ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Με αφετηρία την Ουάσιγκτον...

Το κύριο όπλο προπαγάνδας των Τσετσένων αυτονομιστών και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Διαδίκτυο

Εκατοντάδες ψυχές στο κέντρο της Μόσχας παραμένουν στο έλεος των Τσετσένων τρομοκρατών. Η αγωνία κορυφώνεται για την τύχη αυτών των αθώων και την ίδια στιγμή μία αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» έρχεται να ταρακουνήσει τα ύδατα...

Με τίτλο «Το δημιούργημα των μυστικών υπηρεσιών στο Διαδίκτυο», το άρθρο του Φρανκ Πάταλονγκ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού, αναφέρει ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kavkaz.org είναι η κύρια πηγή πληροφόρησης και προπαγάνδας για τους και υπέρ των Τσετσένων Μουτζαχεντίν και φυσικά αυτός ο δικτυακός τόπος έχει έδρα την αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον. Οπως αναρωτιέται και ευλόγως ο συντάκτης του άρθρου είναι απορίας άξιο πώς ένας δικτυακός τόπος όπως το www.kavkaz.org μπορεί να λειτουργεί και να πηγάζει μάλιστα από τις ΗΠΑ, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, έχοντας σαφέστατες αναφορές όχι μόνο στην επιθετικότητα του ισλαμιστικού φονταμενταλισμού, αλλά και στην Αλ Κάιντα και άλλα συγγενή θέματα, ενώ κάποιοι άλλοι παρεμφερείς διαδικτυακοί τόποι έκλεισαν σχεδόν αυτόματα με την επιβολή του νέου νόμου και της εντολής του υπουργού Δικαιοσύνης.

Παρ' όλα αυτά τα τελευταία δύο χρόνια το www.kavkaz.org είναι η κύρια πηγή ειδήσεων και αναλύσεων για το πρόβλημα της Τσετσενίας, υπό το πρίσμα των Τσετσένων Μουτζαχεντίν, σύμφωνα με τον Πάταλονγκ, που συνεχίζει ότι ο ιθύνων νους πίσω από αυτόν το διαδικτυακό τόπο δεν είναι άλλος από τον Μοβλάντι Ουντούγκοφ, τον άνθρωπο που έχει φωτογραφηθεί από τους Τσετσένους αυτονομιστές ως «ο υπουργός Πληροφοριών της εξόριστης κυβέρνησης της Τσετσενίας», ενώ ο άνθρωπος που φαίνεται ως υπεύθυνος δεν είναι άλλος από έναν εξόριστο Βόσνιο με έδρα το Ορλάντο, ενώ επισήμως εμφανίζεται ο Σαλάτ αλ Χουσεΐν, σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας μας, με έδρα στην οδό Μπερντ 10, στο Ορλάντο της πολιτείας της Φλόριδας. Σε αυτό το σημείο ξεκινά μία περιπετειώδης αναζήτηση, όπου σε άλλο σημείο, όπου περιγράφονται αναλυτικά τα χαρακτηριστικά αυτού του «γραφείου προπαγάνδας», αποκαλύπτεται το ίδιο το όνομα του Ουντούγκοφ, με έδρα την ίδια ακριβώς διεύθυνση στο Ορλάντο.

CIA, NSA και άλλες ιστορίες

Σε παράλληλο ρεπορτάζ, αναφέρεται ότι ο Ουντούγκοφ διατέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Ντουμπάγιεφ και το 1991 προήχθη σε υπουργό Τύπου και Πληροφοριών. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1994-96 τάχθηκε ευθαρσώς στο πλευρό των αυτονομιστών, ενώ ήταν και το κύριο όργανο αντιρωσικής προπαγάνδας στη Δύση. Είχε γίνει μάλιστα δεκτός και από το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ οι πληροφορίες τον αναφέρουν ως «συνδετικό κρίκο» για τις συνεχείς επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στο Γκρόσνι, ειδικά κατά τη διάρκεια που ο Πρόεδρος Μασχάντοφ τον είχε διορίσει αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Πληροφοριών. Από το 1999 και μετά οι επισκέψεις στο Γκρόσνι των Αμερικανών σταματούν, ενώ και ο ίδιος ο Ουντούγκοφ ζει πια στην Τουρκία!

Επιπροσθέτως, στο άρθρο του ο Πάταλονγκ αναφέρει ότι από το 1999 υπάρχει συνεχής εμφάνιση ενός ονόματος που συνδέεται με το www.kavkaz.org, το όνομα του Μοβσάντ Μπαράγιεφ, που δεν άλλος από τον αρχηγό των τρομοκρατών που έχουν εισβάλει στο θέατρο της Μόσχας και κρατούν τους ομήρους!

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει για τον Πάταλονγκ, πώς είναι δυνατόν ένας τόσο εξτρεμιστικός φονταμενταλιστικός διαδικτυακός τόπος να έχει τη βάση στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου χωρίς να έχει απαγορευτεί ούτε καν από τη «Δύναμη Επέμβασης Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων» που ιδρύθηκε το 1995 και υπάγεται κατευθείαν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) που έχει την έδρα στο Σικάγο... Ουσιαστικά το ερώτημα είναι σχετικά απλό να απαντηθεί, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, καθώς όλα τα ίχνη του www.kavkaz.org αλλά και των δεκάδων άλλων διαδικτυακών τόπων (ίσως και εκατοντάδων), που έχουν έδρα κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, πηγάζουν από τις ΗΠΑ και εμμέσως ή πλαγίως ίχνη τους ευκόλως βρίσκονται στο Σικάγο, δηλαδή στην κύρια πηγή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ! Παράλληλα, δεκάδες άλλοι δικτυακοί τόποι που στηρίζονται από την «In Q Tel», δηλαδή το τεχνολογικό διαδικτυακό τόπο της CIA, φιλοξενούν το www.kavkaz.org αλλά και παρέχουν την αναγκαία υλικοτεχνική υποστήριξη.

Επίσης, ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώην αρχηγός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Μανίλοφ, είχε παραδώσει τον περασμένο Γενάρη στη δημοσιότητα μία λίστα 12 διαδικτυακών τόπων που συνιστούν το κύριο όπλο προπαγάνδας των Τσετσένων αυτονομιστών, με το www.kavkaz.org πρώτο στη λίστα.

Τέλος, όσες φορές ο «Ρ» προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση στη σελίδα και να διαπιστώσει εάν λειτουργούσε ο server που τη φιλοξενεί, στάθηκε αδύνατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ