ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σχεδιάζει νέα χάρτα για τον πλήρη έλεγχο της Αυτοδιοίκησης

Eurokinissi

Με την αλαζονική πεποίθηση πως «οι θέσεις και οι απόψεις μας για το θεσμό εξακολουθούν να ηγεμονεύουν», γεγονός που αποδίδεται στη «μη συντριβή του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές», η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη προσαρμογή της Αυτοδιοίκησης στις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις. Τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το τι μέλλει γενέσθαι στον αυτοδιοικητικό χώρο παρουσίασε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη Τύπου, στην έναρξη της οποίας θυμήθηκε το προηγούμενο πόστο του ως γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, καθώς προέβη σε μια σειρά πολιτικών συμπερασμάτων για τα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία στην πορεία «αξιοποίησε» για να προβάλει το μήνυμα πως «η αυτοδιοικητική γραμμή δικαιώθηκε».

Συγκεκριμένα, ο Κ. Σκανδαλίδης, αφού χαρακτήρισε «αναχρονιστική» και ηττημένη τη γραμμή της ΝΔ, που καλούσε τους πολίτες στις εκλογές να στείλουν μήνυμα, εκτίμησε ότι «το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να έχει την πρωτοβουλία στις εξελίξεις με ανοιχτό το στοίχημα της νίκης στις βουλευτικές εκλογές». Για τη νίκη του στοιχήματος αυτού υπολογίζει στη βοήθεια του ΣΥΝ, λέγοντας πως «υπάρχει ένας ανοιχτός δρόμος για πραγματικές συγκλίσεις που ελπίζω αυτή τη φορά να μην τον κλείσουμε ξανά».

Τι σχεδιάζεται

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ συμφωνούν στις βασικές αρχές του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, που σχεδιάζει το υπουργείο, κεντρική κατεύθυνση του οποίου είναι η ακόμη μεγαλύτερη μετατροπή του θεσμού σε γρανάζι της κρατικής μηχανής, που θα υλοποιεί την κυρίαρχη πολιτική. Αυτό προϋποθέτει τον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που με βάση τους σχεδιασμούς εγγυάται ο ρόλος της Περιφέρειας και του κυβερνητικού εκπροσώπου μέσα σε αυτήν.

Συγκεκριμένα, ο νέος Κώδικας, η συζήτηση του οποίου θα ξεκινήσει στη Διακομματική Επιτροπή στις 11 του Νοέμβρη, θα περιλαμβάνει:

Αυτοδιοίκηση Μητροπολιτικών περιοχών: Τη συγκρότηση δηλαδή ενός μητροπολιτικού σχήματος στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Λάρισα και Γιάννενα), το οποίο θα διαχειρίζεται μια σειρά υπερτοπικών αρμοδιοτήτων. Η μορφή του σχήματος δεν είναι προσδιορισμένη, ωστόσο, θα σημάνει τη συγκεντροποίηση της εξουσίας που ασκούν οι τοπικές αρχές.

Νέους Οργανισμούς των σύγχρονων ΟΤΑ: Τη διαμόρφωση δηλαδή των υπηρεσιών των δήμων με βάση τη διάκρισή τους σε αγροτικούς, αστικούς, νησιωτικούς, κλπ. Η κατεύθυνση αυτή, χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση των δήμων με πόρους και την απόδοση της δυνατότητας να επιλέγουν οι ίδιοι τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή τους, είναι κενή περιεχομένου.

Διαδημοτικές συνεργασίες - συμπολιτείες: Την προώθηση δηλαδή των συνεργασιών - αρχικά στους τομείς των οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών και της δημοτικής αστυνομίας - μεταξύ όμορων δήμων.

Ολοκλήρωση του β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης: Την κατάργηση δηλαδή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπως τη γνωρίζουμε. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η άσκηση του β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας, με αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και περιφερειάρχη. Σ' αυτό θα μετέχουν και αιρετοί νομάρχες, ενώ καταργούνται τα Νομαρχιακά Συμβούλια. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο περιφερειάρχης θα εκλέγεται άμεσα από το λαό ή έμμεσα, δηλαδή από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα μετέχει και κρατικός εκπρόσωπος, ο οποίος ουσιαστικά θα εγγυάται την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής από το Σώμα. Ενδεικτικό είναι το «πόστο» που αναμένεται να αναλάβει ο κρατικός εκπρόσωπος: Θα εποπτεύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις οικονομικές υπηρεσίες, δύο δηλαδή από τους πιο βασικούς τομείς. Ο αιρετός περιφερειάρχης θα έχει την ευθύνη του αναπτυξιακού τομέα και ο νομάρχης απλώς θα εκτελεί τις αποφάσεις στην περιοχή του.

Σύγκλιση με ΕΕ στην αναπτυξιακή διαδικασία και συνεργασία με ιδιωτικό τομέα: Δηλαδή οι περιφέρειες και οι δήμοι θα διαχειρίζονται το κοινοτικό χρήμα σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο και με βάση την επιλεξιμότητα. Δηλαδή δε χρηματοδοτούνται έργα που έχουν ανάγκη οι δήμοι αλλά που έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή αποφέρουν κέρδος στους διαχειριστές τους.

Ανακατανομή πόρων της ΤΑ. Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, προβλέπεται η απόδοση της δυνατότητας στους δήμους να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται πόρους, η οποία θα συνοδευτεί από τη δραστική μείωση της ήδη πενιχρής κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν. Οι δήμοι καλούνται να λειτουργήσουν σαν επιχειρήσεις, οι οποίες θα πουλούν τις υπηρεσίες τους στους δημότες, ενώ τα όποια έργα θα χρηματοδοτούνται διπλά και τριπλά από την τσέπη τους.

Κατά τα άλλα, θα συνεχιστεί η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, ενώ στις επόμενες εθνικές εκλογές οι ετεροδημότες θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους για τους βουλευτές της περιφέρειας στην οποία ανήκουν και σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Τέλος, εκλέχτηκαν 16 γυναίκες δήμαρχοι και 5 πρόεδροι κοινοτήτων, έναντι 1.011 εκλεγμένων αντρών, δηλαδή ποσοστό 2,03%. Στις εκλογές του 1998 είχαν αναδειχτεί 14 γυναίκες δήμαρχοι και μία πρόεδρος κοινότητας.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις

Και ρόλο πολιτικού σχολιαστή από συγκεκριμένες θέσεις, με στόχο την παρέμβασή του στις πολιτικές εξελίξεις, έχει αναλάβει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Αυτό προκύπτει από την αποκάλυψη, μέσω του Ρ/Σ «Φλας», του ηχητικού ντοκουμέντου της ομιλίας που έκανε την επομένη του πρώτου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, σε κλειστή συγκέντρωση περίπου 100 στελεχών ραδιοφωνικών σταθμών των μητροπόλεων όλης της χώρας.

Πρόκειται για το επίμαχο σημείο της ομιλίας του που αναφέρεται στην ψήφο στον Καρατζαφέρη και την ακροδεξιά και τα περί «καλών χριστιανών», για τα οποία έγινε ιδιαίτερη συζήτηση τη βδομάδα μεταξύ των δύο γύρων των εκλογών. Ο αρχιεπίσκοπος λοιπόν είχε πει ότι τα περί ακροδεξιάς είναι «βλακείες» και «φούμαρα» και πάντως αυτοί που ψήφισαν Καρατζαφέρη δεν είναι τίποτα άλλο παρά «καλοί χριστιανοί» και μόνο.

Συγκεκριμένα όπως αποκαλύφθηκε ο αρχιεπίσκοπος είχε πει: «Και βέβαια ευθύς αμέσως θα μπορούσε να πει κανείς ότι επισείεται η απειλή ότι δήθεν είμαστε ακροδεξιών τάσεων. Ακούγαμε όλες αυτές τις βλακείες που λέγανε όλοι αυτοί που βγήκανε στα κανάλια για να αναλύσουν δήθεν τα αποτελέσματα των εκλογών και να λένε ότι ο Καρατζαφέρης είναι κόμμα ακροδεξιό, και δεν είχαν καταλάβει ότι όσοι ψήφισαν εκεί πέρα πήγαν διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της ΝΔ με τον Τζαννετάκο κατά της Εκκλησίας. Αυτή δεν είναι η αλήθεια;». Μετά τα χειροκροτήματα συνέχισε: «Ψάχνουν τώρα να βρουν ψύλλους στα άχυρα. Ας έβαζαν άλλον άνθρωπο και θα σου έλεγα εγώ αν ο Καρατζαφέρης θα έπαιρνε 1%. Ετσι είναι, αυτή είναι μια ευκαιριακή, ας το πούμε έτσι, πλειοψηφία, η οποία σχηματίστηκε από αυτούς οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με το συγκεκριμένο πρόσωπο. Τέλος πάντων, μας λέγανε λοιπόν ακροδεξιούς και φούμαρα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οσοι πήγαν εκεί πέρα είναι πολύ καλοί Χριστιανοί».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αφού αναφέρεται ότι ο «αρχιεπίσκοπος αντλεί τη δύναμή του από το Θεό και την αγάπη των ανθρώπων της καθημερινότητας», επισημαίνεται ότι «θα εξακολουθήσει να αδιαφορεί για τα μικροπολιτικά επικοινωνιακά παιχνίδια, όσων πολύ θα ήθελαν να απαξιώσουν την Εκκλησία στη συνείδηση του λαού και να αφαιρέσουν την πίστη από το γονιδίωμα των Ελλήνων».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης αρνήθηκε να σχολιάσει αν τα της ομιλίας του αρχιεπισκόπου συνιστούν πολιτική παρέμβαση και περιορίστηκε να πει πως ισχύει πάντα ότι «είναι διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κατ' ευφημισμόν «αντιπολίτευση»

Σε ανούσιες διαμάχες για το ποιος είναι ο νικητής των εκλογών εξαντλούνται οι δύο μονομάχοι, ακριβώς επειδή έχουν εκλείψει οι μεταξύ τους πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Ταυτόχρονα, όμως, δε διστάζουν να συντηρούν το παιχνίδι με την ακροδεξιά, επιδιώκοντας μικροκομματικά - και όχι μόνον - οφέλη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, άφησε αιχμές για τις σχέσεις κυβέρνησης και ακροδεξιάς. «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, να παριστάνει τον τιμητή μία κυβέρνηση, που επιχείρησε να δώσει σύνταξη στους δημάρχους της δικτατορίας», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, καλώντας ταυτόχρονα τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να «πληροφορηθεί από τον κ. Πάγκαλο, ποιοι είναι "οι ακροδεξιοί βουλευτές που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ" και μετά να εκτοξεύει θρασύτατες και μικρόψυχες συκοφαντίες».

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Καρατζαφέρης επιχειρεί να δημιουργήσει «ρωγμές» στη ΝΔ και στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησε τον βουλευτή της ΝΔ Γ. Γιακουμάτο για τη συμβολή του στη διαμόρφωση του 14% του συνδυασμού του και τη στήριξη που του παρείχε στην προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι «δεν ασχολείται με άλλα κόμματα», ταυτόχρονα όμως χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Τζαννετάκου «λάθος επιλογή».

Ο Γ. Σουφλιάς, επιχειρώντας να υποστηρίξει τη θέση της ηγεσίας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια «καθαρή νίκη» της ΝΔ, επανήλθε χτες με επεξεργασμένα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι η ΝΔ προηγείται με 46,5% έναντι 40,5% του ΠΑΣΟΚ, αλλά χωρίς να περιλαμβάνει... την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά. Η ΝΔ σε ολόκληρη την Ελλάδα, πλην υπερνομαρχίας, έχει μια άνοδο 2,2% και το ΠΑΣΟΚ μια πτώση 3,7%. Η υπερνομαρχία Αθήνας- Πειραιά δεν υπολογίστηκε, όπως δήλωσε, «γιατί υπήρξε, για τους γνωστούς λόγους, έλλειψη συσπείρωσης των νεοδημοκρατών, που δεν καθιστά το αποτέλεσμα αντιπροσωπευτικό των κομματικών συσχετισμών»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ