ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Επιχειρούν να διασκεδάσουν την απογοήτευση των λαών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη συζήτηση για τη σύνοδο κορυφής

Κατά τη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 του Οκτώβρη στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Ο ιρλανδικός λαός σύρθηκε κατά το ήμισύ του, μέσα από μια ακατάσχετη εκβιαστική πλύση εγκεφάλου και ένα πακτωλό χρήματος, να πει το ΝΑΙ στη συνθήκη της Νίκαιας, αφού του έδωσαν να καταλάβει ότι το ΟΧΙ του δεν είναι αποδεκτό από τους υποτιθέμενους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των λαών και του ανθρώπου. Παρ' όλα αυτά, ακούσαμε - και εδώ - ξεδιάντροπους πανηγυρισμούς.

Το συμβούλιο κορυφής, που συνέρχεται έκτακτα στις Βρυξέλλες, συγκαλείται για να συγκρατήσει τις αντιθέσεις των ισχυρών της ΕΕ και να διασκεδάσει την απογοήτευση των λαών των υπό ένταξη χωρών, που διαπιστώνουν πόσο ψεύτικες είναι οι υποσχέσεις που τους έδιναν οι προπαγανδιστές της διεύρυνσης.

Η έντονη και πολυδάπανη διαφημιστική εκστρατεία υπέρ της ένταξης δεν μπορεί πράγματι να συγκαλύψει τη σκληρή πραγματικότητα, που λέει ότι ήδη στον προθάλαμο της ένταξης οι χώρες αυτές παρέδωσαν τα πάντα στα αφεντικά της ΕΕ.

Οι άμεσες αγροτικές ενισχύσεις, σε μία διαδικασία μείωσης των αγροτικών δαπανών του προϋπολογισμού και κατάργησης των επιδοτήσεων, ώστε να διατεθούν μεγαλύτερα κονδύλια σε ιμπεριαλιστικές δράσεις, θα αρχίσουν να ελαττώνονται με ρυθμούς της τάξης του 25-35% ετησίως, με απρόβλεπτα καταστροφικές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες τόσο των κρατών - μελών όσο και των υπό διεύρυνση χωρών.

Και από αυτά που ακούσαμε από τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Κομισιόν, επιβεβαιώνεται ότι οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την αποικιοκρατικής φύσης διεύρυνση. Αντίθετα έχουν πολλά να χάσουν, ενώ ο μόνος κερδισμένος θα είναι το μεγάλο κεφάλαιο με την αφαίμαξη του πλούτου και την εκμετάλλευση των υπό ένταξη χωρών και λαών. Ηδη το εμπορικό έλλειμμα των χωρών αυτών είναι πολλαπλάσιο των πόρων που διατίθενται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ιδιαίτερο θέμα αποτελεί η Κύπρος. Η κυπριακή κυβέρνηση εκβιάζεται να αποδεχτεί λύσεις πριν την ένταξη που είναι αντίθετες προς τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων, τόσο του ελληνοκυπριακού όσο και του τουρκοκυπριακού πληθυσμού. Η ίδια η ένταξη, όπως γίνεται, πέρα από τα όσα αρνητικά σημαίνει για τον κυπριακό λαό, εμπεριέχει τόσο στην ουσία όσο και στον τρόπο που γίνεται, τη νομιμοποίηση της επαίσχυντης διχοτόμησης.

Εμείς, κύριε Πρόεδρε, ως ΚΚΕ είμαστε αντίθετοι σ' αυτές τις διαδικασίες και θα σταθούμε με όλες τις δυνάμεις μας στο πλευρό των αγωνιζομένων λαών για τα δικαιώματά τους».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προέχει το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Πάνω απ' όλα το συμφέρον της ΕΕ και ό,τι αποφασίσουν οι «μεγάλοι», αρκεί να μπει η Κύπρος. Αυτός είναι ο μπούσουλας που καθορίζει τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ στα μεγάλα ζητήματα που συζητούνται από χτες έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. «Η απόφαση για τη διεύρυνση θα πρέπει να οριστικοποιηθεί τώρα στις Βρυξέλλες και το αργότερο στην Κοπεγχάγη, με την είσοδο ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος», δήλωσε χτες ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμβολή του ΕΛΚ, καθώς κατά την πρόσφατη σύνοδο του ΕΛΚ στη Λισαβόνα διαπιστώθηκε ομοφωνία για την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου, «χωρίς την επιβολή επιπρόσθετων όρων και εκβιασμών της τελευταίας στιγμής».

Οσο για το ζήτημα του κόστους της διεύρυνσης της ΕΕ και της αναδιανομής των πόρων, ο πρόεδρος της ΝΔ περιορίστηκε να επισημάνει ότι «η Ελλάδα, παρά τους τεράστιους πόρους της ΕΕ, που έλαβε τα τελευταία χρόνια, έχει πολύ ακόμη δρόμο να διανύσει στον τομέα της πραγματικής σύγκλισης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ