ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Μαζικές απολύσεις εργαζομένων στην καθαριότητα

(Του ανταποκριτή μας)

Σε επικίνδυνο σημείο, για την υγεία των κατοίκων της Χαλκίδας, τείνει να φτάσει το επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι των εταίρων του δικομματισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, μετά την «κοινή συναινέσει» απόλυση 140 συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα και στους κήπους, δύο μέρες (11 του Οκτώβρη) πριν την πρώτη Κυριακή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Ολόκληρη η πόλη της Χαλκίδας έχει «πήξει» στο σκουπίδι, έχει γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος, που οι επιπτώσεις αργά ή γρήγορα θα φανούν, δημιουργώντας ενδεχομένως και προβλήματα υγιεινής.

Η δημοτική αρχή (προσκείμενη στη ΝΔ) και η αντιπολίτευση (προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ), αφού έθεσαν σε πολιτική ομηρία τους 140 συμβασιούχους (8μηνίτες) εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, δημαγωγώντας ασύστολα πάνω στο πρόβλημα, τώρα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών όπου κέρδισε η σημερινή αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ), αμφότεροι «ποιούν την νήσσαν». Τα «σπασμένα» και τις ευθύνες των δύο, αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής που δημιουργεί τα προβλήματα, θα κληθούν να πληρώσουν πρώτα απ' όλους οι μεροκαματιάρηδες που έχασαν τη δουλιά τους και οι κάτοικοι της Χαλκίδας που για 5 μήνες (τότε θα έχει δικαίωμα η - νέα - δημοτική αρχή να κάνει πάλι προσλήψεις συμβασιούχων) θα πρέπει να... μάθουν να ζουν με τα σκουπίδια στην πόρτα τους.

Ευθύνες, όμως, επιμερίζονται και στο Σωματείο Εργαζομένων του δήμου - στη δύναμη του οποίου ανήκουν οι περισσότεροι των εργατών καθαριότητας - που δεν έκανε καμία ενέργεια στην κατεύθυνση λύσης του μείζονος προβλήματος. Αντίθετα, μπήκε στο παιχνίδι πολιτικών σκοπιμοτήτων, στο πλευρό του υποψήφιου δημάρχου του κυβερνητικού συνδυασμού για την εκλογή του. Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Χαλκίδας επιμένει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε προσλήψεις, αφού το υπουργείο Εσωτερικών απαγορεύει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, απέκρυψε έγγραφο του υπουργείου για έγκριση πρόσληψης 40 εποχικών, 5 οδηγών και 35 εργατών (βέβαια, ελάχιστος αριθμός σε σχέση με τις ανάγκες του δήμου) με ημερομηνία 7 του Ιούνη 2002, προσλήψεις οι οποίες ποτέ δεν έγιναν, αλλά ούτε αποκάλυψε το σωματείο και η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου που γνώριζαν.

Η «Αγωνιστική Συμπαράταξη» και ο υποψήφιος δήμαρχος Βαγγ. Σταματούνος, παρότι αποκάλυψε το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις προεκλογικά και πρότεινε την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και τη λήψη πολιτικής απόφασης συνέχισης της εργασίας όλων των εργαζομένων, συνάντησε την απόρριψη διά της σιωπής των άλλων δύο συνδυασμών.

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συμπαράταξη» και δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής της, απαιτεί την «εδώ και τώρα» σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καταγγελία για βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών

Το βίαιο ξυλοδαρμό του από άνδρες της Αστυνομίας καταγγέλλει ο Ονοτσούκου Ουτσέμα Ιεζεκιήλ, υπό απέλαση Νιγηριανός μετανάστης στη χώρα μας. Ο Ον. Ιεζεκιήλ είναι Νιγηριανός υπήκοος και βρίσκεται στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών (ΓΑΔΑ) από τις 27 του Απρίλη και εκκρεμεί εναντίον του απόφαση δικαστικής απέλασης.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε στην Αγγ. Κωτσαντώνη στέλεχος του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι» (ΕΠΣΕ) στις 20 του Οκτώβρη, αστυνομικοί του Τμήματος Απελάσεων τον ενημέρωσαν ότι θα μεταφερόταν στα κρατητήρια του Ελληνικού. Ωστόσο ύστερα από λίγο διαπίστωσε ότι είχε οδηγηθεί σε κάποιο νοσοκομείο (ήταν το Δαφνί, όπως παραδέχτηκε ο επικεφαλής της επιχείρησης απέλασης)...

«Αρνήθηκα να κατεβώ από το αυτοκίνητο όπου με είχαν δεμένο με χειροπέδες πισθάγκωνα. Τότε οι αστυνομικοί άρχισαν να με γρονθοκοπούν κυρίως στα πλευρά και στο αριστερό μου μπράτσο», αναφέρει στην καταγγελία και συνεχίζει: «Οταν τελικά κατάφεραν να με βγάλουν έξω από το αυτοκίνητο ένας από αυτούς με κλότσησε στα γεννητικά όργανα. Στη συνέχεια με οδήγησαν μέσα στο κτίριο και ένας γιατρός προσπάθησε να μου κάνει ένεση. Εγώ άρχισα να φωνάζω να μην μου κάνουν ένεση, ρωτώντας γιατί θέλουν να το κάνουν αυτό. Οι αστυνόμοι απάντησαν ότι το κάνουν επειδή είμαι νευρικός και πρέπει να ηρεμήσω. Αρχισα να κλαίω, να παρακαλάω το γιατρό να μην το κάνει, λέγοντας ότι δεν είμαι ζώο και τους παρακαλούσαν να μου ξεσφίξουν τις χειροπέδες καθώς με πονούσαν. Τελικά ο γιατρός δε μου έκανε την ένεση». Η συνέχεια έχει ως εξής: Ο Ον. Ιεζεκιήλ οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο και τον έβαλαν σε αεροπλάνο των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, όπου ο πιλότος αρνήθηκε να τον πάρει στην πτήση. Στο γυρισμό προς τη ΓΑΔΑ, οι αστυνομικοί τον «περιποιήθηκαν» για δεύτερη φορά, και συνέταξαν εναντίον του κατηγορία για «αντίστασης κατά της αρχής». Ο Νιγηριανός οδηγήθηκε προχτές στο 2ο Τριμελές Αυτόφωρο, όπου η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Απεργιακές κινητοποιήσεις για το κλείσιμο της γραμμής της Αυστραλίας

Την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, αντιδρώντας στην επιχειρούμενη συρρίκνωση και διάλυση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), με απαρχή το κλείσιμο της γραμμής της Αυστραλίας από την 1η Νοέμβρη 2002, αποφάσισαν οι τεχνικοί, οι πιλότοι και αεροσυνοδοί της εταιρίας.

Οι ενώσεις ΕΠΤΑΟΑ, ΕΧΠΑ και ΕΙΣΦ έχουν αποστείλει ήδη εξώδικα στη διοίκηση της ΟΑ και αναμένεται να αρχίσουν επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, ενώ και η ΟΣΠΑ πρόκειται να καθορίσει τη στάση της - κατά πάσα πιθανότητα σε σημερινή της συνεδρίαση.

Με ανακοινώσεις τους οι τρεις ενώσεις καταγγέλλουν ότι η απόφαση για το κλείσιμο της γραμμής της Αυστραλίας εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο απαξίωσης και συρρίκνωσης της εταιρίας.

Στη χτεσινή ανακοίνωση της ΕΙΣΦ (αεροσυνοδοί), μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Θεωρούμε ύποπτα τα κίνητρα της απόφασης, καθώς τα αεροσκάφη στα δρομολόγια της Αυστραλίας παρουσιάζουν πληρότητα άνω του 80%, ποσοστό ασύλληπτο για τους ανταγωνιστές μας, προς όφελος των οποίων κόβεται η μοναδική ελληνική γέφυρα επικοινωνίας της ομογένειας με την πατρίδα». Με αυτούς τους χειρισμούς, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΙΣΦ, η ΟΑ οδηγείται σε προδιαγεγραμμένη διάλυση.

ΧΑΝΙΑ
Εκδήλωση της ΝΑΣ

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και η «Αγωνιστική Δημοτική Συνεργασία», Χανίων, προσκαλούν όλους τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες που βρέθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στο δρόμο του αγώνα, στη συνεστίαση που διοργανώνουν, σήμερα, Παρασκευή 25 του Οκτώβρη, στις 8.30μμ στο Κέντρο «Καναρίνια» στον Κουμπέ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Αχαρνών - Βάθης της ΠΕΑΕΑ, σήμερα στις 6 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση για να γιορτάσει τα 61 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και ακόμα να τιμήσει τη μνήμη όλων των αγωνιστών - μελών του Παρ/τος που δε βρίσκονται στη ζωή πια. Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία του Παρ/τος, οδός Αχαρνών 146, Αθήνα.
  • Αναβάλλεται η τριήμερη (26-27-28/10) εκδρομή στην περιοχή Γρεβενών - Αμυνταίου που διοργάνωνε η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ. Εγκαιρα θα δημοσιευτεί η νέα ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδρομής.
  • Πανηγυρική συγκέντρωση για το γιορτασμό της επετείου των 61 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και τη συμπλήρωση 58 χρόνων από την ημέρα που οι μαχητές της Εθνικής μας Αντίστασης απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τους ναζί κατακτητές, θα γίνει στις 10 Νοέμβρη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδη». Στις 30 Οκτώβρη, μέρα απελευθέρωσης της πόλης οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ, ΠΕΑΤΑΘ και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης Θεσσαλονίκης θα καταθέσουν στεφάνια για την Εθνική Αντίσταση στις 11 το πρωί. Συγκεκριμένα θα κατατεθούν στεφάνια στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, το Επταπύργιο, το Κόκκινο Σπίτι και το Κεντρικό Μνημείο στη Νέα Παραλία.
ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Παραιτήθηκαν τρεις συνήγοροι

Χωρίς συνηγόρους υπεράσπισης (τους Κ. Κούρκουλο και Δ. Τεντολούρη) θα απολογηθεί συμπληρωματικά σήμερα ενώπιον του ειδικού ανακριτή ο κατηγορούμενος στην υπόθεση της «17Ν» Βασίλης Τζωρτζάτος. Οι συνήγοροί του παραιτήθηκαν χτες, καθώς διαφωνούν με την τακτική αναίρεσης των αρχικών «ομολογιών» του που ακολουθεί. Το δρόμο της παραίτησης επέλεξε και ο δικηγόρος Αλέξ. Καραμανώλης, συνήγορος του Διονύση Γεωργιάδη, αφήνοντας να διαφανεί σε δηλώσεις του ότι δε συμφωνεί με την απόφαση του πελάτη του να συμπλεύσει με τους συγκατηγορουμένους του και να αρνηθεί όλα όσα μέχρι σήμερα φερόταν ότι αποδέχεται.

Ο ειδικός ανακριτής της υπόθεσης Λεων. Ζερβομπεάκος επρόκειτο χτες το βράδυ να επισκεφθεί στις Φυλακές Κορυδαλλού τους κρατούμενους Χριστόδουλο Ξηρό και Παύλο Σερίφη, προκειμένου να τους απαγγείλει νέες κατηγορίες. Επίσης, αναμενόταν να λάβει συμπληρωματική απολογία από τον Δημήτρη Κουφοντίνα για πληθώρα νέων αδικημάτων που του αποδίδονται.

Για την Κυριακή το πρωί ορίστηκε, τελικά, η απολογία του πρώην συνδικαλιστή Γιάννη Σερίφη, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στη «17Ν» και διακεκριμένη οπλοκατοχή. Ο ίδιος σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε αρνηθεί με κατηγορηματικό τρόπο κάθε σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δε γνωρίζω τον Κουφοντίνα, όπως δε γνωρίζω και τον Γιωτόπουλο. Εγώ, βέβαια, σε όλα αυτά που λέγονται για μένα χωρίς εμένα, δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας». Εξάλλου, ο συνήγορός του Σπ. Φυτράκης δήλωσε ότι «οι τρεις απολογίες (Παύλου Σερίφη, Χριστόδουλου και Σάββα Ξηρού) δεν είναι ικανές να στηρίξουν αυτή τη διευρυμένη κατηγορία» και πρόσθεσε: «Κανένα στοιχείο δε συνδέει τον κατηγορούμενο με τα ευρήματα στις δύο γιάφκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ