ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΑΒ
Απόφαση της κυβέρνησης για συρρίκνωση

Οι ασφαλιστικές εταιρίες διεκδικούν το φιλέτο των διακομιδών και των αερομεταφορών

Μπορεί η κυβέρνηση να κομπορρημονεί για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο όμως στον τομέα της προνοσοκομειακής φροντίδας κάνει ένα βήμα πίσω και απ' αυτό ακόμα το μνημόνιο που υπέγραψε το Μάρτη 2001 με τον Οργανισμό του 2004.

Ετσι, όπως καταγγέλλει το σωματείο των Εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), το ΔΣ του ΕΚΑΒ «πήρε την πρωτοβουλία» να μειώσει τα αεροπορικά μέσα που πρόβλεπε η σύμβαση με τον Οργανισμού του 2004. Πρόκειται για μια απόφαση που εξυπηρετεί ευθέως τις επιδιώξεις εκείνων των ομίλων που ορέγονται το φιλέτο της επείγουσας ιατρικής και προσδοκούν τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων, ώστε να αλώσουν αυτό το χώρο.

Ετσι οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη πεντάωρη στάση εργασίας (9 π.μ - 2 μ.μ) και γενική συνέλευση, διεκδικώντας τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΚΑΒ, την παραπέρα ανάπτυξή του, την ανάθεση των αερομεταφορών σε κρατικό φορέα, την αντιμετώπιση των δεκάδων εργασιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Το ΕΚΑΒ, υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων του, δεν μπορεί με τη σημερινή δύναμή του να καλύψει ούτε τις μισές ανάγκες του πληθυσμού, ενώ κινδυνεύει να υποδεχτεί το 2004 με ασθενοφόρα που κυκλοφορούν από το 1988 και έχουν φορτωθεί με ένα ή και ενάμιση εκατομμύρια χιλιόμετρα κίνησης στην Αθήνα και ελάχιστο προσωπικό.

Το πόρισμα για το δυστύχημα

Η ασύδοτη και ανεξέλεγκτη λειτουργία της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας «Helitalia», στην οποία το ΕΚΑΒ έχει αναθέσει την αεροδιακομιδή ασθενών, αποκαλύπτεται τελικά στο επίσημο και τελικό πόρισμα που εξέδωσε η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, αναφορικά με την αεροπορική τραγωδία με τους πέντε νεκρούς, τον Γενάρη του 2001, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Σουνίου.

Πρόκειται για τη μοιραία πτήση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, που απογειώθηκε από την Πάτμο στις 14 Γενάρη 2001, για να μεταφέρει στην Αθήνα τον 75χρονο ασθενή Αγαπητό Βαρκάδο, με πιλότο τον Ιταλό Αντ. Βακάρι και συγκυβερνήτη τον Παν. Κοταδέλη. Στο ελικόπτερο επέβαιναν, επίσης, η γιατρός Σοφία Μπεφόν και ο νοσηλευτής Γιώργος Λεβεντζόνης.

Στις 17.6.2002 έγινε και άλλο δυστύχημα με πέντε νεκρούς στην Ανάφη.

Με το πόρισμα, που παραδόθηκε χτες στον αρμόδιο εισαγγελέα, ουσιαστικά καταλογίζονται ευθύνες βαρύτατης αμέλειας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και στο ΕΚΑΒ, το οποίο όπως αναφέρεται στο πόρισμα, αν και «διαπίστωσε παραλείψεις της Helitalia», εντούτοις δεν τις αξιολόγησε.

Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα σημειώνεται: «Η Helitalia δεν είχε εγκαταστήσει στην Ελλάδα πλήρως οργανωμένη Επιμελητεία Πτήσεων, δεν είχε θεσπίσει εταιρικά όρια ανέμου και αναταράξεων και δεν είχε εγκαταστήσει σταθμούς UHF και VHF, ούτε σύνδεση on-line με την ΕΜΥ. Το ελικόπτερο δε διέθετε συσκευή καταγραφής φωνής θαλάμου διακυβερνήσεως». Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, μετά από συμφωνία της ΥΠΑ και της αντίστοιχης ιταλικής υπηρεσίας, τον Ιούνη του 2000 εντάχτηκαν στο ιταλικό ΑΟC και η εποπτεία ανατέθηκε στην ENAC, αλλά «αμφότερες οι Αρχές παρέλειψαν τον έλεγχο του Επιχειρησιακού Τομέα πριν την έναρξη των πτήσεων».

Βέβαια, οι κύριες ευθύνες καταλογίζονται στους χειριστές του ελικοπτέρου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Υποβαθμίζουν την ποιότητα της κατασκευής

Τα φαινόμενα υποβάθμισης της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού και τη μη τήρηση των προδιαγραφών του έργου, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Τάκης Τσιόγκας και Λιάνα Κανέλλη, με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους αρμόδιους υπουργούς. Στην Ερώτησή τους, οι βουλευτές, μεταξύ άλλων, σημειώνουν: «Εχουμε πληροφορηθεί ότι, με πρόσχημα την επίσπευση της αποπεράτωσης του Ολυμπιακού Χωριού, παρουσιάζονται φαινόμενα υποβάθμισης της κατασκευής, με τη μη τήρηση των προδιαγραφών του έργου. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι οι διατομές αλουμινίου των κουφωμάτων που προβλέπονταν ήταν πάχους 2 χιλ., αλλά εκ των υστέρων "εγκρίθηκε" να κατασκευαστούν με διατομή 1,4 χιλιοστά. Ενώ στις στρώσεις δαπέδων προβλεπόταν τοποθέτηση μαρμάρων πάχους δύο (2) εκατοστών, εκ των υστέρων "εγκρίθηκε" η τοποθέτηση στρώσεων πάχους ενός (1) εκατοστού. Ενώ οι προδιαγραφές προέβλεπαν τη χρήση οικολογικών χρωμάτων, δεν τοποθετούνται τέτοια. Το θέμα - τονίζουν οι βουλευτές - αν αληθεύει, είναι εντυπωσιακό όσο και ανεπίτρεπτο, καθώς για την ποιότητα του έργου έχουν προβλεφτεί καλοπληρωμένοι σύμβουλοι. Στην εταιρία Ολυμπιακό Χωριό έχει προσληφθεί σύμβουλος για τη Διοίκηση του έργου, η εταιρία Obermayer, της οποίας οι υπηρεσίες έχουν φυσικά προστεθεί στο κόστος του έργου. Ελέγχους ποιότητας εξάλλου στο έργο διενεργεί και ο υπαγόμενος στο υπουργείο Οικονομίας Ειδικός Σύμβουλος Ποιοτικών Ελέγχων (ΕΣΠΕΛ)». Οι βουλευτές ζητούν να κατατεθούν τα έγγραφα, που να δείχνουν τις αποφάσεις τροποποίησης των προδιαγραφών και τη σχετική αλληλογραφία, την αλληλογραφία όπου φαίνεται η συμμετοχή του συμβούλου στη διοίκηση του έργου και τις σχετικές εκθέσεις με τα αποτελέσματα των ποιοτικών ελέγχων που διενεργεί ο ΕΣΠΕΛ.

ΟΤΕ
Καταστροφικά τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης

Σε συμβολική κατάληψη του 13ου ορόφου του μεγάρου ΟΤΕ στο Μαρούσι προχώρησαν χτες οι τεχνικοί του Οργανισμού. Διαμαρτύρονται για την πολιτική κυβέρνησης και διοίκησης, που αποδιοργανώνουν και αποδυναμώνουν το έργο της πρώην δημόσιας επιχείρησης κοινής ωφέλειας, η οποία σήμερα λειτουργεί με όρους ανώνυμης εταιρίας, ενώ παράλληλα, ακριβώς για να αυξηθούν τα κέρδη του ιδιωτικού κεφαλαίου, φορτώνουν με υπέρογκα τέλη τους συνδρομητές. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού ζητούν την επίλυση χρόνιων καθημερινών προβλημάτων τους. Με την πολύωρη συμβολική κατάληψη, οι τεχνικοί αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική που οδηγεί τον ΟΤΕ σε συρρίκνωση του έργου του και του αριθμού των πελατών του, σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις ανάγκες των συνδρομητών, σπρώχνει τους τελευταίους προς άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, αυξάνει τα τηλεπικοινωνιακά τέλη και αφαιρεί δικαιώματα των εργαζομένων του.

Μπροστά στα προαναφερόμενα επακόλουθα της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ και προώθησε αυτή του ΠΑΣΟΚ, η Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών (ΠΕΤ) ΟΤΕ ζητά αλλαγή πολιτικής και προσανατολισμού, ανάπτυξη των υπηρεσιών του ΟΤΕ, κατάργηση θυγατρικών του, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, εφαρμογή και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Οπως επισημαίνει ο Ν. Σιτζάνης, αναπληρωτής γραμματέας της ΠΕΤ και στέλεχος της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ), η κατάσταση στον Οργανισμό είναι πλέον πολύ άσχημη. Διοίκηση και κυβέρνηση με διάφορους τρόπους βάζουν εμπόδια στο δρόμο του ΟΤΕ προκειμένου να προωθήσουν τη λεγόμενη απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και την είσοδο κι άλλων εταιριών στο εν λόγω χρυσωρυχείο. Πολυδιαφημίζουν τον ΟΤΕ για να πουλήσουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά του σε ιδιώτες, να ξεφορτωθούν και τις τελευταίες μετοχές που ελέγχει το ελληνικό δημόσιο.

Η ΕΣΚ σημειώνει ότι το «μάρμαρο» πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα με τις συνεχείς αυξήσεις τελών και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού με μείωση του αριθμού τους, εντατικοποίηση της εργασίας τους και διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των αμοιβών τους. Ο Ν. Σιτζάνης σημειώνει ότι ο ΟΤΕ πρέπει να αλλάξει πλεύση και ότι μόνο αν λειτουργήσει σαν δημόσιος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός προσανατολισμένος στην εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και σε πολύ χαμηλή τιμή.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι για να αντιμετωπιστεί η πολιτική της κυβέρνησης χρειαζόμαστε και ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα, για να μην συμβιβάζεται, να μην αποδέχεται παθητικά, τα όσα αντιλαϊκά αποφασίζονται για τον ΟΤΕ. Αλλά, να αντιδρά δυναμικά και να στρέφει τους εργαζομένους να διεκδικούν φιλολαϊκές λύσεις στα ζητήματα που αφορούν τους ίδιους και τους συνδρομητές.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Επιχείρηση «σαλαμοποίησης»

Νομοσχέδιο πανσπερμίας ασφαλιστικών ρυθμίσεων που στοχεύει στη «σαλαμοποίηση» θεμάτων επιμέρους κλάδων εργαζομένων, προκειμένου να φρενάρει τις αντιδράσεις που υπάρχουν, χαρακτήρισε χτες το νομοσχέδιο ρύθμισης ασφαλιστικών θεμάτων που ξεκίνησε να συζητείται στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ το καταψηφίζει διαφωνώντας σε συγκεκριμένα σημεία του. Αναφορικά με την κατάργηση της τιμητικής σύνταξης στους καλλιτέχνες, ο Αγγελος Τζέκης ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης, σχολιάζοντας ότι ο υπουργός Πολιτισμού αιφνιδίασε τον κλάδο αφού είχε υποσχεθεί ότι προηγουμένως θα υπάρξει διάλογος. Σημείωσε ότι οι συντάξεις συρρικνώνονται, μειώνεται ο αριθμός όσων πληρούν τις προϋποθέσεις και μετατρέπονται σε επιδόματα για απόρους. Καταργείται παράλληλα η συμμετοχή τους στις επιτροπές απόδοσης των συντάξεων. Συνολικότερα, κατήγγειλε την παροχή από τον προϋπολογισμό μόνο του 0,30%, τονίζοντας ότι «οδηγείτε τον πολιτισμό στους χορηγούς»! Ζήτησε τέλος να επιβαρυνθούν για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών τόσο το κράτος όσο και οι ιδιώτες, αφού εκμεταλλεύονται την εργασία τους μέσω των μουσείων και την εμπορία της τέχνης.

Οσον αφορά τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τους εκπαιδευτικούς, επισήμανε ότι η ρύθμιση για 5 έτη πλασματικής προϋπηρεσίας δε λύνουν το υπάρχον πρόβλημα, αφού πρέπει να οδηγηθούν στα 67 χρόνια προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Ο Αγγελος Τζέκης αναφέρθηκε στις προτάσεις των Ομοσπονδιών τους που ζητούν πλήρη συνταξιοδότηση στα 30 χρόνια υπηρεσίας.

Για τις ρυθμίσεις των Ταμείων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του στην παροχή μετοχών του Οργανισμού στο Ταμείο των εργαζομένων σε αντιστάθμισμα των χρεών ύψους 100 δισεκατομμυρίων, τονίζοντας πως η εμπειρία έχει αποδείξει ότι αυτό θα οδηγήσει σε πλήγμα των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Τέλος, για τις συντάξεις του ΝΑΤ σημείωσε ότι η ρύθμιση που ορίζει τη σύνταξη στο 60% με προοπτική το 70% του μισθού σε 5 χρόνια υπολείπεται του προηγούμενου καθεστώτος που προέβλεπε 80%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ