόκερ Rachid Taha, αύριο στο «Gagarin 205».
  • Οι Μιχάλης Βιολάρης, Καίτη Χωματά και Δημήτρης Ψαριανός τραγουδούν σήμερα, στο «Δίαυλο» (Δράκου 9, Κουκάκι).
  • Ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος και οι συνεργάτες του ξεκινούν σήμερα τις μελωδικές βραδιές τους, στο «Λοκομοτίβ» (Παναθηναϊκού 9).
  • Μπλουζ - ροκ διήμερο από τους «Blues Wire», σήμερα και αύριο, στον «Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης).
  • Η Θεοδοσία Τσάτσου τραγουδά στο «Αν κλαμπ» (Σολωμού 13-15), αύριο και την Κυριακή.
  • Λατινοαμερικάνικα τραγούδια από τη Μεξικάνα Μάρθα Μορελεόν, αύριο, στο «Καφέ Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι).
H «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • «Μακρόνησος - Ιστορικός τόπος»
  • Αριστείδης Θεοχάρης: «Στη Στερεά Ελλάδα με το ΔΣΕ»
  • Ιλία Ερενμπουργκ: «Το χρονικό της αντρειοσύνης»
  • Θόδωρος Πολυτόπουλος: «Το τελευταίο σιωπητήριο»
μια ΕΚΘΕΣΗ
μία έκθεση

Εκθεση έργων ζωγραφικής του Κώστα Καρνάβα με τίτλο «Ιχθείς και Νύμφες» φιλοξενεί η γκαλερί «Ζυγός» (Νίκης 48). Ο Κ. Καρνάβας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε σκηνογραφία και σκηνοθεσία στη σχολή του Λ. Σταυράκου. Εκανε σπουδές ζωγραφικής και γλυπτικής στο Κάσελ της Γερμανίας και στη Βρετανία. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις στην Αθήνα και το εξωτερικό.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το έργο του Γκράχαμ Γκριν «Το τέλος μιας σχέσης», σε διασκευή των Γκουλντ - Μπάτλερ ανεβαίνει, σήμερα, στο θέατρο «Αλφα», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Καραμεσίνη, μετάφραση Μαριλένας Παναγιωτοπούλου, σκηνικά Αριάδνης Βοζάκη, κοστούμια Κατερίνας Παπανικολάου. Παίζουν: Αλέκος Συσσοβίτη, Κατερίνα Λέχου, Κώστας Αρζόγλου, Τόνυ Δημητρίου, Γιώργος Ζιόβας, Μιλτιάδης Νίκας. Στο Λονδίνο που βομβαρδίζεται από τους Γερμανούς, ένας συγγραφέας ερωτεύεται τη σύζυγο ενός πολιτικού. Η μοίρα ανταγωνίζεται την πίστη, το πάθος και η ζήλια τρέφουν και μάχονται ταυτόχρονα την αγάπη και την αλήθεια.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Την πρώτη χειμερινή συναυλία της δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σήμερα (8.30μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπό τη διεύθυνση του μόνιμου αρχιμουσικού της Βύρωνα Φιδετζή θα παρουσιάσει έργα Μπετόβεν, Μπιζέ, Καμηλιέρη και Σιμπέλιους. Σολίστ θα είναι ο διάσημος Αργεντινός πιανίστας Μπρούνο Λεονάρντο Γκέλμπερ, που θα ερμηνεύσει το «Πέμπτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα» του Μπετόβεν.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μαγευτικές ροκ «διαδρομές» κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο «Liber Animus» (Ζωοδόχου Πηγής 25, Εξάρχεια, 0103846958), όπου τη Δευτέρα ξεκινά τις εμφανίσεις του ο Χριστόφορος Κροκίδης. Ο εξαίρετος κιθαρίστας, ευαίσθητος δημιουργός και ερμηνευτής θα παρουσιάζει όλο το χειμώνα μελωδικά διήμερα, με ελληνικά και ξένα τραγούδια. Πυρήνας του προγράμματος είναι ο πρώτος προσωπικός του δίσκος «Ο φύλακας των σκουπιδιών» - καρπός της συνεργασίας του με τον Απόστολο Μπουλασίκη (στίχοι). Παράλληλα, θα παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια από την πολύχρονη συνθετική συνεργασία του με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και δημιουργίες των Νικόλα Ασιμου, Παύλου Σιδηρόπουλου, «Πινκ Φλόιντ», «Ντιπ Περπλ», «Τζέθρο Ταλ», «Λεντ Ζέπελιν» κ.ά. Μαζί του στο τραγούδι η Βασιλική Ρόρρη και ο Νεκτάριος Γεωργιάδης. Παίζουν οι μουσικοί: Ζαχαρίας Πινακουλάκης, Θανάσης Μπούλης, Σάμι Αμίρη.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

«Αρχή της ύπαρξής μου η περιδίνηση/ και τα πρώτα φιλιά. Κι ιδού εγώ/ ήλιος μικρός και γύρω μου/ η αείροη νεφέλη./(...) Κι η μητέρα Γη δεν είχε να μου στρώσει τραπέζι/ και το πρώτο μαχαίρι ανήμπορο να μοιράσει βολβούς./ (...) Κι ήρθε και στάθηκε πάνω μου/ αμείλικτο το πνεύμα της Ανάγκης./ Τράβηξε με το μαύρο της δάχτυλο βουτηγμένο στη λάβα/ τη γραμμή που χώριζε τον κύκλο στα δυο./ Κι είδα πως άλλος ήμουν εγώ/ κι είδα πως άλλος ήταν ο διπλανός/ και τον ξεχώρισα. Κι ευθύς ο σπαραγμός στα σωθικά/ κι ευθύς το μαχαίρι στον καινούργιο στόχο,/ Αβελ, Αβελ - ή όπως αλλιώς/ (...) Ο δούλος εγώ/ που έγινα αφέντης/ σε δούλους/ που θα γίνουν/ αφέντες μου./ Το Τόξο η εξουσία μου κι ο Πέλεκυς,/ τα πρώτα ιερογλυφικά/ και οι χρησμοί/ μαζί με την εξ ύψους παρηγοριά./ Και σκιάζω τους υποτακτικούς μου και τους δίνω/ τα όπλα που στεριώνουν/ τα καλά και συμφέροντα(...)».

Με το παραπάνω απόσπασμα από το ποίημα «Ανάβαση», δίνουμε ένα ελάχιστο δείγμα από το υψηλό ποιητικό ήθος, το συμβολικό περιεχόμενο και το πανανθρώπινο μήνυμα που εκπέμπει η 13η ποιητική συλλογή του Νίκου Γρηγοριάδη «Ανάβαση». Εκπαιδευτικός και Σχολικός Σύμβουλος, ο Ν. Γρηγοριάδης «θεραπεύει» με πάθος την ποίηση και τον παιδαγωγο-κοινωνικό της προορισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ