ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Με τον «Πανοικοδομικό Ταξικό Ενωτικό Συνδυασμό» μπροστά

Αρχισε χτες η ψηφοφορία στα παραρτήματα

Ευρύτατη αποδοχή και θερμή ανταπόκριση συναντά το κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του που ξεκίνησαν χτες 25 Οκτώβρη και τελειώνουν στις 14 Νοέμβρη. Πρόδηλη είναι η διάθεση της πλειοψηφίας των εργαζομένων του κλάδου για συσπείρωση και δυνάμωμα του ρόλου του Συνδικάτου, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της ταξικής αγωνιστικής του δράσης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργατών.

Σε μια από τις χτεσινές εξορμήσεις ενημέρωσης των οικοδόμων για τις αρχαιρεσίες και τη σημασία τους βρέθηκε και ο «Ρ». Στο πολύ μεγάλο εργοτάξιο των ολυμπιακών έργων στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου οι εργαζόμενοι δέχτηκαν με χαρά στελέχη του Συνδικάτου - υποψήφιους με τον «Πανοικοδομικό Ταξικό Ενωτικό Συνδυασμό» - καθώς και στελεχών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου που τους συνόδευαν.

Ισως η μεγαλύτερη επιβράβευση του ταξικού - αταλάντευτου προσανατολισμού του Συνδικάτου είναι και η θερμή ανταπόκριση των περισσοτέρων των εργαζομένων που στις κουβέντες τους ζητούσαν με επιμονή «να οργανώσουμε και εδώ τον αγώνα όπως κάναμε και σε άλλα εργοτάξια». Ιδιαίτερα επίμονοι ήταν οι εργαζόμενοι που προηγουμένως δούλευαν στα εργοτάξια του Ολυμπιακού Χωριού και του Μετρό, οι οποίοι γνώρισαν τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της συλλογικής πάλης μέσα από το Συνδικάτο, συμμετέχοντας και οι ίδιοι στις καθημερινές μάχες που δόθηκαν και δίνονται σε αυτά.

Ενώ για τις ίδιες τις αρχαιρεσίες πολλοί ήταν αυτοί που λέγανε για την ανάγκη της συμμετοχής όλων. «Χωρίς αγώνα δε γίνεται τίποτα» έλεγε ο ένας. «Ναι, αλλά ο αγώνας μας πρέπει να είναι συλλογικός για να είναι αποτελεσματικός» έλεγε κάποιος άλλος. Και αυτοί οι άνθρωποι, σ' ένα μεγάλο τμήμα τους είναι αλλοδαποί εργάτες που έχοντας στο πλάι το Συνδικάτο δε φοβούνται να σηκώσουν το κεφάλι και να αντισταθούν.

Από τις πέντε χτες το απόγευμα, που άνοιξαν οι κάλπες για τις αρχαιρεσίες, στα παραρτήματα του Συνδικάτου και στα κεντρικά του γραφεία στην Αθήνα σημειώθηκε σημαντική προσέλευση εργαζομένων του κλάδου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού» που τους προτρέπει να συστρατευτούν μαζί για να αλλάξουνε τους συσχετισμούς, να απομονώσουνε τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ελίτ και να δυναμώσουνε τον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος. Που σημαίνει και δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, το οποίο μπορεί να αναδειχτεί σε κύριο εκφραστή των συμφερόντων της εργατικής τάξης στον αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο. Στη Διακήρυξη του Συνδυασμού αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σαν Παράταξη πιστεύουμε ότι στην ενιαία και συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου, η εργατική τάξη πρέπει να δώσει ενιαία απάντηση, ανεξάρτητα από ειδικότητα, κλάδο και χώρο δουλιάς... Ο μόνος τρόπος και ιστορικά αποδεδειγμένος που μπορεί να ανακόψει αυτή την επίθεση, είναι ο οργανωμένος και σωστά προσανατολισμένος αγώνας. Ετσι βαδίζοντας, οικοδομούμε το δικό μας λαϊκό μέτωπο πάλης, που θα συγκρούεται με τις επιλογές του κεφαλαίου και θα δημιουργεί προϋποθέσεις ανατροπής του σάπιου και βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε».


ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Υπάλληλος ανασφάλιστη, με μισθό πείνας και δαρμένη!

Ανεξέλεγκτη συνολικά η κατάσταση στα εμπορικά καταστήματα του λιμανιού

Δούλευε 9 μήνες ανασφάλιστη, την είχαν στο πόδι για πάνω από 12 ώρες και τις έδιναν 150 χιλιάδες δραχμές το μήνα! Πριν λίγες μέρες την πέταξαν στο δρόμο χωρίς αποζημίωση και χωρίς να της εξοφλήσουν όλα τα μεροκάματα και όταν απαίτησε έστω τα δεδουλευμένα της, την ξυλοκόπησαν άγρια! Ο λόγος για την εμποροϋπάλληλο Κυριακούλα Κ. η οποία εργαζόταν σε μεγάλη αποθήκη καλλυντικών και ειδών κομμωτηρίου στην Αγία Σοφία στον Πειραιά με ιδιοκτήτρια την Αγγελική Κατσάτσου. Το περιστατικό συνέβη προχτές Πέμπτη το πρωί ενώ την επίθεση των ιδιοκτητών δέχτηκε και η αντιπρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά Κυριακούλα Κυριακοπούλου η οποία συνόδευε την εργαζόμενη και απαίτησε την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας!

Ειδικότερα η εμποροϋπάλληλος απολύθηκε την περασμένη βδομάδα. Την περασμένη Τετάρτη το πρωί έκανε σχετική καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Κυριακούλα δέχτηκε τηλεφώνημα από την εργοδότριά της η οποία την κάλεσε την επομένη, δηλαδή την Πέμπτη, να περάσει από τη δουλιά. Την Πέμπτη όταν η εργαζόμενη μαζί με τη συνδικαλίστρια πήγαν στην αποθήκη, βρέθηκαν αντιμέτωπες με τους «μπράβους» της εργοδότριας!

Η συνδικαλίστρια Κ. Κυριακοπούλου μας κατήγγειλε ακόμα, ότι με παρέμβαση της ίδιας στη διάρκεια της συμπλοκής, κατέφτασε περιπολικό της αστυνομίας ωστόσο οι αστυνομικοί δε θέλησαν να «ενοχλήσουν» τους εργοδότες και απλώς κατέγραψαν το γεγονός... Οσον αφορά την ίδια την επιχείρηση, σύμφωνα με τη συνδικαλίστρια, κανείς δε γνωρίζει πόσοι ακριβώς εργάζονται. «Αλλοι έρχονται - μας είπε - άλλοι φεύγουν, τώρα απασχολεί 3 όμως δεν ξέρουμε ποια είναι η σχέση εργασίας τους». Ενώ δίνοντάς μας μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στους εμποροϋπάλληλους του Πειραιά, μας ανέφερε: «Η κατάσταση είναι δραματική. Πρόκειται για δουλεμπόριο. "Μαύρη εργασία", ωράρια ακαθόριστα, όχι συνεχόμενα, μισθοί κάτω από τη σύμβαση και ποιος ξέρει τι άλλο. Γνωρίζουμε ότι στην αγορά του Πειραιά και σε αποθήκες στην οδό Νικήτα οι εργοδότες απασχολούν ανασφάλιστους αλλοδαπούς τους οποίους πληρώνουν δίνοντάς τους ένα χαρτζιλίκι και... σουβλάκι με πίτα»! Η συνδικαλίστρια επισήμανε ακόμα τους ανύπαρκτους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες στα εμπορικά καταστήματα του Πειραιά και τόνισε ότι «οι εμποροϋπάλληλοι πρέπει να καταλάβουν την ανάγκη να συσπειρωθούν στα σωματεία τους για να αντιμετωπίσουν την ασυδοσία της εργοδοσίας. Για να γίνουν δυνατοί».


Παντού η διακήρυξη και το κάλεσμα

Με στόχο να μη μείνει ούτε ένας οικοδόμος που να μην ενημερωθεί και να μη καλεστεί προσωπικά να δώσει κι αυτός τη μάχη των αρχαιρεσιών στο πλευρό του Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού συνεχίστηκαν και χτες οι εξορμήσεις στα γιαπιά. Χαρακτηριστικά τα πλάνα που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός καθώς η τρίγλωσση διακήρυξη του συνδυασμού αλλάζει χέρια ακόμα και πάνω στις σκαλωσιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ